anksiyetenin fiziksel belirtileri

Anksiyetenin Göz Ardı Etmemeniz Gereken Fiziksel Belirtileri

İşten çıkarılmanın, ekonomik problemlerin, sağlık sorunlarının ya da sevdiğimiz birisini kaybetmenin ne kadar yıpratıcı ve üzücü olduğunu hepimiz biliyoruz. Böyle zamanlarda üzgün, çaresiz, yalnız ve kaygılı hissetmeniz gayet doğaldır. Fakat günlük yaşamınızı etkileyecek kadar ya da ortada bir sebep yokken de kaygılı hissediyorsanız anksiyete bozukluğuna sahip olma ihtimaliniz oldukça yüksek.

Birçok psikolojik hastalıkta olduğu gibi anksiyetede de göz ardı edilmemesi gereken bazı fiziksel belirtiler vardır. Anksiyeteye sahip kişilerin sinir sistemleri dış uyaranlara karşı çok hassas olur. Bu nedenle normalde vücudun aşırı tepki vermeyeceği durumlarda anksiyetesi olan kişilerin vücudu rahatsız edici ve aşırı kabul edilebilecek bir tepki verebilir.

Anksiyetenin yalnızca duygularınızı etkilediğine dair inanışın uzun vadede fiziksel kaygı semptomlarını göz ardı etmeyi kolaylaştırdığı görünebilir. Ancak zihin-beden bağlantısı, araştırmacıların bir zamanlar düşündüğünden daha güçlüdür. Yani siz hiç fark etmeseniz bile anksiyete yaşıyor olmanız açıklanamayan mide bulantısına, kas ağrılarına ve hatta grip benzeri semptomlara neden olabilir.

Anksiyetenin fiziksel belirtileri olduğu aşikar. Fakat vücudunuzun içinde gerçekten neler oluyor ve bu fiziksel etkiler uzun vadede sağlığınızı nasıl etkiliyor? Kronik anksiyete, astımdan kalp sorunlarına kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen ciddi bir hastalıktır bu nedenle semptomlarının iyi tanımlanması ve bir uzmandan destek alınması gerekir. Söz konusu anksiyete ise emin olun ki her şey kafanızda değil, yani tüm vücudunuzda semptomlar yaşayabilirsiniz.

Siz de benzeri bir durum yaşıyor kaygının tüm hayatınızı etkilediğini düşünüyorsanız profesyonel bir yardım almanın zamanı gelmiş demektir. Psikologofisi alanında uzman psikologları ile ihtiyacınız olan her an sizin yanınızda! Hemen şimdi sesli ya da görüntülü olarak online terapi alabilir, kaygının hayatınızdaki olumsuz etkilerinden kurtulmak için ilk ve belki de en önemli adımı atabilirsiniz…

Anksiyeteye Genel Bakış

Kaygı bozukluğu adıyla da bilinen anksiyete, toplumda en sık görülen psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Yeterli düzeyde olduğunda günlük hayatın devamlılığına yardımcı olan kaygı aslında beynin stres karşısında oluşturduğu doğal bir tepkidir. Beynin bu doğal tepkisi çoğu zaman kişiyi ileride yaşayabileceği benzer aksiliklere karşı koruyucu etki de gösterir.

Ancak herkesin yaşayabileceği bu doğal kaygı halinin aksine kaygı bozukluğu olan kişilerde sürekli devam eden oldukça yoğun bir panik hali bulunur. Zaman zaman krizlerle de kendini gösterebilen rahatsızlık günlük hayatın akışını da zorlaştırabilir.

Kontrolü çok zor olan bu endişe hali ilk belirtilerini çok erken yaşta göstermeye başlayabilen anksiyete genellikle yetişkinlik döneminde azalma eğilimi gösterse de doğru psikolojik desteği almadan tamamen geçmez.

Ara sıra baş ağrıları yaşıyorsanız ya da mide bulantısı hatta belki kas ağrılarından şikayetçiyseniz ancak bu duruma neden olacak fiziksel bir şey bulamıyorsanız belki de çözümü başka yerde aramanız gerekiyordur. Çünkü hiç aklınıza gelmese de belirtilerinizi tetikleyen, fiziksel bir hastalıktan ziyade duygular olabilir.

Eğer sebebi bilinmeyen fiziksel şikayetleriniz varsa ilk olarak otonom sinir sisteminizi suçlayın. Bu, vücudunuzda bilinçli olarak kontrol etmediğiniz, ancak kalp atış hızınız, nefes alma, idrara çıkma ve cinsel işlev gibi şeyleri düzenleyen bir sistemdir. Ayrıca fiziksel bir tehdit altında olduğunuzda tepki veren sistemdir. Otonom sinir sistemi, kendinizi savunmanıza veya tehlikeden kaçmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış savaş ya da kaç tepkinizi üretir. Stres altında veya endişeli olduğunuzda, bu sistem harekete geçer ve fiziksel belirtiler ortaya çıkabilir – baş ağrısı, mide bulantısı, nefes darlığı, titreme veya mide ağrısı.

Kaygı da aslında bir stres tepkisidir. Stres etkeni ister dış bir durum veya tehdit olsun, isterse "ya olursa..." veya "yapamam..." gibi içsel bir düşünce olsun, hem yaşam hem de düşüncelerimiz kaygıyı tetikler ve bazen bu gerekli bir süreçtir. Biraz sağlıklı korku, bizi bir son teslim tarihine uymaya veya tehlikeden kaçmaya motive edebilir, ancak bu tür bir endişe sürmez. Koşullara göre gelir ve gider.

Ancak bazen kaygı günlük yaşamınızı etkilemeye başlar ve bu olduğunda, bu bir "bozukluk" olarak kabul edilir. Anksiyete bozuklukları ABD'de yaklaşık 40 milyon yetişkini etkiler. Ancak farklı tetikleyicileri ve motivasyonları olduğu için tüm kaygı türleri aynı görünmez. Bazı yaygın formlar şunları içerir:

Bir rahatsızlığınız varsa, kaygının hem duygusal hem de fiziksel belirtilerini yaşarsınız. Bazen bu, neredeyse sabit, yoğun ve bazen de zayıflatıcı genel bir korku duygusunu içerir.

Kaygı Vücudunuzu Nasıl Etkiler?

Kaygı bozukluğu olarak bilinen anksiyete sadece duygu ve düşüncelerinizi değil sağlığınızı da etkiler. Ve en önemlisi günlük yaşamı etkileyen fiziksel belirtilere sahip olabilir.

Anksiyetenin sık görülen fiziksel belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Mide ağrısı, mide bulantısı veya sindirim sorunu
  • Baş ağrısı
  • Uykusuzluk veya diğer uyku sorunları (örneğin sık sık uyanma)
  • Zayıflık veya yorgunluk
  • Hızlı nefes alma veya nefes darlığı
  • Kalp atışı veya artan kalp hızı
  • Terlemek
  • Titreme
  • Kas gerginliği veya ağrı

Belirli kaygı türlerinin ek fiziksel belirtileri olabilir. Örneğin panik atak geçiriyorsanız, şunları yapabilirsiniz:

  • Öleceğinden korkmak
  • Nefes almakta zorluk çekmek veya boğuluyormuş gibi hissetmek
  • Vücudunuzun bazı kısımlarında uyuşma veya karıncalanma hissi
  • Göğüs ağrısı hissetmek
  • Baş dönmesi veya bayılacakmış gibi hissetmek
  • Aşırı ısınmış hissetmek veya titremek

Anksiyete, vücudun strese tepkisi, vücudunuzun sizi tehditlere karşı nasıl uyardığı ve onlarla başa çıkmaya hazırlanmanıza nasıl yardımcı olduğudur. Buna savaş ya da kaç tepkisi denir. Vücudunuz tehlikeye tepki verdiğinde, hızlı nefes alırsınız çünkü ciğerleriniz kaçmanız gerektiğinde vücudunuzda daha fazla oksijen taşımaya çalışır. Bu, yeterince hava alamıyormuş gibi hissetmenize neden olabilir ve bu da daha fazla endişe veya paniği tetikleyebilir.

Vücudunuzun her zaman tetikte olması gerekmiyor. Kronik anksiyete ile ortaya çıkabilen sürekli savaş ya da kaç modunda olmak, vücudunuz üzerinde olumsuz ve ciddi etkiler yaratabilir. Gerilmiş kaslar sizi tehlikeden hızla uzaklaşmaya hazırlayabilir, ancak sürekli gergin kaslar ağrı, gerilim tipi baş ağrıları ve migren ile sonuçlanabilir.

Adrenalin ve kortizol hormonları, bir tehditle karşı karşıya kalındığında yardımcı olabilecek artan kalp atışı ve solunumdan sorumludur. Ancak bu hormonlar sindirimi ve kan şekerini de etkiler. Sık sık stresli veya endişeli iseniz, bu hormonları sık sık serbest bırakmanın uzun vadeli sağlık etkileri olabilir. Sindiriminiz de yanıt olarak değişebilir.

Yaşadığınız kaygının derecesi ne olursa olsun, semptomları ciddiye almak önemlidir. Stresinizi hafifletmek veya ek yardım almak için hemen şimdi gerekli adımları atabilirsiniz. Fiziksel anksiyete belirtileri genellikle farklı bozukluklar arasında paylaşılır, ancak bazıları obsesif kompulsif bozukluk veya panik gibi daha spesifik şekillerde ortaya çıkar.

Anksiyetenin Göz Ardı Edilmemesi Gereken Fiziksel Belirtileri

Dikkat edilmesi gereken yaygın fiziksel belirtilerden bazıları şunlardır:

Sonu Gelmeyen Sindirim Sorunları, Mide Ağrısı ve Mide Bulantısı!

Anksiyeteyle birlikte otonom sinir sisteminde yaşanan değişiklikler hazım problemlerine yol açabilir. Bu esnada salgılanan adrenalin hormonu vücudumuzdaki şekerin glikoza çevrilmesine neden olarak sindirim sisteminin doğal çalışma akışını bozar. Besin maddelerinin vücutta dolaşma hızına etki ederek karın ağrısı, gaz ve alışılmışın dışında bağırsak hareketleri yaşanmasına neden olur. Kronik anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerin günlük hayatlarında sindirim sistemiyle ilgili problemler yaşamaları bu nedenle oldukça sık görülür.

Bağırsak-beyin eksenini hiç duydunuz mu? Endişeli olduğunuzda midenizi bulandıran şey budur. Beyniniz ve bağırsaklarınız iletişim kurar, bu nedenle bir şey sizi duygusal olarak rahatsız ettiğinde veya endişeli duygular uyandırdığında, bağırsaklarınız mesajı almak zorundadır. Anksiyete ister geçici ister kronik bir tepki olsun, mide bulantısı, hazımsızlık, ishal veya kabızlık yaşayabilirsiniz. Bazen bunlara ek olarak şişkinlik, karın ağrısı ve aşırı gaz olabilir.

Geçmeyen Baş Ağrıları!

Anskiyete, şiddetli baş ağrıları ve migren sorunlarını da beraberinde getirebilir hatta bu anksiyetenin en sık görülen belirtilerinden biridir demek de yanlış olmaz. Bu baş ağrıları o kadar şiddetlenebilir ki bir süre sonra günlük aktivitelerinizi bile gerçekleştirmenizi imkansız hale getirebilir. Uzmanlar, özellikle yaygın anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerin büyük bir bölümünde şiddetli baş ağrıları ve migrenin de beraberinde görüldüğünü belirtiyor.

Kaygılı dönemleriniz arttıkça gerilim kaynaklı baş ağrılarının sıklığında veya şiddetinde bir artış fark edebilirsiniz. Bazen ağrı geçicidir veya saatlerce veya günlerce sürebilir. Gerilim tipi baş ağrıları genellikle migren ağrısı kadar şiddetli olmasa da migreni tetikleyebilir.

Gerilim kaynaklı baş ağrısı belirtileri şunları içerir:

  • Hafif ila orta derecede ağrı
  • Başınızın etrafındaki basınç bandı
  • Gözlerinin arkasındaki basınç
  • Kafa derisi hassasiyeti
  • Boyun veya omuzlarda gerginlik

Stres ve kas gerginliği baş ağrılarını tetikleyebilirken, beyin kimyasal serotoninindeki değişiklikler de olabilir. Anksiyete, bu seviyelerin yükselmesine ve düşmesine neden olarak baş ağrısına neden olabilir.

Kalp Atışında Ani Hızlanmalar Ya Da Çarpıntı Hissetmek!

Korku veren bir durum ile karşı karşıya kaldığımızda vücudumuzda adrenalin ve norepinefrin hormonlarının salgılanması; kalp çarpıntısı, ellerde titreme gibi birçok fiziksel belirtiyi de beraberinde getirir. Anksiyete yaşayan kişilerin stresli durumlarda kalp atışlarının hızlandığını hissetmelerinin nedeni bu biyolojik reaksiyondur.

Kaygı devreye girdiğinde ve beyniniz bir tehdit (iç veya dış) algıladığında, stres hormonları kortizol ve adrenalinde bir artışa işaret eden alarm zillerini çalar. Bu sizi bir saldırıyı savuşturmak için savaşmaya, kaçmaya veya donmaya hazırlar. Bu hormonal dalgalanmalar vücudunuzda akar ve hızlı kalp atış hızı ve artan kan basıncı da dahil olmak üzere birçok fiziksel kaygı belirtisini tetikler.

Kronikleşen Uyku Sorunu!

Aklımıza takılan bir şey yüzünden bütün gece uykusuz kalmak hepimizin yaşadığı bir durum olabilir. Ama bunun her gece tekrarlandığı bir senaryo çoğu kişi için ekstrem bir durumdur tabii kaygı bozukluğu yoksa!

Endişeli olduğunuzda, uyuduğunuzda fiziksel ve duygusal belirtiler mutlaka kaybolmaz. Birçok anksiyete hastası uykuya dalmakta, uykuda kalmakta veya her ikisinde de zorluk yaşar. Ve eğer kronik kaygınız varsa, bu hayatınızı büyük ölçüde etkileyebilir. Reçetesiz satılan uyku yardımcıları ve takviyeleri kısa vadede yardımcı olabilirken, stres azaltma, terapi ve bazen ilaçlar yoluyla altta yatan nedenlerle başa çıkmak önemlidir.

Anksiyetenin neden olduğu uyku sorunları hakkında daha fazla bilgi almak için “Anksiyete Bozukluğu ve Uyuyamama” içeriğimize göz atabilir, sorunlarınızın çözümü için online psikolog desteği almaya hemen başlayabilirsiniz!

Hızlı Nefes Alma ya da Nefes Darlığı Yaşamak!

Akciğerleriniz ve kalbiniz, vücudunuzdaki uygun oksijen seviyelerini korumak için birlikte çalışır. Bu nedenle, stres hormonları kalp atış hızınızı yükselttiğinde, ciğerleriniz hızlanır ve buna ayak uydurmak için daha çok çalışır. Bazen, akut anksiyete veya panik atak ile nefes darlığınız olur. Oksijen eksikliği yaşıyormuş veya boğuluyormuş gibi hissedebilirsiniz.

Panik atak veya nefes darlığı yaşarken derin nefes almaya odaklanmak en iyisidir. Bu hem kalp atış hızınızı hem de ciğerlerinizi yavaşlatacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki bu anlık bir çözümdür. Anksiyete ya da panik atak alanında uzman bir psikologdan destek almadan fiziksel semptomlardan tamamen kurtulmak mümkün değildir.

Sürekli Zayıf Ve Yorgun Hissetmek!

Kalp atış hızınızı, kan basıncınızı ve solunumunuzu artıran aynı stres hormonları, diğer birçok vücut parçasını ve sistemini de etkiler. Sisteminiz alarma geçtiğinde enerjide bir dalgalanma yaşarsınız. Gerginsiniz  ve vücut sistemleriniz aşırı hızlanıyor.

Adrenalin daha yönetilebilir bir seviyeye geçtiğinde veya azaldığında, vücudunuz çöker. Artan hormonları barındırmak için büyük enerji depoları ve kaynakları harcadı. Yoğunluğa ve süreye bağlı olarak bu, vücudunuz iyileşene kadar kendinizi zayıf veya bitkin hissetmenize neden olabilir.

Anskiyete ile yaşamak tüm enerjimizi tüketen, son derece yorucu bir iştir. Vücut ve zihin anksiyetenin sebep olduğu değişimler nedeniyle sürekli tetikte olduğu için sağlıklı bir gece uykusu almak, zihninizi ve bedeninizi dinlendirebilmek genellikle mümkün olmaz ve kendinizi tükenmiş hissedersiniz.

Bu süreğen yorgunluk halinin vücudunuzdaki tüm kasların ağrımasına, gözlerinizin yanmasına ve baş ağrılarınızın artmasına neden olması kaçınılmazdır. Anksiyetenin etkileri işe gitmek ya da günlük işlerinizi takip etmek gibi sıradan görevlerin bile altından kalkılamaz bir hale gelmesine neden olabilir.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz ''Anksiyete Bozukluğunuz Olabileceğini Gösteren 9 İşaret'' ve anksiyete hakkında çok daha detaylı, derinlemesine bilgi edinebileceğiniz ''Anksiyete Bozukluğu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir'' adlı yazılarımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

Gerginlikte Sürekli Terlemek ya da Titreyecek Kadar Üşümek!

Hiç, bir kişinin inin gergin olduklarında terlediğini söylediğini duydunuz mu ya da önemli bir sunum esnasında ter içinde kalan birini gördünüz mü? Ya da korkulu bir deneyimin onları ürperttiğini mi? Açıklama birebirdir. Anksiyete ayrıca beyninizin vücut ısısını düzenleyen bölümünü de etkiler. Bu olduğunda, bolca terleyebilir, üşüyebilir veya her ikisini aynı anda yaşayabilirsiniz. Hatta soğuk terler dökmek deyimi tam da bu anksiyete anlarında anlarsınız!

Kaslarda Geçmeyen Gerginlik ya da Ağrılar!

Stres tepkiniz sinir sisteminizi harekete geçirir ve bu da kaslarınızı uyarabilir. Boynunuzda, çenenizde veya belinizde sinirlerin kümelendiği yerlerde gergin kaslar ve ağrı hissedebilirsiniz. Keskin kas ağrısı hissediyorsanız, sinirleriniz aniden kasılmış olabilir.

Ayrıca parmaklarınız veya ayak parmaklarınız karıncalanabilir ve boynunuzdaki tüyler ayağa kalkabilir. Ayrıca, stres hormonlarındaki artış nedeniyle tepki vermeye hazır olduklarında kaslarınız titremeye meyilli olduğu için titreme veya seğirme görülmesi nadir değildir.

Kaygı Bozukluğunun Fiziksel Semptomları ile Baş Etmek

Uzmanlar, endişeli halinizin fiziksel etkilerine o kadar takıntılı olmanızın mümkün olduğunu ve daha başlangıçta endişeli olduğunuzun farkına bile varmamanızın mümkün olduğunu söylüyor. Peki, belirtilerinize kaygının neden olup olmadığını nasıl anlarsınız? Ve eğer öyleyse, nasıl daha iyi hissedebilirsiniz? Uzmanlar, bu döngüye ara vermenize yardımcı olacak bazı ipuçları sunuyor;

Dur ve değerlendir: Her zaman ilk adım, bir saniye duraklamak ve vücudunuzda neler olup bittiğini gözlemlemektir. Ne yaşadığınızı ve bunun duygusal bir rahatsızlık duygusuyla mı yoksa endişe verici veya stresli bir şeye tepkiyle mi ilgili olduğunu düşünün. Belirtileriniz stresli bir olay veya zaman periyodundan sonra geldiyse, bu duyguların belirtilerinizi tetiklemesi olasıdır. Ayrıca, bir stres reaksiyonunu da gösterebilecek kaslarınızı gerdiğinize dair işaretlere karşı dikkatli olun.

Dikkatini dağıt: Fiziksel belirtilerinizin temelinde kaygı olduğundan şüpheleniyorsanız, dikkat dağıtmak yardımcı bir araç olabilir. Vücudunuza odaklanmanızı engelleyebilecek şeylerden oluşan bir repertuar oluşturmak iyidir. Bir fotoğraf albümüne bakın. Temizlik yapın. Bir şeyler izleyin. Çamaşırları yıkayın. Bitkileri sulamak veya bir yapboz yapmak kadar basit bir şey bile yardımcı olabilir. Bu, sizi artan kaygı ve artan fiziksel semptomlar döngüsünden oldukça güvenilir bir şekilde çıkarabilir. Çoğu zaman, başka bir aktiviteye geçtiğinizde ve zihninizi semptomlarınızdan uzaklaştırdığınızda, daha iyi hissetmeye başlayacaksınız. Dikkat dağıtıcı şeyler her insan için farklıdır. Aklınızı sakin bir yere neyin götürdüğünü bulmak için farklı aktiviteler deneyin.

Vücudunuzu gevşetin ya da en azından deneyin: Stresi azaltmak için derin nefes alma veya gevşeme egzersizleri deneyin. Rahatlama teknikleri konusunda size rehberlik edebilecek çok sayıda çevrimiçi kaynak ve akıllı telefon uygulaması var. Fiziksel aktivite ayrıca gerginliği azaltmanıza yardımcı olabilir. Günlük yürüyüş ya da koşuda uzun vadede kaygıdan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Kendinizi rahatlatın: Belirtilerinizin kaygıdan kaynaklandığına inanıyorsanız, yaşadığınız şeyin zararlı veya ölümcül olmadığından emin olun. Ciddi değiller ve yaklaşan bir tıbbi felakete işaret etmiyorlar. Emin olun ki ancak kaygı hafiflediğinde belirtiler geçer.

Kontrol ettirin: Uzmanlar, fiziksel semptomları tetikleyen kaygı ile kaygıyı tetikleyen fiziksel semptomlar arasında bir fark olduğunu söylüyor. Örneğin, astım krizi geçiren ve bu nedenle nefes almakta güçlük çeken insanlar muhtemelen endişeli hissedeceklerdir. Ancak kaygı da panik atak anından nefes darlığına neden olabilir. Bu yüzden de ayırt etmek zordur. Gevşeme veya diğer tekniklerle çözülmeyen fiziksel bir sorununuz varsa, kontrol ettirmek için doktorunuzla iletişime geçin.

Ne zaman yardım isteyeceğinizi bilin. Doğru zamanda doğru yardımı almazsanız basit kaygı bazen çizgiyi aşar ve bir kaygı bozukluğuna dönüşür. Bir sorununuz olabileceğine dair işaretler, korktuğunuz için faaliyetlerden kaçınmayı veya işlev yeteneğinizi etkileyecek kadar endişeyle meşgul olmayı içerir. Bu size benziyorsa, biraz yardım aramanın zamanı gelmiştir. Uzmanlar da anksiyete bozukluklarının çeşitli farklı yaklaşımlar kullanılarak çok iyi üstesinden gelinebileceğini söylüyor.

Anksiyeteye bağlı psikolojik sorunlar yaşayan kişiler için anlık çözümlerin yanında içinde bulundukları durumu yönetmelerini kolaylaştıracak psikolojik destek gibi daha uzun soluklu çözümler oldukça önemlidir. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an platformumuzda yer alan uzman psikologlarımızdan online terapi desteği alabilirsiniz.

Anksiyetenin Fiziksel Belirtileri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Anksiyete garip vücut hislerine neden olabilir mi?

Kaygı, tehlikeye hazırlanırken vücudumuzda birçok duyuma neden olabilir. Bu duyumlara “alarm reaksiyonu” denir. Vücudun doğal alarm sistemi (dövüş-kaç-dondur) etkinleştirildiğinde ortaya çıkarlar. Bu duyumlar, bedenlerimiz kendimizi savunmamıza yardım etmeye hazırlandığı için oluşur.

Kaygı bacaklarınızda garip bir hisse yol açabilir mi?

Evet, stres bacaklarda ağırlık hissine neden olabilir. Aslında, stres ve kronik stres, stresin bacaklardakiler de dahil olmak üzere vücudun kaslarını nasıl etkilediğinden dolayı genellikle ağır, yorgun, jöle benzeri, lastiksi, zayıf ve katı bacak hislerine neden olur.

Anksiyetenin fiziksel belirtileri ne kadar sürer?

Bu ataklar titreme, kafa karışıklığı, baş dönmesi, mide bulantısı ve nefes alma güçlüklerine yol açabilir. Panik ataklar meydana gelme ve hızla yükselme eğilimindedir, 10 dakika sonra zirve yapar. Ancak anksiyete atağı saatlerce sürebilir.

Kaygı sizi zayıf ve yorgun hissettirebilir mi?

Anksiyetenin en yaygın fiziksel belirtileri arasında yorgunluk, artan kalp hızı, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, baş dönmesi, kas ağrıları, kas zayıflığı, baş ağrıları, sindirim, rahatsızlık ve karıncalanma hissi bulunur.

Kaygı yürüyüşünüzü etkileyebilir mi?

Yapılan araştırmalarla, anksiyete semptomları, yürüme ve merdiven çıkma zorluğu da dahil olmak üzere, kişinin bildirdiği hareket kısıtlılığının daha büyük tehlikesi ile ilişkilendirildi. Bu bulgu, kalıcı ve şiddetli anksiyete için daha güçlüdür ve depresif belirtilerden ve diğer olası karıştırıcılardan bağımsızdır.

Anksiyete nörolojik semptomlara neden olabilir mi?

Çalışmalar, kaygı ve sinir ateşlemelerinin ilişkili olduğuna dair kanıtlar sağlamıştır. Spesifik olarak, araştırmacılar yüksek kaygının sinir ateşlemesinin daha sık meydana gelmesine neden olabileceğine inanmaktadır. Bu, sinir hasarı ve nöropati ile ilişkili karıncalanma, yanma ve diğer hisleri hissetmenize neden olabilir.

Parestezi kaygısı nedir?

Anksiyete, "Parestezi" denilen duruma veya bir uzuv uykuya daldığında birçok kişinin yaşadığı karıncalanma hissine neden olabilir. Anksiyete ile bu iğnelenme hissinin tam mekanizması tam olarak açık değildir.

Kaygı kulaklarda ağrıya neden olabilir mi?

Anksiyete kulakta dolgunluk, basınç ve ağrıya neden olabilir Özellikle panik atak sırasında veya çok fazla stres altındayken, anksiyetesi olan kişilerin kulak ağrısı ve baskısı yaşaması alışılmadık bir durum değildir.

Anksiyete gözlerde baskıya neden olabilir mi?

Aşırı stresli ve endişeli olduğumuzda, vücuttaki yüksek adrenalin seviyeleri gözlerde baskıya neden olarak bulanık görmeye yol açabilir. Uzun süreli kaygısı olan kişiler, gün boyunca düzenli olarak göz yorgunluğundan mustarip olabilirler.

Anksiyete boğaz kuruluğuna ve öksürüğe neden olabilir mi?

Zihinsel sağlık sorunları başta da stres, anksiyete ve depresyon bazı insanlarda kalıcı öksürüğe neden oluyor gibi görünüyor (doktorlar buna psikojenik veya somatik öksürük diyorlar). Öksürük semptomlarını zihinsel sağlık sorunlarından ayırmak her zaman kolay değildir, ancak yardımcı olabilecek bazı ipuçları vardır. Bu konuda tanıyı koyabilecek tek kişi alanında uzman bir doktordur.

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog24 Ocak 2017
0/1500
Yorumlar

Merhaba anksiyete ya da panik atak iştahsızlık ya da kilo kaybı yapar mı?

03 Haziran 2020