Rixper
- Rixper Nedir, Ne İçin Kullanılır?
- Rixper Etken Maddesi Nedir?
- Etken Maddesi Risperidon Olan İlaçlar
- Rixper Antidepresan Mıdır?
- Rixper Nasıl Kullanılır?
- Rixper Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
- Rixper Kaç Mg? Kutusunda Kaç Tane Var?
- Rixper Çocuklarda Kullanılabilir Mi?
- Rixper’in Yaşlılarda Kullanımı
- Rixper Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?
- Emziren Anneler Rixper Kullanabilir Mi?
- Rixper Bağımlılık Yapar Mı?
- Rixper Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?
- Rixper Kilo Aldırır Mı?
- Rixper Uyku Yapar Mı?
- Rixper Ne Kadar Sürede Etki Eder?
- Rixper Reçetesiz Alınabilir Mi?
- Rixper Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi?
- Rixper Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?
- Rixper Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?
- Rixper Açken Mi Kullanılır Tokken Mi?
- Rixper Hangi İlaçlar İle Beraber Kullanılamaz?
- Rixper Yan Etkileri Nelerdir?
- Çok Yaygın Görülen Rixper Yan Etkileri
- Yaygın Görülen Rixper Yan Etkileri
- Yaygın Olmayan Rixper Yan Etkileri
- Seyrek Görülen Rixper Yan Etkileri
- Çok Seyrek Görülen Rixper Yan Etkileri
- Rixper Doz Aşımı
Rixper adlı ilaç üzerine kaleme aldığımız içeriğimizde; ilaç hakkındaki merak ettiklerinize cevaplar bulmayı amaçladık. Yazımız herhangi bir şekilde ilaç kullanım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacı doktorunuz özellikle sizin için önermedikçe kullanmamalı, doktorunuzun önerdiği ilaçları ise yalnızca doktorunuzun belirlediği doz ve sıklıkla almalısınız.
Rixper Nedir, Ne İçin Kullanılır?
Antipsikotikler isimli ilaç grubuna ait bir ilaçtır. Bu grup ilaçlar genellikle psikoz (ruhsal bozukluk) durumunda kullanılır.
Rixper’in kullanım amacı genellikle şöyledir:
- Saldırganlık, kuruntu, aşırı şüphecilik, halüsinasyon, zihin karmaşası gibi duygudurum ve davranışları etkileyen durumları tedavi etmek ve bunları yaşayan kişilerdeki çekingenlik, utanç ve suçluluk duyguları gibi belirtileri azaltmak,
- Kişinin bozulan ruh halini dengelemek,
- Aşırı agresiflik, yıkıcı davranış bozuklukları gibi durumları tedavi etmek.
Rixper Etken Maddesi Nedir?
Rixper etken maddesi Risperidon’dur. Etken madde olarak her bir film kaplı tablette 1 mg Risperidon içermektedir (1 mg Rixper tabletler için).
Aynı zamanda Rixper 6,25 gr laktoz içermektedir.
Etken Maddesi Risperidon Olan İlaçlar
Etken maddesi Risperidon olan ilaçlar şu şekilde sıralanabilir:
- Risperdal
- Ripesil
- Rileptid
- Ricus
Rixper Antidepresan Mıdır?
Rixper antipsikotik ilaç grubuna dahildir. Antipsikotik ilaçlar ise antidepresan ilaçlardan farklıdır. Peki nedir bu fark? Antidepresanlar genel olarak depresyon ve kaygı bozuklukluklarının tedavisinde kullanılırken antipsikotik ilaçlar ise genel olarak şizofreni türevi hastalıkların tedavisinde psikoz olarak adlandırılan ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılmaktadır.
Rixper Nasıl Kullanılır?
Rixper ağız yoluyla yemeklerden önce veya sonra kullanılabilmektedir. Rixper tabletleri aç veya tok karnına bol su ile yutulmalıdır.
Rixper’in kullanım dozu günlük olarak hastalığınıza göre değişecek şekilde 0.5 miligram ile 6 miligram arasında değişiklik gösterecektir. Rixper’in size uygun olan kullanım dozuna mutlaka doktorunuz karar vermelidir.
Rixper Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Rixper’i kullanmaya başlamadan önce bilmeniz gereken bazı önemli noktalar öyledir:
- Rixper’i alkol ile beraber kullanmamaya özen göstermelisiniz.
- Rixper bazı hastalarda baş dönmesine neden olabilmektedir. Dolayısıyla, ortaya çıkabilecek tehlikelerden dolayı, Rixper kullanırken doktorunuza danışmadan araç ve makine kullanmamalısınız.
- Rixper kullanmadan önce aşağıda sözünü edeceğimiz; yan etkileri, hangi durumlarda kullanılamayacağı veya dikkatli kullanılacağı, hangi özel gruplarda Rixper’in nasıl kullanılacağı gibi hususları dikkatle incelemelisiniz.
Rixper Kaç Mg? Kutusunda Kaç Tane Var?
Rixper’in her bir kutusunda 20- 30 film tablet bulunmakla beraber bu film tabletlerden her biri 1 mg, 2 mg, 3 mg ya da 4 mg olacak şekilde çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan hangisinin sizin için uygun olduğuna doktorunuz yaş, hastalığınızın durumu gibi faktörleri göz önünde bulundurarak karar verecektir.
Rixper Çocuklarda Kullanılabilir Mi?
Öncelikle Rixper’in 5 yaş ve altındaki çocuklar için kullanımı ile ilgili yeterli bir deneyimi bulunmamaktadır.
Diğer gruplar için ise tedavisinde kullanılacağı hastalığa göre değişkenlik gösteren uygulamalar bulunmaktadır. Bunlardan şu şekilde bahsedebiliriz:
- Şizofreni için: 18 yaş altı çocuk ve gençlerde kullanımı önerilmez.
- Otizm için: 20 kg’nin altındaki hastalar için önerilen günlük doz 0,25 mg; 20 kg’nin üstündeki hastalar için önerilen günlük doz ise 0,50 mg’dir.
- Yıkıcı davranış bozuklukları için: 50 kg’nin altında olan hastalar için başlangıç dozu en fazla 0,25 mg olabilir. Bu doz her seferinde 0.25 mg’yi aşmayacak şekilde arttırılabilir. 50 kg’nin üstünde olan hastalar için ise başlangıç dozu en fazla 0.50 miligram olacaktır. Bu doz miktarı her seferinde en fazla 0.50 mg olacak şekilde arttırılabilir.
- Bipolar mani için: 18 yaş altı çocuk ve gençlerde kullanımı önerilmez.
Rixper’in Yaşlılarda Kullanımı
Rixper’in 65 yaş üstü hasta grubunda kullanımı hangi hastalığın tedavisinde kullanılacağına göre değişmektedir. Bu durumları şöyle açıklayabiliriz:
- Şizofreni için: Başlangıç dozu 0.50 mg ve günde iki defa alınacak şekilde önerilirken bu doz doktorunuz tarafından zamanla 1 mg’dan 2 mg’a arttırılabilir.
- Mani için: Başlangıç dozu şizofreniyle aynıdır; günde kidi defa ve 0.50 mg önerilir. Doktorunuz tedavi karşılığı vücudunuzun vereceği yanıta göre dozu arttırabilecektir.
Rixper Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?
Eğer hamileyseniz ve Rixper kullanmak istiyorsanız bu durumu mutlaka doktorunuza belirtmeniz gerektiğini unutmayınız.
Eğer hamileliğinizin son üç ayında Rixper kullanacaksanız bebeğinizin bazı komplikasyonlara sahip olabileceğini ve böyle bir durumda mutlaka doktora başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu komplikasyonlardan bazıları: uyku hali, huzursuzluk, solunum sıkıntısı, kaslarda kasılma ve titremedir.
İlacı kullandığınız sırada hamilelik gibi bir düşüncenizin oluşması durumunda da doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Emziren Anneler Rixper Kullanabilir Mi?
Emziriyorsanız bunu mutlaka ilacı kullanmaya başlamadan önce doktorunuza belirtmelisiniz. Böyle bir durumda doktorunuz kesinlikle Rixper kullanmanız gerektiğine karar vermediği sürece Rixper kullanmamanızı tavsiye ederiz.
Rixper Bağımlılık Yapar Mı?
Rixper antipsikotik grubuna dahil bir ilaçtır ve bu grupta bulunan ilaçlar birkaç istisnai vaka dışında bağımlılık yapmamaktadır. Dolayısıyla Rixper bağımlılık yapmaz. Ancak tedbir olarak ilacın bir anda değil dozu azaltılarak bırakılması önerilir.
Rixper Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?
Rixper’in yaygın görülen yan etkilerdinden biri de özellikle erkeklerde ereksiyon bozukluğu, cinsel isteksizlik, ereksiyonu sürdürmede güçlük gibi cinsel işlev bozukluklarına neden olmasıdır. Bunun yanında kadınlar açısından Rixper’in erkeklere nazaran daha az da olsa cinsel işlev bozukluğuna neden olma riski vardır.
Rixper Kilo Aldırır Mı?
Rixper kullanımı sırasında kilonuzda artış meydana gelebilir. Belirli bir miktarda alınan kilo ise günlük işlevlerinizi yerine getirmenizi zorlaştıracaktır. Dolayısıyla Rixper kullanımı sırasındaki kilonuzu hem siz hem de doktorunuz gözlem altında tutmalısınız.
Rixper Uyku Yapar Mı?
Rixper uyku yapmaz. Aksine Rixper’in çok yaygın görülen yan etkileri uykulu hal ancak uykuya dalmakta güçlük çekmek dolayısıyla uykusuzluktur.
Rixper Ne Kadar Sürede Etki Eder?
Rixper ilacı etkisini zamana yayılacak şekilde gösterir ve hastaların çoğunda bu etkiler en az iki haftalık kullanımdan sonra ortaya çıkmaya başlayacaktır. Ancak hastadan hastaya bu etki süresi birçok faktörün etkisiyle değişiklik gösterebilecektir.
Rixper Reçetesiz Alınabilir Mi?
Rixper reçetesiz olarak alınamayacaktır. Dolayısıyla Rixper kullanmanız için mutlaka bir doktor tarafından reçete edilmesi gerekir.
Rixper Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi?
Aile hekimleri Rixper yazabilir. Ancak aile hekiminin ilacın kullanımının sizin için uygun olup olmadığının değerlendirilmesi için sizi bir psikiyatri uzmanına yönlendirmesi daha iyi olacaktır.
Rixper Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?
Aşağıda sayacağımız durumların varlığını mutlaka doktorunuza belirtmeli ve ayrıca bu durumların varlığında ilacı dikkatli kullanmalısınız:
- Yüksek kan basıncı, kalp damar hastalıkları gibi inmeye yol açabilecek herhangi bir durumunuz var ise
- Beyin kan damarları, kalp kan damarları veya doğrudan kalp ile ilgili bir hastalığınız varsa
- Önceden herhangi bir durumda sizin isteğiniz dışında dil, ağız veya yüz bölgesinde hareketlenmeler olduysa
- Bunama var ise
- Parkinson bunama hastalığınız varsa
- Kalp krizi geçmişiniz varsa
- Erkekler için sertleşme sorunu ya da ereksiyon bozukluğu tarzı bir durum geçirmişseniz
- Diyabet hastası iseniz veya diyabet riskiniz varsa
- Önceden beyaz kan hücrelerinizde azalma tespit edilmişse
- Epilepsi hastalığınız varsa
- Böbrek veya karaciğer hastalığınız varsa
- Kontrol etmesi güç bir vücut sıcaklığınız varsa
- Uyku apnesi yaşıyorsanız
- Prolaktin hormonuzunun sayısı riskli derecede fazla ise
Rixper Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?
Aşağıdaki durumların varlığında Rixper kullanımı önerilmez. Bu durumların varlığını doktorunuza mutlaka belirtmelisiniz:
- Rixper’in içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı alerjiniz var ise
- Torsades de Pointes (ölüm riski olabilen kalp ritim bozukluğu) veya Uzamış QT Sendromuna (kalp aritmisine yol açar.) sahipseniz.
Rixper Açken Mi Kullanılır Tokken Mi?
Rixper’in aç veya tok karnına kullanımı arasında bir fark bulunmamaktadır.
Rixper Hangi İlaçlar İle Beraber Kullanılamaz?
Aşağıda sayacağımız herhangi bir ilacı kullanıyor olmanız halinde Rixper’i kullanmaya devam edip etmeyeceğinize doktorunuz karar verecektir. Dolayısıyla böyle bir durumda mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
- Kalp atış hızını azaltan ilaçlar
- Alerji llaçları
- Kandaki potasyum değerini düşüren ilaçlar
- Yüksek kan basıncını tedavi eden ilaçlar
- Parkinson veya epilepsi ilaçları
- Sıtma ilacı
- Kalp ritmini düzenleyen ilaçlar
- Beyin üzerinde etkili olan sakinleştirici ilaçlar
- Opioid içeren ilaçlar
Rixper Yan Etkileri Nelerdir?
Rixperin yan etkileri çok yaygın görülenler, yaygın görülenler, yaygın olmayanlar, seyrek olanlar ve çok seyrek olanlar olacak şekilde 5’e ayrılmaktadır. Bunları açıklayacak olursak:
Çok Yaygın Görülen Rixper Yan Etkileri
- Uykuya dalmada zorluk çekmek,
- Tepkilerde azalma ve uykulu hal,
- Parkinsonizm(kaslarda sertlik, hareketlerde yavaşlama vs.),
- Şiddetli baş ağrısı
Yaygın Görülen Rixper Yan Etkileri
- Deri döküntüsü,
- Kızarıklık,
- Sinirlilik,
- Depresyon,
- Uyku bozuklukları,
- İştah artışı,
- Kilo alma,
- Baş dönmesi,
- Öksürük,
- Kalp atış hızında artış,
- Akciğer enfeksiyonu,
- İdrarını tutamama,
- Titreme,
- Baş dönmesi
Yaygın Olmayan Rixper Yan Etkileri
- Alerjik reaksiyon,
- Şeker hastalığı,
- Kasılmalar,
- Bilinç kaybı,
- İnme,
- İştahsızlık,
- Mani,
- Cinsel isteksizlik,
- Saç dökülmesi,
- Kurdeşen,
- Sık idrara çıkma,
- Kaşıntı,
- Kadınlarda reglin gecikmesi,
- Erkeklerde sertleşme bozuklukları
Seyrek Görülen Rixper Yan Etkileri
- Uyurgezerlik,
- Uykusuzluk,
- Enfeksiyon,
- Kepek,
- Orgazm olamama,
- Duygusuz hissetme,
- Kalp atış hızında düzensizlik,
- Aşırı su içme isteği,
- Bağırsaklarda iltihaplanma,
- Dudaklarda çatlama,
- Dilde şişme
Çok Seyrek Görülen Rixper Yan Etkileri
- Solunum güçlüğü,
- Boğazda şişlik,
- Bağırsakta kas hareketsizliği ve
- Tıkanma
Rixper Doz Aşımı
Rixper kesinlikle yalnızca doktorun belirttiği dozda alınmalıdır. Doz aşımı halinde uyuşukluk, taşikardi, hipotansiyon gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
Rixper doz aşımı durumunda mutlaka yeterli oksijen alımı sağlanmalıdır. Ayrıca uygun destekleyici önlemler alınmalı ve hasta bir süre tıbbi gözlem altında tutulmalıdır.
Dolayısıyla Rixper’in doktorun belirttiğinden fazla dozda alındığının fark edilmesi halinde mutlaka doktora başvurmanız gerekir. Rixper doz aşımından korunmak için kişisel önlemlerinizi almalı ve ilacı aldığınızı unutup tekrar içme tehlikesinin önüne geçmek için alarm kurma, ilaç alındığında bir yeri işaretleme, her gün aynı saatte alma gibi yöntemler geliştirmelisiniz.
hiçbir ilacı doktorunuzun size reçete ettiğinden daha farklı bir şekilde veya dozda almamalısınız.