Sonbahar Depresyonundan Kurtulmanın Yolları
- Sonbahar Depresyonu Nedir?
- Sonbahar Depresyonunun Belirtileri
- Sonbahar Depresyonuna Ne İyi Gelir?
- Sporun depresyona faydaları
- Bahar temizliğine önem verin
- Sosyalleşmek için yazı beklemeyin
- D Vitamini seviyenizi ölçtürün
- Beslenme düzeninize ve yediklerinize dikkat edin
- Meditasyonu denemek için doğru zaman
- Uyku düzeninizi belirleyin
Sonbahar Depresyonu Nedir?
Sonbaharın solgun yapraklarıyla birlikte bizler de sararmış, hüzünlü, hatta zaman zaman depresyona girmiş gibi hissedebiliyoruz. Güneş ışınlarının azalmasıyla ve havanın soğumasıyla bu hisler daha da artabiliyor. Renklerinin muhteşemliğini inkar edemeyeceğimiz sonbaharın bu güzel görüntüsünde hüzünlenip depresif olmamak çoğu kişi oldukça zor. Çünkü güneşe daha az maruz kalmaya başladıkça depresyon gibi birçok sorun da hayatımıza giriyor.
Yaz mevsiminin ve beraberinde güneş, deniz, tatil içeren keyifli günlerin geride kaldığı sonbahar, soğuk ve karanlık kış günlerinin de habercisi. Okulların açıldığı, işe geri dönülen ve evlere kapanılan sonbahar aslında yaz boyu geride bırakılan sorumluluklara da geri dönülmesi anlamına geliyor. Bunun doğal bir sonucu olarak da çoğu kişide strese ve ilerleyen noktada depresyona neden olabiliyor. Günler kısalıp, geceler uzarken güneşin kendini daha az göstermesi de depresif ruh halini tetikliyor. Çünkü güneş ışığı alınmadıkça mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonu da azalıyor ve beyin kimyası değişiyor. Belki de tam bu yüzden sonbahar hep hüzün mevsimi olarak biliniyor.
Birçok kişinin yaşayabildiği sonbahar depresyonu neden olur diyorsanız tek sebebin mevsimsel değişiklikler olmadığını da söylemek gerek. Daha önce depresyon yaşamış ya da genetik olarak yatkın kişilerin mevsimsel depresyona girme ihtimali çok daha yüksek. Ayrıca yapılan çalışmalar sonbahar depresyonunun kadınlarda erkeklere oranla çok daha sık görüldüğünü gösteriyor. Depresyon hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için “Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri ve Türleri Nelerdir?” içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Sonbahar Depresyonunun Belirtileri
Sonbahar depresyonu, birçok farklı sebeple ortaya çıkabildiği ve mevsimsel değişikliklerle tetiklenebiliği gibi kişiler üzerinde fark edilebilecek önemli değişikliklere de neden olabilir. Klinik depresyon belirtileri ile oldukça benzer olan bu belirtilerden en önemlileri şu şekilde sıralanabilir;
- Mutsuz, keyifsiz ve huzursuz ruh halinin sürekli hale gelmesi,
- Uykuya dalamama ya da çok uyuma gibi tekrarlanan uyku problemleri,
- Suçluluk duygusu,
- Özgüven sorunları ve değersizlik duygusu,
- Sinirli ruh hali ve öfke patlamaları,
- Konsantrasyon sorunları ve ciddi dikkat eksikliği,
- Sürekli hale gelen yorgunluk ve halsizlik hali,
- Cinsel isteksizlik ve libido düşüklüğü,
- İştahta ani değişimler,
- Anksiyete,
- Ölüm ve intihar düşünceleri.
Unutulmamalıdır ki depresyon önemli ve ciddi bir psikolojik hastalıktır. Bir uzman tarafından destek verilmediği sürece zamanla daha olumsuz sonuçlara neden olabilir. Sonbahar aylarında yaşadığınız kısa süreli depresif ruh halinin dışında süreklilik kazanan depresyon durumunda mutlaka bir uzmandan destek almanız gerekir. Ancak korkutucu bir durum gibi görünse de depresyonu yenmek mümkündür. Dilediğiniz zaman platformumuz üzerinden alanında uzman isimlerden online psikolog desteği alabilirsiniz. Platformumuz üzerinden ilk görüşmeyi her zaman ücretsiz olarak gerçekleştirebileceğinizi unutmayın!
Sonbahar Depresyonuna Ne İyi Gelir?
Sonbahar depresyonunda, mevsimsel geçişlere bağlı olarak yaşanan değişimlerde bir uzman desteğinin yanı sıra kendi çabanızla da süreci daha kolay bir hale getirmeniz mümkün. Kendinizi soğuyan havanın, kısalan günlerin etkisine bırakmadan sonbahar depresyonunu yenmenin yolları ise sandığınız kadar zor değil…
Sporun depresyona faydaları
Sonbaharın tatlı serinliği sizi yürüyüşe davet ediyor! Sonbahar renklerine bürünmüş, sararmış yapraklarla çevrili bir ormanda ya da deniz kenarında tatlı esintiler eşliğinde yapacağınız kısa yürüyüşler hem nefes alışverişinizi hem de kalp atışlarınızı düzenlemeye yardımcı olacaktır. Yürüyüşün ardından kendinizi çok daha rahatlamış ve huzurlu hissedeceksiniz.
Yürüyüşün yanı sıra sevdiğiniz, yaparken eğlendiğiniz türdeki tüm spor aktiviteleri mutsuzluk hissine ve depresyona karşı uygulayabileceğiniz en iyi yöntemlerin başında geliyor. Araştırmalar, egzersizin insan vücudundaki birçok olumlu etkisinin yanında beyindeki endorfin gibi mutluluk hormonlarının da salınımını artırdığını da gösteriyor.
Bahar temizliğine önem verin
Belki size klişe gelecektir ama yaşadığımız alanı temiz ve düzenli tutmak bir şeyleri başardığımız hissi uyandırır. Sabah kalktığınızda camları açıp evi havalandırın, ortalığı toplayıp temizleyin, vaktiniz varsa kitaplığınızı ya da kıyafet dolabınızı toplayın… Güzel bir bahar temizliğinin hemen ardından da sıcacık bir kahve yapın, yumuşacık koltuğunuza uzanın ve bir türlü okumaya fırsat bulamadığınız kitabınızı okumaya başlayın! Sonbahar şimdi çok daha iyi hissettiriyor öyle değil mi?
Sosyalleşmek için yazı beklemeyin
Her şeyden önce telefonu elinizde bırakın ve gerçek dünyaya çıkın! Sürekli sosyal medyada vakit harcamak, başka insanların hayatına bakmak gün sonunda kendinizi daha kötü hissetmenize neden olabilir. Bunun yerine dışarı çıkın, eve birilerini davet edin… Çünkü grup aktiviteleri aidiyet duygumuzu arttırarak daha pozitif ve enerjik olmamızı sağlar. Spor salonunuzda düzenlenen grup derslerine, gönüllü organizasyonlara hatta grup terapilerine katılarak yalnızlık hissinizi azaltabilir ve yeni deneyimler edinebilirsiniz.
Ayrıca, planlayacağınız her etkinlik size güne iyi başlamak için bir neden verir. Her ay bir tane bile olsa sizi gerçekten heyecanlandıracak, merak bekleyeceğiniz bir etkinlik planlayın. Stresli iş hayatından ya da günlük hayatın karmaşasından uzaklaşmak enerjinizi yenilemenizi sağlar. Hatta tam da şimdi bu sonbaharda gezmek istediğiniz yerlerin bir listesini çıkarın, hafta sonu için kendinize kısa ama kaliteli bir tatil hediye edin!
D Vitamini seviyenizi ölçtürün
Özellikle mevsim değişikliklerinde vücut direncimiz düştüğü için fiziksel ve psikolojik hastalıklara daha yatkın hale geliriz. D vitamini eksikliği de depresyonu önemli ölçüde tetikler. Basit bir kan testiyle kan değerlerinizi ölçtürebilir ve doktorunuzun önerisiyle vitamin eksikliğinizi giderebilirsiniz.
Beslenme düzeninize ve yediklerinize dikkat edin
Yapılan araştırmalar mevsim geçişlerinde özellikle kış mevsimine girerken insanların tatlı ve karbonhidrat içerikli yemeklere daha çok yöneldiğini gösteriyor. Tüketim sonrasında anlık bir enerji artışıyla kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlayan bu yiyecekler uzun vadede kilo olarak geri döneceği gibi iyi hissedilmemesine de neden olabilir. Bu nedenle, bu dönemde fast-food, alkol, şekerli ürünler uzak durulması gerekenlerin başında geliyor.
Sebze ve hayvansal gıdaların dengeli bir şekilde dağıldığı bir beslenme düzeni oluşturun ve mutlaka bol bol su tüketin. Çünkü besin değeri yüksek, sağlıklı gıdalar tüketmek beden sağlığımız için olduğu kadar psikolojik sağlığımız için de önemlidir. Ne yersek oyuz diye boşuna söylememişler; sağlıklı gıdaların ağırlıkta olduğu öğünlerle kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz.
Meditasyonu denemek için doğru zaman
Zorlu geçen bir günün ardından, çoktan kararmış havada eve geldiğinizde kendinizi iyi hissetmek için sadece 15 dakika ayırmanız yeterli. Basit bir telefon uygulamasıyla dahi yapabileceğiniz meditasyon stres ve kaygı bozukluğu konusunda en büyük yardımcınız olabilir. Son dönemde yapılan araştırmalar da meditasyon sırasında uygulanan nefes egzersizleri sayesinde vücuttaki negatif enerjiden kurtulmanın ve rahatlamanın mümkün olduğunu gösteriyor.
Uyku düzeninizi belirleyin
Depresyonun başlıca etkilerinden biri zihni bulanıklaştırıp odaklanmayı zorlaştırmasıdır. Bu etkiyi ortadan kaldırmak için zihninizi iyice dinlendirmeniz gerekir. Sağlıklı bir uyku da dinlenmiş bir zihnin ve güne iyi başlamanın en etkin yoludur. Her gece aynı saatte yatağa girin, telefon, televizyon, bilgisayar gibi etkenlerden uzak zihninizi boşaltarak uykuya dalın. Her gün aynı saatte güne başlamak da daha planlı yaşamanıza ve kendinizi zinde hissetmenize yardımcı olur.
Psikolojik desteğin öneminin arttığı bu günlerde, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak 15 dakikalık ücretsiz seans hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Seçeceğiniz uzmanımız ile aklınızdaki sorulara yardım alarak, online terapi deneyimini yaşayabilirsiniz.