tofranil

Tofranil Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Sizler için kaleme aldığımız Tofranil antidepresan ilaç hakkındaki içeriğimizde amacımız, ilaç üzerinize merak ettiklerinizi tek bir kaynaktan bulabilmeniz adına bir derleme yapmak olup; herhangi bir şekilde ilaç kullanımı önerisi niteliğinde değildir.
Sağlığınız ve güvenliğiniz için; doktor önerisi olmadıkça herhangi bir ilaç, vitamin veya bitkisel takviye kullanmamalısınız. Keyifli okumalar dileriz…

Tofranil depresyon ve duygudurum bozukluklarının tedavisinde kullanılan trisiklik antidepresanlar olarak bilinen bir ilaç grubuna dahil olup, imipramin hidroklorür etkin maddesi içerir.

 

Tofranil, yetişkinlerde manik defresif psikozun depresif fazı, maskelenmiş depresyon, nörotik depresyon, şizofrenik psikozda (psikiyatrik nörolojik ve geç yaşta başlayan involüsyonel depresyon), nörolojik hastalıklar ve diğer organik koşullardaki ciddi depresyonlar gibi diğer hastalıklar ya da, tetikleyici bir olaya dayalı reaktif depresyon süresince oluşan çeşitli formlardaki depresyon tedavisinde kullanılmaktadır.

 

Bir psikiyatrist tarafından reçete edilerek kullanılan tüm antidepresanlar gibi Tofranil de depresyonun semptomlarını tedavi eder. Nedenleri öğrenmek ve ortadan kaldırmak için psikoterapi ile birlikte kullanılması önerilir. 

Alanında uzman psikologlardan terapi almaya hemen başlamak, uzmanlarımız ve platformumuz hakkında daha fazla bilgi edinmek için hemen şuan online terapi randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Tofranil Etken Maddesi Nedir?

Tofranil Etken madde olarak hidroklorür içermektedir.

Tofranil Antidepresan Mıdır?

Evet, trisiklik antidepresanlar olarak bilinen bir ilaç grubuna dahil olup; depresyon ve duygudurum bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Tofranil  Nasıl Kullanılır?

Tofranil tabletler çiğnenmeden, bütün olarak ve yalnızca ağız yoluyla yutulmalıdır.

Tofranil Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Tofranil’in bir dozunu almayı unutursanız, normal doz çizelgenize geri dönün ve diğer doz için yeterli vakit kaldıysa en kısa zamanda bu atladığınız dozu alın. 

Atladığınız dozu bir sonraki dozun zamanı gelmişse almayın ve normal doz çizelgenize göre devam edin. Unuttuğunuz dozları dengeleme amacıyla çift doz almayınız. 

Sormak istediğiniz bir şey olursa doktorunuzla iletişime geçiniz.

Tofranil doz aşımına sebep olmamak adına, ilacı kullandığınız süre boyunca kendi hatırlama yöntemlerinizi geliştirmeniz faydalı olabilir.
Bu faydalar ilaç dozlarınız için saat alarmı kurmak, dozunuzu aldığınızda bir yeri işaretlemek ve her gün aynı saatte almak gibi şeyler olabilir.

Tofranil uykulu hissetmeye, bulanık görmeye, sersemlik hissine, çevresel sinir sisteminde bulanıklığa, diğer bozukluklara ve fazlaca sakinliğe (sedasyon) neden olduğundan; bu etkilerinden birini yaşadığınız takdirde, makine veya araç kullanmayınız ve dikkat gerektiren diğer aktivitelerde bulunmayınız. Alkol tüketimi ile birlikte Tofranil kullanımı bu etkileri artırabilir.

 

Tofranil’i 25ºC’ın altındaki oda sıcaklığında saklayıp, çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve nemden uzakta, ambalajında saklayınız.

 

Dozajı kademeli olarak düşürmek isteyeceğinden tedaviyi tamamen kesmeden önce doktorunuzla iletişime geçiniz. Doktorunuza danışmadan tedaviyi durdurmayınız ya da değiştirmeyiniz. 

Dozajı kademeli olarak düşürmekteki amaç; mide bulantısı, titreme, terleme, baş ağrısı ve durumunuzun kötüleşmesini önlemek, uykusuzluk, kusma, karın ağrısı, diyare, endişe ve sinirlilik, baş dönmesi, kas-iskelet sistemi ağrıları ve genel rahatsızlık gibi olası yoksunluk bulgularını azaltmaktır.

Tofranil  Kutusunda Kaç Adet Var?

Tofranil yuvarlak bikonveks kaplı tabletler şeklinde, kırmızımsı-kahverengi, her bir kutuda 50 ve 100 adet tablet olarak kullanıma sunulmaktadır.

Tofranil Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

Çocuklarda ve ergenlik çağında olan çocuklarda kullanılması genellikle tavsiye edilmez. 

Tofranil 18 yaş altındaki ergenlerde ve çocuklarda depresyon tedavisi için kullanılmamalıdır. Trisiklik antidepresanların etkililiği depresyon şikâyeti olan bu yaştaki hastalarda yapılan çalışmalar sonucunda kanıtlanmamıştır.
Doktor önerisi olmadıkça çocuklarda reçeteli/reçetesiz herhangi bir ilaç, bitkisel takviye veya vitamin kullanımından kaçınılmalı, yalnızca doktor gerekli gördüğünde ve doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır.

Yaşlılarda Tofranil  Kullanımı

Orta yaşlı hastalara göre yaşlı hastalar daha düşük dozlara ihtiyaç duymaktadır. 

Yan etkilerin görülme olasılığı yaşlı hastalarda daha yüksektir. Doktorunuz size yakın izleme ve dozaj konusunda gerekli tüm bilgileri aktaracaktır.

Tofranil Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

Hamile olduğunuzdan şüpheleniyor veya bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, hamileyseniz veya emziriyorsanız bu ilacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşün. 

Tofranil’in hamilelik sırasında kullanımı tavsiye edilmez.

Çocuk doğurmayı düşünen kadınlar bu tedavi sürecinde etkili doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdırlar.

Hamile olduğunuzu tedaviniz sırasında farkederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emziren Anneler Tofranil Kullanabilir Mi?

İlaca başlamadan önce doktorunuza ve eczacınıza mutlaka bilgi veriniz.

Tofranil etken maddesi anne sütüne geçeceğinden dolayı annelerin tedavi sürecinde emzirmemeleri tavsiye edilir.

Tofranil  Bağımlılık Yapar Mı?

Hayır, depresyon tedavisi için kullanılan ilaçlar kesinlikle bağımlılık yapmazlar ve uyuşturucu değildirler. İstenildiğinde doktor önerisi ve kontrolü altında ilaçlar rahatlıkla kesilebilirler. 

Tofranil  Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?

Evet, Tofranil libido değişimi ve cinsel fonksiyon bozukluğuna sebep olabilir.

Tofranil Kilo Aldırır Mı?

Evet, Tofranil  kilo artışına sebep olabilmektedir.

Tofranil Uyku Yapar Mı?

Evet, Tofranil uyku haline sebep olmaktadır.

Tofranil  Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Tedavi süreci bazen yaklaşık iki haftayı bulabilir. Daha uzun sürdüğü durumlar da olabilir.

Tofranil  Reçetesiz Alınabilir Mi?

Hayır, Tofranil reçete olmadan alınamaz.

Aile Hekimi Tofranil Yazabilir Mi?

Hayır, Tofranil alanında uzman doktorlar tarafından yazılan reçete ile temin edilmektedir.

Tofranil  Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

Eğer:

  • İntihar düşünceniz ya da intihara meyliniz varsa,
  • Bir tür psikiyatrik hastalık olan şizofrenipanik atakbipolar affektif bozukluk yani iki uçlu duygudurum bozukluğu gibi bazı psikiyatrik bozukluklarınız varsa,
  • Epilepsi olarak da bilinen sara nöbetleriniz varsa,
  • Kalp ve kan damarı hastalığınız var ise,
  • Böbrek ya da karaciğer rahatsızlığınız varsa,
  • Kan testlerinizde farklılık olduysa,
  • Kan basıncında artmaya sebep olan tümörünüz (örneğin; feokromasitoma, nöroblastom) var ise,
  • Alkol kullanımında bağımlılığınız mevcutsa,
  • Sürekli kabızlık yaşıyorsanız,
  • Tiroid preparatı içeren ilaç kullanıyorsanız ya da hipertroidizm yani tiroid fonksiyonlarında artış varsa,
  • Olası bir enfeksiyon, yani iltihap oluşturan mikrobik hastalık veya ateşiniz, boğaz ağrınız ile ilgili diğer bir belirtiniz varsa.

 

Kaygıda kötüleşme intihar düşüncesi veya depresyon:

  • Kaygı anksiyete bozukluğu veya depresyon bozukluğunuz varsa bazen kendinize zarar verme, öldürme düşüncesine girebilirsiniz.
  • Eğer bazı zamanlarda kendinize zarar verme veya kendinizi öldürme düşüncelerine girerseniz doktorunuza başvurunuz ya da doğrudan hastaneye gidiniz.
  • Tedavi süreci bazen yaklaşık iki haftayı bulabilir. Daha uzun sürdüğü durumlar da olabilir.
  • Bu ilaçların etki etmesi zaman aldığından, bu düşünceler antidepresan tedavisine ilk başlandığı zamanlarda artabilir.  
  • Davranışlarınızda değişiklik olduğunda ya da depresyon veya kaygı anksiyete bozukluğunuzun kötüye gittiğini fark ettiklerinde, yakınlarınızın sizin için endişe duyduklarında size söylemelerini rica edebilirsiniz.
  • Yakın arkadaşınız veya akrabanıza bu kullanma talimatlarını okumasını ve sizde depresyon veya anksiyete bozukluğunuz olduğunu söylemeniz sizin için yararlı olabilir.

 

Aile üyeleri ve bakıcılar için bilgiler:

  • Bu tip şiddetli belirtileri, ani başlamaları veya hastanın daha önceden var olan belirtileri arasında yer almaları durumunda hastanın doktoruna bilgi vermelisiniz.
  • Depresyondaki yakınınızı ya da hastanızı anormal iç sıkıntısı, anksiyete, uyku problemleri, saldırganlık, huzursuzluk, aşırı heyecanlılık gibi davranış değişimlerinde farklılık ya da davranışlarındaki diğer anormal değişimler, depresyonun kötüleşmesi veya intiharı düşünme gibi durumlar açısından izlemelisiniz.
  • Bu tip belirtiler, çok yakın bir izleme ve muhtemelen ilaç tedavisinde değişiklik yapılmasına olan ihtiyacı gösterir. Tofranil intiharı düşünme ve bu tür davranışlar açısından yüksek bir risk ile ilişkilidir.
  • Antidepresan tedavisinin ilk zamanlarında ve doz artırırken veya azaltılırken günlük olarak bu tip belirtilerin gelişimini, değişimler ani olabileceği için özellikle değerlendirmelisiniz.

İlave güvenlik önlemleri:

  • Doktorunuzun durumunuzu düzenli olarak kontrol etmesi doz ayarlaması yaparak yan etkilerin azaltılmasına yardımcı olabilmesi için önemlidir.
  • Tofranil’in, diş çürüğü riskini artırabilen ağız kuruluğuna yol açabilme ihtimali vardır.
  • Göz tahrişi yaşıyorsanız ve kontakt lens kullanıyorsanız doktorunuzla konuşunuz.
  • Diş tedavisinden önce yada herhangi bir cerrahi müdahale yapılmadan doktorunuz veya diş hekiminize Tofranil kullandığınızı söyleyiniz.

Geçmişte herhangi bir dönemde bile bu uyarılar sizin için geçerliyse lütfen doktorunuzla görüşünüz.

Tofranil  Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Eğer:

  • MAO olarak bilinen Monoamin oksidaz inhibitörü bir antidepresan türü kullanıyorsanız, önceki iki hafta içerisinde kullandıysanız ya da sonraki iki hafta içinde kullanacak iseniz,
  • Tofranil’de bulunan yardımcı maddelere karşı ya da İmipramin hidroklorüre, dibenzazepin sınıfından diğer herhangi bir trisiklik antidepresana alerjiniz varsa,
  • Bağırsaklar veya idrar yolunun daralmasına neden olan diğer durumlardan rahatsızlık çekiyorsanız veya prostat hiperplazisi prostat hacminde büyüme, mideyi bağırsaklardan ayıran kapakçıkta daralma pilor stenozu olduysa,
  • Glokom yani genellikle göz iç basıncındaki yükselmeye bağlı bir göz hastalığınız varsa,
  • 18 yaş ve altında iseniz,
  • Kalp yetmezliği veya ritim bozukluğu ve kalbin elektriksel aktivitesinde bozukluk gibi ciddi bir kalp hastalığınız varsa veya yakın bir zamanda kalp krizi geçirdiyseniz,
  • Emzirme dönemindeyseniz,
  • Hamile olma ihtimali varsa ya da hamileyseniz,
  • Nadir görülen porfiri yani kan bileşiminin sentezindeki bozukluğun neden olduğu hastalığınız varsa, Tofranil kullanmayınız.

Tofranil Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi?

Tofranil yemeklerle ya da aç karnına alınabilir.

Tofranil  Hangi İlaçlar İle Kullanılamaz?

Yakın bir zamanda veya şu anda diğer herhangi bir ilaç alıyorsanız ya da aldıysanız lütfen doktorunuza ya da eczacınıza bunu söyleyiniz.

Doktorunuz tarafından reçete edilmemiş olan ilaçları da belirtmeyi unutmayınız.

Eğer aşağıdaki gibi ilaçları kullanıyorsanız veya yakın zamanda kullandıysanız doktorunuza ya da eczacınıza bunu mutlaka bildiriniz:

Seçici serotonin gerialım inhibitörleri ve MAOI yani Monoamin oksidaz inhibitörleri kullandıysanız Tofranil tedavisine başlamadan önce 2 hafta bekleyiniz, Tofranil tedavisi kesildikten sonra MOAI tedavisine başlamadan önce de yine en az 2 hafta bekleyiniz. 

  • Sakinleştiriciler, uykuyu artıran ilaçlar, yatıştırıcılar, anestezikler,
  • Barbitüratlar yani sinir sistemi üzerinde uyuşturucu etkileri olan maddeler, karbamazepin, fenitoin gibi antiepileptikler gibi epilepsi ilaçları,
  • Deri, saç ve tırnaklarda görülen mantar hastalığının tedavisinde bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılan bir ilaç olan klotrimazol, ya da ağızdan kullanılan bir ilaç olan terbinafin,
  • Adrenalin, noradrenalin, izoprenalin, efedrin, fenilefrin, kinidin, atropin, verapamil, diltiazem labetalol, propranolol gibi yüksek kan basıncı ya da kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar,
  • Düşünce ve duygu bozukluğu ile kendini gösteren psikiyatrik hastalıkların ve psikoz tedavisinde kullanılan ilaçlar ile kendini gösteren kişilik değişikliği,
  • Alerji ya da astım ilaçları,
  • Antikoagülanlar yani kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar,
  • Tiroid hormonu içeren ilaçlar,
  • Parkinson hastalığı ilaçları,
  • Simetidin gibi ülser veya reflü tedavisinde kullanılan ilaçlar,
  • Östrojen içeren hormonal terapileri ya da doğum kontrol oral kontraseptif ilaçları
  • Metilfenidat gibi hiperaktivite tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Nikotin bağımlılığının tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar,
  • Cisapride gibi sindirim sisteminin hareketini artırmak için kullanılan ilaçlar

Eğer reçeteli ya da reçeteli olmayan bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız lütfen doktorunuza ve eczacınıza danışınız.

Tofranil  Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm ilaçlarda görülebildiği gibi, içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde de bazı Tofranil yan etkileri olabilir.

Vücudunuz ilaca alıştığında ya da tedavi sırasında Tofranil’in istenmeyen etkileri kaybolabilir. Eğer herhangi bir istenmeyen etki ile karşılaşırsanız ve bu sizi rahatsız ederse doktorunuza danışınız.

 

Aşağıda belirtilen yan etkiler Tofranil’in kullanılması sonucunda ortaya çıkabilir:

Aşağıdakilerden biri ile karşılaşırsanız , Tofranil’i kullanmayı durdurun ve mutlaka doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

  • Nefes almada güçlük ve hızlı kan basıncı düşüşüne sebep olan alerjik reaksiyonlar; kaşıntı, yüz ve boğazın şişmesi,
  • Tahriş ve kızarıklık, ciltte şişme, kurdeşen
  • Sarılık
  • Kaşınma ya da kızarma gibi deri reaksiyonları
  • Gerçekte var olmayan şeyleri duymak veya görmek
  • Sıklıkla ateş ve boğaz ağrısının görüldüğü enfeksiyonların gelişmesi
  • Hareket dengesinde güçlük
  • Nefes alma güçlüğü ile birlikte veya bunlar olmaksızın gözlemlenen alerjik reaksiyonlar
  • Denge kaybı
  • Şiddetli karın ağrısı ile birlikte kabızlık
  • Göz ağrısı
  • Kas sertliği
  • İdrara çıkmada zorluk
  • Şiddetli iştah kaybı
  • Kaslarda ani kasılmalar
  • Süt üretimi ya da memede şişlik
  • Konuşmada güçlük
  • Çarpıntı şeklinde hızlı veya düzensiz kalp atışı
  • Baygınlık
  • Şiddetli bilinç kaybı ya da bilinç bulanıklığı
  • Hayal görme halüsinasyon,

Bunların hepsi ciddi olabilecek yan etkilerdir. 

Eğer bunlardan biri ile ilgili şikayetiniz varsa, acil tıbbi müdahaleye ya da hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

 

Aşağıdakilerden herhangi birini farketmeniz durumunda doktorunuza bilgi veriniz.

Çok Yaygın Görülebilen Tofranil Yan Etkileri:

  • Titreme
  • Taşikardi dediğimiz hızlı kalp atışı
  • Ortostatik hipotansiyon ayakta iken kan basıncında düşüş
  • EKG’de değişim
  • Ağızda kuruluk
  • Kabızlık
  • Hiperhidrozis adı verilen terlemede artış durumu
  • Sıcak basması
  • Kilo artışı

Yaygın Görülebilen Tofranil Yan Etkileri:

  • Anoreksiya olarak da bilinen iştah kaybı
  • Coşku
  • Sanrı ve zihinde bulanıklık
  • Huzursuzluk
  • Ajitasyon
  • Halüsinasyon yani gerçekte var olmayan şeyleri görmek veya duymak
  • Anksiyete, endişe veya rahatsızlık
  • Uyku problemleri
  • Mani veya hipomani; yani hiperaktivite veya heyecanlı davranış, normal olmayan yüksek ruh hali
  • Libido değişimi gibi cinsel fonksiyon bozukluğu
  • Parestezi; yani vücutta uyuşma, karıncalanma veya yanma gibi anormal his
  • Çevreyi tanıyamama
  • Uyuşukluk ve sakinlik
  • Baş ağrısı
  • Vertigo yani baş dönmesi
  • Yakında veya uzakta görme görsel uyumda problemler, bulanık görme, gözyaşında azalma ve göz adaptasyonu ile ilgili rahatsızlıklar
  • Aritmi düzensiz kalp atışı
  • İletim bozuklukları gibi kalp problemleri
  • Çarpıntı
  • Kusma, diyare, mide bulantısı,
  • Tahriş ve kızarıklık, ciltte şişme, kurdeşen
  • Karaciğer fonksiyon testlerinde anormallik
  • Yorgunluk
  • İdrar yapmada güçlük

Seyrek Görülen Tofranil Yan Etkileri:

  •  Kasılma
  • Psikotik bozukluklar dediğimiz anormal zihinsel durum

 Çok Seyrek Görülen Tofranil Yan Etkileri:

  • Anormal derecede kan şekeri seviyesi
  • Pıhtılaşmadan sorumlu kan hücresi olan Trombosit sayısında azalma
  • Sarılık ile birlikte olan ya da olmayan Hepatit
  • Kan hücresi olan eozinofil artışı ve beyaz kan hücresinde azalma
  • Nefes almada güçlük ve hızlı kan basıncı düşüşüne neden olan alerjik reaksiyonlar, kaşıntı, yüz ve boğazın şişmesi,
  • Adenitis yani bezlerde iltihap ve büyüme
  • Saldırganlık
  • Vücuttan atılan su miktarını kontrol eden antidiüretik hormonun salgılanmasında farklılık
  • Kilo kaybı
  • Dengesiz yürüme
  • Konuşmada zorluk
  • Kısa ve istemsiz kas sertliği
  • İstemsiz kas bükülmesi, hareketliliği
  • Miyoklonus yani istemli kas hareketlerinde kontrol kaybı
  • Glokom yani göz basıncında artma
  • İnme belirtileri
  • Midriyazis; yani irileşmiş göz bebekleri
  • Tinnitus da dediğimiz kulak çınlaması
  • Kalp krizi
  • Bazı durumlarda öldürücü olabilen uzamış QT, venriküler aritmi, ventriküler taşikardi, ventriküler fibrilasyon, torsades de pointes gibi kalp anormalitesi
  • Kalp yetmezliği; yani kan akımını sürdürmek için kalbin yeterli kanı pompalayamaması
  • Artmış kan basıncı
  • Vazospazm; yani damar duvarının anormal kasılması
  • Alerjik alveolit yani kısa nefes, öksürük ve artmış ısıya sebep olan akciğer iltihabı
  • Ağızda iltihap
  • Paralitik ileus gibi bağırsak hareketlerinin geçici bloklanması
  • Karın ile ilgili rahatsızlıklar
  • Dil ülseri
  • Karaciğer hasarı
  • Ciltte kanamaya sebep olan küçük peteşi veya büyük purpura kırmızı noktalar
  • Ciltte kaşıntı
  • Hiperpigmentasyon yani ciltte noktalar
  • İdrarda tutulma
  • Jinekomasti yani erkeklerde memelerde büyüme
  • Fotosensivite denilen güneş ışığına hassasiyet
  • Saç kaybı alopesi
  • Şişme, ödem
  • Galaktore yani emzirme kaynaklı olmaksızın memeden süt gelmesi
  • Ani ölüm
  • Diş çürüğü oluşması
  • Yorgunluk
  • Ateş

Görülme Sıklığı Bilinmeyen Tofranil Yan Etkileri:

  • Disguzi yani tat almada değişim
  • Kemik kırığı oluşma sıklığında artma
  • İntihara meyilli olma düşüncesi

Aniden dozun azaltılması veya ilacın kesilmesi sonrasında oluşabilecek etkiler: 

Sinirlilik, sözcükleri söylemede zorluk, serotonin sendromu, senkop  yani ani ve geçici bilinç kaybı, kuru göz, cinsel iktidarsızlık, kardiyomiyopati yani kalp kası hastalığı.

 

Karın bölgesinde ağrı, diyare, uykusuzluk, baş dönmesi, hasta hissetme, mide bulantısı, kusma, sinirlilik ve endişe.

Bunlar Tofranil’in hafif yan etkileridir.

 

Eğer belirtilen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı mutlaka bildiriniz.

Tofranil  Doz Aşımı

Kullanmanız gerekenden fazla Tofranil kullandıysanız bir doktor veya eczacıya mutlaka danışınız.

Kazayla Tofranil‘i doktorunuzun size belirttiğinden daha fazla kullandıysanız, hemen doktorunuza danışınız veya en yakın hastanenin acil servisine başvurunuz. Tıbbi bakıma ihtiyaç duyulabilir.

Genellikle birkaç saat içerisinde hızlı, yavaş ya da düzensiz kalp atışı, reflekslerde artma, kas koordinasyonu kaybı ve seğirme veya geniş ve yavaş hareket ile birlikte görülen kas sertliği, nöbetler, bilinç bulanıklığı, nefes darlığı, kusma, ateş, mide bulantısı, diyare, düşük kan basıncı, şok, kalp krizi, uyku hali, kafa karışıklığı, hareketlerde yavaşlama, konsantrasyon güçlüğü ve anlamada zorluk, koma, hareketleri kontrol edememe, huzursuzluk ve ajitasyon, irileşmiş göz bebekleri, terleme, idrara çıkamama veya yavaş idrara çıkma, titreme, ağız kuruluğu, cilt ve mukozada anormal mavimsi renklenme, düşük vücut sıcaklığı, kabızlık gibi aşırı doz belirtileri meydana gelmektedir.

Çok nadir olarak vakalarda potansiyel öldürücü olabilecek düzensiz kalp atışına neden olan gecikmiş kalp iletimi rapor edilmiştir.

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog4 Haziran 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı