çocuklarda mastürbasyon

Çocuklarda Mastürbasyon

En yaygın tanımıyla mastürbasyon; cinsel dürtülerin etkisiyle ve cinsel olarak doyuma ulaşmak amacıyla kişinin kendi kendini tatmin etmesi aktivitesi olarak tanımlanmaktadır.
Çocuğunuzun mastürbasyon yaptığını fark ettiğinizde küçük çaplı bir inanamama yaşamış olabilirsiniz. Eğer öyleyse üzülmeyin, ebeveynlerin birçoğu bunu ilk fark ettiklerinde dehşete kapılır ve bu durumun normal olup olmadığına dair endişe duyar.
Çocuğa herhangi bir ani tepki gösterip onda kalıcı bir travma yaratmaktansa; bu konuda bilinçlenmek en doğrusu olacaktır.
PsikologOfisi olarak, bu yazımızı kaleme alma sebebimiz de tam olarak; sizi çocuklarda mastürbasyon konusunda bilinçlendirmektir.
Keyifli okumalar dileriz.

Çocuklarda Mastürbasyon Normal Mi?

Yetişkinlerde mastürbasyon; her ne kadar toplumsal bazı tabuların hedefinde olsa ve ön yargı ile yaklaşılsa da, normal karşılanmaktadır. Ancak mastürbasyon çocuklarda gözlemlendiğinde çoğu ebeveyn bunu normal karşılamamakta ve karşılaştığı manzara karşısında panikleyerek, ne yapacağını bilememektedir.

Ancak bilinenin aksine; çocuğun günlük yaşamının akışını aksatmasına sebep olmadığı sürece, ‘kendini keşfetme dürtüsü ile mastürbasyon’ olarak nitelendirilebilecek eylemlerde bulunması oldukça normaldir. 

Çocuklarda mastürbasyon çoğu zaman cinsel organın el ile dürtülmesi ya da yastık, minder gibi nesnelere sürtünmesidir. Ancak elbette çocuklarda mastürbasyonun kaynağı cinsel dürtüler değildir. 

Çoğu zaman duş esnasında  ya da kıyafet giyerken cinsel organa dokunmasıyla aldığı hazzın ya da cinsel organın farklılığından kaynaklı duyduğu merak ve keşfetme dürtüsünün bir yansıması olarak ortaya çıkan mastürbasyon; çocuklarda cinsel tatmine değil, duyusal tatmine yöneliktir. 

Doğal Bir Gelişim Süreci Olarak Mastürbasyon

Çocuklar gelişim süreçlerinde hem duygusal, hem fiziksel hem de zihinsel açıdan oldukça hızlı değişimler yaşamaktadır. Tüm açılarda pek çok evreden geçen çocuklara yaşadıkları bu yeni süreçte ebeveynlerinin de yardımcı olması oldukça önemlidir. 

Çevrelerine karşı yetişkinlere nazaran daha duyarlı olan çocuklar, öğrenmeye oldukça açık ve keşfetmeye meraklıdırlar. Hem etraftakileri, hem ebeveynlerini, hem de kendi vücudunu keşfetmeye çalışan çocuklar bunu kimi zaman ağzı ile her şeyi tatmak isteyerek, kimi zaman da eli ile dokunup keşfetmek isteyerek gerçekleştirir. 

Bu sürecin bir parçası olarak vücudundaki uzuvları keşfetmek amaçlı dokunuşlar her çocuğun gelişim sürecinde yaşanan ve oldukça olağan bir durumdur. 

Bu organlardan biri de cinsel organlardır ki cinsel organlara yapılan dokunuşlar, diğerlerine nazaran çocuğa haz verici nitelikte olduğundan; bu dokunuşların sıklaşması ve başka eşyalara sürtünmesi her çocuğun gelişim sürecinde yaşanabilen ve normal karşılanması gereken bir evredir. 

Çocukluk Çağında Mastürbasyon Hangi Yaşlarda Görülmeye Başlanır?

Çocuklar duyularını hissetmeye başladıkları andan itibaren elleri ile kendi vücutlarını ve etraftakileri keşfetme ihtiyacı içine girmektedir. Hal böyle olunca da bu aşamalarda çocuklarda mastürbasyon olarak nitelendirilebilecek davranışlar ortaya çıkmaya başlayacaktır. 

Dolayısıyla genellikle 18 ay ve üstü çocuklarda mastürbasyon olarak nitelendirilecek eylemlerin ilk kez görülmeye başlanabileceğini söyleyebiliriz. 

Ancak 18 ay ve sonrasında gözlemlenmeye başlanılan bu eylemler çoğu zaman nadiren ortaya çıkmaktadır. Bu tarz eylemlerin en sık yaşandığı dönemler ise 3 yaş ve 5-6 yaş arası dönemdir. 

Cinsiyet Farklılıkları ve Davranış Biçimleri

Tahmin edilenin aksine mastürbasyon kız çocuklarında erkek çocuklarına nazaran daha fazla görülmektedir. Bununla beraber, ebeveynleri tarafından mastürbasyon niteliğindeki fiilleri nedeniyle doktora başvurulan kız çocuğu sayısı da erkek çocuğu sayısına nazaran daha fazladır. 

Ancak bunun nedeni yalnızca kız çocuklarında daha çok mastürbasyona rastlanılması değildir; aynı zamanda mastürbasyonun kadınlarda anormal erkeklerde ise daha normal karşılanması da bu istatistik üzerinde etkili olmuştur.

Çocuklarda mastürbasyon yaparken bir takım inleme, kasılma, kızarma vs. davranışları gözlemlenebilirse de bu tarzda davranışlar cinsel uyarılmadan kaynaklı değil, rahatlamak amacıyla sergilenmektedir. 

Ailelerin unutmaması gereken; çocuklarının mastürbasyonu cinsel dürtülerin getirisi ve cinsel tatmin amacıyla değil, tamamen vücudunu keşfetmek ve rahatlamak amacıyla yaptığıdır. 

Çocukluk Çağında Mastürbasyonun Nedenleri

Çocukluk çağında mastürbasyon, çocuğun günlük yaşam kalitesini düşürmez ve akışını engellemez ise oldukça normaldir. 

Ancak yine de çoğu insan tarafından çocuklardaki bu ‘mastürbasyon’ olarak nitelendirilebilecek hareketler şaşkınlıkla karşılanmaktadır. Oysa ki bu tipte hareketler pek çok farklı nedene dayalı olarak ortaya çıkabilir. 

Çocuklarda Mastürbasyonun Fiziksel Nedenleri

  • İdrar ve üreme organlarında enfeksiyona bağlı olarak yaşanan kaşıntı problemi
  • Pişik oluşumu
  • Erkek çocuklarda sünnet derisinin dar oluşu
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Çeşitli parazitler
  • Aşırı dar pantolon ve iç çamaşırı giydirilmesi

Çocuklarda Mastürbasyonun Psikolojik Nedenleri

  • Çocuğun cinsel istismar yaşamış olması
  • Çocuğun duygusal ihtiyaçlarının yeterli düzeyde karşılanmaması 
  • Çocuğun uzun süre anne yokluğu ya da ilgisizliği çekmesi
  • Çocuğun oyun ihtiyacının karşılanmaması

Keşif ve Cinsel Kimlik Gelişimi

Yukarıda saydığımız tüm nedenlerin ötesinde, çocuğun kimliğini keşfetme isteği ve vücudunun nasıl olduğunu dokunarak öğrenmeye yönelik duyduğu istek onu mastürbasyon yapmaya itecektir. 

Zira çocuklar çoğu zaman yalnızca vücudunu keşfetmek için, kimlik gelişimlerinin bir parçası olarak mastürbasyon olarak nitelendirilebilecek hareketler sergilemektedir. 

Çocukluk Çağında Mastürbasyon İle Gelişen Normal ve Anormal Davranış Biçimleri 

Çocuklarda mastürbasyon olarak nitelendirilecek birtakım hareketlerin gözlemlenebileceğini ve bu tarz davranışların normal olduğunu söylemiştik. 

Ancak elbette bu normallik günlük hayatın aksamaması ile ve bazı hareketler ile sınırlanmıştır. Dolayısı ile çocuklarda mastürbasyon ile gelişen bazı normal davranışların yanında, anormal sayılan davranışlar da gözlemlenmektedir.

 

Çocuklarda mastürbasyon ile gelişen bazı normal davranışlar şöyledir:

  • Cinsel organına dokunma
  • Cinsel organını bazı eşyalara sürtme 
  • Çocuğunuzun mastürbasyon sırasında terlemek, kızarmak gibi reaksiyonlar göstermesi 
  • Çocuğunuzun mastürbasyonu aralıklı ve günlük yaşamını aksatmayacak şekilde yapması
  • Çocuğunuzun uykudan önce ya da tuvalet, banyo gibi ortamlarda mastürbasyon yapması

 

Bazı durumlarda ise çocuklarda mastürbasyon ile gözlemlenebilecek bazı anormallikler olabilir. Bu tür durumlarda önlem almanız ve çocuğunuz ile konuşmanız gerekebilir:

  • Çocuğunuzun günlük hayatını aksatacak şekilde aşırı ve yoğun mastürbasyon yapması
  • Matürbasyon sonrası cinsel organda ağrı, tahriş gibi durumların meydana gelmesi
  • Çocuğunuz suçluluk psikolojisine girmiş ise ve utanç duyuyorsa
  • Çocuğunuz insanların içinde ve ortam ayırt etmeksizin mastürbasyon yapıyorsa
  • Çocuğunuz oyun dahi oynamayacak kadar tüm enerjisini mastürbasyona harcıyorsa 

Çocukluk Çağında Sık ve Yoğun Mastürbasyon Belirtileri

Bir çocuğun olması gerekenden fazla ve yoğun şekilde mastürbasyon yapıyor olması bazı belirtilerle kendini gösterecektir. 

Bu belirtilerden şöyle söz edebiliriz:

  • Çocuğunuzun cinsel organında kaşıntı olması
  • Çocuğunuzun cinsel organının tahriş olup kızarıklık gibi reaksiyonlar göstermesi
  • Cinsel organlarında ağrı meydana gelmesi
  • Çocuğunuzun sık sık ortadan kaybolup, tek kalabileceği yerlere saklanması
  • Çocuğunuzun oyun oynamayıp enerjisini mastürbasyona vermesi
  • Sık sık çocuğunuzun elini cinsel organında görmeniz 
  • Çocuğunuzun başka insanların yanında ve anormal ortamlarda mastürbasyon yapmaya başlaması
  • Çocuğunuzu tek başına bir odada ya da gizli bir köşede bulduğunuzda utanması ve suçluluk duyması

Ebeveynler ve Eğitimcilerin Çocukluk Çağı Mastürbasyonuna Yaklaşımı 

Mastürbasyon yetişkin bireylerde daha sık gözlemlenmesine ve daha normal karşılanmasına rağmen tabulaşan ve ön yargı ile yaklaşılan bir aktivitedir. Hal böyle olunca çocuklarda mastürbasyon olarak nitelendirilecek hareketler gözlemlendiğinde daha fazla tepki verilmesi normaldir. 

Öyle ki bazı ebeveynler çocuklarında mastürbasyon hareketleri gözlemlediğinde doktora dahi başvurmaktadır. Elbette bu tarz eylemler fazla ve yoğun olduğunda, çocuğa zarar verecek boyuta geldiğinde doktora başvurulması normaldir ancak optimal düzeyde mastürbasyonun korkulacak bir durum olmadığı bilinmelidir. 

Benzer şekilde eğitimciler de öğrencilerinde bu tarz eylemler gözlemlediğinde diğer öğrencilerin yanında cezalandırarak ya da azarlayarak çocuğu rencide etme gibi bir tepki göstermemelidir.

Nasıl Tepki Verilmeli?

Bir ebeveyn çocuğunda mastürbasyon eylemlerine rastladığında; öncelikle çocuğunu bir süre gözlemlemeli ve bu mastürbasyon davranışlarının ne düzeyde olduğuna ve çocuğuna zarar verip vermediğine dair bilgi sahibi olmalıdır

Bunun sonucunda eğer bu hareketlerin aralıklarla gerçekleştirildiğini ve çocuğun cinsel organında herhangi bir ağrı ya da tahriş olmadığını gözlemliyorsa, yapması gereken çocuğu ile konuşarak; ondan ne beklediğini, bir sonrakinde bu eylemlerini odasında ve yalnızken yapabileceğini ya da rahatlamak için başka aktiviteler yapabileceklerini ve oyunlar oynayabileceklerini söyleyebilir.

Ancak eğer bu hareketlerin fazla ve yoğun olduğunu, olmaması gereken zamanlarda gerçekleştirildiğini, çocuğunun cinsel organında tahriş ve ağrı meydana geldiğini gözlemliyorsa yine çocuğuyla konuşup; ona anlayışla yaklaşabilir veya bir çocuk terapistinden yardım almayı ya da doktora başvurmayı deneyebilir. 

Bir eğitmen için ise yine başlangıçta gözlem gerektiğini söylememiz gerekir. Öğrencisinin sınıfta ve arkadaşlarının yanında bu tarz eylemlerde bulunduğunu gözlemleyen bir eğiticinin; çocuğu azarlayıp, cezalandırmak yerine ebeveynleri ile bu durumu paylaşması gerekmektedir. 

Çocuğun Davranışına Karşı Hassas ve Destekleyici Yaklaşım

Eğitici ya da ebeveynlerin mastürbasyon söz konusu olduğunda çocuğu azarlayıp ona ceza vermeleri oldukça yanlış olacaktır. Bu tarz bir yaklaşımın çocuğu baskılayıp, daha çok mastürbasyona yönelteceği şüphesizdir. Çünkü çocuklar mastürbasyonu rahatlamak amacı ile yapmaktadır. 

Olması gereken ise; çocuğa karşı anlayışlı, destekleyici ve hassas bir tutum sergileyerek onunla konuşmak, yapması gerekenleri ve bu aktiviteyi yalnızken yapması gerektiğini söyleyerek bundan sonrasında çocuk ile rahatlayabileceği ve mastürbasyona daha az ihtiyaç duyacağı aktiviteler yapmaktır. 

Çocuğu Korkutmamak ve Utandırmamak

Matürbasyon eylemleri gözlemlenen bir çocuğu arkadaşlarının ya da genel olarak başka insanların yanında azarlamak veya cezalandırmak; yaptığından utanmasına ve korkmasına neden olacak, çocuk bunun yasaklı bir davranış olduğunu düşünerek daha çok kaçıp saklanmaya başlayacaktır. Bu nedenle onunla yalnızken ve sakin bir ses tonu ile konuşmak oldukça önemlidir. 

Çocuklardaki Mastürbasyon Alışkanlığına Davranışsal Müdahale Teknikleri ve Stratejileri 

Çocuğunuzun mastürbasyon alışkanlığından ve mastürbasyona harcadığı vakitten hoşnut olmamanız durumunda alabileceğiniz ve böylece çocuğunuzun mastürbasyonu alışkanlık haline getirmesine engel olabileceğiniz bazı önlemler elbette bulunmaktadır.

Bunun için öncelikle çocuğunuzun mastürbasyona ayırdığı enerji ve vakti yönlendirilebileceği başka aktiviteler üretmeniz yararlı olacaktır. Örneğin çocuğunuzu bir hobiye ya da kursa yönlendirebilirsiniz, onunla oynayabileceğiniz yeni oyunlar türetebilirsiniz. 

Ayrıca çocuğunuzu mastürbasyon yaparken gördüğünüzde ona kızmak ve zorla mastürbasyonu bırakmasına neden olmak yerine anlayışlı davranarak, sakince dikkatini başka bir yöne vermesini sağlamaya çalışmalısınız. 

Bunun yanında, bazı çocuklar streslerini atmak ve rahatlamak için mastürbasyonu tercih edebilir. Böyle bir durumda çocuğunuzda strese neden olan faktörleri azaltmalısınız. 

Örneğin çocuğunuzun yanında tartışmaların yaşanmasına izin vermemelisiniz. Çocuğunuzun; ona öz güven aşılayacak ve düşük öz güvenden kaynaklı mastürbasyon yapmasını önleyecek bir etkinliğe katılmasını sağlayabilirsiniz. 

 

Tüm bunların yanında, çocuğunuzun bir cinsel istismara maruz kaldığı ve bu nedenle mastürbasyon yapma ihtimalini de onun başkaca davranışlarını gözlemleyerek ve onunla anlayışlı bir şekilde, sakin bir ses tonuyla konuşarak değerlendirebilirsiniz. 

Profesyonel Yardım ve Psikoterapi İhtiyacı 

Çocuklar; mastürbasyonun günlük hayatını engelleyecek ve cinsel organlarında ağrı, tahriş gibi reaksiyonlar görülecek boyutlara ulaşması halinde profesyonel yardıma ihtiyaç duymaktadır.

Bunun yanında elbette bir ebeveyn çocuğunda mastürbasyon niteliğindeki eylemleri gözlemlediğinde süreci doğru yönetmek açısından da hem çocuğu hem kendisi için profesyonel destekten faydalanmak isteyebilir. 

Böyle bir durumda çocukta mastürbasyona neden olan faktörler gözlemlenecek ve bunlar üzerine çalışmalar yapılacaktır. Bu esnada hem çocuğun hem aile yapısının gözlemlenmesi ve çocuğun dinlenmesi oldukça önemlidir. 

Ayrıca oyun terapisinden de yardım alınabilir. Oyun terapisi çocuklarda görülen problemlerin oyuncaklar ve oyunlar aracılığı ile keşfedilip çözümlenmesi çalışmalarını kapsayan bir terapi türüdür. 

Çocukluk Çağında Mastürbasyonun Sosyal İletişim ve Etkileşim Üzerine Etkileri

Çocuklarda mastürbasyon; özellikle de olması gerekenden daha yoğun bir düzeye ulaştığında sosyal iletişimi ve çevresiyle etkileşimini negatif yönde etkileyebilecektir. 

Aşırı düzeyde mastürbasyon yapan çocuklar zamanla kendisini odaya kapatacak, yalnız kalabileceği ortamların arayışına girecek ve arkadaşları ile geçirdiği zamanları dahi mastürbasyona ayırarak sosyal ortamlardan kendini soyutlamaya başlayacaktır. Özellikle mastürbasyon yaptığı gerekçesi ile cezalandırılan ve azarlanan çocuklarda bu duruma daha sık rastlanmaktadır. 

Bilinçli ve Sağlıklı Cinsel Gelişim İçin Öneriler

Çocuğunuzun cinsel öz farkındalık kazanması, cinsellik konusunda bilinçli bir birey olması ve sağlıklı bir cinsel gelişim geçirmesi için üzerinize düşen görevleri ve yapabileceklerinizi şöyle sıralayabiliriz:

  • Çocuğunuza cinsel organlarını ve mahremi olan vücut alanlarını öğretin.
  • Çocuğunuzla her zaman açık iletişim kurmaya çalışın.
  • Çocuğunuzu azarlamadan ve cezalandırmadan; anlayışlı bir tavırla sorularını yanıtlayın.
  • Çocuğunuzla iletişim kurarken kendi beden dilinize de özen gösterin.
  • Çocuğunuzun cinsellik konusunda utanç duymasının önüne geçin.
  • Çocuğunuzu mastürbasyon yaparken görmeniz halinde zorla bıraktırmaya çalışmayın ve hassasisyetle yaklaşın.
  • Çocuğunuza rahatlayabileceği ve mutlu hissedeceği oyunlar ve aktiviteler öğretin.

Cinsel Eğitim ve Bilgilendirme

Aileler tarafından çocuklara sağlıklı ve verimli bir şekilde cinsel eğitim verilmesi ve çocuğun cinsel açıdan yaşına uygun olacak ölçüde bilgilendirilmesi bir çok açıdan oldukça önemlidir. Bu nedenle aişleler tarafından cinsel eğitim konusundan ve çocuğun cinsellik hakkındaki sorularından kaçınılmamalı; bunun yerine sorularına yaşına uygun olacak ölçüde cevaplar verilmelidir. Bu konuda gerekirse profesyonel yardım alınmalı ve bir çocuk terapistinden destek istenmelidir. 

Bu hususta çocuğa gerekli bilgilendirmeleri yaparak; mahremiyet yerlerini öğretmek, cinselliği korkulu ve ayıp bir durum olarak görmesinin önüne geçmek, çocuğa yaşı gereği bilmesi gerekenden fazla bilgi vermemek,  çocuğun cinsellik konusunda merakını daha da uyandıracak bilgilendirmelerden kaçınmak hem çocuğun aşırı mastürbasyon yapmasını önler, hem cinsellik konusunda bilinçli bir birey olarak yetişmesini sağlar hem de çocuğa karşı cinsel istismarı önlemek için atılan güzel bir adım olur. 

Çocuklarda Cinsellik Konusunda Açık İletişim Kurmak Neden Önemli?

Çocuğunuzun cinsellik konusunda bilinçli bir birey olması, cinsel farkındalığı kazanması ve sağlıklı cinsel hayata sahip olması için ona olan yaklaşımınız oldukça önemlidir. 

Çocuğunuzu mastürbasyon yaptığı için cezalandırarak ya da azarlayarak ve onunla cinsel konuları konuşmaktan kaçınarak ileride cinselliği tabulaştıran ve sağlıklı bir cinsel hayata sahip olmayan bir birey haline gelmesine istemeden sebep olabilirsiniz. 

Aynı zamanda çocuk istismarının önlemini almanın ve çocuğunuzun kendi vücudunun farkında olarak istismar durumunda yardım isteyip, karşı koyabilmesinin de yolu sağlıklı bir cinsel eğitimden geçmektedir. 

 

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog10 Temmuz 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı