Toksik Stres Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
- Stres Yanıtı Nedir?
- Stres Türleri
- Pozitif Stres
- Tolere Edilebilir Stres
- Toksik Stres
- Stres Nasıl Toksik Hale Gelir?
- Toksik Stres Belirtileri
- Toksik Stresin Olumsuz Etkileri
- Stresin Zehirli Hali Nasıl Önlenir?
- Zehirli Stresin Sonuçları Nelerdir?
- Çocuğumun Toksik Stresin Etkilerini Aşmasına Nasıl Yardımcı Olabilirim?
- Ne Zaman Terapi Aranmalı?
- Konuyla İlgili Sık Sorulan Sorular
Stres, kişinin yaşamı boyunca günlük olarak karşılaştığı taleplere verdiği yanıtı tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terimdir ve hem olumlu deneyimlerle hem de olumsuz deneyimlerle ilişkilidir. Stresörler, stres yaratan etkenlerdir. Stresörler fiziksel, duygusal, çevresel veya teorik olabilir ve hepsi vücudun stres tepkisini eşit derecede etkileyebilir.
“Savaş ya da kaç” tepkisi ya da genel uyum sendromu olarak da bilinen stres tepkisi, bireyin herhangi bir stresle karşılaşması ya da algıladığı stres ile ortaya çıkan fizyolojik değişiklikleri içerir.
Bu stres tepkisi, solunum, kalp hızı, kan basıncı ve genel oksijen tüketiminde bir artışı içeren, tekrarlanabilir fizyolojik etkilerle birlikte bir dizi nöro-endokrin-bağışıklık tepkisi ile sonuçlanan sempatik sinir sisteminin uyarılmasının bir sonucudur.
Çoğu durumda, stres yanıtıyla ilişkili fizyolojik değişiklikler geçicidir ve stres etkeni ortadan kaldırıldığında vücut başlangıç durumuna geri döner. Toksik stres yanıtları, bir stres etkenine karşı son organ disfonksiyonu riski olan uzun süreli veya kalıcı anormal fizyolojik yanıtı içerir. Toksik stres herkesi etkileyebilir ve çocuklar da bir istisna değildir.
Çocukluk çağı toksik stresi, anormal bir stres tepkisini önlemek için bir bakıcının gerekli bakımı veya desteğinin olmamasıyla birlikte şiddetli, uzun süreli veya tekrarlayan sıkıntılardır. Bu anormal stres yanıtı, uzun süreli kortizol aktivasyonu ve kalıcı bir inflamatuar durum ile sonuçlanan nöro-endokrin-immün yanıttaki bir düzensizlikten oluşur ve stres etkeni ortadan kaldırıldıktan sonra vücudun bu değişiklikleri normalleştirmede başarısızlığı vardır.
Erken yaşta toksik stres yaşayan çocuklar, yetişkinliğe kadar ortaya çıkmayabilecek uzun vadeli olumsuz sağlık etkileri riski altındadır. Bu olumsuz sağlık etkileri, uyumsuz başa çıkma becerileri, zayıf stres yönetimi, sağlıksız yaşam tarzları, akıl hastalığı ve fiziksel hastalığı içerir.
Peki, toksik stres nedir ve “sıradan” stresten nasıl farklıdır? Herkesin hayatında belli bir seviyede stres var. İş talepleri, aile sorumlulukları, finansal baskılar ve kişilerarası ilişkiler bize zarar verir ve sonuçta zaman zaman strese yol açar. Aslında, toksik ve duygusal stres dahil olmak üzere birçok stres türü vardır.
Bununla birlikte, tüm stresin kötü stres olmadığını unutmayın. Bazı kısa vadeli stres faydalı bile olabilir (evet, gerçekten), bize zor projeler ve durumlarla başa çıkmak için enerji ve güç verir. Bununla birlikte, uzun bir süre boyunca yaşanan aşırı stres toksik olabilir ve kalp hastalığı gibi birçok sağlık sorunu geliştirme riskinin artmasına neden olabilir.
Toksik stres sendromu, günler, haftalar, aylar ve hatta yıllar boyunca uzatılan vücudunuzun “savaş ya da kaç” yanıtını tetikleyecek kadar güçlü stres anlamına gelir. Bu tür stres sizi boğar, sizi korkar ve çaresiz hissettirir. Neyse ki bununla başa çıkmaya yardımcı olmak için stres terapisi seçenekleri vardır.
Zehirli strese neden olabilecek durumlar arasında güvensiz bir ortamda yaşamak veya aşırı endişe veya korkuya neden olan istismar ve/veya ihmal öyküsü bulunmaktadır. Zehirli stres özellikle çocuklar için zarar vericidir, çünkü stresleriyle başa çıkmalarına yardımcı olacak daha az başa çıkma becerisine sahiptirler.
Siz de kendinizde ya da çocuğunuzda zehirli / toksik stres olabileceğini düşünüyor bu durumu çözmek istiyorsanız hemen şimdi alanında uzman psikologlarımızla iletişime geçebilirsiniz. Sizin ya da çocuğunuzun daha mutlu yarınlara ulaşması için hemen online terapiye başlayabilir, sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.
Stres Yanıtı Nedir?
Stres yanıtı, vücudumuzun stresli olaylara doğal tepkisidir. Beyin potansiyel bir tehdidin farkına varır ve potansiyel harekete geçme ihtiyacına hazırlanmak için vücuda sinyaller gönderir: dövüş, uçuş (kaçmak) veya donma (kapatma).
Beden de, kalp atış hızını ve solunum hızını artıran, bağışıklık sistemini deviren ve zihni ve kasları harekete geçmeye hazırlayan bir dizi stres hormonu ve nörotransmitter üretir.
Stres tepkimiz bizi potansiyel tehlikeden korumak için var. Bununla birlikte, uzun bir travmatik deneyimler nedeniyle stres yanıtı uzun bir süre boyunca aktive edildiğinde, stres hormonları vücudun organlarını ve bağışıklık sistemini, bir çocuk ya da bir yetişkin olarak ciddi, kronik sağlık problemleri geliştirebilecek şekilde yıkmaya başlar.
Stres Türleri
Pozitif Stres
Olumlu bir stres tepkisi, normal bir stres tepkisidir ve hem yetişkinlik döneminde hem de bir çocuğun büyümesi ve gelişmesi için gereklidir. Olumlu stres tepkileri seyrek, kısa ömürlü ve hafiftir. Eğer durumu yaşayan çocuksa, bu stresli olay boyunca, güvence ve ebeveyn koruması gibi güçlü sosyal ve duygusal tamponlarla desteklenir.
Çocuk, her olumlu stres tepkisinden motivasyon ve dayanıklılık kazanır ve böyle stresli bir olayla meydana gelen biyokimyasal reaksiyonlar taban çizgisine döner. Örnekler arasında yeni insanlarla tanışmak veya yeni bir görev öğrenmek sayılabilir.
Pozitif stres, kısa ömürlü ve yüksek kalp hızı ve stres hormonu seviyeleri gibi hafif etkilere sahip strestir. Pozitif stres örnekleri şunları içerir: Yeni durumlarla ilgili kaygı ya da hüsran. Pozitif stres, hızla iyileştiğimiz stres seviyemizde geçici bir artışa neden olabilecek yaygın, rutin yaşam olaylarını ifade eder.
Çocuklardaki bazı örnekler arasında bisiklete binmeyi öğrenmek, doktorun ofisinde veya okulun ilk gününde aşılama almayı öğrenmektir. Bu deneyimlerin her biri geçicidir ve çocuğu travmatize etmez.
Tolere Edilebilir Stres
Tolere edilebilir stres tepkileri daha şiddetli, sık veya süreklidir. Vücut daha büyük ölçüde tepki verir ve bu biyokimyasal tepkiler beyin mimarisini olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahiptir. Örnekler arasında boşanma veya sevilen birinin ölümü sayılabilir.
Tolere edilebilir stres tepkilerinde, yetişkin bireyin ya da çocuğun duyarlı ilişkiler ve güçlü sosyal ve duygusal destek ile korunması koşuluyla, olumsuzluk ortadan kaldırıldıktan sonra beyin ve organlar tamamen iyileşir.
Tolere edilebilir stres, potansiyel olarak travmatik olan ve daha uzun süren ve iyileşmek için daha fazla çaba harcayan bir kişide önemli stres seviyelerine neden olan deneyimleri ifade eder. Örnekler, sevilen birinin ölümü veya doğal bir felaketten kurtulmayı içerir.
Bu deneyimler, kişinin vücudunun biraz daha uzun süren bir stres yanıtı üretmesine neden olur. Eğer bu durumu bir yaşayan bir çocuksa; zamanla, çocuğun zihni ve bedeni, etraflarındaki şefkatli yetişkinlerin desteği nedeniyle deneyimden kurtulur.
Tolere edilebilir stres ciddi, geçici stres yanıtı içerir, ancak sağlıklı bir destek sisteminiz ve nasıl kullanılacağınızı bildiğiniz başa çıkma araçlarına sahip olmanız nedeniyle toksik stresten farklıdır. Tolere edilebilir stres örnekleri şunları içerir:
- Ciddi hastalık
- İncinme
- Ailede ölüm
Toksik Stres
Toksik stres, vücudun tamamen iyileşmemesiyle birlikte stres tepkisinin uzun süreli aktivasyonuna neden olur. Destek sistemi, güvence veya duygusal bağlanma eksikliği olması nedeniyle normal bir stres tepkisinden farklıdır.
Özellikle çocuklarda, yetersiz bakıcı desteği, stres tepkisinin tamponlanmasını veya vücudun başlangıç fonksiyonuna geri dönmesini engeller. Toksik stres örnekleri arasında istismar, ihmal, aşırı yoksulluk, şiddet, hane içi işlev bozukluğu ve gıda kıtlığı sayılabilir. Madde bağımlılığı veya akıl sağlığı sorunları olan bakıcılar da çocuğu toksik stres tepkisine yatkın hale getirir.
Daha az şiddetli ancak kronik, devam eden günlük stres faktörlerine maruz kalmak da çocuklar için toksik olabilir. Erken yaştaki toksik stresörler, kişinin sağlıksız bir yaşam tarzı, sosyoekonomik eşitsizlik ve kötü sağlık gibi uyumsuz sağlık sonuçlarına karşı savunmasızlığını artırır; ancak, bu stresörler yalnızca bir yetişkinin davranışını veya sağlığını tahmin etmez veya belirlemez.
Toksik stres, bir yetişkinin korunması olmadan çocuğun yaşamında uzun bir süre ortaya çıkan uzun süreli, travmatik yaşam olaylarını ifade eder. Zehirli stres örnekleri kötüye kullanım (fiziksel, cinsel, duygusal), ihmal (fiziksel, duygusal) ve hane halkı işlev bozukluğu (ebeveyn akıl hastalığı, aile içi şiddet, ebeveyn hapsedilmesi) içerebilir.
Toksik olaylara bu uzun süreli maruz kalmaya yanıt olarak, çocuğun vücudu, uzun bir süre süren ciddi bir stres yanıtı üretir.
Toksik stres, sizi desteklemek ve korumak için sağlıklı ilişkiler ve stres yönetimi teknikleri olmadan uzun bir süre devam eder. Zehirli stres örnekleri şunları içerir:
- Aile içi şiddete maruz kalma
- Boşanmak
- Aşırı fakirlik
Stres Nasıl Toksik Hale Gelir?
“Zehirli stres nedir” sorusunu gerçekten cevaplayabilmek için, stresin ilk etapta nasıl toksik hale geldiğini tartışmak önemlidir. Sıradan stres, zaman içinde ve yeterli bir destek sistemi olmadan devam ettiğinde toksik stres sendromuna dönüşebilir.
Bu sendrom küçük çocuklar için inanılmaz derecede zarar verici olabilir. Harvard Üniversitesi’nin gelişmekte olan çocuk merkezine göre, küçük çocuklar destek veya herhangi bir koruyucu faktör yokken uzun süreli, sık olumsuz çocukluk deneyiminden geçtiğinde toksik stres olabilir. Örneğin:
- Kronik ihmal
- Şiddete maruz kalmak
- Finansal sıkıntı
- Duygusal istismar
- Cinsel istismar
- Fiziksel istismar
- Çocuk istismarı
- Bir bakıcı tarafından madde bağımlılığı
- Bir bakıcı tarafından akıl sağlığı mücadeleleri
Toksik Stres Belirtileri
Toksik stres vücudu birçok yönden etkiler. Yetişkinlerde dikkat edilmesi gereken bazı toksik stres sendromu belirtileri şunlardır:
- Yüksek hormon aktivitesi - vücudun "savaş ya da kaç" hormonu olan kortizol, kan basıncını yükseltir ve zamanla iltihaplanma ve bağışıklıkta olumsuz değişikliklere yol açabilir. Yetişkinlerde bu toksik stres sendromu belirtisi, kalp hastalığına ve kronik yüksek tansiyona katkıda bulunabilir.
- Baş ağrısı ve gastrointestinal rahatsızlık gibi fiziksel ağrılar – uzun süreli stres, kronik migren ve/veya ülserlerle ilişkilendirilmiştir.
- Uyku bozuklukları ve kabuslar - kaygının yanı sıra dikkat ve odaklanma sorunlarına da yol açabilir.
- Sosyal geri çekilme
- Dürtüsel ve riskli davranış
Çocuklarda aşağıdakiler gibi ek toksik stres belirtileri vardır:
- İsyan ve meydan okuma
- Okulda kötü davranışlar gösterme
- Öfke nöbetleri
- Agresif davranış ve kavga (özellikle gençler ve daha büyük çocuklarda)
- Kesme ve kendine zarar verme davranışı (özellikle gençler ve daha büyük çocuklarda)
Toksik Stresin Olumsuz Etkileri
Toksik stres sendromunun olumsuz etkileri çoktur. Çocuklarda, konsantrasyon, odaklanma ve öğrenmede zorluğa yol açabilir. Ayrıca beyin gelişimi sorunlarına neden olabilir ve potansiyel kalp ve bağışıklık sistemi komplikasyonlarına sahip olabilir.
Yetişkinlerde uzun süreli stres, diyabet, kalp hastalığı, zayıf bir bağışıklık sistemi veya zihinsel sağlık koşulları gibi kronik durumlara katkıda bulunabilir.
Ulusal Akıl Hastalığı İttifakı'na (NAMI) göre, toksik stres aynı zamanda birisini uyuşturucu ve/veya alkolü kötüye kullanma olasılığını artırır. Toksik stresle sonuçlanan ihmal edici veya şiddetli bir ev ortamı yaşayan çocukların yetişkinler olarak şiddet içeren bir ilişkiye dahil olma olasılığı daha yüksektir.
Özellikle savunmasız bir ortam da dahil olmak üzere risk faktörlerine sahipken, hayatınızda uzun bir süre boyunca stresli deneyimlere sürekli maruz kaldıysanız, üzerinde çalışmak zor olabilir.
Profesyonel konuşma terapisi, grup terapisi ve tıbbi destek, daha sağlıklı yaşam ve gelişmiş duygusal düzenlemeyi sağlamak için umut, başa çıkma ve stresin daha iyi yönetilmesine yardımcı olabilecek tek başına veya birlikte kullanılan faydalı yöntemlerdir.
Stresin Zehirli Hali Nasıl Önlenir?
Neyse ki, stresin toksik stres sendromuna dönüşmesini önlemenin bazı yolları var. Çevrenizdeki yetişkinlerde veya çocuklarda herhangi bir toksik stres sendromu belirtisi fark ederseniz veya bunlardan herhangi birini kendiniz yaşıyorsanız, aşağıdaki stres giderme taktiklerini deneyin.
1. Kendinize iyi bakın. Yeterince uyumak, düzenli egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek, stresle mücadelede ve bağışıklığı güçlendirmede uzun bir yol kat edecektir.
2. Sağlıklı ilişkiler kurun. Olumlu arkadaşlar ve aile üyeleri ile iyi bir destek sistemine sahip olmak, tartışmalı olarak, toksik stres sendromunun etkileriyle savaşmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.
3. Kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın. Kontrolden çıkmış hissetmek strese katkıda bulunur. Stresli olaylar üzerinde durmak yerine, hayatınızdaki olumlu şeylere odaklanın ve elinizden geldiğince harekete geçin. Örneğin, para konusunda endişeleriniz varsa geleceğe hazırlanmak için bir tasarruf planı oluşturun.
Ailede bir ölüm ya da boşanma konusunda yas tutuyor ya da stres yaşıyorsanız, terapi kaybınızdan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bir ilişkide zorlanıyorsanız, hayatınızdaki pozitif ve güvenebileceğiniz insanlara yaslanın.
Zehirli Stresin Sonuçları Nelerdir?
Genişletilmiş stres tepkisinin sonucu, bir çocuğun sinir sisteminin, bağışıklık sisteminin ve hatta DNA'nın değiştirilmesidir. Toksik stres, beynin (limbik sistem, amigdala) korku merkezlerinin boyutta önemli ölçüde artmasına neden olur ve çocuk travma sonrası stres bozukluğuna (TSSB) çok benzer semptomlar geliştirebilir.
Toksik stres, öğrenme, bellek, yürütme işlevinden (prefrontal korteks, hipokampus) sorumlu beyin bölgelerinin işleyişini bozar. Sonuç olarak, çocuk öğrenme ve davranış problemleri olma riskiyle karşı karşıyadır.
Çocuğun bağışıklık sistemi bastırılır ve çocuğu astım, kalp hastalığı, inme, otoimmün hastalık ve kanser dahil olmak üzere çeşitli kronik, yaşam boyu sağlık durumları geliştirme riskine sokar. DNA, çocuğun gen ekspresyonunun bedensel işlevleri etkileyeceği ve potansiyel olarak gelecek nesillere aktarılabileceği şekilde değiştirilir.
Çocuğumun Toksik Stresin Etkilerini Aşmasına Nasıl Yardımcı Olabilirim?
Çocuklar, iyileşme sürecinde onlara rehberlik eden bakım, güvenilir, güvenli, şefkatli yetişkinlerle sağlıklı ilişkiler geliştirirlerse toksik stresin etkilerinden iyileşebilirler. Yetişkinler, çocukların esneklik geliştirmelerine yardımcı olarak çocukların travmatik deneyimlerinden iyileşmelerine yardımcı olabilir ve sıkıntıların üstesinden gelme yeteneği kazanmalarını sağlayabilir.
Dayanıklılık, çocuğa ustalık oluşturma ve stres ve sıkıntıyı yönetmek için etkili stratejiler geliştirme fırsatları sağlayarak geliştirilebilir. Aşağıdaki faktörler esnekliğe katkıda bulunur:
- Öz-yeterlik ve algılanan kontrol duygusu oluşturmak
- Uyarlanabilir becerileri ve öz-düzenleyici kapasiteleri güçlendirmek için fırsatlar sağlamak
- İnanç kaynaklarını, umut ve kültürel gelenekleri seferber etmek
Ne Zaman Terapi Aranmalı?
Biraz stres harika bir motive edici olsa da, stres hayatınızı olumsuz etkiliyorsa yardım aramanın zamanı geldi. Kendinizde, çocuğunuzda veya sevdiğiniz bir kişide toksik stres belirtileri fark ederseniz, online terapi stresin temel nedenini bulmanıza ve etkileri hafifletmeye yardımcı olacak becerileri öğretmenize yardımcı olabilir.
İlk adım, birinci basamak doktorunuzu ziyaret etmek olabilir. Toksik stresle başa çıkma deneyimi olan bir terapist için size bir tavsiye verebilmelidirler. Birinci basamak hekiminiz yoksa, bir arkadaşınıza veya aile üyenize sorabilir veya online bir arama yapabilirsiniz.
Uygun fiyatlı, kullanışlı ve etkili bir terapi arıyorsanız Psikolog Ofisi mükemmel bir kaynaktır. Çevrimiçi terapi platformumuz, terapiyi erişilebilir kılar, böylece toksik stres sendromunu yönetmek için destek ve başa çıkma araçları alabilirsiniz. Psikolog Ofisi ile stresten uzak, huzurlu, mutlu bir yaşam sürmenizi sağlayacak sağlıklı alternatifler bulabilirsiniz.
Konuyla İlgili Sık Sorulan Sorular
Çocuklarda toksik stres nedir?
Bu, bir bakıcının yeterli desteği olmadan vücudun kalıcı ve ciddi strese verdiği tepkidir. Bir çocuk ihtiyacı olan yardımı almadığında, vücudu stres tepkisini normal şekilde kapatamaz. Bu kalıcı stres, çocuğun vücuduna ve beynine zarar verebilir ve ömür boyu sürecek sağlık sorunlarına neden olabilir.
Toksik stres vücudu nasıl etkiler?
Stres hormonlarının tekrarlanan veya şiddetli aktivasyonu, vücuttaki iltihaplanma seviyelerini artırabilir ve bu da zamanla kalbe ve atardamarlara zarar verebilir. Toksik stres, daha yüksek enfeksiyon riskine veya otoimmün hastalıkların gelişmesine yol açan bağışıklık sistemine bile zarar verebilir.
Toksik stres kalıcı mıdır?
Toksik stres tepkileri, bir stres etkenine karşı son organ disfonksiyonu riski taşıyan uzun süreli veya kalıcı anormal fizyolojik tepkiyi içerir.
Vücudunuz stresten kapanabilir mi?
Vücut duygusal aşırı yüklenmeyi kaldıramadığında, basitçe kapanmaya başlar. Ve bu genellikle aşırı yorgunluk ve bitkinlik duygusuyla kendini gösterir.
Toksik stres travma ile aynı şey midir?
Travma, yüksek düzeyde toksik stresten hissedilen etkidir. Bu duygusal veya fiziksel olabilir. Güçlü, sık veya uzun süreli zorluklarla karşılaştığımızda toksik stres hissedebiliriz. Bunlar, evde istismar, ihmal, şiddet veya madde kullanımını içerebilir.
Toksik stres nasıl bir duygu?
Bu değişiklikler kişiye özeldir, ancak daha yaygın olarak bildirilen toksik stres belirtilerinden bazıları şunlardır: Baş ağrısı, kas ağrıları gibi fiziksel ağrı veya rahatsızlık, gastrointestinal rahatsızlık. Artan kalp hızı, kan basıncı veya solunum. Uyku bozuklukları veya kabuslar.
Toksik stres yetişkinleri etkileyebilir mi?
Sürekli olarak meydana gelen veya birden fazla kaynak tarafından tetiklenen stres, çocuğun sağlığına zarar verebilir. Çocukların maruz kaldığı toksik stres, yetişkinliklerinde yalnızca duygusal yaşamlarını şekillendirmekle kalmaz, aynı zamanda fiziksel sağlıklarını da etkiler.
Çocuklarda toksik stresi ne tetikler?
Çocuk, fiziksel veya duygusal istismar, kronik ihmal, bakıcı madde bağımlılığı veya akıl hastalığı, şiddete maruz kalma ve/veya aile ekonomik sıkıntılarının birikmiş yükleri gibi güçlü, sık ve/veya uzun süreli sıkıntılar yaşadığında toksik stres tepkisi ortaya çıkabilir.