stresin etkileri

Stresin Sindirim Sistemi ve Ülser Üzerindeki Etkileri

Hiç fazla stresli olduğunuzda kendinizi boğuluyormuş gibi hissettiğiniz oldu mu? Ya da yoğun bir stres altında verdiğiniz bir karar sonucu midenizde şiddetli bir acı hissettiniz mi? Eğer bu tip durumlar başınıza geldiyse stresin sindirim sistemini nasıl etkilediğini tecrübe etmişsiniz demektir.

Wake Forrest Üniversitesi Gastroentroloji ve Sağlık Merkezi Direktörü olan Profesör Kenneth Koch’a göre stres, yemek borusunda kasılmalara, midedeki asit seviyesinin yükselmesine ve buna bağlı olarak hazımsızlığa yol açıyor.

Vücudumuzdaki sindirim mekanizması milyonlarca sinir hücresinden oluşan ve merkezi sinir sistemine bağlı olarak çalışan enterik sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Vücudumuzda strese bağlı olarak “Savaş / Kaç” mekanizması harekete geçtiğinde merkezi sinir sistemi kan akışını durdurarak sindirimi sağlayan kasların kasılmasını ve sindirim için gerekli olan salgıların salınmasını durdurur.

 

Böylece sindirim mekanizması olması gerektiği gibi çalışamaz ve hazımsızlığa neden olan mide asit seviyesinde artışa yol açar.

 

Ülser ve stres arasındaki bağlantı, ülser problemlerinin üçte ikisinin helicobacter pylori (H. Pylori) adındaki bakteri türüne maruz kalınmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Uzmanlar stresin sindirim kanalındaki asit üretimini artırarak ülserin etkilerini kötüleştirdiğini belirtiyorlar. H. Pylori bakterisi mide ve on iki parmak bağırsağını koruyan dokuyu zedeleyerek hassas mide tabakasının asidin etkilerinden daha da fazla zarar görmesine yol açıyor.

 

Ayrıca uzmanlar H. Pylori bakterisine maruz kalmamış kişilerde görülen ülser vak’alarında stresin önemli bir tetikleyici olduğunu belirtiyorlar. Stresi azaltmak her ne kadar hastalığı tamamen ortadan kaldırmasa da ülserin etkilerinin daha az hissedilmesini ve ülsere bağlı şikayetlerin azalmasını sağlıyor.

Stresi Azaltmanın Yolları

Öncelikle;

  • Fazla strese neden olan sorumluluklarınızı azaltın.
  • İş yaşamında ya da özel hayatınızda sinirli ve alıngan bir duygu durumuna girmenize neden olan fazla sorumluluklarınızı azaltın.
  • Gerekiyorsa arkadaşlarınızdan ve ailenizden bu konuda yardım isteyin.
  • Kendinize ve sizin için önemli olan aktivitelere zaman ayırmanın bir lüks olmadığını unutmayın!

Rahatlama tekniklerini öğrenin.

Uzmanlar, sindirim sisteminde strese bağlı problemler yaşayan kişiler için yoga, meditasyon, hipnoz, biyofeedback, müzik gibi rahatlamaya yardımcı tekniklerin son derece etkili olduğunu belirtiyorlar. Özellikle Harvard Medical School araştırmacılarından Herbert Benson tarafından bulunan “Relaxation Response” tekniğinin stresin fiziksel ve duygusal etkilerini değiştirerek “Savaş / Kaç” mekanizmasından kaynaklanan reaksiyonları ortadan kaldırmakta etkili olduğu belirtiliyor.

Psikolojik destek almak çok önemli.

Stresli olduğumuz zamanlarda ilk yaptığımız şeylerden biri kendimizi yakın hissettiğimiz arkadaşlarımızla konuşmaktır. Stresin etkileriyle ilgili özel eğitim almış uzman bir psikolog ile konuşmak ise stresle başa çıkabileceğiniz farklı yöntemleri göstereceği için çok daha faydalı olabilir. Bu tür durumlarda özellikle Bilişsel Davranışçı Terapi tekniklerini uygulayan uzman psikologlardan yeni teknikler öğrenebilirsiniz. Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak bu teknikleri şimdi online terapi alarak evinizin rahatlığında öğrenebilir ve ruh sağlığınızı dengeleyebilirsiniz.

Mutlaka spor yapın!

Kenneth Koch, stresi azaltmak ve sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmak için en iyi yolun düzenli egzersiz olduğunu belirtiyor. Düzenli egzersiz vücuttaki gerilimi azaltarak beynimizde stresin azalmasını ve duygu durumunun düzelmesini sağlayan endorfin hormonunun salgılanmasını artırıyor.

Stresi yenmek için yediklerinize dikkat edin.

Hazır ve besin değeri düşük gıdalar tüketmek sindirim sisteminizi yorarak sindirim ile ilgili problemlerin daha da artmasına neden olur. Stresli olduğunuz zamanlarda şeker ve yağ oranı yüksek besinleri tüketmekten, alkolden mümkün olduğunca kaçının. Yemeklerinizi acele etmeden, hafif ışık alan bir atmosferde tüketmeniz sindirime de yardımcı olacaktır.

 

Eğer siz de stresin etkileriyle başa çıkmakta zorlandığınızı hissediyorsanız psikologofisi.com’da yer alan uzman psikologlarımızla dilediğiniz zaman evinizin rahatlığında online terapi alarak görüşebilirsiniz.

 

Kaynak (1)

Kaynak (2)

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog16 Mart 2017
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı