neurontin

Neurontin Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Neurontin adlı ilaç hakkında genel bilgi sahibi olmanız ve ilaç üzerine merak ettiklerinize bir nebze de olsa cevap verebilme amacı ile derlenmiş içeriğimiz, ilacı kullanmanız yönünde tavsiye niteliğinde değildir.

Her ilaç, herkeste aynı etkileri yaratmayabilir, hatta kişilerin sağlık geçmişleri ve kullandıkları diğer ilaçlar ve alerjilerine bağlı olarak; ilaçtan beklediğiniz faydayı vermemesinden daha da öte, hiç istenmeyecek sonuçlara sebep olabilir.

Reçeteli veya reçetesi herhangi bir ilaç, vitamin veya bitkisel takviyeyi doktorunuz özel olarak sizin için önermediği sürece kullanmamalı, doktor tarafından sizin için reçete edilmiş ilaçları ise başkalarına vermemelisiniz.

Muayeneniz esnasında, size ilaç reçete eden doktor ile tüm sağlık geçmişinize dair bilgilerinizi ve kullanmakta olduğunuz ya da yakın zamanda kullanmış olduğunuz ilaçlara dair tüm bilgiyi paylaşmalısınız.

İlacınızı yalnızca doktorunuzun önerdiği doz ve sıklıkta almalı ve artık daha iyi hissediyorsanız bile ilaçla tedavinizi doktorunuz ile paylaşıp onay almadan bırakmamalısınız. 

Bazı ilaçlar, birden bırakıldığında rahatsız edici semptomlara sebep olabildiğinden, doktorlar tarafından dozu azaltılarak bıraktırılma yoluna gidilebilmektedir.

Nerurontin genel olarak aşağıda derlediğimiz sebeplerle reçete edilmektedir;

  • Neurontin antiepileptik ilaçlar olarak adlandırılan ilaç grubuna dahildir. Bu ilaçlar nöropatik ağrı tedavisinde, epilepsi ve sinir dokusunun hasarı durumlarında kullanılmaktadır.
  • Neurontin, her biri gabapentin içeren tabletler şeklinde, ambalajlı olarak bulunur. Çentik, tabletin 2 eşit parçaya bölünmesini ve etken maddenin her iki tarafta da homojen şekilde bulunmasını kolaylaştırmaktadır.
    Şunu belirtmekte fayda var ki, üzerinde çentik bulunmayan ilaçlarınızı kırarak yarım almanız her zaman için sağlıklı olmayabilir. Kırılmak üzere üretilmemiş tablet ilaçlarda madde tabletin her yerinde eşit olarak bulunmayabilir.
  • Neurontin, nöropatik yani sinir dokusunun hasarına bağlı ağrı tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Ağrı hissi; zonklama, çarpıntı, sıcak, yakıcı, ateş, bıçak saplanması hissi gibi, acı, kramp girmesi, ağrı, karıncalanma, batma ve donma, hissizlik, uyuşma, gibi çeşitli şekillerde tanımlanabilmektedir.
  • Neurontin, sara nöbetlerinde başlangıçta beynin belirli kısımlarıyla sınırlı ve beynin diğer taraflarına yayılıp yayılmadığı belli olmayan değişik türlerde kullanılmaktadır.

Doktorunuz size ve 6 yaş ve üzeri çocuğunuza mevcut tedavi yeterli olmadığında, Neurontin reçete edebilir.

Ayrıca Neurontin tek başına 12 yaş üzeri çocuklar ve yetişkinlerin tedavisinde doktor tarafından reçete edildiği sürece kullanılabilir.

Neurontin Etken Maddesi Nedir? 

Kutu içerisinde bulunan her film kaplı tablet gabapentin içermektedir.

Neurontin Antidepresan Mıdır?

Hayır, Neurontin antidepresan olarak kullanılmamaktadır.

Neurontin Nasıl Kullanılır?

Sadece ağız yoluyla kullanım için uygundur.

Neurontin çiğnemeden, yeterli miktarda içecek ile birlikte alınmalıdır. Tabletler eşit iki parçaya bölünebilmektedir.

Neurontin Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Neurontin bir dozunu almayı unutursanız ve eğer bir sonraki doz alma zamanı gelmedi ise, hatırlar hatırlamaz ilacınızı alınız. 

Bir dozun unutulması ve son dozun alınmasından sonra 12 saatten fazla bir sürenin geçmesi durumunda, mevcut Neurontin dozunun alınmama ya da daha geç alınma kararı doktorunuzla görüşülerek doktorunuz tarafından verilmelidir. 

Unuttuğunuz dozları dengelemek için kesinlikle çift doz almayınız.

Neurontin’i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde 25°C altındaki oda sıcaklığında ve ambalajında son kullanma tarihiyle uyumlu olarak saklayınız.

Neurontin ile tedavinin başlangıcında ve dozun artırılmasından sonra baş dönmesi, yorgunluk ve sersemliğe neden olabilir. Belirtiler oluşabilme durumunda, araç ve makine kullanmanızı etkileyip etkilemediğinden emin olmadıkça, bu faaliyetleri kesinlikle yapmayınız.

 

Neurontin kullanmamaya ve tedavinizin sonlandırılmasına doktorunuz tarafından karar verilirse, bir haftalık bir süre içinde dereceli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 

Doktorunuz söylemeden ya da aniden Neurontin almayı bırakırsanız ağrı, nöbet ve rahatsızlık hissi riskleri artar. 

Ani olarak kesilmesinden sonra gabapentin kullanımına bağlı olarak görülen yan etkiler arasında şunlar yer alır: Bulantı, endişe, uyuma güçlüğü, terleme, göğüs ağrısı ve ağrı. Belirtilerden herhangi biri görülürse eczacınıza ya da doktorunuza başvurunuz.

Neurontin Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

6-12 yaş arasındaki çocuklarda Neurontin kullanımı:

  • 6 yaş ve üzerindeki çocuklarda genellikle, iki doz arasındaki süre 12 saati aşmayacak şekilde; etkili gabapentin dozu günde 25-35 mg/kg’dır.
  • Doktorunuz tarafından çocuğunuzun kilosu hesaplanarak çocuğunuza verilmesi gereken doz belirlenecektir. Tedavi sürecinde genellikle günde 3 eşit doza bölünerek verilen 10-15 mg/kg gibi düşük olan bir başlangıç dozuyla başlanmakta ve yaklaşık olarak 3 günlük bir süreçte doz dereceli olarak arttırılmaktadır.
  • Neurontin’in 6 yaş ve daha küçük çocuklarda kullanılmaması gerekmektedir.
  • İlacın günlük dozu genel olarak 3 eşit doza bölünerek; örneğin sabah bir, öğleden sonra bir ve akşam bir doz şeklinde alınmaktadır.

Yaşlılarda Neurontin Kullanımı

65 yaşın üzerinde ve böbrek hastalığınız yok ise Neurontin’i normal dozunda kullanabilir, böbrek hastalığınız var ise doktorunuz farklı bir doz planı reçete edebilir.

Neurontin Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

İlacı kullanmaya başlamadan önce doktorunuza veya eczacınıza mutlaka danışınız. 

Neurontin, doktorunuz aksini belirtmedikçe hamilelik döneminde kullanılmaması gerekmektedir. 

İlacı kullandığınız süreçte hamile kalma ihtimalinize karşı etkili olan bir doğum kontrol yöntemi kullanmanız gerekmektedir. 

Gabapentinin hamile kadınlarda kullanımını değerlendiren herhangi bir özel çalışma alanı bulunmamaktadır. Ancak epilepsi sara tedavisinde kullanılan eski grup ilaçların, özellikle de birden çok sara ilacının aynı anda kullanılması durumunda; ilaçların gelişen bebeğe zarar verebilme riskini arttırdığı bildirilmiştir.

Bu sebeple eğer mümkün ise, hamileliğiniz sürecinde sara tedaviniz için sadece bir ilaç kullanmalı (doktorunuzun onayı dahilinde) ve doktorunuzun yönlendirmelerine uymalısınız. 

Hamile kalmayı planlıyorsanız veya Neurontin kullanırken hamile olduğunuzu fark etmeniz durumunda hemen doktorunuz ile irtibata geçmelisiniz. 

Bebeğiniz ve sizin için ani nöbet görülmesine neden olabilecek ciddi sonuçlar doğurabileceği için ilacınızı kullanmayı birdenbire bırakmayınız. Tedaviniz sürecinde hamile olduğunuzu fark etmeniz durumunda hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emziren Anneler Neurontin Kullanabilir Mi?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza mutlaka danışınız.

Neurontin etken maddesi gabapentin anne sütüne geçebilmektedir. Bebeğe etkisi bilinmediğinden, doktorunuz tarafından aksi söylenmedikçe emzirirken Neurontin kullanımı önerilmemektedir.

Neurontin Bağımlılık Yapar Mı?

Evet, Neurontin etken maddesi gabapentinden dolayı bağımlılık yapmaktadır.

Neurontin Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?

Evet, Neurontin cinsel işlev bozukluğuna sebep olmaktadır.

Neurontin Kilo Aldırır Mı?

Evet, Neurontin içtikten sonra iştah artışı olacağından kilo artışına sebep olmaktadır.

Neurontin Uyku Yapar Mı?

Evet. Neurontin uyku haline sebep olmaktadır.

Neurontin Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Genellikle; Neurontin’e başladıktan 1-2 hafta içerisinde ağrınızın azalmaya başladığını fark edersiniz, ancak belki bu süre biraz daha uzun olabilir.

Neurontin Reçetesiz Alınabilir Mi?

Hayır, Neurontin reçete olmadan alınamaz.

Aile Hekimi Neurontin Yazabilir Mi?

Hayır, Neurontin alanında uzman doktorlar tarafından yazılan reçete ile temin edilmektedir.

Neurontin Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

Eğer;

  • Böbrek rahatsızlığınız varsa, doktorunuz farklı bir doz uygulayabilmektedir.
  • Kanınızın temizlenmesi için hemodiyaliz kan diyalizi oluyorsanız, güçsüzlük veya kas ağrısı gelişmesi durumunda doktorunuza mutlaka bildiriniz.
  • Doktorunuza danışmadan Neurontin kullanmayı bırakmamalısınız. İlacın ani bırakılması status epileptikus kesintisiz sara nöbetleri gibi yan etkilere sebep olabilmektedir.
  • Sürekli midede ağrı şikâyeti, kusma ve bulantı gelişirse, kendinizi hasta hissediyorsanız veya hastaysanız hemen doktorunuza bildiriniz. Bunlar yeni başlayan, ani veya hemorajik pankreas iltihabı belirtileri olabilmektedir.
  • Absanslar da dediğimiz küçük dalma nöbeti dâhil olmak üzere karma nöbetleriniz var ise doktorunuza bilgi veriniz.
  • Neurontin kullanırken diğer antiepileptik ilaçlarda olduğu gibi, yeni nöbet tipleri ve nöbet sıklığında artış oluşuyorsa doktorunuza bildiriniz.
  • Öğrenme, zekâ ve gelişim açısından 36 hafta ve daha uzun süreli tedavi uygulanacak çocuk ve ergen hastalarda, dikkatli olunması gerekmektedir.
  • 65 yaş üzerindeyseniz sinir sistemi hastalığınız, solunum probleminiz varsa doktorunuz size farklı bir doz rejimi önerebilir.
  • Morfin gibi opioidler adı verilen ilaç tedavisi alıyorsanız, doktorunuz solunumun baskılanması veya somnolans yani uyku hali gibi merkezi sinir sistemi depresyonu belirtisi açısından sizi dikkatle takip edecektir.

Gerekirse morfin veya Neurontin dozunu azaltacaktır.

Gabapentin kullanımına bağımlılık ve ilaç suistimali vakaları pazarlama sonrası deneyimlerde bildirilmiştir. 

Eğer geçmişte ilaç suistimali veya bağımlılık sorununuz olduysa doktorunuza bilgi veriniz. 

65 yaş ve üzerindeyseniz kuvvetsizlik veya güçten düşme, uyku hali, periferik ödem yani kol ve bacaklarda ödem ortaya çıkabilmektedir. Gabapentin gibi antiepileptiklerle tedavi görmekte olan az sayıda insanda kendine zarar verme veya intihar düşünceleri gelişmiştir. Bu tip düşüncelere kapıldığınızda hemen doktorunuzla görüşünüz. 

Gabapentin tedavisi sırasında ani aşırı duyarlılık belirtileri yani dudaklarda, boğazda ve dilde şişme; nefes almada zorluk ve acil müdahale gerektiren tansiyon düşüklüğü görülebilmektedir.

Bu belirtilerin görüldüğü durumlarda ilacı bırakarak derhal doktorunuza bilgi veriniz veya en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz. 

Gabapentin tedavisinde ciddi, yaşamı tehdit edici sistemik semptomlu ilaç döküntüsü adı verilen aşırı duyarlılık ve kanda eozinofil adı verilen bir tür alerji hücresi sayısında artış belirtileri görülmüştür. 

Tedaviye başlamadan önce doktorunuzun; döküntü veya ateş ve lenfadenopati yani boyun, koltuk altı ya da kasıktaki bezelerde şişlik gibi aşırı duyarlılık belirtilerinin ciddi bir medikal olay habercisi olabileceği ve bunun gibi vakaların acilen bildirilmesi gerektiği konusunda sizi bilgilendirmesi gerekmektedir. 

Yaşamı tehdit edici ve böbrek problemlerine neden olabilen anormal kas yıkımına özellikle yüksek ateş ve kendini iyi hissetmeme ile birlikte görülen kaslarda zayıflık, hassasiyet ve ağrı hissi sebep olabilmektedir. 

Kan testi sonuçlarınızda kanda kreatinin fosfokinaz seviyesinde fark edilebilir derecede yükselme gibi farklılıklar ve idrarınızın renginde değişiklik gözlemleyebilirsiniz. 

Eğer bu belirtilerin herhangi biriyle karşılaşırsanız, acilen doktorunuz ile iletişime geçiniz. 

Gabapentin tedavisi uyku hali ve baş dönmesine sebep olacağından, kaza sonucunda yaralanmaların düşme oranını arttırabilmektedir. 

Pazarlama sonrası raporlarda, kafa karışıklığı ve kognitif zihinsel bozukluk, bilinç kaybı bildirilmiştir. 

Dolayısı ile ilacınızın sizde oluşturabileceği tüm yan etkiler konusunda yeterli bilgiye sahip oluncaya kadar dikkatli olmanız tavsiye edilmektedir. 

Bu uyarılarda bahsi geçen durumlar ile geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa karşılaştıysanız lütfen doktorunuza bilgi veriniz.

 Neurontin Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Eğer; 

  • Neurontin’in veya Gabapentin içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılık reaksiyonunuz yani alerjiniz varsa.
  • Yeni başlayan, akut pankreatit olarak da duymuş olabileceğiniz pankreas iltihabınız var ise.

Neurontin Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi?

Neurontin aç veya tok olarak kullanılabilmektedir.

Neurontin Hangi İlaçlar İle Beraber Kullanılamaz?

Neurontin diğer ilaçlarla aynı zamanda alındığında diğer ilaçların etkilerini azaltabilir ya da bazı ilaçlar Neurontin’in etkisini değiştirebilir. Bunlar aşağıdaki ilaçları kapsamaktadır:

  • Neurontin’in merkezi sinir sistemi ile ilgili somnolans dediğimiz uykuya eğilim hali ve hareket kontrolünde zorluğa bağlı yürüme bozukluğu, ataksi gibi bazı yan etkilerini; alkol veya merkezi sinir sistemi üzerine etkili ilaçlar şiddetlendirebilmektedir.
  • Neurontin’in etkisini Morfin gibi opioidler adı verilen ilaçlar arttırabildiğinden, bu ilaçları kullanıyor iseniz doktor veya eczacınıza mutlaka bildiriniz. Ayrıca bu ilaçların Neurontin ile birlikte kullanılması sedasyon, uyku, solunumun baskılanması veya ölüme sebep olabilmektedir.
  • Neurontin’in mideden emilimi eğer alüminyum veya magnezyum içeren mide asidini azaltıcı ilaçlar ile eş zamanlı olarak kullanılırsa, azalabilir. Bu sebeple, Neurontin’in bir antiasit ilaç alımından en erken 2 saat sonra kullanılması önerilebilmektedir.
  • Neurontin bazı laboratuvar testlerini etkileyebilmektedir. İdrar testi yaptırmanızı gerektiren durumlarda Neurontin kullandığınızı hastanedeki görevlilere ya da doktorunuza bildiriniz.
  • Mevcut tedavinize ek olarak, doktorunuz farklı bir durum belirtmedikçe Neurontin kullanmayınız.
  • Kava biberi, kediotu, sarı kantaron, gotu kola gibi bazı bitkisel ürünler sinir sistemi baskılanmasını yani depresyonunu çoğaltabileceğinden dolayı birlikte kullanılmamalıdır.
  • Nöbet eşiğini çuha çiçeği isimli bitkisel ürün ile birlikte kullanımı düşüreceğinden, bu bitkisel ürün ile birlikte kullanılması önerilmez.
  • Yapılan çalışmalarda gabapentin ile fenitoin, valproik asit, karbamazepin ve fenobarbital gibi epilepsi hastalığının tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar arasında bir etkileşim gözlenmediği saptanmıştır. Gabapentin; noretindron veya etinil estradiol içeren oral kontraseptiflerin, yani doğum kontrol hapların etkisini bozmamaktadır. Neurontin’in ağız yoluyla alınan doğum kontrol ilaçları ve diğer sara nöbetlerinin tedavisinde kullanılmakta olan antiepileptik ilaçlar ile etkileşime girmesi durumu doktorunuz tarafından değerlendirilecektir.
  • Bazı mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan simetidin ile birlikte kullanımı, gabapentinin böbreklerden atılımında klinik açıdan önemsiz olabilecek hafif bir düşüş meydana getirmektedir. Böbreklerden atılımda Probenesid ile birlikte kullanımında bir değişiklik gözlenmemiştir.
  • Doktorunuza veya eczacınıza konvülsiyon, uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete veya herhangi bir nörolojik veya psikiyatrik problem için kullandığınız ilaçları özellikle belirtiniz.

Eğer reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyor ya da son zamanlarda kullandıysanız, doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

Neurontin Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, Neurontin de içeriğinde bulunan maddelere duyarlı kişilerde yan etkiler gösterebilmektedir.

Aşağıdakilerden biri gerçekleşirse, Neurontin’i kullanmayı durdurunuz ve hemen doktorunuza söyleyiniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

  • Deri döküntüsü, kızarıklık, saç dökülmesi, dudaklarda ve yüzde şişkinlik ciddi bir alerjik reaksiyonun belirtileri olabilir.
  • Normal nefes almaya devam edebilmek için acil yardım ve özel bakım gerektiren solunum problemleri çok ciddi olabilecek yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde varsa, acil tıbbi müdahaleye ya da hastaneye yatırılmanız gerekebilir.
  • Bulantı ve kusma, sürekli karın ağrısı akut pankreatit ani pankreas iltihabı belirtileri olabilmektedir.

Neurontin; karaciğeriniz deriniz, ya da kan hücreleriniz gibi vücudunuzun diğer bölümlerine etki eden ciddi ve yaşamı tehdit edici alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 

Bu tür alerjik reaksiyonlar ile karşılaştığınızda cildinizde döküntüler olabilir veya olmayabilir. Böyle bir durumda hastaneye yatırılmanız veya Neurontin kullanımına son vermeniz gerekebilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark etmeniz durumunda, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

  • Kaslarda beklenmeyen ağrı
  • Kurdeşen
  • Deri döküntüsü
  • Anormal kanama veya morarma
  • Ateş
  • Şiddetli kuvvetsizlik veya yorgunluk
  • Salgı bezlerinin şişmesi ve şişkinliğin geçmiyor olması
  • Boğaz ve dilin, dudağın şişmesi
  • Sık enfeksiyon
  • Derinin ya da gözün beyaz kısmının sararması

Bu belirtiler ciddi reaksiyonların ilk belirtileri olabilmektedir. Doktorunuz Neurontin kullanıp kullanmayacağınız yönünde en doğru kararı verecek kişidir.

Hemodiyalize, yani kanın temizlenmesi işlemine giriyorsanız güçsüzlük veya kas ağrısı hissetmeniz halinde doktorunuza bilgi veriniz.

Eğer bunlardan biri sizde varsa, acil tıbbi müdahaleye ya da hastaneye yatmanıza gerek olabilir.

Çok yaygın görülen Neurontin yan etkileri

  • Uyuşuk hissetme
  • Baş dönmesi
  • Ateş
  • Koordinasyon eksikliği
  • Viral enfeksiyon
  • Yorgun hissetme

Yaygın görülen Neurontin yan etkileri

  • Yüz, gövde, kol ya da bacaklarda görülen şiddetli spazm veya seri ani kasılmalar yani konvülsiyonlar
  • Sarsıntılı hareketler
  • Ciltte hassasiyet
  • Konuşmada güçlük
  • Uyumada güçlük
  • Baş ağrısı
  • Hissetmede azalma
  • Akciğer iltihabı
  • Hafıza kaybı
  • Koordinasyonda güçlük
  • Olağan dışı göz hareketleri
  • Solunum yolu enfeksiyonu
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Enfeksiyon
  • Zihinde karışıklık
  • Kulakta iltihaplanma
  • Lökosit düşük akyuvar sayımları
  • Reflekslerin kaybolması veya reflekslerde artma azalma
  • İştahsızlık
  • İştahta artış
  • Başkalarına karşı kızgınlık
  • Duygu durumunda değişiklikler
  • Düşünme güçlüğü
  • Depresyon
  • Kaygı ve endişe
  • Sinirlilik durumu
  • Bulanık görme
  • Çift görme
  • Vertigo, yani denge bozukluğundan kaynaklanan baş dönmesi
  • Yüksek kan basıncı
  • Bronşit
  • Kan damarlarında genişleme veya yüz kızarması
  • Nefes almada güçlük
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Diş eti iltihabı
  • Dişle ilgili problemler
  • Burunda kuruluk
  • Kusma
  • Bulantı
  • İshal
  • Karın ağrısı
  • Kas ağrısı
  • Hazımsızlık
  • Kabızlık
  • Boğazda veya ağızda kuruluk
  • Gaz yani flatülans
  • Yüzde şişkinlik
  • Ereksiyon zorluğu, sertleşme sorunu
  • Morarma
  • Döküntü
  • Kaşıntı
  • Akne, sivilce
  • Eklem ağrısı
  • Seyirmeler
  • Kol ve bacaklarda şişkinlik
  • Yürümede güçlük
  • Güçsüzlük
  • Kaza sonucu kemik kırılması, yaralanma, sıyrık
  • Ağrı
  • Rahatsız hissetme
  • Grip benzeri belirtiler
  • Beyaz kan hücrelerinde düşüş
  • Kilo artışı

Bunlara ilave olarak çocuklarda yapılan araştırmalarda, kesik kesik ve sarsıntılı hareketler, saldırgan davranışlar, yaygın olarak rapor edilmiştir.

Yaygın Olmayan Neurontin Yan Etkileri 

  • Çok hızlı kalp atışı
  • Kronik huzursuzluk, ajitasyon da dediğimiz istenmeyen ve amaçsız hareket hali
  • Zihinsel bozukluk
  • Kurdeşen gibi alerjik reaksiyonlar
  • Harekette azalma
  • Kol ve bacaklarda, yüzde ve vücutta görülebilen şişlik
  • Kan şekeri seviyesinde artma (genellikle şeker hastalarında gözlenir)
  • Karaciğerde soruna işaret eden, kan testinde görülen anormal sonuçlar
  • Düşme

Seyrek Görülen Neurontin Yan Etkileri

  • Nefes almada zorluk, derin nefes alamama yani solunum depresyonu
  • Bilinç kaybı
  • Kan şekeri seviyesinde azalma (genellikle şeker hastalarında gözlemlenir). 

Pazara sunulduktan sonra aşağıdaki yan etkiler rapor edilmiştir:

  • Kan pıhtılaşma hücrelerinde azalma
  • Hayal görme, intihar düşünceleri
  • Sarsıntılı hareketler, sertlik, kıvranma gibi anormal olan ve hareketlerle ilgili sorunlar
  • Şişkinlik ve kızarıklıkla seyreden iltihap; yani Stevens Johnson Sendromu, ciltte ve göz çevresinde kan oturması
  • Tinnitus adıyla da bilinen kulak çınlaması
  • Lenf bezlerinin şişmesi deri altındaki küçük şişlikler ile ayrışmaktadır. Döküntü, ateş ve karaciğerde iltihap gibi bir grup yan etkinin birlikte görülmesi
  • İdrar tutamama veya kaçırma, akut böbrek yetmezliği
  • Memelerde büyüme, meme dokusunda artış
  • Gabapentin kullanımının ani olarak kesilmesinden sonra görülen kaygı, uyuma güçlüğü, bulantı, ağrı, terleme, göğüs ağrısı gibi yan etkiler olabilmektedir.
  • Alopesi adıyla da karşımıza çıkabilen saç dökülmesi
  • Anjioödem, yani alerji sonucu görülebilen yüzde ve boğazda şişme
  • Cilt ve gözlerde sararma, karaciğer iltihabı,
  • Genelde kendiliğinden geçen; el, yüz ve ayakta dantele benzer kızarıklık oluşturabilen aşırı duyarlılık hali, yani eritema multiforme
  • Kas dokusundaki hasarın sebep olduğu, iskelet kası dokusunda meydana gelen ani bozulma, yani rabdomiyoliz
  • Miyoklonus adıyla da bildiğimiz bir kas veya kas grubunda ani ve kısa süreli kasılmalar
  • Kanda kreatin fosfokinaz seviyesinde yükselme, kan testi sonuçlarında değişiklik
  • Cinsel istekte değişiklikler, boşalma bozuklukları, orgazm olamama gibi cinsel fonksiyon bozuklukları
  •  Kanda sodyum seviyesinin düşmesi
  •  Nefes almada zorluk, dudakların, boğazın ve dilin şişmesi, acil müdahaleyi gerektiren tansiyon düşmesi gibi ani ve hayatı tehdit eden aşırı duyarlılık belirtileri gibi vücudun alerji oluşturan maddelere karşı verdiği çok şiddetli yanıt.

Yalnızca çocuklar ile yürütülen klinik çalışmalarda solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonu, nöbet konvülsiyon ve bronşit bildirilmiştir. 

Eklenecek olursa, yaygın olarak çocuklarla yürütülen klinik çalışmalarda agresif davranışlar ve aşırı hareketlilik olarak bildiğimiz hiperkinezi raporlanmıştır. 

Eğer burada bahsedilmeyen herhangi bir yan etki ile karşı karşıya kalırsanız doktorunuzu veya eczacınıza bilgi vermeniz önemlidir.

Neurontin Doz Aşımı

Kullanmanız gerekenden fazla Neurontin kullandıysanız doktor veya eczacı ile konuşunuz. 

Neurontin doz aşımında; çift görme, konuşmada güçlük, uyuşukluk, uyku hali, bilinç kaybı, baş dönmesi, sersemleme ve ishal gibi istenmeyen etkilerde artışa yol açabilmektedir. 

Neurontin doz aşımında, özellikle diğer MSS depresan ilaçları ile birlikte kullanımı koma ile sonuçlanabilmektedir. Bu gibi bir durumda hemen doktorunuza bilgi verin veya en yakın hastanenin acil bölümüne başvurun.

Hastanenin hangi ilaçları kullandığınızı kolaylıkla anlayabilmesi için kullanılmayan tüm tabletleri kutusu ve kullanma talimatları ile birlikte yanınıza almayı unutmayınız.

 

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog20 Mayıs 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı