Multitasking'de İyi Olmadığımızı Gösteren Bilimsel Nedenler
- Multitasking Nedir?
- Multitasking Beynimize Zarar Verebilir
- Multitasking Bellek Sorunlarına Yol Açabilir
- Multitasking Dikkat Dağınıklığının Artmasına Neden Olabilir
- Multitasking Kazalara Neden Olabilir
- Multitasking Başarısızlığa Yol Açar
- Multitasking İlişkinize Zarar Verebilir
- Multitasking Kronik Stresi Artırır
- Multitasking Depresyonu Ve Sosyal Kaygıyı Artırır
- Multitasking Sizi Daha Az Üretken ve Daha Az Verimli Hale Getirir
- Multitasking Sizi Yavaşlatır
- Multitasking Yürütme İşlevini Bozar
- Multitasking Alışkanlığını Kırmanın Yolları
- Multitasking Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- Multitasking sağlığınız için kötü mü?
- Birinin multitaskingde sorun yaşaması ne anlama gelir?
İş yerinde yoğun bir sabah... Gelen telefonlar, gelen mailler, öğleden sonraki toplantı için sunum hazırlıklarıyla uğraşırken bir yandan da Facebook sayfanızı kontrol ediyor ve arkadaşlarınızla mesajlaşmayı da ihmal etmiyorsunuz. Saat de hiç gözünüzden kaçar mı? Tüm bu iş yoğunluğunun arasında göz ucuyla saati takip ediyor ve öğle arasına ne kadar kaldığını hesaplamaya çalışıyorsunuz.
Bu bahsettiğimiz belki birçok insan için bu sıradan bir gündür. Zaten çoğumuz özellikle hafta içlerinde “yapılması gerekenler” listemize sürekli yeni işler ekleyerek listemizi sınırlı bir zaman dilime sığdırmaya çalışırız. Bunu yaparken de birçok işi aynı anda yapma konusunda başarılı olduğumuzu düşünebiliriz fakat Stanford Üniversitesi’nde profesör olan Clifford Nass ve ekibinin araştırmaları durumun tam tersini gösteriyor. Birden çok işi aynı anda yapma anlamına gelen “multitasking” elimizdeki işlerin hepsini tamamlasak bile uzun vadede bizi verimsizleştiriyor ve psikolojimiz üzerinde sandığımızdan çok daha fazla olumsuz etkisi oluyor.
Multitasking Nedir?
İnsan bağlamında çoklu görev, bir telekonferansa katılırken bir belgeyi düzenlemek veya e-postaya yanıt vermek gibi birden çok şeyi aynı anda yapma pratiğidir. Çoklu görev kavramı ilk olarak bilgi işlem bağlamında hayatımıza girdi. Bilgisayarın çoklu görevi, insan çoklu görevine benzer şekilde, aynı anda birden fazla görevi gerçekleştirmeyi ifade eder. Bir bilgisayarda, çoklu görev, aynı anda uygulamadan daha fazlasını çalıştırmak gibi şeyleri ifade eder.
Mevcut bilgisayarlar çoklu görev için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, insanlar için çoklu görev yapmanın etkisiz bir çalışma yolu olduğu kesin olarak kanıtlanmıştır. 1980'lere kadar giden araştırmalar, insanlar çoklu görev yaptıklarında performansın düştüğünü defalarca göstermiştir.
Çoklu görevle ilgili birkaç araştırma bulgusu:
Öğrenciler için, çoklu görevdeki artış, daha kötü akademik sonuçları beraberinde getirdi.
Çoklu görev yapanların görevleri tamamlaması daha uzun sürdü ve daha fazla hata ortaya çıktı.
İnsanlar çoklu görev yaparken yeni bilgileri akılda tutmakta daha fazla zorluk çekiyorlardı.
Görevler seçim yapmayı veya eylem üretmeyi içerdiğinde, aynı anda gerçekleştirilen çok basit görevler bile bozuldu.
Çoklu görev yapanlar, görevler arasında geçiş yapmak için önemli miktarda zaman kaybetti ve üretkenliklerini %40'a kadar azalttı.
Alışkanlık olarak çoklu görev yapanlar, herhangi bir zamanda bir görevi yaparken bile, çoklu görev yapmayanlara göre daha az etkiliydi çünkü odaklanma yetenekleri bozuldu.
Çoklu görev, geçici olarak 10 puanlık bir IQ düşüşüne neden olur; bu, tam bir gece uykusuz kalmaya eşdeğerdir.
Birden fazla görevi aynı anda yapanlar genellikle gerçekte olduğundan daha etkili olduklarını düşünürler ve bu gerçekçi olmayan düşünce beklenmedik başarısızlığı beraberinde getirir.
Multitasking, aynı anda birçok işi halletmenin harika bir yolu gibi görünüyor, ancak araştırmalar beynimizin birden fazla görevi yerine getirmede sandığımız kadar iyi olmadığını gösteriyor. Aslında, bazı araştırmalar ayna anda birden fazla iş yapmanın anlama, dikkat ve genel performansınızı azaltarak üretkenliğinizi gerçekten engelleyebileceğini öne sürüyor.
Peki, aynı anda birden fazla iş yapmaya çalışmayı bu kadar üretkenlik düşmanı yapan nedir? Aynı anda birden çok şeyi başarıyormuşsunuz gibi görünebilir, ancak gerçekte yaptığınız şey, dikkatinizi hızla değiştirmek ve bir şeyden diğerine odaklanmak. Bir görevden diğerine geçmek, dikkat dağıtıcı unsurların ayarlanmasını zorlaştırabilir ve sizi yavaşlatabilecek zihinsel engellere neden olabilir.
Bugün, çoğumuz akıllı telefonlarımızı kullanırken aslında tam olarak bunu yaşıyoruz. Televizyon izlerken, yemek yerken, iş yaparken veya başka bir kişiyle sohbet ederken oyun oynar, e-posta gönderir, sosyal medyada gezinir, metin gönderir ve uygulamaları ve diğer işlevleri kullanırız. Multitasking çalışma şekli hayatımızın o kadar düzenli bir parçası haline geldi ki çoğumuz bunu iyi yaptığımıza inanıyor ve çok azı bunun gerçekten tehlikeli olabileceğini düşünüyor.
Ancak yeni araştırmalar, çoklu görevlerin gerçekte nasıl endişe verici sonuçlara yol açabileceğini ortaya koyuyor. Açık olmak gerekirse, aşağıdaki listeden anlaşılacağı üzere "endişe verici" terimini hafife almamakta fayda var…
Multitasking Beynimize Zarar Verebilir
Yakın zamanda yapılan bir araştırma, sık sık aynı anda birkaç işi yapan kişilerin beyinlerinin gri maddesinde, özellikle bilişsel kontrol ve motivasyon ve duygunun düzenlenmesi ile ilgili alanlarda azalma olduğunu buldu. Aynı anda birkaç farklı şey yapmak, sık sık çoklu görev yapan kişilerde bile bilişsel yeteneği bozabilir. Aslında araştırmalar, insanların çoklu görev yeteneklerini abartma eğiliminde olduklarını ve bu alışkanlığa sahip olan kişilerin çoğunlukla bu konuda etkili olmak için gereken becerilerden yoksun olduğunu gösteriyor.
Kronik olarak multitasking çalışma şekline meyilli olanlar, akranlarından daha fazla dürtüsellik gösterme eğilimindedir ve aynı anda birden fazla şeyle uğraşmakla ilişkili olası riskleri küçümseme olasılıkları daha yüksek olabilir. Ayrıca daha düşük düzeyde yönetici kontrolü gösteriyorlar ve genellikle kolayca dikkatleri dağılıyor.
Bu fenomene sınırlı bilişsel kaynaklar da dahil olabilir. Bir görevi tamamlamak için yola çıktığımızda, beyindeki çeşitli ağlar davranışlarımıza rehberlik etmek için etkileşime girer. Bu davranış şunları içerir:
Hedef belirlemek
Bunu başarmak için ihtiyaç duyduğumuz bilgileri belirlemek
Alakasız dikkat dağıtıcıları göz ardı etmek
Aynı anda birden fazla görev için bu sürece girmeye çalıştığımızda bilişsel hatalara yol açabilir. Örneğin, daha fazla dikkat dağınıklığına yol açacak olan ilgisiz bilgileri göz ardı etmeyebiliriz.
Araştırma, çoklu görev ve beyin işlevi arasındaki kesin ilişki konusunda net değil. Kronik multitasking halinin zamanla beyni değiştirerek daha fazla dikkat dağınıklığına ve odaklanma sorunlarına yol açması mümkündür veya bu özelliklere sahip kişilerin ilk etapta çoklu görev yapma olasılıkları daha yüksek olabilir.
Multitasking Bellek Sorunlarına Yol Açabilir
2016 yılında yapılan bir araştırma, kronik aynı anda birden fazla iş yapmaya meyilli olan kişilerin hem çalışma belleğinde (bir görev üzerinde çalışırken ilgili bilgileri depolama yeteneği) hem de uzun süreli bellekte (bilgiyi daha uzun süreler boyunca depolama ve geri çağırma yeteneği) zayıflık sergilediğini buldu. Çalışma anında birçok şeyi hatırlayabildiğinizi sansanız da gün sonunda durumun böyle olmadığını ve gün içinde neyi nasıl yapmıştım diye düşünmeye başladığınız fark etmeniz çok olası.
Multitasking Dikkat Dağınıklığının Artmasına Neden Olabilir
Araştırmacılar, yedi günlük bir süre boyunca insanların evlerinde aynı anda birden fazla iş yapışını incelediler ve daha fazla insan birden fazla iş yaparsa, davranışsal dikkat dağınıklığı gösterme olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldular. Mevcut varsayımlar, bu kadar çok dikkat dağıtıcıya yanıt vererek kişinin önemli ve önemsiz kesintileri ayırt etme yeteneğini kaybettiği yönündedir.
Aynı anda birden fazla göreve odaklanan kişiler, aynı anda tek bir göreve odaklanan insanlardan daha fazla dikkati dağılmış hissedebilir. Bu, alışkanlık gereği, çok görevli kişilerin sürekli olarak yeni bir göreve odaklandıklarını ve kendilerini orijinal görevlerinden etkili bir şekilde uzaklaştırdıklarını düşündüğünüzde mantıklıdır.
Bazı araştırmalar, aynı anda birden fazla görevde çalışan kişilerin dikkatlerinin daha fazla dağıldığını ve aynı anda birden fazla görev üzerinde çalışmadıklarında bile dikkatlerini toplamakta zorlanabileceklerini öne sürer. Diğer araştırmalar, çoklu görev ile dikkat dağıtma arasında bir bağlantı olsa da, bu bağlantının daha küçük olduğunu gösterir. Dikkat dağılma süresi bu kişiler için ne olursa olsun başlangıçta düşünülenden daha azdır ve kişiden kişiye oldukça değişir.
Multitasking Kazalara Neden Olabilir
Birden fazla şeye aynı anda odaklanmaya çalışmak özellikle de telefonların hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği durumda kazalara yol açabilir. İlk bakışta çok ciddi bir sorun gibi gözükmese daha doğrusu çok ciddiye alınmasa da araştırmalar tam tersini söylüyor. Amerika’da yapılan bir araştırma, New York'ta bir arabanın çarptığı 1.400 yaya hakkında bilgi topladı ve gençlerin yüzde 20'sinin, yetişkinlerin yalnızca yüzde 10'una kıyasla, kaza anında bir mobil cihaz tarafından dikkatlerinin dağıldığını bildirdi.
Yaşlılar üzerinde yapılan bir diğer araştırma ise aynı anda birden fazla iş yapmanın kadınların yürüyüşünü etkilemesinin muhtemel olduğunu ve önemli ölçüde daha fazla sayıda düşmeye ve kırık kemiklere yol açtığını buldu.
Multitasking Başarısızlığa Yol Açar
Sınıfta aynı anda birden fazla şeyle ilgilenmek üzerine yapılan bir araştırma, ders sırasında bilgisayarlarında farklı işlere / derslere de bakan öğrencilerin sınavlarında daha düşük puan aldıklarını ortaya çıkardı. Hatta onları doğrudan gören sınıf arkadaşlarının da notlarında düşüş yaşandığı gözlemlendi. Zaten tam olarak be sebeple sinemadayken diğer insanların telefonlarına mesaj gelmesinden ya da muhabbetin ortasında telefonla uğraşan kişilerden nefret ederiz: Telefonla uğraşan ya da mesaj alan biz olmasak bile dikkatimizi dağıtır.
Multitasking İlişkinize Zarar Verebilir
Akıllı telefonlar o kadar ani bir multitasking hali ve dikkat dağınıklığı tehdidi yaratıyorlar ki, araştırmacıların artık teknoferans olarak adlandırdıkları ilişki sorunlarıyla ilişkilendiriliyorlar ve aynı anda birden fazla iş yapmaya çalışanlar partnerlerinin önemli ölçüde azalmış ilişki tatmini yaşamasına neden oluyorlar. Kabul edelim ki hiç kimse romantik bir yemekte telefonuyla oynayan birisiyle keyifli vakit geçiremez.
Multitasking Kronik Stresi Artırır
Üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırma, bilgisayarlarını kullanırken ne kadar çok öğrenci birden fazla görev üstlenirse o kadar fazla stres yaşadıklarını buldu. Yanıt vermeye çalıştıkları sürekli bilgi bombardımanı stres tepkilerini yükseltti, bu da kronik olarak birden fazla aynı anda iş yapmanın kronik strese yol açabileceği anlamına geliyor. Gün içinde maillerinizi cevaplarken bir taraftan telefonla konuştuğunu ve teslim tarihi gelen bir raporun yan sekmede açık olduğunu düşünün. Bu durumun kalıcı strese yol açacağı aşikar değil mi?
Multitasking Depresyonu Ve Sosyal Kaygıyı Artırır
Araştırmacılar multitaskingi alışkanlık haline getirmek, medya kullanımı ve duygusal sağlık arasındaki bağlantıyı inceledi. Bu özel çalışmada medya kullanımı ile olumsuz sonuçlar arasında bir ilişki bulunmamakla birlikte, ekip, daha fazla katılımcının birden fazla görevi yerine getirmesinin, depresyon ve sosyal kaygı belirtilerini bildirme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.
Multitasking Sizi Daha Az Üretken ve Daha Az Verimli Hale Getirir
Çoğumuz aynı anda birkaç işi halletmenin çok daha verimli olduğunu düşünüyor ya da gün içinde birkaç işi birlikte tamamlayınca üretken olduğumuza inanıyoruz. Halbuki gerçek böyle değil, aynı anda birçok iş yaptığımızı sandığımızda aslında her işi yarım yarım yapıyoruz. Araştırmacılar, birçok işi aynı anda yapmaya çalışmanın bizi daha üretken ve verimli hale getirip getirmediğini inceledi. Sonuçlar, başlı başına endişe verici olmasa da, birçok işi aynı anda yapmaya çalışmanın aslında katılımcıları daha az verimli ve üretken hale getirdiğini ortaya koydukları için, bu şekilde yaşayan kişilerin inandığının tam tersini gösterdi.
Aynı anda birden fazla iş yapmak performansınızı da düşürebilir ve sizi hata yapmaya daha yatkın hale getirebilir. Araştırmalar, sınıfta birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışan öğrencilerin daha düşük not ortalamalarına sahip olma eğiliminde olduğunu göstermiştir ve eğer evde çoklu görev yapmaya devam ederlerse, ödevlerini bitirmeleri genellikle daha uzun sürer.
Yetişkinler ayrıca birden fazla işi aynı anda yaparken daha düşük performans yaşayabilir. 2018'de yapılan bir araştırma, yaşlı yetişkinlerin multitasking uygulamaları durumunda araba kullanırken daha fazla hata yapma ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya koymuştur.
Multitasking Sizi Yavaşlatır
Popüler inanışın aksine görünse de birçok işi aynı anda yapmaya çalıştığımızda daha yavaş ve daha az verimli çalışma eğilimindeyiz. Multitasking, psikologların "görev değiştirme maliyetleri" dediği şeye veya görevden göreve geçişten kaynaklanan olumsuz etkilere yol açar. Bir şeyden diğerine atlamakla ilişkili artan zihinsel talep nedeniyle görev değiştirme maliyetleriyle (daha yavaş bir çalışma hızı gibi) karşılaşıyoruz.
Odak noktamızı değiştirmek, görevleri hızla bitirmek için otomatik davranışlara güvenmemizi de engeller. Daha önce yaptığımız tek bir göreve odaklandığımızda, zihinsel kaynakları serbest bırakan "otomatik pilot" üzerinde çalışabiliriz. İleri geri geçiş bu süreci atlar ve sonuç olarak daha yavaş çalışma eğilimindeyiz.
Multitasking Yürütme İşlevini Bozar
Multitasking, beyindeki yönetici işlevler tarafından yönetilir. Bunlar bilişsel süreçleri kontrol eder ve yönetir ve belirli görevlerin nasıl, ne zaman ve hangi sırayla gerçekleştirileceğini belirler. Yürütücü kontrol sürecinin iki aşaması vardır:
- Hedef değiştirme: Bir şey yerine başka bir şey yapmaya karar vermek
- Kural etkinleştirme: Önceki görevin kurallarından yeni görevin kurallarına geçiş
Bu aşamalardan geçmek saniyenin yalnızca onda birini ekleyebilir, ancak insanlar art arda geçiş yaptığında toplamaya başlayabilir. Aynı anda hem çamaşır katlarken hem de televizyon izlerken bu çok önemli olmayabilir. Ancak, yoğun trafikte araç kullanırken olduğu gibi güvenliğin veya üretkenliğin önemli olduğu bir durumdaysanız, kısa süreler bile kritik olabilir.
Multitasking Alışkanlığını Kırmanın Yolları
İnsan beyni, aynı anda iki veya daha fazla göreve odaklanmak için tasarlanmamıştır. Günümüz dünyasında, olup bitenleri bize sürekli olarak bildiren telefonlarımız var; her yeni e-posta veya toplantı olduğunda çınlayan bilgisayarlar. Hemen dikkatimizi gerektiren şeylerle her taraftan bombardımana tutuluyoruz - dikkatimize ihtiyaç duyan diğer insanlardan bahsetmiyorum bile. Çoğu zaman, hangisinin önce ele alınacağını yönetmek ve bulmak zordur. Aynı anda birden fazla şey yapmaya kalkışırsak, kendimizden daha azını veririz.
Siz de multitasking tuzağından mustarip misiniz? Cevabınız evet ise yukarıda bahsettiğim yan etkilerden bir veya birkaçını yaşamışsınızdır. Ancak döngüyü kırabilir ve yaşamınızda yarattığı tahribatı önleyebilirsiniz. Tek gereken, aynı anda birden fazla iş yapma alışkanlığını etkili bir şekilde kırmak ve işinize ve kişisel yaşamınıza huzur, sakinlik, verimlilik ve doğruluğu geri getirmek için biraz öz disiplindir.
Multitaskingden kaynaklanan kayıp “değişim maliyeti” olarak tanımlanır. Bu "değişim maliyetini", konuştuğunuz kişiyle yüzleşerek, gözlerinin içine bakarak ve gerçekten ne söylediğine dikkat ederek ortadan kaldırabilirsiniz. Bu noktada onu sadece kendinize sevdirmekle kalmayacak, e-posta geçmişte kalsa bile sürecek bir ilişki kuracaksınız.
Aynı anda birden fazla görev yapmanın hayatınızı olumsuz etkilediğini düşünüyorsanız, üretkenliğinizi ve verimliliğinizi artıracak bazı değişiklikler yapmanız mümkün. Bir dahaki sefere kendinizi birden fazla görevde bulursanız, başarmaya çalıştığınız çeşitli şeyleri hızlı bir şekilde değerlendirin. Ardından, önce hangi göreve odaklanmanız gerektiğini belirleyin.
- Herhangi bir zamanda aralarında gidip geldiğiniz şeylerin sayısını yalnızca bir görevle sınırlayın. Aynı anda birden fazla şey üzerinde çalışmanız gerekiyorsa, çamaşırları katlamak gibi otomatik bir şeyi, sohbet etmek gibi daha fazla odaklanma gerektiren bir şeyle birleştirmeyi deneyin.
- "20 dakika kuralı"nı kullanın. Görevler arasında sürekli geçiş yapmak yerine, diğerine geçmeden önce 20 dakika boyunca dikkatinizi bir göreve tam olarak vermeye çalışın.
- Görevlerinizi gruplayın. E-postanızı kontrol etme veya başka bir dikkat dağıtıcı göreve katılma dürtüsüne direnmekte zorlanıyorsanız, üstesinden gelmek için gün içinde belirli bir zaman planlayın. Benzer görevleri bir araya toplayarak ve bunları halletmek için bir zaman ayarlayarak, başka bir şeye odaklanmak için zihninizi özgür bırakabilirsiniz.
- Dikkat dağıtıcıları sınırlayın. Bu, çalışmak için daha sessiz bir yer aramak, telefonunuzu kapatmak ve bildirimleri ve alarmları kapatmak anlamına gelebilir.
- Farkındalık uygulayın. Günlük rutininize farkındalık eklemek, çoklu görev yaptığınız zamanları fark etmenize yardımcı olabilir. Farkındalık, aynı anda bir şeye odaklanma ve dikkat etme yeteneğinizi de geliştirebilir.
- Sizi birden fazla işi aynı anda yapmaya çeken dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın. E-postanız açıkken veya cep telefonunuz yakınınızdayken aynı anda birden fazla iş yapmayı denemek kolaydır. Bununla mücadele etmek için, bir konferans aramasındaysanız, bilgisayarınızı kapatmayı deneyin. Bir sunum üzerinde çalışıyorsanız, e-postanızı ve cep telefonunuzu kapatmayı deneyin. Pratik görünmeyebilir, ancak yaptığınız şeyi ne kadar hızlı bitirdiğinize ve ne kadar iyi olduğuna şaşıracaksınız.
- Her seferinde bir şey yapın ve bu konuda kendinizi kötü hissetmeyin. Dikkat dağıtıcı şeylerden kurtulduktan sonra, o alanı başka hiçbir şey kaplamadan tek görevler için zamanı engellemeye odaklanın. Hatta bazı uzmanlar bunu "tek görev" olarak adlandırır.
- Beyninizi anda olmak için yeniden eğitin. "Şimdi burada ol" mantrasını uygulamaya çalışın. Aynı anda birden fazla görev yapmaya çalıştığınızda, bulunduğunuz yere asla zihinsel olarak yatırım yapmazsınız çünkü her zaman etrafta zıplarsınız. Her zaman anda olma yaklaşımını benimserseniz, multitasking hakkında düşünmeye bile daha az eğilimli olursunuz. Alışmak biraz zaman alabilir. Tek bir görevdeyken başka bir iş hakkında düşünmeye başlarsanız ya da üzerinde çalışmak için başka bir belge açarsanız kendinize sürekli olarak "şimdi burada olmanız" gerektiğini hatırlatın.
- Teknolojinin sizi kontrol etmesine izin vermek yerine, teknolojinin kontrolünü elinize alın. Bu bildirimleri ve bip seslerini kapatın. Biraz sessizlik yaratın. E-postanız ve diğer elektronik cihazlarınız için sesli hatırlatıcıları kapatın.
- Sınırlarınızı bilin ve kabul edin. Kendinizi olduğunuz gibi kabullenin. Eğer yapmazsanız en çok sizin zarar göreceğinizi unutmayın.
- En önemli olanı yapmak için zaman ayırın. Yalnızca planlayabileceğinizi planlayın. Öncelik vermeyi öğrenin. Tüm dikkatinizi yalnızca günün en önemli görevlerine verin. Odaklanmanızı sağlamak için yapılacaklar listeleri hazırlayın. Bu, e-posta ve sesli postaya yanıt vermek için gün içinde belirli zamanlar ayırmak anlamına gelir. İnsanlara meşgul olduğunuzu ve rahatsız edilemeyeceğinizi bildirin. Bunu netleştirmek için gerekirse ofiste bir çift kulaklık takarak çalışın.
- Kendiniz için molalar planlayın. Her saat başı esnemek, su içmek veya kahve içmek için kalkın. Hayır, telefonunuzu veya e-postanızı kontrol etmeyin. Bunu yalnızca planlanan zamanlarda yapın.
- E-posta bildirimlerinizi kapatın. İşyerinde e-posta ile iletişim kurulabilmesi için garip bir baskı var gibi görünüyor. Ancak, özellikle bir şey için gerçekten hazır olmanız gerekmiyorsa, gelen kutunuzu kontrol etmek için günün belirli dönemlerini atayın ve geri kalan zamanlarda bildirimleri kapatın. Ekranınızda bildirimlerin görünmesi, oradaki en büyük dikkat dağıtıcı şeylerden biridir ve hızlı bir yanıt verme dürtüsüne direnmek genellikle çok zordur. Sadece baştan çıkarmadan kurtulun - bir mesaja hemen cevap vermediğiniz için dünyanın durma noktasına gelmesi pek mümkün değil.
- Kullanmadığınız zamanlarda telefonunuzu kapatın. Bir başka önemli dikkat dağıtıcı şey ise telefonlarımız. Bu oldukça açıklayıcı ama telefonunuzun çalışırken yanınızda olması, hiçbir şey yemeyeceğinizi söyledikten sonra gözünüze bir kutu çikolata koymaya benziyor. Cep telefonlarımızı kontrol etme zorunluluğu günlük hayatımıza o kadar yerleşti ki, çoğu zaman bunu yaptığımızın farkına bile varmıyoruz. Ve sosyal medya akışlarımızda 30 saniyelik bir kaydırma yapmak zararsız görünse de, odağımızı her bozduğumuzda onu tekrar kazanmak daha da zorlaşıyor ve bir görevin tamamlanmasını olması gerekenden çok daha zor bir iş haline getiriyor. Buradaki anahtar sadece telefonunuzu bir kenara koymak değil, kapatmaktır - gerekirse başka bir odaya götürün veya dolabınıza koyun. Her 15 dakikada bir Instagram'ı kontrol etmediğinizde ne kadar çok şey yapabileceğinize şaşıracaksınız.
- Yapılacaklar listesi hazırlayın. Görünüşte bariz ama doğru kullanıldığında en etkililerinden biri. O gün yapmanız gereken şeylerin bir listesini yapın. Kağıda döküldüğünde, aslında başka şeyler hakkında düşünmek için beyin alanını boşaltacaksınız. Ardından, bu listeyi öncelik sırasına göre sıralayın - bir zorunlular sütunu (o gün kesinlikle tamamlanması gereken şeyler) ve diğer her şeyden başka bir sütun yapın (erişmek istediğiniz, ancak isterseniz bekleyebileceğiniz görevler).
Multitasking alışkanlığını kırdığınızda, kendinizi yenilenmiş, daha mutlu ve yapmanız gerekenlerle başa çıkmak için daha hevesli hissedeceksiniz.
Multitasking Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Multitasking sağlığınız için kötü mü?
Evet olabilir. Aynı anda birden fazla iş yapmak, odaklanma yeteneğinizi azaltabilir, stres duygularını artırabilir ve dürtüselliği şiddetlendirebilir. Ayrıca işte veya okulda performansınızı kötüleştirebilir ve bu da daha fazla olumsuz duygu ve kaygıya yol açabilir.
Birinin multitaskingde sorun yaşaması ne anlama gelir?
Bu, çoğumuz gibi, beyinlerinin aynı anda birden fazla karmaşık görev üzerinde çalışacak şekilde kablolu olmadığı anlamına gelir. Her seferinde tamamen tek bir şeye odaklandığımızda çok daha iyi performans gösteriyoruz.
Özgeçmişime bir beceri olarak multitasking eklemeli miyim?
Her şeyden önce özgeçmişinize eklemeden önce gerçekten multitasking yapıp yapamayacağınızı düşünmelisiniz. Aynı anda birden fazla iş yapma yeteneğimizi abartma eğilimindeyiz ve bu alanda yetenekli olduklarını düşünen insanlar bile çoğu zaman hata yapıyor veya verimsiz çalışıyor.
Aynı anda birden çok işe odaklanmaya çalışmaktan yorulduysanız psikologofisi platformundaki uzman psikologlarımız dikkatinizi tek bir göreve odaklarken en verimli sonuçları elde edebilmenizi sağlayacak yöntemler konusunda size yardımcı olabilirler! Hemen şimdi alanında uzman isimlerden sesli ya da görüntülü online terapi alabilir, hayatınızdaki stresle baş etmenin yollarını bulabilirsiniz.
Sources:
(1) http://www.talentsmart.com/articles/Multitasking-Damages-Your-Brain-and-Your-Career,-New-Studies-Suggest-2102500909-p-1.html
(2) http://edition.cnn.com/2015/04/09/health/your-brain-multitasking/