cinsel terapi

Cinsel Terapi

Gerekli eğitimleri tamamlamış kişiler size eşlik ederken; duygularınız, düşünceleriniz, inanç kalıplarınız, hayata baktığınız nokta ve daha birçok şeyi paylaştığınız ve bu sayede zihninizin derinlerine indiğiniz sürece terapi denmektedir. 

Terapinin; bilişsel davranışçı terapi, oyun terapisi, çift terapisi, aile terapisi gibi gibi birçok türü bulunmaktadır ve cinsel terapi de bunlar gibi bir terapi türüdür. 

Kişinin cinsel yaşamında problem teşkil edebilecek düşünceler, yaşanmışlıklar, travmalar ve inanç kalıpları üzerine çalışılan bir terapi türü olan cinsel terapi karşılıklı konuşma üzerine ilerlemektedir. 

Genellikle, cinsel performansı ile ilgili sorun yaşayan veya cinsel açıdan isteksizlik duyan kişiler bunun sebebini çözümlemek ister ve cinsel terapiden yardım isterler. 

Cinsel terapide bu kişilerin önce duygu ve düşünceleri, yaşanmışlıkları, hayata bakış açıları dinlenir; daha sonra bu kişilerin bilinçaltında yatan inanç kalıpları ve cinselliğe olan bakış açılarından hangilerinin bu cinsel sorunlara yol açtığı çözümlenmeye çalışır. 

Daha sonra ise bu inanç kalıpları ve bakış açısı, olumlu düşüncelere evrilmeye çalışılır. Ancak cinsellik ile ilgili sorunların bir travmadan kaynaklanıyor olması da yüksek bir ihtimaldir. Böyle bir durumda süreç daha uzun sürebilmektedir. 

Cinsel Terapinin Amaçları Nelerdir? 

Cinsel terapi birçok farklı nedenden dolayı başvurulabilen bir terapi türüdür. Öncelikle cinsel terapide kişinin cinsel problemleri; duygusal, bilişsel ve davranışsal açıdan değerlendirilerek kişinin daha sağlıklı bir cinsel yaşama sahip hale gelmesi amaçlanır. 

Cinsel problemlere sahip olan ve bu nedenle partneri ile çatışma yaşayan kişilerin sorunları çözülmeye çalışılır. Cinsel terapiye her türlü cinsel problemin çözümü amaçlanarak başvurulabilir. Sıklıkla cinsel terapiye başvurulan problemler şöyledir:

  • Cinsel istek problemleri: Cinsel istek partnerlerde farklı düzeyde var olabilir. İki tarafın birbirine göstereceği anlayışla bu sorun çözülecektir. Ancak bazı durumlarda bir kişinin cinsel isteği fazla düşük olup cinsel isteksizlik görülebilir; bazı durumlarda da cinsel isteğin fazlalığı sex bağımlılığı gibi daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Cinsel terapi hem çiftler arasında cinsel istek farklılıklarının yol açtığı çatışmaları çözmeyi hem de bireysel olarak kişinin fazla cinsel istek ya da düşük cinsel istek problemlerini çözmeyi amaçlar. 
  • Vajinismus: Vajinismus, bir kadının hiçbir sağlık sorunu olmamasına rağmen, cinsel ilişkiye gireceği sırada pelvis kaslarında kasılma olması ve ağrılı ilişki olması ya da hiç ilişki olamaması anlamına gelmektedir. Günümüzde çocukluktan ileri gelen inançlar, cinsel taciz veya istismar gibi yaşanan bazı travmatik olaylar cinsellikle ilgili bilinçaltında bir korkuya ve kaygıya neden olabilir. Bu kaygılar vajinismusa neden olur. Cinsel terapi ise bu tarz travmaların çözümlemesini yaparak vajinismusla mücadele etmeyi amaçlar. 
  • Sertleşme problemleri: Ereksiyon olamama sorunu olarak da adlandırabileceğimiz sertleşme sorunu erkeklerin sağlıklı bir cinsel hayatının olmasının önüne geçen ve sıklıkla karşımıza çıkan bir sorundur. Sertleşme sorununun altında çocuklukta ya da yetişkinlikte yaşanan birtakım psikolojik sorunlar yatabilmektedir. Cinsel terapi bu psikolojik sorunların çözümlenmesi ile birlikte sertleşme sorununun ortadan kalkmasını amaçlar. 

Orgazm olamama, erken boşalma, ağrılı cinsel ilişki, cinsel fobiler de kişilerin sıklıkla çözümü için cinsel terapiden yardım aldığı psikolojik sorunlardır. Bununla birlikte cinsel terapi yalnızca bu sorunları yaşayan insanların başvurabileceği bir yöntem değildir. 

Bunun yanında birçok farklı kişisel amaca da hizmet etmektedir. Hiçbir cinsel sorunu olmasa da çiftler ya da bireyler tek başına, daha sağlıklı ve düzenli bir cinsel hayata sahip olabilmek için cinsel terapiden destek alabilecektir. 

Cinsel Terapiye Kimler Başvurabilir?

Cinsel terapiye, profesyonel desteğe ihtiyaç duyduğunu düşünen herkes başvurabilir. Terapiye başvurma sebepleri konusunda bir sınırlama olmadığı unutulmamalıdır. Cinsel terapiye sıklıkla başvuran bazı kişiler şöyledir:

  • Orgazm olamama, sertleşme sorunu, ereksiyon problemleri, cinsel isteksizlik vb. sorunlardan herhangi birini yaşayan çiftler ya da bireyler
  • Cinsel problemler nedeniyle ilişkisi etkilenen partnerler
  • Korku veya kaygıdan dolayı cinsel sorunlar yaşayanlar
  • Cinsel istismar veya cinsel taciz vb. bir travmatik olay yaşayanlar
  • İlk gece korkusu veya vajinismusu olan kadınlar
  • Daha sağlıklı bir cinsel hayata sahip olma isteği olan bireyler

Cinsel Terapi Kim Tarafından Uygulanır?

Öncelikle belirtelim ki; cinsel terapi mutlaka bir uzman tarafından uygulanmalıdır. 

Gerekli eğitimleri almamış kişilerin cinsel terapi uygulaması hem yasak olup hem de aynı zamanda tehlikelidir. Zira kişilere yanlış yönlendirmeler yapılarak; sorunları çözememekle kalmayıp, aynı zamanda daha farklı sorunlara da yol açılabilir. 

Cinsel terapi yapabilecek kişiler ise alanında uzman psikologlar ve psikoterapistlerdir. Bu uzmanlar, çiftlerin ya da bireylerin yaşam öyküsü, kendi gözlemleri, travmaları gibi birçok faktörü göz önünde bulundurarak cinsel problemleri çözüme kavuşturmayı amaçlamaktadır. 

Ayrıca cinsel terapiler klinik veya hastanelerde yapılabileceği gibi online terapi ile de gerçekleşebilmektedir. 

Cinsel Terapi Nasıl Uygulanır?

Cinsel terapi daha çok kişilerin yaşam öykülerinin dinlenilmesi, kişi ile uzman arasındaki diyaloglar ve bunların sonucunda uzmanın yapacağı gözlemler ile ilerler. Kişinin travmalarının çözümlenmesi ve zihnindeki cinsel inanış ve düşünce kalıpları ile bu travmaların bağlarının koparılması üzerine çalışmalar üzerinden yürümektedir. 

Cinsel terapi konusunda en çok merak edilen ve aynı zamanda cinsel terapiye başvurmaktan çekinme sebebi olan en önemli husus cinsel terapide fiziksel muayene ya da fiziksel herhangi bir eylem yapılıp yapılmadığı hususudur. 

Bilinmesi gerekir ki; cinsel terapide fiziksel herhangi bir eylem ya da muayene söz konusu değildir. 

Cinsel terapi çoğunlukla diyalog üzerine ilerlemektedir. Aynı zamanda çiftlerin cinsel terapiye başvurması durumunda, partnerlere uygulayabilecekleri bazı iyileştirme odaklı cinsel aktivite ve oyunlar tavsiye edilebilir. Bunun yanında da kişinin bilinçaltındaki cinselliğe ilişkin olumsuz inançları ve düşünce kalıpları; olumlu düşünceler ile değiştirilmeye çalışılır. 

Cinsel Terapinin Yöntem ve Teknikleri 

Cinsel terapide uygulanacak yöntem ve teknikler birçok faktöre göre değişkenlik gösterebilecektir. Bu faktörlerden en önemlileri; uzmanın görüşü, kişinin başvurduğu cinsel sorun ya da nedeni, bireysel olarak veya çift halinde başvurma durumu, kişinin cinsel sorunlarının altında yatan nedenlerdir. 

Örneğin kişinin yaşadığı cinsel sorunların altında bir cinsel travma yatıyor ise; bu travmanın etkisi ve muhtemel bir travma sonrası stres bozukluğunun önüne geçmeye yönelik yöntem ve teknikler uygulanacaktır. 

Partnerlerin birlikte başvurması halinde aralarındaki etkileşimi artırmaya yönelik ve iyileştirici cinsel oyunlar tavsiye edilecek, öz güven düşüklüğünden kaynaklı cinsel kaygıları olan kişiler için öz güven arttırmaya yönelik çalışmalar yapılacaktır. Bu örnekler arttırılabilir. Dolayısıyla cinsel terapide kişiden kişiye değişen farklı yöntem ve teknikler uygulanabilecektir

Cinsel Terapi Öncesinde Yapılması Gerekenler

Cinsel terapinin faydalı olması için kişilerin ya da çiftlerin terapi öncesinde bazı yapması gerekenler vardır. 

Öncelikle cinsel terapiye başvuracak olan kişiler, seanslarda yapılanlar ve cinsel terapinin özü hakkında genel bir bilgiye sahip olmalıdır. Ayrıca cinsel terapide kişinin fiziksel muayene uygulanmayacağını da mutlaka bilmesi gerekir. 

Dolayısıyla cinsel terapi öncesinde, bir sağlık sorunu olup olmadığını ve cinsel sorunların bundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenebilmek için bir kadın doğum doktoru ya da ürolog tarafından muayene edilmekte fayda vardır. 

Cinsel terapide kimi zaman kişiler çocukluğuna ve travmalarına değinmek durumunda olacaklardır. Kişi ve partnerler bunun bilincinde olmalıdır ve özellikle partnerler öncesinde bunlar hakkında konuşmayı deneyebilir, zira diğer partnerin durumdan haberinin olmaması kişi açısından zorluğa neden olabilecektir. 

Cinsel Terapinin Performans Kaygısına Etkileri 

Cinsel terapi birçok cinsel problemin çözümünü hedeflediği gibi aynı zamanda kişilerde çeşitli sebeplerle meydana gelen cinsel korku ve kaygıların giderilmesini de sağlayacaktır. 

Bunun için kişinin yaşam öyküsü dinlenir, gözlem yapılır ve karşılıklı konuşmalar ile kişinin zihninde ya da bilinçaltında cinsel kaygılara neden olan olumsuz düşünce ve inanışlar tespit edilir. 

Daha sonra bunlara sebep olan olaylar ve travmalar çözümlenerek, üzerlerine çalışılır ve kişinin cinsel kaygıya sebep olan düşüncelerden arınması, cinsel kaygıdan kurtulması ve cinsel yönden öz güven kazanması hedeflenir. 

Cinsel Terapinin Cinsel Travmalar Üzerine Etkisi

Cinsel taciz ve cinsel istismar gibi çocuklukta, ergenlikte ve hatta yetişkinlikte yaşanabilecek olan cinsel travmalar; kişinin hayatında psikolojik açıdan hasarlar bırakır, karakter yapısı oluşurken oldukça etkili olacağı gibi yetişkinlikte de karakter yapısında önemli değişikliklere neden olur. Kişinin ilişkilerini ve sosyal hayatını derinden etkiler ve tüm bunların yanında cinsel açıdan da sorunlar yaşanmasına ve cinsel kaygı oluşumuna neden olur. 

Dolayısıyla cinsel terapiye en sık başvurulan durumlardan biri de cinsel bir travma geçmişi olan bireylerin, bu travmanın cinsel etkilerinden kurtulma ihtiyacı duymasıdır. 

Özellikle kadınlarda cinsel travmalar sıklıkla vajinismusa neden olabilmektedir. Cinsel bir sorunu ya da kaygısı olan kişiler cinsel terapiye başvurduğunda yaşam öyküleri dinlenir ve cinsel açıdan travmatik olabilecek olaylar uzman tarafından gözlemlenir. Bu olaylar tespit edildikten sonra danışan ile birlikte çözümleme çalışmaları yapılır ve diyaloglar ile danışan, travmasının onda bıraktığı izleri ve oluşturduğu düşünceleri paylaşır. 

Ardından kişide meydana gelen travma sonrası stres bozukluğu ve cinsel kaygıya yol açan olumsuz düşünce ve inanışlar olumlular ile değiştirilmeye ve kişinin oluşan bu cinsel hasardan arınması üzerine çalışılır. 

Cinsel Terapinin Cinsel Kimlik ve Yönelim Sorunları Üzerinde Etkileri 

Cinsiyet; bireylerin biyolojik olarak var oldukları haliyle kadın ya da erkek olmalarını ifade eder. Cinsel kimlik ise; kişinin kendini kadın ya da erkek olarak anlamlandırmasını ifade eder. Cinsel yönelim ise; cinsel kimlik ile alakalı olmayıp tamamen bireyin hangi cinsiyet ile ilgili olduğunu belirtmek için kullanılmaktadır. 

Birey kendini kadın ya da erkek olarak tanımlayabilir; bu durumda cinsel kimliği söz konusudur. Ancak bir kadın ya da erkek; kendi cinsiyetindeki kişilerden (homoseksüel), karşı cinsiyetindeki kişilerden (heteroseksüel) ya da her iki cinsiyetten (biseksüel) hoşlanabilir. Burada cinsel yönelim söz konusudur. 

Cinsel kimlik ya da cinsel yönelim farketmeksizin toplumun genelinden farklılık gösteren insanlar çoğu zaman suçlanmakta ve baskıya maruz kalmaktadır. Bu kişilere karşı hayatın her alanında ön yargı ile yaklaşıldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Hal böyle olunca cinsel yönelimi ya da cinsel kimliği toplumun çoğundan farklı olan kişilere karşı olan yaklaşımın, bu kişide bir psikolojik hasar ve bu nedenle oluşan cinsel sorun ya da kaygılar yaşanması oldukça büyük bir ihtimaldir. 

Cinsel terapi ise; bu kişilerin kendilerini çekinmeden ve açıkça ifade etmesi, ön yargı göstermeyecek ve tamamen tarafsız yaklaşacak bir uzmanla hislerini ve düşüncelerini paylaşması ve yaşadığı soyutlanmanın onda bıraktığı etkilerden arınması açısından oldukça verimli bir süreç olacaktır. 

Cinsel Terapinin Faydaları Nelerdir?

Cinsel terapinin hem çiftlere hem de bireysel olarak kişilere oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Bu faydaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Çiftlerin birbirine cinsel olarak nasıl yaklaşması gerektiğini anlamasını sağlar
  • Çiftlerin monotonlaşan ve sıkıcı bir hale gelen cinsel hayatlarının daha tatmin edici bir hal almasını sağlar
  • Kişideki cinsel sorunların ve bunlara yol açan kalıpların çözümlenmesini sağlar
  • Kişinin cinsel kaygılar ve bunların nedenlerinden arınmasını sağlar
  • Çiftlerin cinsel hayatlarındaki sorunlar yüzünden aralarında oluşan gerginlikten kurtulmalarını sağlar
  • Kişinin cinsel yönelimi ya da cinsel kimliği nedeniyle yaşadığı sorunlarla baş etmesini sağlar
  • Cinsel travmalar ve bunlar sonucu oluşan travma sonrası stres bozukluğunun çözümlenmesini sağlar
  • Çiftlerin ya da bireysel olarak danışanın daha sağlıklı bir cinsel hayatının olmasını sağlar
  • Cinsel öz güvenin yükselmesini sağlar
  • Kişinin cinsel fantezilerini ve zevklerini keşfetmesini sağlar

Cinsel Terapi Hakkında Yanlış Bilinenler 

Cinsel terapi hakkında doğru bilinen birçok yanlış bulunmaktadır. Bu yanlış bilgilere verebileceğimiz örnekleri ve doğrularını sizler için sıraladık:

  • Cinsel terapide herhangi bir fiziksel muayene söz konusu değildir. 
  • Cinsel terapide çiftlerden herhangi bir fiziksel eylem beklenmez.
  • Cinsel terapide kişiye video izletme vb. yöntemler kullanılmaz.
  • Cinsel terapide danışan mahremiyeti kesinlikle korunur. 
  • Cinsel terapi çiftler arasında çekimin azalmasına yol açmaz; aksine erkeklerde cinsel dürtü ile ilişkili olan androjenler artış göstermektedir. 

Cinsel Terapiye Yönelik Önyargı

Cinsel terapi çoğu kişinin başvurmaktan çekindiği bir yöntemdir. Bunun önemli bir nedeni yukarıda da belirttiğimiz gibi cinsel terapi hakkında doğru bilinen yanlışların var olmasıdır. 

Ülkemizde çoğu çift toplumsal baskılar ve cinselliğe karşı olan yaklaşım nedeniyle cinsel sorunlarını birbirleri ile dahi konuşmaktan çekinirken; uzman da olsa bir üçüncü kişi ile paylaşmak oldukça ön yargılı bakılan bir durum olacaktır. 

Ancak samimiyetle karşıya aktarılan cinsel sorunların ve anlaşmazlıkların çözümlenmesi çok daha kolaydır. Bu nedenle cinsel terapiye ön yargı ile yaklaşılmamalı ve gerektiğinde profesyonel destek almaktan çekinilmemelidir. 

Cinsel Terapiye Yalnızca Çiftler Mi Başvurur?

Cinsel terapi yalnızca çiftlerin başvurabileceği bir yöntem değildir. İhtiyacı olduğunu düşünen, cinsel yönden travmatik bir geçmişi olan, cinsel kaygılara ya da sorunlara sahip olan, cinsel yönelimi ya da cinsel kimliği ile ilgili sorunlar yaşayan ya da daha sağlıklı bir cinsel hayata sahip olmak isteyen her birey cinsel terapiden destek alabilecektir. 

Cinsel Terapide Etik Kurallar

Cinsel terapide birtakım etik kurallar bulunmaktadır ve seanslar sırasında bu kurallar mutlaka referans alınmalıdır. 

Bu kurallardan en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz: 

  • Cinsel terapist; danışanın mahremiyetini korur, ondan aldığı bilgileri danışanın ya da bir başkasının can güvenliğine karşı bir tehdit veya yasal zorunluluk olmadıkça açıklayamaz.
  • Cinsel terapist, fiziksel muayene yapamaz.
  • Cinsel terapist, aileye ya da partnerlere terapi uyguluyor ise bu kişilerin mahremiyetlerini de ayrı ayrı gözetmelidir. 
  • Çocuk veya ergenlere cinsel terapi uygulayan bir uzman; ebeveynin bilme hakkı ile çocuğun mahremiyetini dengede tutmaya özen göstermelidir. 
  • Cinsel terapide danışanın yararı mutlaka gözetilmelidir. 
Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog23 Temmuz 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı