Cinsel Terapi Nedir? Kimlere, Nasıl Uygulanır?
İçindekiler
En Sık Karşılaşılan Cinsel Sorunlar
Cinsel Terapi Nasıl Uygulanır?
Cinsel Terapide Neler Yapılmaz?
Cinsel Terapi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Cinsellik ile ilgili sorunlar üzerinde uzmanlaşmış, eğitimli psikiyatristler ve psikologlar tarafından cinsellikle ilgili sorunlar yaşayan birey ya da çiftlere beraber olacak şekilde uygulanan cinsel terapi bir çeşit bilişsel davranış terapisidir. Uzmanlar tarafından uygulanması son derece önemli olan cinsel terapi sorun yaşayan kişiyle konuşarak uygulanır, terapi esnasından fiziksel temasta bulunulması asla beklenmez.
Yaşamın ayrılmaz bir parçası olan cinsellik alanında yapılan ilk cinsel terapi çalışmaları 1960 yılında öncü araştırmacılar William Masters (1915- 2001) ve Virginia Johnson (1925-2013) tarafından, birçok cinsel sorunun eğitim ve bazı spesifik masaj teknikleriyle rahatlıkla çözülebileceğini göstermeleri ile başlamıştır. Günümüzde en sık karşılaşılan cinsel sorunlardan olan cinsel işlev bozuklukları, erken boşalma, vajinismus, orgazm bozuklukları, ağrılı cinsel ilişki, cinsel isteksizlik çoğu zaman cinsel terapi yoluyla çözülebilen sorunlardır.
Cinsel sorunlarınızla ilgili bir uzmandan fikir almak, çözüme yönelik adımlar atmaya başlamak için Psikologofisi üzerinden deneyimli kişilerle görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz terapi seansları ile cinsel hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.
Cinsel Terapi Nedir?
Seks hayatlarında sorun yaşayan birçok kişi ve çift için çözüm sunan cinsel terapi, sağlıklı bir cinsel hayat ve buna bağlı olarak mutlu bir ilişkinin temelini oluşturabilir. Sorunsuz bir cinsellik sadece ilişkide mutluluk için değil bireyin ruhsal ve bedensel sağlığı için de çok önemlidir. Cinsellikte yaşanan sorunlar kişinin kendini kötü hissetmesine, ruh halinin bozulmasına yol açabilir. Bu noktada cinsel terapi almak bir zorunluluk haline gelebilir.
Cinsel terapi en geniş anlamıyla cinsel fonksiyon bozukluklarının çözümü için alınan profesyonel psikolojik destek olarak tanımlanabilir. Psikolojik ya da fiziksel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen cinsel fonksiyon bozukları, kişinin kendisinde veya ilişkisinde sorunlara neden olan cinsel problemlerin tamamını kapsar.
Cinsel terapi uzmanlarının destek süreci sırasındaki ilk amacı kişilerin cinsellik konusunda bilinçlenmesini sağlamaktır. Çünkü özellikle psikolojik nedenlere dayalı cinsel işlev bozukluklarında, cinselliğe dayalı yanlış düşünceler önemli rol oynamaktadır. Cinsel terapistler süreç esnasında cinsel sorun yaşayan kişiye sorular sorarak sorunların kaynağının nereye dayandığını öğrenmeye çalışır. Eğer cinsel problemlerin temelinin psikolojik olmadığı anlaşılırsa, kişi jinekoloji, üroloji ya da dahiliye gibi ilgili alanlara yönlendirilebilir.
En Sık Karşılaşılan Cinsel Sorunlar
Cinselliğin farklı nedenlerle sağlıklı şekilde gerçekleşememesi olarak tanımlanan seksüel disfonksiyon hem kadın hem erkeklerde ortaya çıkabilen bir sorundur. Günümüzde yaklaşık olarak her 10 kadından 4’ü ve her 10 erkekten 3’ü hayatının belirli dönemlerinde seksüel disfonksiyon yaşamaktadır. En sık karşılaşılan cinsel sorunlar ise şu şekildedir;
İstek Farklılıkları: İlişkide çiftlerin cinsel birleşmenin ne zaman ya da ne sıklıkta gerçekleşeceği ile ilgili anlaşmazlık yaşaması oldukça sık rastlanan bir durumdur. Cinsel terapiye katılan çiftlerin üçte ikisinde erkeklerin kadınlardan daha sık cinsel ilişki beklentisi içinde oldukları görülürken; cinsel terapi uzmanı psikologlar her iki taraf için de kabul edilebilir bir yol ve sıklık bulunması konusunda yardımcı olabilir.
Ereksiyon (Sertleşme) Sorunları: Erkeklerde cinsel birleşme süresince yeterli ereksiyonu sağlayamama olarak ifade edilen sertleşme sorunlarında son yıllarda her ne kadar cinsel istek arttırıcı ilaçların kullanımı artmış olsa da altta yatan psikolojik nedenlerin belirlenmesi ve süreçte cinsel terapi konusunda uzman bir psikolog desteği almanın mücadelede başarıyı önemli ölçüde arttırdığı görülmektedir.
Ağrılı Cinsel İlişki: Kadınlarda cinsel birleşme sırasında genital bölgede yaşanan ağrıların bölge çevresindeki kist, enfeksiyon, sistit gibi fiziksel nedenleri olabileceği gibi yoğun kaygı, olumsuz düşünceler, cinsel travma hatıraları, yanlış öğretiler gibi psikolojik nedenler de bu rahatsızlığa yol açabilmektedir.
Vajinismus: Kadınlarda fiziksel hiçbir problem olmadığı halde pelvis kaslarındaki kasılmalar nedeniyle ilişkiye girilememesi ya da ağrılı ilişki yaşanması durumu olarak adlandırılan vajinismus problemi aslında cinsel sorunlar arasında psikoterapi uygulamalarıyla en rahat çözülebilen sorunlardan biridir. Özellikle cinsellik hakkında doğru olmayan bilgiler nedeniyle korku, kaygı, endişe yaşayan kadınlarda sıklıkla görülen vajinismus ile mücadelede cinsellik konusunda uzman terapistlerin danışanlarında var olan yersiz korku ve endişeleri eğitim mekanizmalarıyla giderebilirler.
Orgazm Problemleri: Kadınlarda fiziksel bir problem olmamasına rağmen, cinsel ilişki esnasında tatmin olamama sorunu da en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Çiftler arasındaki cinsel uyuşmazlık, kadının ilişkinin başında yeterince uyarılmaması, toplumsal öğretiler nedeniyle kadının cinselliğini keşfedememesi ve isteklerini belirtmekten çekinmesi orgazm olamamanın başlıca nedenleri olabilir. Kadınların, partneri kötü hissetmesin “orgazm taklidi” yapması da bu sorunun büyümesinin ana nedenlerinden biridir. Hiçbir cinsel sorunun konuşmadan çözülmesi mümkün değildir.
Erken Boşalma: Kişinin, sınırlı cinsel uyarıyla istemi olmadan boşalması olarak tanımlanan erken boşalma erkekler arasında en sık karşılaşılan cinsel sorunlardan biridir. Hem biyolojik hem de fizyolojik nedenlerin yol açabildiği erken boşalma sorunu, erkeklerin konuşmaktan kaçındıkları bir konudur. Ancak birçok erkeğin yaşayabildiği bu sorun geride bırakılması mümkün olan bir sağlık problemidir.
Cinsel Terapi Nasıl Uygulanır?
Cinsel terapi uzmanları tarafından gerçekleştirilen seanslarda cinsel yaşamda soruna neden olabilecek birçok etken değerlendirilir. Cinsel ilişkiye neden olabilecek fiziksel nedenler, cinsel isteğin yoğunluğu, kronik rahatsızlıklar konuşma terapisi ile ortaya çıkarılarak öncelikle sorunların ana nedenleri belirlenir.
Birçok psikolojik sorunun profesyonel psikolojik destek sürecinde olduğu gibi cinsel terapi esnasında da deneyimler, duygular ve düşünceler paylaşılır. Sorunun durumuna göre uzman çiftlerle birlikte ya da ayrı ayrı görüşebilir. İlk seanslarda belirlenen seksüel disfonksiyonun kaynağı olan problemin ilk olarak kişiler tarafından kabul edilmesi sağlanır. Sonrasında bu sorunun nasıl kontrol edilebileceği üzerinde çalışılmaya başlanır. Terapi süresince uzman tarafından önerilen cinsellik hakkındaki kitapların okunması ya da iletişim egzersizlerinin yapılması sonuca çok daha hızlı ulaşılmasını sağlar.
Online terapi almak, Uzmanlarımız ve platformumuz hakkında daha fazla bilgi edinmek için 15 dakikalık ücretsiz seanslarımıza hemen başvurabilirsiniz.
Cinsel Terapide Neler Yapılmaz?
Cinsel terapiden birçok kişinin kaçınma nedeni istismara açık bir alan olmasıdır. Konusunda uzman ve güvenilir bir cinsel terapist ile çalışılması halinde birçok soruna çözüm olan bu terapi esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;
- Cinsel terapiler, psikoterapi oturumlarında uzman ile konuşarak gerçekleştirilir,
- Görüşmelerin sıklığı, süresi ve temel ilkeleri ilk seans esnasında uzman tarafından açıkça anlatılır,
- Destek yöntemlerinin hepsi bilimsel yollara dayanır,
- Terapi bilimsel standartlara uyduğu gibi etik kurallara da mutlaka uymalıdır,
- Cinsel terapi uzmanı bedensel incelemelerde bulunamaz, davranış, düşünce ve duyguların incelendiği görüşmeler gerçekleştirebilir.
Cinsel Terapi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Cinsel terapilerde başarı oranı nedir?
Cinsel terapide başarı oranı oldukça yüksektir. Özellikle kadınlarda sık görülen ve psikolojik nedenlere dayanan vajinismus, ağrılı cinsel ilişki, cinsel isteksizlik sorunları terapiye hızlıca yanıt verebilir.
Düzelen cinsel sorunlar tekrarlar mı?
Cinsel terapi, sorun tam olarak düzeldikten sonra sona erdirilir. Bu nedenle, ancak yarım bırakılmış cinsel terapilerden sonra cinsel sorunlar tekrar edebilir. Bu sürecin uzaması da kişinin motivasyonunun düşmesine neden olabilir.
Cinsel terapi almak şart mıdır?
Cinsel sorunlar, her iki cinsin hayatı boyunca karşısına çıkabilir. Özellikle erkekler bu noktada terapi almayı çoğu zaman reddetse de sorunların büyük bir bölümü ancak cinsel terapi ile aşılabilir.
Cinsel terapi süresi ne kadardır?
Sorunun nedenine bağlı olarak cinsel terapi süresi değişim gösterir. Klasik yöntemlerde cinsel terapi süresi 6-12 seans arası düşünülebilir. Her hafta görüşmenin gerçekleşmesi halinde bu süreç ortalama 3 ay olur. Yoğunlaştırılmış destek programlarında ise bu süreç daha da kısalabilir.