Aldatılmak
Aldatılmak, her insanın canını yakar. Kaldı ki bazen insanlar bunu fiziksel bir acıdan daha yoğun yaşadıklarını söyler. Aldatılmanın insan psikolojisine etkileri tahmin edilenden daha fazladır. Aldatılmanın etkileri ve bu etkilerle baş edebilmek konusunda yapmanız gerekenler hakkında her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Aldatılmanın Tanımı
Aslında aldatmanın tek bir tanımından söz etmek pek mümkün değildir. Birçok farklı türü olan aldatılmanın tanımı da bu türlere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak ilişkide karşıdaki tarafın sadakat yükümlülüğünü yerine getirmemesi olarak tanımlayabiliriz.
En Yaygın Aldatma Türleri
- Cinsel aldatma: Toplum tarafından en çok bilinen aldatma türüdür. Kişinin ilişkide olduğu kişiden başkasıyla cinsel birliktelik yaşamasını ifade eder.
- Duygusal aldatma: Duygusal açıdan ilişkide olduğu kişiden soğuyan tarafın başka bir insana duygusal yakınlık kurmasını ifade eder. Kaldı ki hiçbir temas söz konusu olmayabilir. Ancak bu ortada bir aldatma durumu olmadığını göstermez. Zira aldatma sadece fiziksel temas ile olan bir olgu değildir.
- Dijital(online) aldatma: Teknolojinin gelişmesi ve sosyal medya platformlarının ortaya çıkışıyla kendini gösteren dijital aldatma partnerlerden birinin sosyal medya üzerinden başka kişilerle etkileşimde bulunması, mesajlaşması anlamlarına gelir.
- Fiziksel aldatma: Kişinin cinsel birliktelik olmadan fakat fiziksel temas ile ilişkide olduğu kişiye karşı sadakat yükümlülüğünü yerine getirmemesidir.
Saydığımız aldatma türleri dışında da kişiden kişiye değişen birçok aldatma türü bulunmaktadır. Zira bir eylemin aldatma sayılıp sayılmayacağı her insanın zihninde farklı şekillenebilir.
Aldatılma Travmasının Belirtileri
Aldatılmak pekçok insanda bir travma etkisi yaratır. Bu travmanın belirtileri şöyledir:
- Motivasyon kaybı
- Languishing
- Konsantrasyon bozukluğu
- Uykusuzluk
- Umutsuzluk
- Yorgunluk ve kırgınlık hissi
- İştah kaybı
Tüm bu belirtilerin yanında aldatılma travmasının etkilerinin devam ettiği bir bireyin başka biriyle bir ilişkiye başlamasının ardından bu ilişkide aşırı şüphe, kaygı, kontrolcülük, güvensizlik gibi semptomlar da görülecektir.
Aldatılma Sonrası Suçluluk Duymak
Aldatılmak bazı kişilerde suçluluk hissi ortaya çıkarabilir. Bu suçluluk hissi genellikle ‘ben çirkin miyim?’ ‘o benden daha güzel/yakışıklı’ gibi ifadelerle kendini gösterir. Ancak bu gibi düşüncelere kendini kaptırmak ve içten içe devamlı neden aldatıldığını sorgulamak kişinin kendine yapabileceği en büyük kötülüklerdendir.
Bu suçluluk hissi genellikle özgüven kaybı yaşayan kişilerde görülür. Bu nedenle aldatıldıktan sonra sonra suçluluk hissiyle savaşan kişilerin önce kendisindeki özgüven kaybı sorununu aşmaya yoğunlaşması gerekmektedir.
Ayrıca etrafındakilerin desteği de kişinin bu suçluluk hissiyle baş edebilmesi için oldukça önemlidir. Kişinin bu süreçte yalnız hissetmesi hem aldatılma travmasının etkilerini arttıracak hem de suçluluk hissini ortaya çıkaran düşüncelerde adeta boğulmasına neden olacaktır.
Aldatılmanın Psikolojiye Etkileri
Aldatılmanın hangi sonuçlara yol açacağı aslında aldatılan kişinin duruma karşı gösterdiği reaksiyona bağlıdır. Kişi aldatıldıktan sonra hayatının nasıl şekilleneceğini kendi belirleyecektir ve bunun sorumluluğunu almalıdır. Farklı reaksiyonlara göre aldatılmanın insana etkileri şöyledir:
Olması gerekenden uzun süre yas tutmak: Aldatılan her insanın bir yas süresinden geçmesi normaldir. Ancak bu süreyi fazla uzun tutup sürekli bunu düşünmek ve sorgulamak yalnızca aldatılan kişiye zarar verecektir.
Olması gerekenden uzun süre yas tutmak beraberinde depresyon, uykusuzluk, iştahsızlık, alkol bağımlılığına yatkınlık, aşırı uyku, aşırı yemek, yoğun öfke, özgüven kaybı, kaygı bozukluğu gibi birçok sorunu beraberinde getirir.
Olması gereken kadar yas tutmak: Yas tutmak normaldir ancak bu yas süresini kişinin kendine göre yeterli düzeyde tutup sonrasında hayat rutinlerine devam etmesi kişinin aldatılma travmasının etkilerinden kurtulmasına yardımcı olacaktır.
Ayrıca aldatılmanın kendi değerinden kaybetmesine neden olmayacağının farkında olmak ve bu bilinçle hareket etmek de kişinin yapması gerekenlerdendir. Aldatılma sonrası kendine odaklanmak ve ihtiyacı olan sevgiyi kendine verebilmek kişinin gösterebileceği en doğru reaksiyondur.
Aldatılma Psikolojisi İle Baş Etmek
Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi aldatılmak insan psikolojisinde oldukça yıpratıcı etkiler ortaya çıkarabilir. Ancak bu etkilerle baş etmek ve durumu özgelişim açısından değerlendirmek mümkündür. Bunun için enerjinizi aldatılma olgusundan ve bununla ilgili düşüncelerden başka bir tarafa çevirmelisiniz.
Aldatılma enerjisinden ve etkilerinden kurtulmak için yapmanızı tavsiye ettiklerimiz:
- Spor yapın
- Kendi gelişiminize ve öz farkındalığa odaklanın
- Kendi değerinizi kaybetmediğinizin farkında olun
- Özgüven ve özsaygıyı kaybetmemeye çalışın
- Yeni hobiler edinin
- İhtiyacınız olduğunu düşündüğünüz an psikolojik destek almaktan çekinmeyin
- Meditasyon yapın
- Kendinize zaman verin ve bir süre yalnızca kendinize odaklanın
- Hayatın size iyi gelen yanlarının farkına varın ve bunların üzerine gidin
- Mindfulness egzersizleri yapın