Mutlu Olmak İçin Ne Yapmalıyım?
Öncelikle sizin için mutluluğun tanımı nedir, bunu düşünün...
Mutluluğun tanımını yaparken para ya da şöhret aklınıza geliyorsa yalnız değilsiniz. Çoğunluk mutluluğu onlarda arıyor. Para veya şöhrete kavuşmak isteyen 21. yüzyıl insanı da genellikle bunları elde etmek için işe gidiyor, çalışıyor. Peki, gerçekten para veya şöhret mi insanı mutlu eder?
Araştırmalara göre hayır! Mutluluk konusunda para, sadece bir noktaya kadar etkilidir. Yani, geliriniz orta düzeydeyse piyangodan çıkacak para sizin mutluluğunuzu sadece birkaç aylığına değiştirir. Daha sonra mutluluğunuz o para hala sizde olsa dahi eski çizgisine geri döner. Sadece gelir düzeyi ortalamanın altında olan insanlar için para, mutluluğa ciddi anlamda etki eder. Bunun dışında, uzun vadede paranın mutluluğa belirgin bir etkisi yoktur.
Peki Nasıl Mutlu Olurum?
Bir numaralı cevap iyi ilişkiler. Sosyal bağlantılar mutluluğu belirleyen en önemli etkendir. Dahası, yalnızlık insanda ciddi sağlık sorunlarına sebep olur. İyi ilişkiler beyin ve kalp sağlılığını korur. İyi ilişkileri olmayan insanların ölüm oranları, iyi ilişkileri olanlara göre çok daha yüksektir. İzole edilmiş insanlar, sosyal çevreden ve sevgiden uzak olanlar daha mutsuz olurlar ve fiziksel, beyinsel fonksiyonları olumsuz yönde ilerler. Kısacası yalnızlık bir zehir gibi etki eder ve yaşam süresini kısaltır, öldürür.
Mutluluğa etki eden diğer bir faktör ise bu ilişkilerin kalitesidir. Bu ilişkilerin sıcaklığı ve derinliği mutluluğa hatırı sayılır bir etki yapar, beyni ve vücudu korur. İyi ilişkiler kuran insanların ortalama yaşam ömrü, yalnız insanlara ve iyi ilişkiler kuramayanlara göre çok daha uzundur.
İnsan sosyal bir canlı olduğu için iletişim insan hayatında önemli bir yer tutar. Beyninin sol tarafını kullanan insanların mutluluğunu daha yüksek rapor etmesi bir tesadüf değildir çünkü beynin sol tarafı daha çok iletişimden sorumludur. Eğer iletişimle ilgili eksikleriniz olduğunu düşünüyorsanız, bunları gidermek için psikologofisi.com'daki alanında uzman psikologlarla görüşebilirsiniz.
Mutlu Olmak İçin Ne Yapabiliriz?
MUTLU ANIYA TUTUNUN (BMAL tekniği) : Modunuzu yükseltmek için yakın geçmişten aklına gelen bir mutlu anı anlatmanızı istiyorum. Tehdit ve kaygı duygularında alarm durumuna geçen beyin, dikkati sınırlar ve odak noktasını sadece tehdit eden duygulara yöneltir. günlük hayatınızı kolaylaştırması için odaklarınızın ve dikkatininizin genişlemesi, mutlu anıya tutunarak sağlanacaktır. Her düşük modda, bu anı zihninizden geçirin. Daha canlı hale getirin. Mesela, plajda olan bir anınızsa şimdi gözlerinizi kapatın ve gökyüzündeki bulutları, güneşi, havayı tarif edin. Böylece parasympathetic nervous sisteminiz harekete geçer ve rahatlarsınız.
- Sosyal bağlarınızı kuvvetlendirin, yeni arkadaşlar edinin.
- Harcayacak paranız varsa eşyaya değil deneyime yatırın. Mesela tatile gidin, kursa katılın, dil öğrenin.
- Atatürk sağlam kafa sağlam vücutta bulunur derken haklıdır. Vücudunuza iyi bakın. Sağlıklı beslenin ve spor yapın.
- Özgür olun. Bir birey olup kendi hedeflerinizi kovalayın.
- Güven duyun. Çevrenizde güveneceğiniz ve size güvenen insanlar olsun.
- Doğada olun. Araştırmalar, insanın doğada zaman geçirdiğinde tahmin ettiklerinden çok daha mutlu olduklarını gösteriyor. Evinizde bitki beslemek bile buna dahil.
- Geçmişe takılıp kalmayın. Bulunduğunuz anı en iyi şekilde değerlendirerek geleceğinize yön verin.
Her 5 kişiden 1'i yalnız olduğunu söylüyor. Eğer yalnız hissediyorsanız, bilin ki en azından yalnız hissederken yalnız değilsiniz. Fakat yalnızlıkla başa çıkarken yalnız olmak zorunda da değilsiniz. Siz de bu 5 kişiden 1'i iseniz bununla başa çıkmak için çeşitli psikolojik teknikler öğrenebilirsiniz, destek almak için psikologofisi.com platformumuzdaki uzmanlarımızla her zaman görüşebilirsiniz.
Referans
Van Boven, L., & Gilovich, T. (2003). To do or to have? That is the question. Journal of personality and social psychology, 85(6), 1193.