Stres Sizi Asabi Biri Mi Yapıyor? Stresle Başa Çıkmanın 5 Yolu
Stres her insanın ister istemez yaşadığı bir durum; bir iş görüşmesi öncesi, okul sınavlarında, ikili ilişkilerde, ailevi sorunlarda stresli durumlarla karşılaşabiliyoruz. Peki stres bizde farklı etkiler de yaratıyor mu? Aslında stresin en büyük etkilerinden biri yarattığı asabiyet. Stres anındaki asabiyet her şey üstümüze üstümüze geliyormuş, insanlar çekilmezmiş gibi bir izlenim uyandırır; fakat aslında bu düşüncelerin temelinde yine insanın kendisi vardır. Bu yazımızda da stresi ve asabiyeti nasıl çözeceğinizi, sakin ve pozitif bir hayata nasıl kavuşabileceğinizi 5 yöntemle açıklayacağız.
1- Son zamanlarda çevrenizdekilere karşı çok mu tahammülsüz hissediyorsunuz?
Bu soruya “Evet tahammülsüzüm.” cevabını verdiyseniz size yönelteceğimiz sıradaki soru “Son günlerde kendinizi daha fazla stres altında hissediyor musunuz?” olacak. Stresle tahammülsüzlük arasındaki bağlantı her ne kadar bariz gibi görünse de bazen stres psikolojimizi o kadar etkileyebiliyor ki stresin olumsuz etkilerini fark edemiyoruz bile. Fakat yukarıda size yönelttiğimiz basit 2 soru ile farkındalığınızı artırabilir ve çözüme kavuşmak için ilk adımı atabilirsiniz.
2- Stresin neden kaynaklandığını bulun!
Artık biliyoruz ki son zamanlarda normalden biraz daha stresli ve asabiyiz. Peki bizi strese sürükleyen şey nedir? Bunun cevabı yaşadığımız yeni bir durum, olay veya uzun zamandır devam eden fakat bünyemizin tahammül sınırlarının zorlandığı geçmişe ait bir problem olabilir. Belki de hayatımızın belli dönemlerinde sürekli karşılaştığımız durumlar sınırlarımızı zorlamaya başlamıştır. Psikolojimizi alt üst eden bu stres tetikleyicilerini bulmadaki en önemli kısım bize yardımcı olmak isteyen sevdiklerimizi kırmadan onların desteğini istemektir.
3- Zor zamanlardan geçtiğinizi kabul edin ve bunun için bir şeyler yapın!
Bazen ne yazık ki özellikle yakınlarımıza karşı fazla ileri gidip durumu fark ettiğimizde özür dilemek zorunda kalabiliyoruz. Ancak sevdiklerimizin asıl beklentisi özürden çok yanlışlarımızın farkında olduğumuzu ve tekrarlanmayacağını bilmektir. Onlara ve ilişkimize değer verdiğimizi ancak bu şekilde gösterebiliriz. Hatalarımızın farkına varmak ve gerektiğinde özür dileyebilmek zayıflık değil güçlü bir kişiliğin göstergesidir.
4- Size neyin iyi geldiğini hatırlayın ve tekrar yapın!
Çoğu zaman gergin, stresli anlarımızda bize neyin iyi geldiğini bilsek de günlük hayatın koşturmasında eğlenceli aktivitelere zaman ayırmayı atlayabiliyoruz. Kendinizi hangi zamanlarda daha iyi hissediyorsunuz? Eğer yanıtınız arkadaşlarınızla keyifli bir çay sohbetiyse hemen arayın ilgilileri. Sağlıklı bir doğa yürüyüşüyse hiç zaman kaybetmeden spor ayakkabılarınızı giyin ve evden çıkın. Ya da ne zamandır düşündüğünüz ama bir türlü fırsat bulamadığınız eski bir Yeşilçam komedisi izlemek mi? Sıcak bir bardak çayınızı alıp geçin bilgisayarın karşısına ve bol kahkahalı birkaç saat hediye edin kendinize. Bu gibi küçük etkinlikler dünyaya bakışımızda büyük farklar yaratabilir..
5- Bir uzmanla konuşun!
Stresin en iyi ilacı içinde bulunduğumuz durumu anlayabilecek birileriyle konuşmak, içimizi dökmektir. Böyle anlarda söylenen ufak bir söz ya da samimi olarak paylaşılan bir anı bile olaylara bambaşka bir perspektiften bakmamızı sağlayıp içinde çırpındığımız zorlu psikolojiden çıkmamıza yardımcı olabilir.
Unutmayın, sorunlarınızla yalnız mücadele etmek zorunda değilsiniz, konuşacak birilerine ihtiyaç duyduğunuz her an Psikologofisi.com ile online terapi alabilirsiniz.