sertleşme sorunu

Sertleşme Sorunu Neden Olur? Nasıl Başa Çıkılır?

Sertleşme Sorunu Nedir?

Cinsellik; insan hayatında hem üreme fonksiyonu açısından hem de tatmin ve haz duyguları açısından oldukça önemli bir role sahiptir. 

Ancak bazı durumlar birtakım cinsel sorunlara sebep olarak hem üreme fonksiyonunu sekteye uğratabilir hem de cinsel tatmin duygusunun önüne geçerek kişinin tam anlamıyla haz alamamasına yol açabilir. Sertleşme sorunu da bu tarz cinsel problemlerden bir tanesidir. 

Erektil disfonksiyon da denilen sertleşme sorunu; penisin, cinsel ilişki için yeterli olacak düzeyde sertliğe ulaşamamasıdır. 

Her ne kadar özellikle bir yaştan sonra erkeklerde sık karşılaşılabilen bir problem olsa da ereksiyon sorunları belirli durumlarda ve yaygın görüldüğünde çözümlenmesi gereken bir sorun halini alabilecektir. Burada önemli olan, sertleşme bozukluğunun geçici bir durum olduğu ya da kronikleştiğinin tesip edilmesidir

Geçici Sertleşme Sorunu 

Sertleşme sorunu dönem dönem çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak erkeklerin başına gelebilmektedir. Çoğunlukla da söz konusu sebeplerin ortadan kalkması ile beraber sertleşme sorununun ortadan kalkması beklenir. Unutulmaması gerekir ki sertleşme sorunu geçici olsa da, bir uzmana muayene olmak gereklidir ve burada özellikle sorunun öyküsü ve fiziksel muayene önem taşımaktadır. 

Böylece muayene sonucunda hem sertleşme sorununa neden olan sebepler tespit edilir hem de baş etme yöntemleri belirlenir. Yapılan muayene sonucu doktor, kişiye birtakım tavsiyeler verebileceği gibi ilaç tedavisi uygulanmasına da karar verebilecektir.

Geçici sertleşme sorunu; fazla kilo alma, yorgunluk, stres, aşırı alkol veya sigara tüketimi, metabolizma sorunları, hareketsiz hayat, ilişkideki sorunlar, erkekte performans kaygısı gibi sebeplerden kaynaklanarak ortaya çıkabilecektir. 

Kronik Sertleşme Sorunu

Sertleşme sorunları geçici olarak bazı nedenlerden kaynaklı ortaya çıksa da bazı erkeklerde kronik olarak görülebilen bir durumdur. Kronik stres bozukluğu da tıpkı geçici sertleşme bozukluğu gibi aşırı yorgunluk, stres gibi sorunlardan kaynaklı ortaya çıkabilen bir durumdur. 

Ancak bu sebepler geçici sertleşme bozukluğundan farklı olarak kronik sertleşme bozukluğunu ve erkeğin cinsel olarak uyarılamaması sorununu tetikleyebilir. 

Kronik sertleşme bozukluğu ciddiye alınması gereken, başka bazı hastalıkların belirtisi niteliğinde bir ön sorun olarak ortaya çıkabilen ve ihmal edilmeden yardım alınması gereken bir sorundur. 

Sertleşme Sorununun Nedenleri Nelerdir?

Sertleşme sorunu; geçici ya da kronik olarak birçok farklı sebebin etkisi ile ortaya çıkabilir. 

Bu sebep; vücudunuzdaki duyulardan, hormonlarınızdan, sinir sisteminizden kaynaklanabileceği gibi psikolojik ve zihinsel sorunlardan da kaynaklanabilecektir. Bu sebepler ayrı ayrı sertleşme sorununa neden olabileceği gibi, birden fazla sebep bir araya gelerek de sertleşme sorununu tetikleyebilecektir. 

Sertleşme Sorununun Psikolojik Nedenleri 

Cinsel hayatın psikoloji ve zihinsel sağlık ile olan ilişkisi tahmin edilenden çok daha fazladır. Özellikle performans kaygısının yol açtığı psikolojik stres sertleşme sorununa neden olabilmektedir. 

Sertleşme sorununa sebep olabilen psikolojik nedenler şöyledir:

Sertleşme Sorununun Fiziksel Nedenleri 

Sertleşme sorunu psikolojik faktörlerin yanında fiziksel bazı nedenlerden kaynaklı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Diyabet
  • Aşırı kilo ve obezite
  • Kalp sorunları
  • Aşırı sigara ve alkol tüketimi
  • Parkinson
  • Tansiyon yüksekliği
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Uyku bozuklukları
  • Yeme bozuklukları
  • Prostat kanseri
  • Kan damarlarında tıkanıklıklar
  • Kolesterol yüksekliği 
  • Metabolizma sorunları

Psikolojik Faktörlerin Sertleşme Sorununa Etkileri Nelerdir?

Psikolojik sağlığımızın ihmal edilmemesi gerekir. Zira psikolojimiz; zihinsel sağlık, fiziksel sağlık ve cinsel sağlığın tümünde etkilidir ve oldukça önemlidir. 

Dolayısıyla tüm bunlar üzerinde etkili olan psikolojik sağlık, sertleşme sorununun da hem ortaya çıkmasında hem de başarılı bir şekilde alt edilmesinde oldukça önemli etkilere sahiptir.

Stres, kaygı, yorgunluk, depresyon vb. psikolojik bozuklukların tümü sertleşme sorununa sebep olan bir faktör halini alırken; bu sorunun çözümü ve iyileşme sürecinde de kişinin moralinin iyi olması, psikolojik sağlığının yerinde olması ve sorunun düzeleceğine olan inancı oldukça önemlidir. 

Stres ve Kaygının Sertleşme Sorununundaki Rolü

Stres; her insanın hayatında bazı zamanlar daha yoğun, bazı zamanlar ise daha az olsa da sıkça görülen ve doğru yönetilmediğinde başka bazı sorunları beraberinde getiren bir problemdir. 

Depresyon, zararlı madde bağımlılıkları, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, baş ağrısı, kronik yorgunluk, akne, kilo alımı, erken boşalma, orgazm olamama, cinsel isteksizlik vb. stresin tetiklediği sorunlara verebileceğimiz örneklerdir. 

Bunların yanında, sertleşme sorunu da stresin beraberinde getirebileceği problemlerden bir tanesidir. 

Kaygı ise kişinin bir duruma karşı tedirginliği, endişesi ve o durum ile ilgili şüphelerini ifade eder ve doğru yönetilemeyen kaygı durumu, başta anksiyete bozuklukları olmak üzere; tıpkı stres gibi psikolojik, fiziksel ve cinsel birçok probleme neden olabilir. Sertleşme bozukluğu da bu problemlerdendir.

Günlük Hayat Stresi ve Sertleşme Problemleri

Günlük hayat stresi; her insanın farklı şekillerde de olsa muhakkak yaşadığı bir sorundur. Ancak burada önemli olan kişinin, herkesin yaşadığı bu stres durumlarına nasıl tepki verdiği ve bu stresi yönetip yönetemediğidir. 

Zira doğru yönetilen stres, kişide olumsuz etkilere yol açamayacak ve hayatını negatif etkilemeyecek; yanlış yönetilen stres ise kişinin hem hayatını hem psikolojik sağlığını negatif etkileyecektir. 

Günlük hayat stresinin yanlış yönetimi yalnızca psikolojik sağlığı değil fiziksel, zihinsel ve cinsel sağlığı da negatif etkileyecektir. 

Günlük hayat stresinin yönetilememesi ya da yanlış yönetilmesinin tetikleyebildiği sorunlardan biri de sertleşme sorunudur. 

İlişki Kaygısı ve Performans Anksiyetesi

İlişki kaygısı partnerlerden birinin, ilişki yaşama konusunda bazı kaygılara ve endişelere sahip olmasını ifade ederken; performans anksiyetesi ise kişinin cinsellik konusunda beğenilmeme, yapamama gibi kaygılarının yüksek düzeylere ulaşarak anksiyete haline ulaşmasını ifade eder. 

İlişki kaygısı ve performans anksiyetesi; kişinin partneri ile arasında sürekli bir mesafe olmasına sebep olacak ve aynı zamanda partnerde erken boşalma, orgazm olamama, vajinismus, sertleşme sorunu gibi cinsel bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır. 

Depresyonun Sertleşme Sorununa Etkileri Nelerdir?

Depresyon; farklı sebeplerle ortaya çıkabilen, oldukça yaygın olarak görülen, birçok negatif semptom ile kendini gösteren ve aynı zamanda beraberinde başka pek çok sorunu da getirebilen bir psikolojik bozukluktur. 

Depresyonun beraberinde getirdiği sorunlar; psikolojik, cinsel, fiziksel ya da zihinsel olabilir. 

Öyle ki depresyonda olan bir bireyde; baş ağrısı, uyku bozuklukları, iştah kaybı, aşırı kilo verme, kronik yorgunluk, bağımlılıklar, cinsel sorunlar gibi birçok sorun ortaya çıkabilecektir.

Sertleşme bozukluğu da depresyonun beraberinde getirdiği cinsel sorunlardan biri halini alabilecektir. 

Depresyonun Cinsel Sağlık Üzerine Etkileri 

Depresyon; fiziksel, psikolojik ve zihinsel sağlık üzerinde oldukça negatif etkilere neden olabildiği gibi cinsel sağlık üzerinde de birçok olumsuzluğa neden olabilmektedir. 

Cinsel isteksizlik, depresyon tarafından en çok tetiklenen cinsel sorunlardandır. Depresyonun neden olabileceği diğer cinsel sorunlar ise şöyledir:

  • Sertleşme sorunu
  • Erken boşalma
  • Orgazm olamama 
  • Cinsellikten kaçınma

Sertleşme Sorununun Belirtileri Nelerdir?

Sertleşme sorunu yalnızca penisin cinsel ilişkiye yeterli olacak şekilde sertleşememesinden ibaret değildir. Başka bazı belirtilerle de kendini gösterir. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Cinsel ilişki sırasında penisin yeteri kadar sertleşmemesi
  • Erkek partnerin cinsel isteğinde düşüş
  • Orgazm sorunları
  • Sertleşmenin sürdürülebilir olmaması
  • Birleşme sorunları
  • Erekte olamama

Sertleşme Sorununun Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Sertleşme sorunu bireyi ve ilişkiyi pek çok açıdan negatif etkilemektedir. Bu etkiler fiziksel ve hem ilişki hem de birey açısından psikolojik olabilir. Hem doğrudan hem de dolaylı olarak gerçekleşebilen bu etkiler, bireyin hayatının olumsuz bir hal almasına neden olacaktır. 

Dolayısıyla sertleşme bozukluğunun ve neden olan faktörlerin ortadan kalkması için bireyin çaba harcaması oldukça önemlidir.

Sertleşme Bozukluğunun Bireysel Psikolojik Etkileri

Sertleşme bozukluğu birey açısından psikolojik bazı negatif etkilere yol açmaktadır. Bu etkileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Depresyon
  • Yoğun kaygı ve anksiyete
  • Uyuşturucu ve uyarıcı madde bağımlılıkları
  • Öz güven ve öz saygı düşüklüğü
  • Sosyallikten kaçınma (asosyallik)
  • Stres
  • Suçluluk psikolojisi

Bunun yanında sertleşme bozukluğunun dolaylı olarak etkili olduğu asosyal kişilik bozukluğu, uyku bozuklukları, öfke sorunları gibi psikolojik etkiler de vardır. 

Öz güven Kaybı, Suçluluk ve Utanç Duyguları

Her insan partnerini hem duygusal hem de cinsel açıdan tatmin etmek ister. Bu istek oldukça normaldir. Ancak tıpkı diğer cinsel sorunlar gibi sertleşme bozukluğu da hem kişinin hem partnerinin ilişkide cinsel yönden tatmin olmasının önüne geçmektedir. 

Dolayısıyla kişide sertleşme sorunu mevcutken en yoğun olarak görülecek etkiler suçluluk ve utanç duygusudur. Bu duygunun kaynağı partneri tatmin ve mutlu edemiyor olmak düşüncesidir. 

Bunun yanında kişi hem bir ilişki içindeyken özellikle partnerine karşı hem de yeni ilişkiler kurarken genel olarak, cinsel yönden öz güven düşüklüğü yaşayacaktır.

Sertleşme Bozukluğunun İlişki Üzerindeki Etkileri

Sertleşme bozukluğu hem bireyde meydana getirdiği psikolojik sonuçların etkisiyle dolaylı olarak hem de doğrudan ilişki üzerinde de birtakım negatif etkilere yol açacaktır

Partnerler arasında cinsel açıdan bir uzaklaşma yaşanması, uzun vadede ilişkinin tamamını etkileyecek ve partnerler arasında da çatışma ve gerginliğe yol açacaktır. 

Aynı zamanda bireyin yaşadığı öz güven düşüklüğü ve suçluluk duygusu, depresyon gibi olumsuzluklar da kişinin partneri ile iletişimini ve ilişkiyi negatif etkileyecektir

İletişim Sorunları, İlişkide Memnuniyetsizlik ve Çatışmalar

İletişim sorunları ilişkide hangi nedenden kaynaklanırsa kaynaklansın, birçok olumsuzluğa ve ilişkinin samimiyetinin kaybolmasına neden olacağı gibi sertleşme sorunları nedeniyle de meydana gelebilen ve ilişkiyi oldukça kötü etkileyen bir durumdur. 

Zira çiftler birbiriyle yaşadıkları bu sorunu konuşmaktan da kaçınabilir ve bu durum iletişim sorununu daha da derinleştirecektir. 

İlişkide memnuniyetsizlik ise hem doğrudan sertleşme sorununun bir sonucu olarak hem de erkek partnerin sertleşme sorunundan kaynaklı olarak yaşadığı öz güven düşüklüğünden kaynaklanabilecektir. 

Sertleşme sorununun bir sonucu olarak ilişkide çatışma ve gerginliklerin yaşanmasına ve tüm bunların partnerlerin arasında uzaklaşmaya ve samimiyetin kaybolmasına neden olacaktır. 

Cinsel Terapi ve Çift Terapisinin Sertleşme Bozukluğu Üzerindeki Etkileri 

Cinsel terapi hem bireysel olarak hem de ilişki içerisindeki cinsel sorunların çözümlenmesi, bu sorunlara yol açan sebeplerin ortaya çıkarılarak çözülmesi ve sorunların neticesinde çiftler arasında oluşan çatışma ve gerginliklerin çözülmesi açısından oldukça faydalıdır. 

Sertleşme bozukluğu hem psikolojik nedenler sonucu ortaya çıkabildiğinden hem çiftler arasında gerginlik ve çatışmalara yol açabildiğinden hem de bireyde psikolojik açıdan bazı olumsuzluklara yol açabildiğinden kişinin gerektiğinde profesyonel destek almaktan çekinmemesi gereklidir. 

Çift terapisi ve cinsel terapi; bireyin sertleşme sorununun psikolojik çözümlemesinin yapılması ve partnerler arasında yaşanan gerginliğin çözüme kavuşması açısından oldukça faydalıdır.

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ve Sertleşme Bozukluğu Üzerine Etkileri

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT); kişinin davranışları ile duygu ve düşüncelerinin nasıl bir ilişkide olduğuna odaklanan ve kişide istenmeyen davranışları ortaya çıkaran olumsuz duygu, düşünce ve inanç kalıplarını olumlu tutumlar ile değiştirmek üzerine çalışan bir terapi türüdür. 

Sertleşme bozukluğu ise; depresyon, kaygı, anksiyete, stres, kronik yorgunluk gibi psikolojik etkenler sonucu ortaya çıkabilecektir. 

Dolayısıyla psikolojik nedenler ile sertleşme sorunu yaşayan bir bireyin bu soruna neden olan psikolojik etkenlerinin çözümlenmesi ve bu psikolojik etkenlerin derinine inerek temelde yatan düşünce ve inanç kalıplarının değiştirilmesi açısından bireysel davranışçı terapi (BDT) oldukça ideal bir yöntem olacaktır

Stres Yönetimi ve Gevşeme Tekniklerinin Sertleşme Sorunu Üzerine Etkileri

Stresin doğru yönetilmesi kişinin bütünüyle sağlığı açısından olduğu gibi cinsel sağlık açısından da oldukça önemlidir. 

Günlük hayatta yaşanan stresli durumlar elbette her insanın başına gelebilmektedir ancak bu durumların oluşturduğu stres dahi doğru yönetilmediğinde pek çok olumsuzluğa yol açabilecektir. 

Sertleşme bozukluğu da doğru yönetilmeyen stresin sonuçlarından biridir. Üstelik sertleşme bozukluğu da kişide başlı başına bir stres faktörü halini alır ve kişinin içinden çıkamadığı bir kısır döngü oluşur. 

Dolayısıyla kişinin; stres yönetimini sağlaması hem sertleşme bozukluğu yaşama riskini azaltacak hem de var olan sertleşme bozukluğu ile baş etmesine yardımcı olacaktır. 

Gevşeme teknikleri ise hem kişinin stresini yönetmesine yardımcı olarak sertleşme sorunu riskini azaltacak hem de kişinin genel olarak rahatlamasına ve daha sağlıklı bir cinsel yaşama sahip olmasına katkıda bulunacaktır. 

Yaşam Tarzı Değişikliklerinin Sertleşme Bozukluğu Üzerine Etkileri

Kişinin sertleşme bozukluğu riskinden arınmak ve var olan stres bozukluğu sorunu ile baş edebilmek için yaşam tarzında yapabileceği bazı değişiklikler vardır. Bu değişikleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Yoga ve meditasyon yapmak
  • Sporu yaşam rutinine dahil etmek
  • Stres faktörlerinden mümkün olduğunca uzak kalmak
  • Öz güven yükseltmek için faydalı olan aktiviteleri hayatına endekslemek
  • Beslenme düzenini iyileştirmek
  • Uyku düzenine dikkat etmek

Sertleşme Sorununda Partner Desteğinin Önemi

Partnerlerin birbirine olan desteği ve ilişkide doğru iletişime önem verilmesi birçok sorunun çözümü açısından öncelikli ve ilişkinin devamlılığı açısından da oldukça önemlidir. 

Partnerlerin cinsellik esnasında iletişimsiz kalması, birbiriyle konuşmaktan çekinmesi, sorunların çözümü sırasında birbirlerine destek olmaması ya da partnerden gelen desteğin kabul edilmemesi özellikle cinsel sorunların zamanla büyüyüp; çözülmeyerek ilişkinin devamlılığının önünde büyük bir engel olmasına neden olacaktır. 

Dolayısıyla sertleşme bozukluğu açısından da partnerlerin iletişim kurarak ilerlemesi, gerektiğinde birlikte profesyonel destek almaktan çekinmemeleri ve sertleşme bozukluğu yaşayan partnerin diğer partnerden destek görmesi, sorunun çözülmesi açısından en önemli noktalardan bir tanesidir.

Kişi partnerinden destek gördüğünde sertleşme bozukluğunun getirdiği birçok psikolojik sorun ile baş etmesi daha kolay olacak ve gereken anlayışlı yaklaşım partner tarafından karşılandığında kişi, sertleşme bozukluğu ile mücadele etmesi açısından gereken inancını da koruyacaktır. 

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog10 Ağustos 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı