venegis

Venegis Nedir? Ne İşe Yarar?

Venegis antidepresan hakkında kaleme aldığımız içeriğimiz kesinlikle ilacı önerme veya kullanım tavsiyesi amacı taşımadığı gibi; ilaç hakkında merak ettiklerinize dair genel bir bilgilendirme yapmak niyeti ile hazırlanmıştır.
Venegis antidepresan veya reçeteli/reçetesiz herhangi bir başka bir ilacı, vitamin veya bitkisel takviyeyi doktor önerisi ve onayı olmaksızın kullanmamalısınız. Doktor önerisi olmayan herhangi bir ilacı almanız dönüşü olmayabilecek çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Venegis etken madde olarak venlafaksin içermekte olup; yaygın anksiyete bozukluğu, major depresyon tedavisinde, major depresyonun yeni ataklarının engellenmesi ya da nüksetmesinde, hastanın panik atağını tetikleyeceğini hissettiği yerlerde bulunmaktan korkması anlamına gelen agorafobi olarak adlandırılan panik bozukluğu tedavisinde ve sosyal fobi tedavisinde kullanılmaktadır.   

Venegis Etken Maddesi Nedir?

Venegis’in her kapsülü 150 mg venlafaksine eşdeğer olarak denk gelen 169,68 mg venlafaksin hidroklorür içermektedir.

Venegis Antidepresan Mıdır?

Evet, Venegis noradrenalin ve serotonin yani SNRI ilaç grubu içerisinde yer alan bir antidepresandır.

Venegis Nasıl Kullanılır?

Venegis kapsülü ezilmemeli, bölünmemeli, suyla karıştırılmamalı ya da çiğnenmemelidir. Günde bir kez sabah veya akşam sıvıyla alınması önerilir. Ayrıca yemekle beraber alınması genellikle önerilmektedir.

Venegis Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Kısa dönemli yapılan klinik çalışmalar sonucunda psikiyatrik bozuklukları  ve depresyon rahatsızlıkları olan gençler ve çocuklarda antidepresanların; intihara yatkınlık davranışları ve intihar düşüncesi riskini arttırdığı tespit edilmiştir. 

Çocuklarda ya da gençlerde farklı bir antidepresan ile Venegis birlikte kullanılıyorsa belirtilen risklerle ihtiyaçlar dengelenmelidir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi; 24 yaşına kadar olan gençler ve çocuklarda antidepresan ilaçların kullanımı intihar davranışları ya da intihar düşüncelerinde artışa sebep olmaktadır.

Özellikle tedavinin ilk aylarında ya da başlangıcında, ilaç kesilmesi, dozunun artırılması/azaltılması gibi dönemlerde hastada görülebilecek aşırı hareketlilik, huzursuzluk, intihar ihtimali gibi sebeplerden ötürü hastanın gerek tedavi ediciler gerekse ailesi tarafından yakından takip edilmesi gereklidir. 

18 yaş altı pediyatrik hastalarda Venegis kullanımı onaylı değildir.

Venegis’i her gün aynı saatte düzenli olarak kullanmanız önemlidir.  Venegis dozunu almayı unutursanız, unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Venegis’in her kapsülü sodyum klorür olarak 36,2 mg sodyum  içermektedir. Kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için bu duruma dikkat edilmelidir.

Venegis’i kuru bir yerde 25°C altındaki oda sıcaklığında ambalajında ve çocukların erişemeyeceği, göremeyeceği yerlerde saklayınız.

Venegis yan etkileri ve sizi nasıl etkilediğini tespit etmeden herhangi bir makine ve araba kullanmayınız.

Doktorunuz artık Venegis kullanmanız gerektiğini düşünmüyor ise dozunuzu yavaşça azaltarak tedaviyi bırakmanız gerektiğini belirtebilir. Doktor tavsiyesi olmadan kendinizi daha iyi hissetseniz bile, dozu azaltmayın ya da tedavinizi bırakmayın. 

Kişilerde Venegis kullanımı aniden kesildikten ya da bırakıldıktan sonra veya çok hızlı doz azaltıldığında bazı yan etkilerin meydana geleceği bilinmelidir. 

Hastaların bazılarında grip, yorgunluk, nöbet, baş dönmesi, terleme, sersemlik hissi, güçsüzlük, baş ağrısı, uykusuzluk, nadiren elektrik çarpması hissi,  kabus görme, ağız kuruluğu, iştahsızlık, konfüzyon zihin karışıklığı, bulantı, ishal, kulaklarda çınlama, sinirlilik, huzursuzluk ajitasyon gibi belirtiler gözlenmiştir.

Venegis tedavisini aşamalı olarak nasıl bırakmanız gerektiğini doktorunuz size tavsiye edecektir. Kendinizde bu veya diğer belirtilerden herhangi birini gözlemlemeniz durumunda, daha fazla tavsiye için doktorunuzla iletişime geçiniz.

Venegis Kutusunda Kaç Adet Var?

Venegis şeffaf gövde renksiz, kendinden kapatmalı sert jelatin kapsül, kırmızı kapak, koyu sarı-sarı ve beyaz renkte 28 mikropellet kapsül içeren, kutulu, blister ambalajlardadır.

Venegis Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

Venlafaksinin 18 yaşın altındaki çocuklarda kullanımına bağlı yeterli deneyim olmadığından venlafaksin 18 yaş altı çocuklarda kullanımı önerilmez.

Yaşlılarda Venegis Kullanımı

Venegis yaşlı hastalarda tedavi sırasında dikkatli olunmalı ve daima en düşük etkin doz kullanılmalıdır. Yaşlarından dolayı mutad dozda ayarlama yapılması önerilmemekte olup, doz artışı sırasında hastalar mutlaka takip edilmelidir.

Venegis Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

Hamile kalmayı düşünüyorsanız ya da hamileyseniz doktorunuzun tavsiyesi ile Venegis’in potansiyel faydaları riskinden daha fazla ise kullanılmalıdır.

Venegis kullandığınızı yardımcı sağlık personeline ya da doktorunuza mutlaka bildiriniz. 

Venegis’e serotonin geri alım inhibitörleri gibi benzer bazı ilaçlar, doğacak olan bebekte yenidoğanın dirençli akciğer hipertansiyonu olarak bilinen; bebeğin morarması ve hızlı nefes alıp vermesiyle kendini göstermekte olan bir durumun oluşma riskini arttırmakta olup bu belirti genellikle bebeğin doğumdan ilk 24 saati içinde meydana gelmektedir. Bebeğinizde bu gibi bir durum oluşması durumunda kesinlikle sağlık personeli ya da doktorunuz iletişime geçiniz.

Hamileliğiniz sırasında Venegis kullanırsanız nefes alma güçlüğü ve uygun şekilde beslenememe gibi belirtiler bebeğinizde görülebilir. Bu belirtilerin bebeğiniz doğduğunda olacağından endişeliyseniz ya da belirtiler var ise kesinlikle sağlık personeli ya da doktorunuz ile temasa geçiniz.

Emziren Anneler Venegis Kullanabilir Mi?

Venegis süte geçtiğinden dolayı bebekte etki oluşturma riski bulundurmaktadır. Doktorunuzla iletişime geçmelisiniz, doktorunuz Venegis mi yoksa emzirmeyi mi kesmenize karar verecektir.

Venegis Bağımlılık Yapar Mı?

Hayır, Venegis bağımlılık yapmamaktadır.

Venegis Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?

Evet, Venegis cinsel işlev bozukluğuna sebep olmaktadır.

Venegis Kilo Aldırır Mı?

Evet, Venegis kilo artışına sebep olmaktadır.

Venegis Uyku Yapar Mı?

Hayır. Aksine Venegis uykusuzluğa sebep olmaktadır.

Venegis Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Venegis düzenli kullanan hastalarda genellikle 2-4 hafta içerisinde etki etmeye başlar.

Aile Hekimi Venegis Yazabilir Mi?

Hayır, Venegis alanında uzman doktorlar tarafından yazılan reçete ile temin edilmektedir.

Venegis Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

Eş zamanlı başka bir ilaç ile Venegis kullanılırsa, bilinç değişiklikleri, yüksek ateş, konuşma bozukluğu ve hareket bozukluğunun görülebildiği bir sendrom olan NMS Nöroleptik Malign Sendrom ya da serotonin sendromu, reaksiyon gelişme riskini artırabilir.

Venegis’in de içinde bulunduğu serotonin geri alım inhibitörü sınıfındaki ilaçları kullanan hastalarda artışın sebebi tam olarak bilinmemekle beraber kemik kırığı riskinde artış bildirilmiştir.

  • Kalp ritminizin normal olmadığı belirtilmişse,
  • Göz içerisindeki basınç artışı yani bazı glokom çeşitleri gibi göz probleminiz varsa,
  • Geçmişte bir kalp probleminiz varsa,
  • Geçmişte yüksek kan basıncı problemleriniz varsa, 
  • Kalpte ciddi aritmilere ve ani ölümlere yol açabilen bir durum olan tanısı konmuş şüpheli konjenital uzamış QT sendromu ya da yaşamı tehdit eden düzensiz kalp ritmi Torsades de Pointes sendromu hastalarının kullanımından tavsiye edilmemektedir.
  • Geçmişte konvülsiyon da dediğimiz bir nöbet durumunuz olmuşsa,
  • Kolaylıkla kanamaya eğiliminiz varsa, kanama riskini artıran başka bir ilacı kullanıyorsanız ya da cildinizde kolay morluk oluşuyorsa,
  • Herhangi bir nedenden dolayı vücudunuz su kaybettiyse ya da diüretik olarak bilinen vücuda su kaybettiren ilaçlardan kullanıyorsanız.
  • Saldırgan davranış geçmişiniz varsa,
  • Kolesterol seviyeniz yüksekse,
  • Hiponatremi, kanınızda düşük sodyum düzeyi rahatsızlığı geçmişiniz varsa,
  • Geçmişinizde aşırı heyecanlı ya da coşkulu hissetme, iki uçlu duygudurum bozukluğu ya da kendini aşırı iyi hissetme ile gelişen mani hali varsa,
  • Ailenizde bir kişide bipolar ya da mani bozukluk geçmişi varsa.

Huzursuzluk hissine veya yerinde duramama Venegis kullanımında tedavinin ilk birkaç haftasında görülebilir. Herhangi bir dönemde böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda doktorunuzla iletişime geçiniz.

Diyabet / Şeker hastalığı:

Kan şeker seviyesinde Venegis kullanımına bağlı olarak değişiklik olacağından, şeker hastalığı için kullanılan ilacın dozunda ayarlama yapılması gerekebilir.

Ağız kuruluğu:

Venlafaksin tedavisi gören hastalarda ağız hijyeni konusuna dikkat edilmelidir. Çünkü Venlafaksinle tedavi edilen hastaların en az %10’unda ağız kuruluğu tespit edilmiştir. Bu diş çürüklerinin artmasına sebep olabilir.

Kemik kırığı riskinde artış:

Riske yol açan mekanizma tam olarak anlaşılamamakla birlikte Venegis’in de içinde olduğu serotonin geri alım inhibitörü olarak adlandırılan ilaçları kullanan hastalarda kemik kırığı riskinde artış belirlenmiştir.

Çocuklarda ve 18 yaş altı adolesanlarda Venegis kullanımı:

18 yaşının altındaki hastaların bu sınıf ilaçları kullandıkları zaman intihar düşünceleri, düşmanlık ve kendine zarar verme gibi yan etkilerde artış olduğundan; 18 yaşın altındaki adolesanlarda ve çocuklarda normalde Venegis kullanılmaz. 

Doktoru tarafından en iyi seçenek olduğuna karar verilmesi durumunda bu ilaç 18 yaşın altındaki bir hastaya reçete edilebilir. Bahsedilen belirtilerin herhangi birinin gelişmesi veya kötüleşmesi halinde Venegis kullanan 18 yaşın altındaki hastanın doktorunu bilgilendirmeniz gerekmektedir. 

18 yaş altındaki hastalarda kullanımında bu ilacın idrak, büyüme, davranışsal gelişimi ve olgunlaşma ile ilgili etkisi bilinmemektedir.

Bu belirtiler günümüzde geçmişteki herhangi bir dönemde olduysa bile lütfen doktorunuzla iletişime geçiniz.

İntihar düşüncesi, depresyon veya anksiyete bozukluklarınızın kötüleşmesi durumu:

Belirli psikiyatrik bozukluklarınız varsa, deprese iseniz, ruhsal çöküntü yaşıyorsanız veya kendinizi öldürme düşüncesine sahipseniz bu belirtilerin oluşmasında; antidepresan kullanmaya yeni başlamanız veya toplam doz veya dozaj sıklığında herhangi bir değişiklik olması sebep olmuş olabilir. Ayrıca bu durumların artışına da sebep olabilir.

Klinik araştırmaların sonucunda majör depresyon ve diğer psikiyatrik bozukluklara sahip genç yetişkinler (18-24 yaş), ergenler ve çocuklarda tedavi sırasında kullanılan antidepresan ilaçların intihar eğilimi riskinde artışa sebep olduğu tespit edilmiş olup, herhangi bir zamanda kendinizi öldürme ya da zarar verme düşünceniz olmuşsa ya da riskine sahipseniz doktorunuz ile iletişime geçiniz. 

Venegis Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Herhangi bir MAOI kullanımına başlamadan en az 7 gün önce venlafaksin kullanımına son vermeniz gerekmektedir. Venlafaksin tedavisine MAOI tedavisinin kesilmesinden en az 14 gün sonra başlamalısınız.

Formülasyondaki maddelerden birine ya da venlafaksine alerjiniz var ise Venegis kullanmamalısınız.

Venegis Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi?

Venegis yemekle birlikte bütün olarak sıvı yardımıyla yutulmalıdır.

Venegis Hangi İlaçlar İle Beraber Kullanılamaz?

Son 14 gün içinde Parkinson ve depresyon hastalığı tedavisinde kullanılan MAOI olarak bilinen ilaçları kullanıyorsanız ya da kullandıysanız Venegis kullanmayınız.

Serotonin sendromu diğer serotonerjik ilaçlarla birlikte alındığında, yani venlafaksin ile tedavi edildiği sürece potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olmaktadır. Aşağıdaki ilaçlar örnek olarak gösterilebilir:

  • Trisiklik antidepresanlar, SNRI, lityum içeren diğer ilaçlar veya seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) gibi duygudurum bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Migren atakları için kullanılan Triptanlar
  • St. John’s Wort aynı zamanda Hypericum perforatum olarak da isimlendirilen sarı kantaron içeren ürünler
  • Kanda yüksek methemoglobin düzeyinin tedavisinde kullanılan metilen mavisi ve enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir antibiyotik olan linezolid gibi MAOI olarak bilinen ilaçlar
  • Kilo vermek için kullanılan Sibutramin içeren ilaçlar
  • Metadon, pentazosin gibi çok güçlü ağrı kesiciler, tramadol, fentanyl ve türevleri, tapentadol, meperidin,  
  • Triptofan gibi serotonin öncü maddeleri
  • Öksürük tedavisinde kullanılan bir ilaç olan Dekstrometorfan
  • Gerçekte olmayan şeyleri duyma, yanlış inanışlar, görme veya hissetme, olağandışı şüphecilik, içe kapanma ve net olmayan düşünceler ile kendini gösteren hastalıkların tedavisinde kullanılan antipsikotik adı verilen ilaçlar.

Nöroleptik Malign Sendrom (NMS) adı verilen durum serotonin sendromunun en ağır haline benzeyebilir. NMS bulgu ve belirtileri kalp atışının hızlanması, ateş, şiddetli kas sertliği, terleme, kafa karışıklığı, kan testi sonucunda ortaya çıkan kas enzimlerinin artması gibi belirtilerin birkaçını da içerebilir. Serotonin sendromunun sizde meydana geldiğini düşünüyorsanız derhal tıbbi destek alınız.

Aşağıdakilerin bir karışımı Serotonin sendromunun bulgularını ve belirtilerini içerebilir:

Hayal görme (halüsinasyonlar), huzursuzluk, artmış vücut ısısı, koordinasyon kaybı, kan basıncındaki hızlı değişiklikler, hızlı kalp atımı, artmış refleksler, mide bulantısı, ishal, kusma, koma.

Kalp ritminizi etkileyen bir ilaç kullanıyorsanız eğer doktorunuzu bilgilendiriniz.

Bu ilaçlara örnekler şu şekildedir:

  • Dofetilid, sotalol, amiodaron, ve kinidin gibi anormal kalp ritimleri için kullanılan antiaritmik olarak adlandırılan ilaçlar
  • Antihistaminik olarak adlandırılan Alerji tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotik olarak adlandırılan moksifloksasin ve eritromisin gibi ilaçlar
  • Bazı psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan antipsikotik olarak adlandırılan Tiyoridazin gibi ilaçlar (bu grup ilaçlar için ayrıca yukarıdaki serotonin sendromu ile ilgili uyarıya bakınız)

Venegis aşağıdaki ilaçlarla da etkileşime girebilir ve dikkatli kullanılmalıdır. Eczacınızı ya da doktoronuzu aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız mutlaka bilgilendiriniz:

  • Yüksek kan basıncı ve kalp problemlerini tedavi eden bir ilaç olan Metoprolol
  • Bir mantar ilacı olan Ketokonazol
  • Psikiyatrik bozuklukları tedavi etmek için kullanılan Haloperidol

Venegis Yan Etkileri Nelerdir?

Venegis’i aşağıdaki yan etkilerden biri görülürse kullanmayı durdurunuz ve size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurarak derhal doktorunuza bildiriniz:

Yaygın Olmayan Çok Ciddi Venegis Yan Etkileri

  • Deride kaşıntıyla beraber döküntü oluşması ile kendini gösteren Kurdeşen, ağız, yüz, boğaz, dil, boğaz, ayaklar veya ellerde şişme.

Seyrek Görülen Çok Ciddi Venegis Yan Etkileri

  • Serotonin sendromu bulgu ve belirtileri içerebilen; halüsinasyon (gerçekte olmayan şeyleri görme), yerinde duramama, hızlı kalp atımı, koordinasyon kaybı, ishal, kusma, bulantı, koma, vücut sıcaklığında artış, aşırı aktif refleksler, kan basıncında hızlı değişiklikler gibi belirtiler.
  • Nöroleptik Malign Sendrom (NMS), serotonin sendromunun en ciddi formu olarak adlandırılmakla birlikte belirtileri; kafa karışıklığı, ciddi kas sertliği, ateş, terleme, kalp atım hızında artış ve kan testi ile belirlenen kas enzimlerinde yükselme gibi belirtileri içerebilir.
  • Göğüste hırıltı, sıkışma, nefes almada ya da yutmada zorluk, kaşıntı ya da genellikle kaşıntı ile birlikte kırmızı veya solgun lekeler halinde deri kabarcığı şeklinde kurdeşen, şiddetli döküntü.
  • Baş ağrısı, ani üşüme, yüksek ateş, terleme, titreme, grip semptomlarına benzer belirtiler içeren enfeksiyon belirtileri.
  • Kas yıkımının belirtisi olan ve açıklanamayan kas hassasiyeti, ağrısı veya zayıflığı
  • Cildin soyulmasına ve kabarmasına yol açan şiddetli döküntü

Doktorunuza bildirmeniz gereken diğer yan etkiler:

  • Yüksek ateş, öksürme, hırıltı ile birlikte görülebilen nefes yetmezliği
  • Dışkıda kan ya da siyah dışkı
  • Koyu idrar ya da kaşıntı, karaciğerde iltihap, hepatit belirtileri olabilecek gözlerde ya da deri renginde sararma veya kaşıntı
  • Kan basıncında yükselme, düzensiz ya da hızlı kalp atımı gibi kalp sorunları
  • Bulanık görme, göz bebeğinde genişleme gibi göz sorunları
  • Hareket bozukluğu, sersemlik hissi, karıncalanma, kriz ya da nöbet gibi sinirsel problemler
  • Kendini beklenmedik şekilde aşırı heyecanlı hissetmek öfori ve hiperaktivite gibi psikiyatrik sorunlar
  • Yara ve kesiklerde kanama duruncaya kadar geçen sürenin normalden uzun sürmesi ve kanama süresinin uzaması gibi tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Dışkınızda bu ilacı kullandıktan sonra granül parçacıklar veya küçük beyaz toplar görürseniz endişelenmeyiniz. 

Venegis kapsülleri üzerinde venlafaksin bulunan ve sferoid adı verilen küçük beyaz toplar içermektedir. Kapsüllerin içerisinden midenizde serbest bırakılan sferoidler, bağırsaklarınızda ve midenizde ilerlerken üstünde bulunan venlafaksin yavaşça salınır.

Sferoidleri dışkınızda görürseniz dozunuz emilmiş anlamına gelir. Çünkü sferoidlerin kabuğu çözünmemekte olup dışkınıza geçmektedir.

Tüm istenmeyen etkilerin listesi:

Çok Yaygın Görülen Venegis Yan Etkileri

  • Uykusuzluk
  • Uyuşukluk, baş ağrısı, sersemlik
  • Gece terlemeleri de dahil olmak üzere terleme
  • Kabızlık, ağızda kuruluk, bulantı

Yaygın Görülen Venegis Yan Etkileri

  • Kas tonusunda artış, titreme, oturamama, rahatsızlık hissi ya da hareketsiz kalamama, bozulmuş tat alma duyusu, karıncalanma
  • İştahta azalma
  • Tinnitus adı verilen kulak çınlaması
  • Orgazm olamama, huzursuzluk, kafa karışıklığı, kendinden kopma hissi, sinirlilik, cinsel istekte azalma, anormal rüyalar
  • Göz bebeği genişlemesi, gözün uzaktan yakın nesnelere otomatik odaklanamama sorunu, bulanık görme de dahil görme bozukluğu
  • Cilt kızarması, kan basıncında artış
  • Çarpıntı, kalbin hızlı atması
  • İshal, kusma
  • Esneme, nefes darlığı
  • Kaşıntı, ciltte hafif kızarıklık
  • Erkeklerde anormal boşalma/orgazm, düzensiz kanamada artış gibi adet düzensizlikleri ya da kanamada artış, erektil disfonksiyon yani sertleşme sorunu
  • İdrara çıkmada artış, idrar yaparken zorlanma, idrar yapamama
  • Üşüme, asteni/kuvvetsizlik, yorgunluk
  • Kan kolesterol seviyesinde artış
  • Kilo kaybı, kilo alma

Yaygın Olmayan Venegis Yan Etkileri

  • Mani/ uyku ihtiyacının azalması, aşırı aktivite, hızlı düşünme
  • Özellikle ayağa çok hızlı kalkıldığında yaşanan sersemlik hissi, koordinasyon ve denge bozukluğu, baygınlık, kasların istemsiz hareketi, kan basıncında düşme
  • Gerçekte olmayan şeyleri görme anlamına gelen halüsinasyon, aşırı heyecanlı hissetme, gerçeklikten kopma hissi, duygu ve hislerde azalma, anormal orgazm, dişleri gıcırdatma
  • Anormal saç kaybı, güneş ışığına duyarlılık, morarma,
  • İç kanamanın belirtisi olabilen koyu renk ya da kanlı dışkılama, kan kusma,
  • Kandaki karaciğer enzim seviyelerinde küçük değişiklikler
  • İdrarı kontrol edememe
  • Kaslarda istemsiz hareketler, sertlik ya da spazm

Seyrek Görülen Venegis Yan Etkileri

  • Kriz veya nöbet
  • Deliryum yani halüsinasyonla oluşan kafa karışıklığı yönelim bozukluğu olarak tanımlayabileceğimiz dezoryantasyon
  • Yüksek ateş, öksürük ve hırıltıyla beraber olabilen kesik nefes alma
  • Uygunsuz ADH sendromu adlandırılan gereğinden fazla sıvı alımı
  • Bulanıklık ya da görmede azalma ve ciddi göz ağrısı
  • Kanda sodyum seviyesinde azalma
  • Bayılmaya yol açabilecek şekilde düzensiz ya da anormal, hızlı kalp atışı, kan basıncında düşme
  • Hepatit yani karaciğerde iltihap belirtileri de olabilecek gözlerde ya da deri renginde sararma, koyu idrar ya da grip belirtileri, kaşıntı
  • Bağırsak, karaciğer veya pankreasta ciddi problemler olduğunu gösterecek olan anormal ve ciddi sırt ağrısı

Çok Seyrek Görülen Venegis Yan Etkileri

  • Kanama ya da kanama riskini arttırabilecek vücudunuzdaki trombosit yani kan pulcuklarının miktarlarında azalma
  • Kan kusma veya idrarda kan görülmesi, diş eti kanaması, kan damarı yırtılması veya beklenmedik yara oluşumu gibi beklenmeyen kanamalar
  • Memede anormal süt üretimi

Sıklığı Bilinmeyen Venegis Yan Etkileri

  • Denge bozukluğundan kaynaklanan baş dönmesi olarak tanımlayabileceğimiz vertigo
  • Venlafaksin tedavisinin kesilmesi ya da tedavinin erken döneminde intihar düşüncesi, intihara yatkınlık ve intiharla ilgili davranışlara yatkınlık vakaları tespit edilmiştir.
  • Saldırganlık

Venegis daha nadir olarak kanınızdaki trombosit sayısını düşürmeden kaynaklı, yaralanma ve kanama riskini arttırabilir. 

Uzun zamandır Venegis kullanmaktaysanız doktorunuz, belirtilen yan etkilerden ötürü kan testi isteyebilir. 

Venegis bazen sodyum ve kolesterol miktarlarında hafif değişiklikler, anormal kalp atım hızı ya da kan basıncında artma, kan parametrelerinde ya da karaciğer enzimlerinde hafif değişiklikler gibi istenmeyen ve farkında olmadığınız yan etkilere sebep olabilmektedir.

Kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşmanız durumunda eczacınızla ya da doktorunuzla iletişime geçiniz.

Venegis Doz Aşımı

Venegis doz aşımının belirtileri uykululuk halinden komaya değişen aralıkta uyanıklık seviyesinde değişiklik, hızlı kalp atımı, krizler, göz bebeklerinde büyüme, kusma ve nöbetleri içerebilir.

Geriye dönük yayımlanmış çalışmalar incelendiğinde, venlafaksinin “trisiklik” grubu antidepresanlara göre daha az oranda, SSRI grubundaki antidepresanlara göre daha fazla aşırı doza bağlı ölüme sebep olduğunu göstermektedir.

SSRI grubu antidepresanlarla tedavi edilenlere oranla; venlafaksinle tedavi edilen hastaların hastalık sıklığı, dağılımı ve nedenlerini ortaya koyan çalışmalar incelendiğinde intihar risklerinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. 

Aşırı doz alımına bağlı olarak ölümlerin ne kadarının venlafaksin alan hastaların diğer özelliklerine bağlı olduğu, ne kadarının ise venlafaksin toksisitesine bağlı olduğu net değildir.

Gerekenden fazla Venegis kullanmışsanız eczacınız veya doktorunuz ile iletişime geçiniz.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog28 Mayıs 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı