Zamanı Nasıl Doğru Kullanabiliriz?
21. yüzyılda sosyal düzen, her insanın bireysel sorumluluğun hem topluma hem de kendisine önem arz ettiği bir dinamiğe gereksinim duymaktadır. Birey ister öğrenci, çalışan ister serbest bir şekilde hayatını idame ettiriyor olsun; mental sağlık, kişinin belirsizlikler içerisinde hareket etmesindense hayatını gözlemleyerek ihtiyaçlarına karşılık gelecek şekilde bir düzen oluşturmasıyla ciddi bir iyileşme gösterebilir. Zira; yetişkin, ergen veyahut çocuk bireylerin bir günden neler beklediğini bilmesi ve buna göre kendini programlaması bireylerin günlük hayatta yaşadığı stresle baş etmesine, yetersizlik ve tükenmişlik halini aşmasına olanak sağlayabilir. Bu sebeple aşağıda gördüğünüz ip uçları zamanınızı nasıl toparlayabileceğinize ve gün içerisinde maksimum verimi nasıl sağlayabileceğine dair faydalı olacaktır.
1. Gün içerisinde hangi sorumlulukları gerçekleştirmeniz gerekiyor?
İster iş sahibi, öğrenci veyahut çalışmayan bir birey olun; herkese düşen bireysel/sosyal/kurumsal bir sorumluluk şeması bulunmaktadır. Öncelikle bunu belirlemek, boş vakitlerinizi nasıl değerlendirebileceğinize dair bir olanak sağlayacaktır. Örneğin gün içerisinde hangi saatler işte/okulda olmanız gerekiyor, hangi boş saatler size kalıyor? Eğer çalışmıyorsanız gün içerisinde neler yapmanız gerekmekte? Ev işleri, kişisel bakım, sosyokültürel aktiviteler, alışveriş, herhangi bir alanda kendini geliştirme gibi uğraşların farkına ve günlük gerekliliklerine bakmak sizler için bir yol haritası çizecektir.
2. Sorumluluklarınızı önem sırasına göre belirleyin
Sahip olduğunuz sorumlulukları gözden geçirin, sorumluluklarınız için önem sıralaması yapmak hem zihinsel dağınıklığınıza iyi gelecektir, hem bu sayede kendinize dinlenme araları oluşturup yorgunluğunuzu toparlayabilmek için fırsat sunacaktır. Bu çözümlemeyi yapabilmek için kendinize şu soruları sorabilirsiniz: Bunlardan hangileri her gün istisnasız yapmanız gerekenler ve hangileri günlük önem arz etmemekte? Hangi iş ötekinden fazla vakit alıyor? Hangisi aslında daha çok almalı? A sorumluluğunu tamamlamadığınızda hangi sonuçlarla karşılaşıyorsunuz? Peki B sorumluluğunu tamamlamadığınızda hangi sonuçlarla karşılaşıyorsunuz? Bu iki sonuçtan hangisi sizi daha çok etkiliyor?
Bu sayede elimizde bir sorumluluk şeması görebiliriz.
3. Planlarınızı not alın
Artık elimizde bir şema bulunmakta, bu sayede yapılacak günlük işlerin ne kadar vakit alacağı ve hangisinin önceliği olduğunu görebiliyoruz. Bu şemayı ‘size hitap edebilecek bir şekilde’ düzenleyip not almak hem sorumluluklarınızı unutmanızı engeller, hem sizi yapmanız gereken işlere yönlendiren bir hatırlatıcı görevi görür.
4. Kendinizi ödüllendirin
Bu madde 5. Maddeyle ortak gerçekleştirilebilir. İstediğiniz hedeflere ulaştığınızda kendinize sizi ‘anlık’ mutlu edebilecek şeyler bulun. Örneğin bütün gün işteydim ya da şu projeyi gerçekleştirdim ve şuanda kendime şu eşyayı alabilir, şuraya gidebilir, şu arkadaşlarımla görüşebilirim gibi. Bu sayede mental olarak sorumluluklarınız ve bireysel keyif aldığınız ögeler arasında bağlantı kurabilecek ve gününüzden daha fazla tatmin olabileceksiniz. Şuanda elimizdeki şemaya ödülleri de eklemiş bulunuyoruz.
5. Kalan zamanı nasıl değerlendirmelisiniz?
a) Elimizdeki şemaya bakarak günün kaç saatinin size kalmadığını bulalım. Bu aşamada şemamıza kişisel ihtiyaçlarımızı ekleyeceğiz. Bu noktada yanıta ulaşmak bireysel düşünmekten geçiyor, kendinizi etrafınızdan tamamen soyutlayarak düşünün: Yapmaktan en çok keyif aldığınız ve enerjinizin yükseldiğini hissettiğiniz etkinlikler nelerdir? Bu çevrimiçi oyun oynamak, kitap okumak, spor yapmak, çay/kahve içip dinlenmek ya da hiçbir şey yapmamak gibi çoğaltılabilir. Bir kere bunu bulduktan sonra boş vaktinizin belirli bir kısmını sadece ‘ben’ zamanı olarak belirleyin ve hoşunuza giden eylemleri gerçekleştirin. Bu sayede hem zihninizi etrafınızdaki insanlardan soyutlayıp rahatlatabilir, hem bir sonraki gününüz için kendinize tekrar sağlıklı bir şema oluşturabilirsiniz. Ben zamanınız işe gitmeden ya da işten döndükten sonra da olabilir.
b) Bunu sağladıktan kalan vaktinizde kendinizi özgür bırakın. Sorumluluklarınızı gerçekleştirdiniz, kendinizi ödüllendirdiniz, kendinize vakit de ayırdınız. Öyleyse bu ortalama bir gün içerisinde alabileceğiniz verime ulaştınız anlamına geliyor. Şu anda ister bireysel olarak kendinizi geliştirebileceğiniz bir kursa katılabilir, ister arkadaşlarınızla vakit geçirebilir, ister sadece dinlenebilir ya da çıkıp dolaşabilirsiniz. Bu aşamada ne yapmak istediğiniz size kalmış. Çünkü tükenmemek için kendinize sorumluluklarınız gibi özgürlükleriniz için de vakit ayırmanız gerekmekte.
Sorumluluklar her zaman %100 tamamlanamayabilir, önemli olan elinizden geleni yaptığınızın bilincinde olmak. Günün sonunda robot değiliz; bu sebeple kendinizi aşağı çekmektense, bir sonraki günü daha verimli bir şekilde planlamak psikolojiniz için çok daha faydalı olacaktır.
Psikolojik desteğin öneminin arttığı bu günlerde, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak 15 dakikalık ücretsiz seans hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Seçeceğiniz uzmanımız ile aklınızdaki sorulara yardım alarak, online terapi deneyimini yaşayabilirsiniz.