sosyal anksiyete bozukluğu belirtileri

Sosyal Anksiyete Bozukluğunuz Olabileceğini Gösteren 7 İşaret

Hepimizin evlere kapandığı, tüm iletişimin online olarak devam ettiği günleri geride bırakıyoruz. Uzun süredir hepimizin elinden telefonlar düşmüyor. Mesajla, sosyal medya üzerinden diğer insanlarla iletişim kuruyoruz. Ancak buna rağmen mesaj atmak yerine birisini arayarak konuşma fikri sizi korkutuyor mu? Ya da acil bir sorununuzu sadece telefon konuşmasından kaçınmak için ertelediğiniz oluyor mu? Sadece telefonla konuşurken değil, sosyal hayatta insanlarla yan yanayken de zorlandığınızı hissediyor musunuz? Yakın arkadaşlarınızla sohbet ederken yaptığınız tatsız bir şaka yüzünden rezil olduğunuzu düşünerek arkadaşlarınızdan uzaklaşıyor musunuz? Eğer bu tip durumlara yabancı değilseniz, sizi sosyal anksiyete (kaygı) bozukluğunun dünyasıyla tanıştıralım!

Sabah işe giderken kapı komşunuza “günaydın” demek, marketten bir şeyler almak, kapıdaki güvenlik görevlisiyle konuşmak gibi günlük hayatın sıradanlaşmış sosyal ilişkilerinde dahi bazı kişiler yoğun bir panik ve endişe duyabilir. Bu panik ve endişe hali kendisini anksiyete bozukluğunun birçok farklı formunda gösterebilir. Topluluk önünde konuşmak, yabancı kişilerle iletişime geçmek gibi durumlarda kendisini gösterebileceği gibi çok daha genel bir anksiyete bozukluğu olarak da belirebilir.

Siz de benzer bir durum yaşıyor, bir terapiye ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyor, yaşadığınız sorunları çözmek istiyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmek için hemen iletişime geçebilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Bazı sosyal durumlarda gergin hissetmek normaldir. Örneğin bir randevuya çıkmak ya da bir sunum yapmak midenize kramplar girmesine neden olabilir. Ancak sosyal fobi olarak da adlandırılan sosyal anksiyete bozukluğunda, günlük etkileşimler, başkaları tarafından incelenmekten veya olumsuz değerlendirilmekten korktuğunuz için önemli derecede endişe ve utanmaya neden olur.

Sosyal kaygı bozukluğunda korku ve kaygı, hayatınızı bozabilecek kaçınmalara yol açar. Şiddetli stres ilişkilerinizi, günlük rutinlerinizi, işinizi, okulunuzu veya diğer aktivitelerinizi etkileyebilir. Sosyal anksiyete bozukluğu kronik bir zihinsel sağlık durumu olabilir, ancak psikoterapide ve ilaç alarak başa çıkma becerilerini öğrenmek, güven kazanmanıza ve başkalarıyla etkileşim yeteneğinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

Sosyal kaygı, sosyal durumlarda yoğun bir korku ve garip hissetmemize neden olabilen psikolojik bir rahatsızlıktır. Günlük yaşamlarımız üzerinde de büyük bir etkisi olabilir ve diğer insanlarla olan etkileşimlerimizi, ilişkileri ve bazen de işimizi etkileyebilir. Kaygı genellikle sosyalleşme bittiğinde de bitmez, söylediğimiz ya da söylemediğimiz, yaptığımız ya da yapmadığımız şeyler üzerinde kafa yorduğumuzu görebiliriz.

Sosyal Anksiyetenin Belirtileri Nelerdir?

Bazı durumlarda utangaçlık veya rahatsızlık hissi, özellikle çocuklarda mutlaka sosyal anksiyete bozukluğunun belirtileri değildir. Sosyal ortamlardaki rahatlık düzeyleri, kişilik özelliklerine ve yaşam deneyimlerine bağlı olarak değişmektedir. Bazı insanlar doğal olarak çekingendir.

Sosyal anksiyete bozukluğu, ilişkilere, günlük rutinlere, işe, okula veya diğer faaliyetlere müdahale eden korku, endişe ve kaçınmayı içerir. Sosyal anksiyete bozukluğu tipik olarak erken ve orta ergenlik döneminde başlar, ancak bazen daha küçük çocuklarda veya yetişkinlerde de başlayabilir.

Duygusal ve Davranışsal Belirtiler

  • Olumsuz yargılanabileceğiniz durumlardan korkma
  • Kendinizi utandırmaktan veya küçük düşürmekten endişe etme
  • Yabancılarla etkileşime girme veya konuşma konusunda yoğun korku hissetme
  • Başkalarının endişeli göründüğünüzü fark edeceğinden korkma
  • Kızarma, terleme, titreme veya titrek bir sese sahip olmanız gibi sizi utandırabilecek fiziksel belirtilerden korkma
  • Utanma korkusuyla bir şeyler yapmaktan veya insanlarla konuşmaktan kaçınma
  • İlgi odağı olabileceğiniz durumlardan kaçınma
  • Korkulan bir etkinlik veya olay beklentisiyle kaygı hissetme
  • Sosyal durumlarda yoğun korku veya endişe hissetme
  • Sosyal bir durum sırasında olumsuz bir deneyimden olası en kötü sonuçları bekleme
  • Çocuklar için, yetişkinlerle veya akranlarıyla etkileşime girme kaygısı, ağlamak, öfke nöbetleri geçirmek, ebeveynlere sarılmak veya sosyal ortamlarda konuşmayı reddetmek

Fiziksel Belirtiler

  • Kızarma
  • Hızlı nabız
  • Titreme
  • Terleme
  • Mide bulantısı veya mide ağrısı
  • Nefes almakta zorlanma
  • Baş dönmesi veya baş ağrısı
  • Zihninizin boşaldığını hissetme
  • Kas gerginliği

Sosyal Anksiyete Yaşadığınızın İşaretleri

Normal Etkileşimlerden Önce Komut Dosyaları Oluşturursunuz

Kafanızda, karşılaşabileceğiniz olası sosyal engellerle başa çıkmanın çeşitli yollarını planlayarak durumlara giriyorsanız, hem de "Evet", "İşte", "Lütfen" gibi tek kelimelik etkileşimlere kadar önceden planlıyorsanız, sosyal anksiyete yaşıyor olabilirsiniz. Garip, aptalca bir şey söylemenin "risklerini" veya o gün hakkında kendimizi hırpaladığınız başka herhangi bir şeyi en aza indirmek için, sosyal kaygılı insanların senaryolar geliştirmesi ve herhangi bir sosyal karşılaşmadan önce prova yapması yaygın bir durumdur. Tökezlemeden / kekelemeden / anlaşılmaz bir şekilde bağırmadan konuşabilmek konusunda daha emin hissetmelerinin tek yolu olarak bunu görebilirler.

Sürekli Bir Korku ile Yaşarsınız

Sosyal kaygı ile yaşadığınızda, çoğu zaman korkuya kapılmış hissedebilirsiniz. Hissettiğiniz kaygı sizi o noktaya sabitleyebilir, gerilmenize neden olabilir ve hareket etmenizi veya konuşmanızı zorlaştırabilir. Kalbinizin sıkıştığını ya da çok hızlı çarptığını hissedebilirsiniz. Çok gergin olduğunuz için kaslarınız ağrımaya başlayabilir ve bu gerçekten acı verici olabilir. Bir anda “ya öyle olursa” korkuları zihninizde dönmeye başlayabilir ve sizi hareket edemez hale getirebilir. Tüm bu hisleriniz kapana kısılmış hissetmemize ve paniğe kapılmamıza neden olabilir.

Olumsuz Düşünceler Tarafından Ele Geçirilmiş Gibi Hissedersiniz

Sosyal kaygı, kendimiz hakkında son derece olumsuz düşüncelere sahip olmamıza neden olabilir. 10 olumlu yorum ve bir vasat yorum alsanız bile, vasat yorumu olumsuz olarak alıp onun üzerinde düşünmeye başlarsınız. Genellikle çok düşük özgüvene sahip hissedersiniz ve kendinizi pek düşünmezsiniz. Çoğu zaman insanların sizi gerçekten istemediklerini ve sadece 'size katlandıklarını' düşünebilir, kendinizi yük gibi hissedebilirsiniz. Yaptığınız konuşmalar, 'doğru' olup olmadığınızı veya aptalca bir şey yapıp yapmadığınızı merak ettiğiniz için haftalarca zihninizde dolanabilir. Bu olumsuz düşünceler, kendiniz hakkında hissedebileceğiniz tüm olumlu düşünceleri bastırabilir. Onları ne kadar çok düşünürseniz, güveniniz o kadar düşük olur. Bu da daha fazla olumsuz düşünceye yol açar.

Eleştiriye Karşı Aşırı Duyarlılık Gösterirsiniz

Olumsuz geri bildirimle karşılaşmak her zaman zordur, ancak bu özellikle sosyal kaygı yaşıyorsanız geçerlidir. Bu bozukluk, eleştirilere karşı aşırı duyarlı olmanıza neden olabilir ve hatta başarısızlık veya utanç korkusu nedeniyle sizi risk almaktan veya potansiyel olarak ödüllendirici bir fırsatı değerlendirmekten caydırabilir.

Sosyal Durumlardaki "Hatalar" Sizi Fazlasıyla Etkiler

Sosyal kaygısı olan insanlar, masum olduklarını bilsek ve insanlar gerçekten umursamasalar bile, görünürdeki sosyal hatalara rasyonel olarak bakmayı inanılmaz bir şekilde zor bulurlar. Bazen haftalarca, söylediğiniz "aptalca" şeyle uykularınız kaçar. Sosyal kaygının nahoş geribildirim döngüsünü ve bunun sonuçlarını şu şekilde özetleyebiliriz; "yetersizlik, utanç, aşağılanma ve depresyon duygularına yol açan, diğer insanlar tarafından yargılanma ve olumsuz değerlendirilme korkusu ve kaygısıdır." Normal şartlarda da birinin bizim aptal olduğumuzu düşündüğü hissini öylece yok sayamayız ancak sosyal kaygı durumunda bu çok daha zor olur.

Güvenlik Davranışlarınız Varsa

Güvenlik davranışları, sosyal durumları ve sosyal kaygı belirtilerini yönetmenize yardımcı olabilir. Bu, her zaman yanınızda birinin hep orada olmasını sağlamak gibi şeyleri içerebilir. Eve nasıl gideceğinizi mutlaka önceden planlamak, daha büyük gruplarda daha az zaman geçirmeyi ve daha küçük toplantıları tercih etmek, dış gürültüyü bastırmak için kulaklık takmak, cebinizde her zaman uğraşabileceğiniz bir şey olduğundan emin olmak gibi bazı güvenlik davranışları gerçekten yardımcı olabilir. Ancak, bazı durumları yönetmek için alkole güvenme ihtiyacı gibi diğerleri uzun vadede daha çok zarara yol açabilir.

Küçük Yaşlardan İtibaren Böyle Hissediyorsanız

Amerikan Psikiyatri Birliği'nin Tanısal ve İstatistiksel El Kitabında sosyal anksiyete bozukluğu için yapılan tanımlamaların bir zaman sınırı vardır: Bu teşhisin koyulması için en az altı ay boyunca böyle hissetmeniz gerekir. Ancak çoğu sosyal anksiyete bozukluğu hastasının bundan çok daha fazlasını yaşadığına dikkat çekmek gerekir. Yapılan araştırmalara göre, ortaya çıktığı tipik yaş 13 civarındadır, ancak genel olarak 11 ile 19 yaşları arasında başlaması yaygındır. Aslında sosyal anksiyete bozukluğunun 25 yaşından sonra ortaya çıkması oldukça nadirdir.

Araştırmalar ayrıca çocukken veya gençken alay etmenin ve zorbalığın yetişkinlikte sosyal anksiyete bozukluğuna neden olmaya meyilli olduğunu göstermiştir; 2003 yılında yapılan bir araştırma, sosyal anksiyete bozukluğu olan deneklerin yüzde 92'sinin hayatlarının bir noktasında ciddi zorbalığın hedefi olduğunu bildirdiğini bulmuştur.

Yaşadığınız sorun ne olursa olsun alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrardan kavuşabilirsiniz.

 

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog24 Ekim 2016
0/1500
Yorumlar

bu hastalığı kendi başımıza yenebilir miyiz? kendimi güçlü hissediyorum

07 Şubat 2020

Kesinlikle çok tanıdık geldi

13 Mayıs 2021

Ben bunu yenemiyorum

06 Temmuz 2021

Bu hastalıktan kurtulamıyorum

01 Ağustos 2021

peşimi bırakmıyor

16 Ağustos 2021