anksiyete bozukluğu

Kafeinin Anksiyete Üzerindeki Etkileri

Bu yazıdaki konular

    Güne başlarken, yorgun hissettiğimizde ya da akşamları uyumamak için birçoğumuz kahve, çay, enerji içeceği gibi kafeinli içecekler tüketir. Kafeinin verdiği enerji bize zindelik ve canlılık vermesine karşın anksiyete yaşayan kişiler için fazla kafein tüketmek birçok olumsuzluğa yol açabilir.
     

    Kafein, dopamin (mutluluk hormonu), asetilkolin gibi beyin kimyasallarının etkisini artırarak enerji verici etkisini gösterir. Bunun yanında sakinleşmemizi sağlayan GABA reseptörlerinin etkisini de azaltır. Yapılan bir araştırmaya göre düşük GABA seviyesi anksiyete ve panik atağa yol açabiliyor. (1)
     

    Öğleden sonra ve akşam saatlerinde tüketilen kafein, uyku düzenini de olumsuz etkileyebiliyor. Dinlenmenin gerçekleştiği derin uyku ve REM fazını olumsuz etkileyerek ertesi gün kendimizi yorgun ve huzursuz hissetmemize neden olabiliyor.
     

    Eğer bir anksiyete bozukluğunuz varsa ve kahve gibi kafeinli içecekleri fazla tüketiyorsanız vücudunuz sakinleşmesine yardımcı olan kimyasalları yeterince üretemediği için anksiyete ataklarını yenmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Özellikle sabahları vücudunuzun gün içinde ihtiyacı olan temel besin maddelerini tüketmeden yalnızca kahveyle geçiştirmek, kortisol ve diğer stres hormonu seviyelerinin artmasına ve kendinizi daha da gergin hissetmenize neden olacaktır. Birkaç saat sonra, kafeinin etkisi geçtiğinde kendinizi daha da tükenmiş hissederek bir fincan kahveyle birlikte besin değeri düşük karbonhidrat, şeker oranı yüksek yiyeceklere yönelmek ise yaşadığımız anksiyete ve panik atakları kaçınılmaz olarak daha kötü hale getiriyor.

     

    Eğer bir anksiyete bozukluğu yaşıyorsanız ve kahveden vazgeçemiyorsanız gün içinde kendinize bir ya da iki fincan kahve sınırı koymanız anksiyete ataklarıyla savaşmanıza yardımcı olacaktır. Bir anksiyete krizini atlatmanıza yardımcı olacak diğer öneriler için Anksiyete Atağını Başladığı Anda Bitirmenin 10 Yolu yazımıza da göz atabilirsiniz.

    Desteğe ve bilgiye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız psikologofisi.com platformumuzdaki uzmanlarımızdan her zaman terapi alabilirsiniz.

     

    Kaynak (1)

    Yazar
    Avatar
    Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog20 Mart 2017
    0/1500
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmadı

    Henüz yorum yapılmadı