Psikolojinize İyi Gelecek Yiyecekler

Yemek yemeyi hepimiz severiz. Özellikle annemizin ve büyükannemizin yaptığı mis gibi kokan ve lezzetli yemekleri görünce dayanamayız. Beslenmek vücudun en temel ihtiyaçlarındandır ve enerji için düzenli olarak beslenmemiz gerekir. Zaman zaman kendimizi kötü hissettiğimizde yemek yeme isteğimiz azalabilir ve iştahımız kaçabilir. Fakat sizi bu durumdan kurtaracak ve mutlu edecek birçok besin mevcut. Sizler için aşağıda listelediğimiz yiyecekler kendinizi kötü hissettiğinizde, depresyondaysanız veya üzgünseniz sizi mutlu etmek için yardımcı olacaklardır. Bunların yanında bir uzmanla görüşerek psikolojik destek almak ve sizi mutlu edecek stratejileri öğrenmek için platformumuzdaki bir psikolog ile dilediğiniz zaman online terapi yapabilirsiniz. Şimdi gelin hep birlikte bu lezzetli yiyeceklerin neler olduğuna bakalım:

Depresyona İyi Gelen Yiyecekler

Tavuk: Bolca B6 vitamini bulunan tavuk, dopamin ve serotonin (mutluluk hormonu) üretimini artırdığı için tüketildiği takdirde kişinin mutluluk seviyesini artırıyor ve buna bağlı olarak depresyonun da önüne geçmede fayda sağlıyor. Özellikle serotonin eksikliğinin psikolojimizi olumsuz yönde etkilediği bilinen bir gerçek. 
 

Elma: B vitaminleri, potasyum ve fosfor deposu olan elma, sinirleri yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda duygudurum bozuklukları yaşayan kişilerin günlük elma tüketmeleri depresyon gibi rahatsızlıkların mücadelesinde faydalıdır.


Bal: Bal, doğal şekere sahip olduğu için ani tatlı krizlerinde, mutsuz hissettiğimizde yapay ürünler yerine tercih edebileceğimiz bir besindir. İçindeki bu doğal şeker depresif duygularla savaşmaya yardımcı olur ve sinirleri yumuşatır. Gün içinde 1 tatlı kaşığı bal gerginliği azaltır ve sakinlik sağlar.


Balık: Omega 3 yağ asitlerinin psikoloji üzerinde oldukça fazla etkisi olduğu uzmanlar tarafından onaylanmıştır. Araştırmalara göre balık ve balık yağı tüketimi arttıkça depresyon riski de bir o kadar azalıyor. Omega 3 bakımından zengin somon, uskumru, ton balığı gibi balıkların sadece depresyonu önlemede değil, aynı zamanda baş etme sürecinde de kullanılabileceği düşünülmektedir. Balığı çok sık tüketen toplumlarda depresyona girme oranının çok daha düşük olduğu da ayrıca gözlemlenmiştir.


Kakule: Kakule sinirleri yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Demleyip içtiğinizde psikolojik olarak gevşemenizi sağlar, stresiniz azalır.


Kaju: Sinir sistemini yatıştırmada oldukça başarılı olan kaju, C vitamini, magnezyum, B6 vitaminlerini barındırır. İçerdiği vitamin ve minerallerin etkisiyle depresyonla mücadelede sıklıkla kullanılır.


Safran: Safranın yatıştırıcı özelliği vardır. Kişiyi sakin ve dingin yapar. Bunun yanında serotonin düzeyini dengelediğinden mutluluk verir.


Kakao: Kakao vücuda endorfin hormonu salgılatır. Bu hormon gerginliği ve stresi azaltarak daha mutlu hissetmemizi sağlar.
 

Zerdeçal: Zerdeçalın içinde bulunan curcumin adlı madde serotonin üretimini artırır.


B Vitamini İçeren ve Depresyona İyi Gelen Diğer Besinler: Tahıllar, ıspanak, fıstık ezmesi, biftek, ayçiçeği, patates, muz, nohut, yumurta, peynir, süt, ceviz.


E Vitamini İçeren ve Depresyona İyi Gelen Besinler: Ayçiçek yağı, badem, yer fıstığı, brokoli, aspir yağı, buğday tohumu yağı, kabak çekirdeği, maydonoz, avokado.
 

Anksiyeteye İyi Gelen Yiyecekler


Balık: Omega 3 kaynağı olan balık, aynı zamanda magnezyum da barındırır. İçeriğindeki magnezyum vücudu rahatlatıcı etkiye sahiptir ve kaygıyı azaltır.


Süt Ürünleri: Süt ürünlerinde triptofan adında bir aminoasit bulunur. Bu madde ruh halinin düzelmesine ve gevşemeye yardımcı olur.


Deniz Yosunu: Deniz yosununda magnezyum ve triptofan bulunur. Tüketildiği zaman sakinleştirir, kaygıyı azaltır ve mutluluk verir.


Badem: Yüksek oranda magnezyum içerir. Magnezyumun sakinleştirici ve gevşetici bir etkisi vardır. Bu nedenle stresliyken ya da kaygılıyken badem tüketebilirsiniz.


Çikolata: Şekersiz ve bitter çikolata kortizol hormonunu azaltarak sinirleri yatıştırır ve stresi azaltır.


Muz: Muzda yüksek oranda potasyum vardır. Potasyum sinir sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve anksiyete ile başa çıkmada oldukça faydalıdır.


Şeftali: İçeriğindeki vitamin ve mineraller kaygıyla mücadelede yardımcı olmaktadır.


Psikolojiye İyi Gelen Diğer Yiyecekler


Halsiz ve yorgunsanız: Stresli bir dönemdeyseniz ve halsiz düştüyseniz süt, peynir veya ayran tüketerek sakinleşip enerji kazanabilirsiniz.


Özgüven eksikliğiniz varsa: Balık tüketin. Balıkta bulunan fosfor, özgüveninizi geri kazanmada size destek olacaktır. Balığın yanında kurubaklagillerin de özgüven eksikliğine iyi geldiği belirtiliyor.


Sinirliyseniz: Marul, maydonoz, adaçayı, yeşilçay, fındık, ceviz, bal tüketebilirsiniz. Ayrıca sinirliyken kırmızı et, kahve, sigara ve alkol tüketmemeye çalışın.
 

Mutluluk için: Çilek, muz, ananas, kivi, yeşillik tüketebilirsiniz.


Yeşil Çay: Japonya’da “ruh hali düzenleyicisi” olarak bilinen yeşil çayın içindeki l-theanine adlı bir aminoasit sayesinde bu ismi aldığı biliniyor. Ruhsal dalgalanmalarda dengeyi sağlamak için yeşil çay kullanılabilir.


Su: En doğal antidepresandır. Vücudunuzun su alımına dikkat etmelisiniz. Vücudunuza yeterli miktarda su almazsanız dehidrasyonla birlikte depresyon belirtileri yaşayabilirsiniz. Bu nedenle hem fiziksel hem mental sağlığınız için su tüketiminize dikkat etmelisiniz.

 

Beslenme hem vücut için hem de psikoloji için çok önemlidir. Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak kişinin hayat kalitesini artırarak daha iyi hissetmesini sağlar. Bunun yanı sıra eğer bir uzmandan psikolojik destek almak isterseniz psikologofisi.com'dan dilediğiniz zaman uzmanlarımızla görüşme yapabilirsiniz. Sağlıkla kalın.

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog22 Mart 2019
Yorumlar
0/1500

Çok değerlisiniz, bilgiler için teşekkür ederim...

30 Ocak 2020

Çok teşekkürler

19 Nisan 2021
En uygun fiyatlarla

Online Terapi