Yalnız Annelerin Karşılaştığı Psikolojik Zorluklar
Aniden iki çocuktan sorumlu tek kişi olduğunuzu, ekonomik gücünüzün bu durum için hiç de yeterli olmadığını, sosyal çevrenizin sizden uzaklaştığını ve ne kadar iyi idare ederseniz edin, ebeveynliğiniz için sürekli olarak yargılandığınızı fark ettiğinizi hayal edin Ne kadar korkutucu gelse de bu aslında boşanmış ve çocukların sorumluluğunu tek başına üstlenen bir kadının tipik hayatı. Her insan için boşanma sonrası ebeveynlik deneyimi değişse de kabul etmek gerek ki tek başına ebeveynlik herkes için hem fiziksel hem de duygusal olarak zordur. Hatta bu durum, bazı yalnız annelerin psikolojik durumlarına ciddi anlamda zarar verebilir.
Her günün her saati, yalnız anneler çocukları için daha iyi bir hayat sunmak için uğraşırlar ve genelde harika bir iş çıkarırlar. Ne yazık ki birçok yalnız anne yardım istemekten hoşlanmaz ve çoğu zaman yardıma ihtiyaçları olduğunu kabul etmezler. Tüm bu zorlu süreci yalnız atlatmaya çalışan boşanmış anneler için stres kaynakları birikebilir ve zihinsel sağlık krizine yol açabilir. Bu durumu yaşayan kadınların bir kısmı depresyon, anksiyete bozuklukları ve travma sonrası stres bozukluğu ile mücadele etmek zorunda kalır. Bazı durumlarda ise kendilerini rahatlatmak için başvurdukları alkol ya da uyuşturucu maddeler ile bir bağımlılık geliştirebilirler.
Bekar annelerin karşılaştığı en yaygın ruhsal sağlık sorunlarını belirlemek, mücadele ediyorlarsa destek aramalarının ve çözüme dair umut olduğunu görmelerinin ilk adımıdır….
Siz de terapiye ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyor, yaşadığınız sorunları çözmek istiyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.
Yalnız Annelerin En Sık Yaşadığı Sorunlar
Uyku Yoksunluğu
Beklendiği gibi, bekar anneler nadiren yeterince uyurlar. Peki, neden? Çünkü çocukları uyurken birçok şey yapabilirler! Çamaşırları yıkamak, ev işleri, gece vardiyaları, işleri yetiştirmek ve diğer sorumluluklar genellikle yalnız bir annenin iyi bir gece uykusu şansını baltalar. Uyku yoksunluğu, diğer zorluklarla başa çıkmak için kırılgan bir temeldir. Yeterince uykusunu alamayan anne gün içinde de kendini çok daha yorgun ve stresli hisseder. Hem çocuklarına hem de günlük hayatta yaşananlara karşı tahammülü azalır. Uykusuzluk zamanla depresyon başta olmak üzere birçok soruna yol açabilir. Özellikle de boşanma sonrası depresyonu yaşanıyorsa, uykusuzluk bu süreci daha içinden çıkılmaz bir hale getirebilir.
Boşanma sonrası yaşadıklarınızla ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek ve bu süreçle nasıl baş edeceğinizi öğrenmek için “Boşanma Depresyonu Nasıl Atlatılır?” içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz…
Yetersiz Öz Bakım
Yalnız anneler genellikle çok meşguller ve sürekli çocuklarına odaklanıyorlar. Bu nedenle de öz bakım ve yenilenmeye yeterince zaman ayırmıyorlar. “Spa günleri” çoğu yalnız anne için hoş bir hayaldir ancak değil spa basit bir yürüyüş için bile zaman bulmak imkansız hale gelebilir. Öz bakım, kadınların tek başına ebeveynliğin zorluklarıyla başa çıkmalarını sağlar, ancak çoğu yalnız anne kendi bakımını yapılacaklar listesinin en sonuna koyar. Kendine vakit ayırmayı bir lüks hatta çocuklarına ayıracağı zamandan çaldığı bir şey olarak görebilir, bu durum ona suçluluk hissettirebilir. Halbuki mutlu bir anne çoğu zaman çocukların en çok ihtiyaç duyduğu şeydir…
Finansal Güvensizlik
Boşanma ya da bir eşin kaybı sonrasında, yalnız anneler genellikle ekonomik olarak savunmasız hale gelir. Asgari ücret, birçok bekar anneyi yoksulluk seviyesinin altında tutar. Çoğu senaryoda tam zamanlı çalışıyor olsalar bile maddi zorluk aşılamaz görülebilir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yoksulluk ve ekonomik sıkıntı, kaygı ve depresyonla bağlantılıdır.
Finansal sorunların psikolojinizi nasıl etkilediğini öğrenmek için “Finansal Sorunlar Ruh Sağlığınızı Nasıl Etkiler?” içeriğimize göz atabilirsiniz…
Eski Eşle Devam Eden Çatışma
Boşanma ve ayrılık yeterince zor, ancak çocuğun diğer ebeveyni ile devam eden çatışma, yalnız bir annenin psikolojik sağlığını hızla bozabilir. Zorbalık, manipülasyon, nafaka vermeme ve boşanma anlaşmalarını ihlal etme, boşanmış kadınların sık sık karşı karşıya kaldıklarını söyledikleri birçok davranış arasında yer alır. Özellikle de bu durumu çocuklara yansıtmamak için çabalamak, aileden ya da sosyal çevreden destek görememek süreci daha da zor bir hale getirebilir. Tüm bu durumu çocukların fark etmemesi çok önemli olsa da yalnız annenin destek görmesi ve içindekileri biriyle paylaşabilmesi çok önemlidir.
Süreci daha iyi yönetebilmek için “Çocuklar boşanmaya nasıl baş eder?” içeriğimizi okuyabilir, bir desteğe ihtiyaç duyuyorsanız Psikologofisi üzerinde online terapi alabilirsiniz.
Zayıflayan Destek Ağları
Bir kadın yalnız bir anne olduğunda - ister tercihe göre ister koşullar nedeniyle - arkadaşları genellikle onlara en çok ihtiyaç duyulan anda uzaklaşır. Arkadaşlar taraf seçebilir, garip hissedebilir ya da bekar bir annenin yeni gerçekliği ile ilişki kuramayabilir. Topluluktan kopukluk, yabancılaşma ve umutsuzluk duygularına yol açar. Yalnız anne sosyalleşecek alan bulamaz, ihtiyaç duyduğu desteği kimseden göremez hale gelebilir. Böylece hayatı sadece çocuklarıyla kısıtlı bir şekle bürünür. Asla nefes alacak alan bulamayan bir kişinin depresyona girmesi ise kaçınılmazdır.
Özel Gereksinimli Bir Çocuk veya Çocuklar
Özel ihtiyaçları olan çocuklara ebeveynlik yapan çiftlerin, genel nüfusa göre boşanma olasılığı daha yüksektir. Anneler ezici bir çoğunlukla velayeti aldıkları için, bu çocukların bakımından da aslan payını alırlar. Çocuklarının ya da özel ihtiyaçları olan çocukların potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için ne gerekiyorsa yapan yalnız annelerin özverileri gerçekten hayranlık duyulacak bir şeydir. Her ne kadar muazzam bir şey yapıyor olsalar dahi bu anneler ayrıca uykudan ve öz bakımdan fedakarlık etmeye daha yatkındır. Bu da çok daha kısa sürede çökmelerine ve kendilerini tükenmiş hissetmelerine yol açar.
Şiddetin Devam Eden Etkileri
Aile içi şiddet ve istismar oranları toplumda tahammül edilemez seviyelere ulaşmış durumda. Birçok kadın istismarcı ilişkiler nedeniyle evliliğini sonlandırıyor. Böyle bir durumda ayrılmak için cesur bir seçim yapmalarına rağmen, psikolojik travma kalıcı ve kolayca tetiklenebilir. Destek ya da kaynak olmadan, çok sayıda bekar anne, genellikle travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve diğer psikolojik sağlık sorunları ile ifade edilen ağır bir acı yükü ömür boyu taşımak zorunda kalırlar.
Şiddeti erkenden fark etmek ve buna göre önlem almak gelecekte yaşanacak travmalar için de çok önemlidir. Özellikle psikolojik şiddeti fark etmek çok daha zordur ve kalıcı etkilere yol açabilir. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için “Psikolojik Şiddet Nedir? Psikolojik Şiddetle Nasıl Başa Çıkılır?” içeriğimize göz atabilirsiniz…
Yargılanma Korkusu
Bekar anneliğin klişeleri boldur. Bu yargılayıcı tavırlar her an gelebilir - çocuğun öğretmeninden, başka bir ebeveynden ya da iş arkadaşından. Yalnız anneler, ebeveynlik becerileri ve ahlaki karakterleri hakkındaki olumsuz varsayımlarla sıklıkla karşılaşırlar. Bu sürekli görülen günlük saldırılar oldukça moral bozucu ve elbette adaletsizdir. Yalnız bir annenin tüm bu gereksiz klişelerle boğulması ve sürekli yargılandığını hissetmesi anksiyeteye dahi yol açabilir.
Bu sorunlardan herhangi biriyle karşı karşıya kalan bekar anneler için, daha iyi hissetmelerini sağlayabilecek beş eylem:
Yeni çevrenizi bulun: Benzer zorlukları paylaşan bekar annelerle bağlantı kurun. Sizi kimse anlamasa bile yanı şeyi yaşayan kadınlar anlayacaktır.
Yardım isteyin: Güçlü, bağımsız kadınlar bile arada sırada yardıma ihtiyaç duyarlar, bunu kabullenin ve yardım isteyin.
Destek ağı oluşturun: Arkadaşlarınız, tanıdıklarınız ve ailenizde oluşan destek ağınızı oluşturun. İhtiyaç halinde sizin yerinize çocuklarınızla ilgilenebilecek joker kişileriniz olsun. Tabii bu ağın sizi yargılamayacak kişilerden oluşmasına dikkat edin…
Kişisel bakım yapın: Pahalı olması ya da çok zaman alması gerekmez. Basit birkaç işlem, uykudan önce yapılan basit bir cilt bakımı dahi kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlar.
Profesyonel destek alın: Akıl sağlığı söz konusu olduğunda danışmanlık, kelimenin tam anlamıyla bir cankurtarandır. Yalnız annelerin karşılaştığı stres, çocukları kendi başına büyütmenin ezici sorumluluğuyla birleştiğinde, onların günümüzün süper kahramanları oldukları açıktır. Harika çocukları olan yalnız bir anneyle bir daha karşılaştığınızda, onun gibi milyonlarca insan olduğunu kabul edin. Daha da iyisi, yalnız bir anneye nasıl yardımcı olabilirim diye sorarak yanında olduğunuzu hissettirin.
Unutulmaması gereken en önemli şey, yardıma ihtiyacınız olduğu her an yardımın sizin için orada olduğudur. Boşandıktan sonra yaşadığınız her şey zamanla ve doğru yardımla geçebilir. Yardıma ihtiyacınız varsa, bugün Psikologofisi üzerinde alanında uzman bir psikolog ile hemen bağlantı kurabilir, sesli ya da görüntülü olarak online terapi alabilirsiniz.