Takıntılar ile Yaşamak (OKB)
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Düşünün ki; henüz küçüksünüz, ailenizle bir geziye gittiniz parkta oynuyorsunuz, kaykaylardan kayıyorsunuz, salıncakta sallanıyorsunuz. Birden parktaki çocuklardan biri sizi itti, sol bacağınızın üzerine düştünüz. Canınız yandı ama acı umurunuzda bile değil, tek umurunuzda olan diğer bacağınızın hissinin acı çeken bacağınızla eşit olmaması. Bu yüzden şimdi sağ bacağınızın üzerine düşüp onun da acısını eşit hale getirmelisiniz. Kendinizi yere attınız, sağ bacağınızın üzerine düştünüz. Ama o da ne, şimdi de sağ bacağınız daha çok ağrımaya başladı. Tamam, azıcık daha sol bacağınızı çarparsanız eşit hale gelecek. ..
Şimdi de üniversitedesiniz. Ders kitabınızın sayfalarını çeviriyorsunuz. 15. sayfada bugünün konusu. Sağ elinizle iki yaprak çevirdiniz, sol elinizle iki, sonra sağ ile tekrar iki. 15. sayfaya gelince fark ettiniz ki eşit olmadı, mecbur 16. sayfayı açtınız sonra arkadaşınızdan bir sayfa geriye çevirmesini istediniz. Arkadaşınız size şaşırmış gözlerle bakıyor. Siz sadece gülümsüyorsunuz, işi şakaya vuruyorsunuz. Aslında tuhaf bir durum olduğunun farkındasınız ama bu sizin kuralınız. Eşit olması için bunu takip etmek zorundasınız yoksa başınıza tanımlayamadığınız kötü şeyler gelebilir. Tam olarak neler gelebilir emin değilsiniz ama bir şeyler olur buna eminsiniz. Bu, kötü şeyler olacak duygusu vücudunuzun alarma geçmesine sebep oluyor, nefes alamıyormuş gibi hissediyorsunuz ve daha kötü sonuçlarını hissetmek istemediğiniz için kurallarınızı takip ediyorsunuz.
Obsesif Kompulsif Bozukluğu (OKB) olan biri bunları hisseder. Sandığınız gibi renklere göre organize bir dolap değildir, simetrik kalemler değildir. Obsesif Kompulsif Bozukluk, takıntıların sürekli tekrar eden davranışlara sebep olmasıdır. Bu mantıksız düşünceler ve korkular o kadar yoğundur ki, hasta bunları yok etmek için bazı davranışlar sergiler; mesela tekrar tekrar ellerini belirli bir sayıda yıkamak, ışıkları birkaç defa kapatıp açmak. Bu kendini yatıştırmaya yönelik davranışlar günlük hayatını olumsuz şekilde etkiler fakat kaygılarını durdurmak için başka bir yol bulamamaktadır. Günlük yaşantınızı normal olarak sürdüremezsiniz çünkü bu davranışlar gününüzün önemli bir kısmını tüketmektedir ve çevrenizdeki insanlar sizi anlamamaktadır, yargılamaktadır.
Düşünsenize, bugün bir kaleme dokunursanız o kaleme 35 defa daha dokunmak zorundasınız, ya da tüm günü o kaleme dokunmadan geçirmelisiniz. Peki, işinizi nasıl bitireceksiniz o kaleme dokunmadan? İşte OKB en basit şekliyle hayatınızı böyle olumsuz etkiler.
Çizgilere basmamalısınız. Yolda düzgün yürüyememeye başladınız. Soğuk bir şeye dokunduğunuzda diğer eliniz de aynı soğuğu hissetmelidir. İyi bir gün geçirmek istiyorsanız hiçbir şeye dokunmadan geçirmelisiniz. Mükemmeliyetçi olduğunuz için hiçbir işinizi tamamlayamazsınız, tamamlasanız bile beğenmezsiniz. Bugün 450 simetrik olmayan eşyaya dokundunuz, tamam sorun değil, elinizi 45 defa yıkayarak kötü şeyler olmasından kendinizi koruyabilirsiniz. 45 defa yıkayamadınız mı? Kalbiniz hızlı hızlı atmaya başladı hemen yıkamalısınız, hemen! Veya bu durum elleriniz tahriş olana kadar ellerinizi kaşımaya sebep oldu, içinizden 500'e kadar saymalısınız. Yarın için plan mı yapmanız lazım? Plan yapmanızı planlamaya başlamalısınız. Hayat her zaman planladığınız gibi gitmez. İstenmeyen düşünceler sürekli aklınızdan çıkmayabilir. Bu düşünceler de takıntıdır, ondan kurtulmak için ortaya çıkan davranışlar da varsa OKB hastası olabilirsiniz.
OKB ile yalnız başınıza mücadele etmek başka psikolojik sorunlara davetiye çıkarabilir, anksiyete bozuklukları ve depresyon gibi. OKB ile başa çıkabilmek için psikolojik teknikleri öğrenmek ve terapi almak için buraya tıklayabilirsiniz. Kendinizi o pozisyona koyarak OKB'li bir yakınız varsa onun nasıl hissettiğini biraz olsun anlamaya çalışın ve ona destek olmak için bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin. Bu konuda desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız psikologofisi.com platformundan uzmanlarımızla her zaman görüşebilirsiniz.