Tek Başına Vakit Geçirmenin Faydaları
- Yalnız Zaman Geçirmenin 6 Faydası
- Yalnız Kalmak Stresi Azaltır
- Yalnızlık Size Farkındalık İçin Zaman Verir
- Şükretme Fırsatını Ancak Yalnızken Bulursunuz
- Yalnızken Daha Üretken Olursunuz
- Yalnız Kalarak Zihinsel Gücünüzü Artırabilirsiniz
- İstediğinizi Yapmakta Özgür Olursunuz
- Yalnız Zaman ve Sosyal Hayatı Dengelemek
- Yalnız Olmaktan Rahatsız Olduğunuzda Ne Yapmalısınız?
İnsanlarla çok fazla zaman geçirdiğinizde, işte, evde, sosyal hayatta sürekli yanınızda birileri olduğunda kendinizi sıkılmış ve bunalmış hissediyor musunuz? Aşırı derecede sinirli, endişeli hissetmeye başladığınız ve yanlışlıkla aslında hiç de istemediğiniz bir tavır takındığınız sosyal ortamlar size tanıdık geliyor mu?
Belki bu senaryolar herkes için bu düzeyde yaşanıyor olmayabilir. Bunları sürekli hissetmiyor ya da hissettiğiniz zaman kolayca aşıyor olabilirsiniz. Ancak durumunuz ne olursa olsun aslında herkesin az da olsa tek başına kalmaya, kendiyle vakit geçirmeye hakkı ve daha da önemlisi ihtiyacı var.
Birçok insan yalnız zaman geçirmeyi seviyor ve hatta daha içe dönük insanlar çoğu zaman bunun için can atıyor. Ancak herkes aynı şekilde hissetmediği için bu dile getirmekten dahi çekiniyorlar. Sosyal ortamdan dışlanmaktan, insanlar tarafından “garip” olarak yaftalanmaktan korktuğu için kendiyle kalmak istediği birçok değerli zamanı mutlu hissetmediği insanlarla geçirmek zorunda kalabiliyor.
Diğer yandan, kabul edelim ki gerçekten de herkes aynı şekilde hissetmiyor. Yalnız kalamayan ya da tek başına hiçbir şey yapamayan pek çok insan var hatta yalnız kalma ihtiyacını garip bulan birçok insan da... Aslında, bir dizi araştırma, bazı insanların düşünceleriyle yalnız başına 15 dakika oturmaktansa büyük fiziksel acılar yaşamayı tercih edeceklerini gösteriyor.
Halbuki kişinin kendi düşünceleriyle uzun süre baş başa kalmaktan kaçınması psikolojisi için hiç de iyiye işaret değil. Çünkü kişinin kendiyle geçirdiği vakit ruh hali ve kişisel gelişimi için oldukça kıymetli. Yalnız zaman geçirmeyi sevseniz de sevmeseniz de yalnız zaman geçirmenin birçok faydası olduğunu inkar etmek mümkün değil…
Siz üzerinizde büyük bir baskı hissediyor ve terapiye ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyor, yaşadığınız sorunları çözmek istiyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.
Yalnız Zaman Geçirmenin 6 Faydası
Yıllar boyunca, araştırmacılar tek başına zaman geçirmenin etkilerini belirlemek için bir dizi çalışma yürüttüler ve ortaya çıkan sonuç her seferinde şuydu: yalnız zaman geçirmek sizin için iyidir! Aşağıda, tek başına vakit geçirmenin faydalarından bazıları ve bunları nasıl benimseyebileceğinizi sizler için anlattık…
Yalnız Kalmak Stresi Azaltır
“Yalnızlık Projesi”nin bir parçası olan 2017 tarihli bir araştırma, aktif olarak yalnız zaman geçirmeyi seçenlerin, yalnız zaman geçirdiklerinde stres attıklarını ve hem fiziksel hem ruhsal olarak bir rahatlama yaşadıklarını açıkça ortaya koyuyor. Çünkü, yalnız olduğumuzda, başkalarını memnun etme ve sosyal etkileşim baskısı ortadan kalkıyor ve bu bazı insanlar için büyük stres kaynağı olabiliyor. Ayrıca, birçok insan meditasyon, el işi veya yoga gibi rahatlatıcı ve stresla baş etmeyi kolaylaştıran aktivitelere katılmak için yalnız zamanlarını kullanmayı tercih ediyor.
Stresle nasıl baş edeceğinize dair daha ayrıntılı bilgi edinmek için “Stresten Kurtulmanızı Sağlayacak 6 Bilimsel Öneri” içeriğimize göz atabilirsiniz...
Yalnızlık Size Farkındalık İçin Zaman Verir
Yalnız zaman, farkındalık zamanıdır. Çoğu zaman günlük hayata o kadar çok kapılırız ki, şu anda hayatımızda neler olup bittiğini ya da geçmişte olanları düşünmek ve gerçekten anlamak için ufak bir anımız bile olmaz. Yalnız zaman, kendinizi ve hissettiklerinizi fark etmeniz için mükemmel bir fırsattır. Günlük tutmak da bu süreçte size yardımcı olabilir ve yalnız geçirdiğiniz zamanlar için harika bir aktivitedir.
Şükretme Fırsatını Ancak Yalnızken Bulursunuz
Hayatınızda neler olup bittiğini fark etmenin yanı sıra, şükretme pratiği yapmak için de yalnız kaldığınız zamanı kullanabilirsiniz. Hayatta negatiflere, olumsuz giden olaylara takılmak kolaydır ve genellikle çoğumuz bunu yaparız. Ancak biraz yalnız kalmak ve hayatınızdaki tüm güzel şeyleri düşünmek ruh halinizi beklediğinizden çok daha iyi bir hale getirebilir. Yapılan çalışmalar da minnettarlığın hayata daha olumlu bir bakış açısına ve daha büyük bir refah duygusuna yol açtığını gösterir. Ayrıca, şükretmek stresten kurtulmanın da en kolay yoludur!
Yalnızken Daha Üretken Olursunuz
Elbette, pandemi ile birlikte evlerden çalışmaya başlayınca hepimiz iş arkadaşlarımızla sohbet etmeyi ve şakalaşmayı özlesek de, gerçekten iş planınıza sıkı sıkıya bağlı kalmak ve işinizi halletmek istiyorsanız, araştırmalar yalnız olduğumuzda daha üretken olduğumuzu gösteriyor. Bir zamanlayıcı ayarlayın ve yalnız zamanınızın bir kısmını üzerinde çalışmanız gereken önemli projeye ayırın. Göreceksiniz ki işiniz yalnız kaldığınızda çok daha hızlı bitecek. Hatta bundan sonra kalan zamanı daha keyifli bir şey yapmak için kullanabilirsiniz.
Yalnız Kalarak Zihinsel Gücünüzü Artırabilirsiniz
Yalnız olmak zihinsel güç oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bu durum, özellikle uzun bir süre boyunca yalnız kalma sanatında ustalaştıktan sonra geçerlidir. Düşünceleriniz, korkularınız, endişeleriniz, umutlarınız, hayalleriniz ve ortaya çıkabilecek diğer tüm duygularla başbaşa kalabilmek, sizi zihinsel olarak daha güçlü ve hayatın size sunduğu her şeyle başa çıkmaya daha hazır hale getirecektir.
İstediğinizi Yapmakta Özgür Olursunuz
Yalnız zamanın en sevilen avantajı, taviz vermek zorunda olmadığınız ve sevdiğiniz şeyleri yapabileceğiniz bir zaman olması! Biriyle yarı yolda tartışmak ve ilgilenmediğiniz faaliyetlere katlanmak zorunda değilsiniz. Günlük hayatın baskıları ve sorumlulukları da düşünülünce, gerçekten ne sıklıkla her şeyin sizinle ilgili olduğu bir duruma düşüyorsunuz ki? Bizim cevap verelim, neredeyse hiç… Bu yüzden yalnız kaldığınızda sizi en mutlu eden şeyi yapmak için bu fırsatı kucaklayın. Belki de yeni bir hobi, okumak ya da başarmak istediğiniz bir ev projesi üzerinde çalışmak sizi sandığınızdan daha mutlu eder.
Yalnız Zaman ve Sosyal Hayatı Dengelemek
Kişinin bireysel ihtiyaçlarına ve yaşam tarzına bağlı olarak, yalnız zaman ve sosyal hayat arasındaki dengesi farklı görünecektir. Örneğin, içe dönük kişiler, dışa dönük kişilerden daha fazla yalnız zamana ihtiyaç duyma eğilimindedir. Araştırmalar, sahip olmayı hedeflememiz gereken “doğru” miktarda bir yalnız zaman olmadığını söyler. Yani, ihtiyacımız olan yalnız zaman miktarı için herkese uyan tek bir reçete yoktur.
Sizin için doğru dengeyi bulmak biraz deneme yanılma gerektirebilir ve her zaman aynı olmayabilir. Belirli zamanlarda, normalden daha fazla sosyalleşmeye, birileriyle görüşmeye ihtiyacınız olabilir ya da tam tersi. Çünkü hayat her zaman akış halindedir ve her şey değişirken stabil kalmayı beklemek kendinize haksızlık ettiğinizi gösterir.
Dengeyi bulmak, ilk etapta kendinize nasıl zaman ayıracağınızı öğrenmek anlamına da gelebilir. Partnerlerinize, arkadaşlarınıza ya da aile üyelerinize kendinize biraz zaman ayırmanız gerektiğini rahatça söyleyin. Ya da tam tersi durumda, yalnız başına çok fazla zaman geçirdiğinizde ve güçlenmekten çok yalnız hissetmeye başladığınızda iletişime geçmekten korkmayın. Geçen hafta yalnız kalmak isteyen de bu hafta birileriyle vakit geçirmek isteyen de sizsiniz ve bu son derece normal!
Yalnız Olmaktan Rahatsız Olduğunuzda Ne Yapmalısınız?
Bazı insanlar yalnız zaman geçirmeyi çok severken, diğerleri yalnız zaman geçirmekten gerçekten rahatsız olurlar. Kendi başınıza zaman geçirmekten başka bir şey yapmayı tercih ediyorsanız, derinlere inin ve kendinize neden böyle hissettiğinizi sorun. Kendi düşüncelerinizle yalnız kalmaktan korktuğunuz için mi? Kendi başınıza olmanızı zorlaştıran bir travma yaşadınız mı? Yalnız hissetmekten korkuyor musun? Ya da belki, sadece sürekli insanların etrafında olmaya alışkınsınız ve nasıl yalnız zaman geçireceğinizden emin değil misiniz?
Her şeyde olduğu gibi, bu durumda da pratik yardımcı olur. Bir şeyi yaparken daha rahat olmanın en iyi yolu onu uygulamaktır. Zamanı takdir edip akıllıca kullanırsak, yalnız kalmak, zevk almayı öğrenebileceğimiz ve birey olarak büyümek için kullanabileceğimiz bir aktivite haline gelebilir.
Yalnız geçirilen zamanın hiçbir şey yapmadığınız bir zaman dilimi anlamına gelmediğini unutmayın. Hatta tam tersi olabilir. Yalnız zamanınızı, sadece tek başınıza olmak için bir fırsat olarak ya da sevdiğiniz şeyleri yapmak, ruh haliniz üzerinde çalışmak, yeni bir şeyler öğrenmek için de kullanabilirsiniz. Yalnız olmanın rahatlığını hissetmek, bize birçok yönden fayda sağlayan bir beceridir. Kendimiz için bir şeyler yapmak için daha fazla zamanımız oluşur ve bu sürede öz bakım pratiği yapabiliriz, yeni bir dil öğrenebiliriz, dinlenebiliriz ya da farkındalık çalışması yapabiliriz. Yalnız olduğumuzda tüm olasılıklar sadece bizim inisiyatifimize bağlı olarak karşımızda bekler…
Yalnız kalmakla ilgili rahatsız hissetmenizin zihinsel sağlık koşulları, travma veya koronavirüs pandemisinden kaynaklandığını düşünüyorsanız, alanında uzman bir terapistten yardım alabileceğinizi unutmayın. Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi.com, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrardan çok daha uygun fiyatlı seçeneklerle kavuşabilirsiniz.