pedofili ne demek

Pedofili Nedir? Pedofili Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Pedofili, ergenlik dönemine girmemiş çocuklara karşı duyulan; süregiden cinsel arzu olarak tanımlanabilir. Konuya dair bilinçli ve kapsamlı bir yaklaşım önemlidir çünkü bu adli ya da kriminal değil, parafililer kategorisinde yer alan klinik bir vakadır. Yazımızın devamında pedofiliye dair merak ettiklerinize cevap bulacak ve önleyici yaklaşımlara dair ipuçları edineceksiniz. Keyifli okumalar dileriz…

Pedofili Ne Demek?

Parafilileri kısaca tanımlamak gerekirse, alışılmışın dışında objelere, durumlara ve hatta aktivitelere karşı cinsel çekim duymaktır. Parafili kategorisinde yer alan pedofili ise en az 16 yaşında olan bir bireyin; henüz ergenlik dönemine girmemiş (genellikle 13 yaşlarında ya da daha küçük) çocuklara karşı en az 6 aylık süre boyunca cinsel olarak uyarılmasını, cinsel olarak uyarıcı yoğun fanteziler kurmasını ve bu davranışların yineleyici şekilde ortaya çıkmasını içerebilir. Bu uyarılma kişinin hayattaki işlevsellik alanlarında (toplumsal, mesleki vb.) bozulmaya neden olur. Ve kişinin pedofilik olduğunu söyleyebilmek için kendisi cinsel uyarılma yaşadığı çocuktan en az 5 yaş büyük olması gerekmektedir. 

Hangi bireylerin pedofiliye daha yatkın olduğu konusunda kesin bilgiler bulunmamaktadır ancak çevresel faktörlerin (örn: daha az ödüllendirici bir yaşam) önemi yadsınamaz.

Pedofili Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Pedofili ile Çocuk İstismarı Aynı Şey Midir?

Yaygın fikrin aksine pedofili ve çocuk istismarı aynı şey değildir. Pedofili, ergenlik öncesi çocuklara karşı süregiden yoğun cinsel uyarılmayı ifade ederken, çocuk istismarı çocuklara karşı fiziksel, duygusal veya ihmal yoluyla gösterilen zarar verici davranışların tamamını içerir. Ayrıca pedofilide, çocuk istismarından farklı olarak; düşünce her zaman davranışa dökülmeyebilir.

Pedofili Sadece Erkeklerde Mi Görülür?

Bir diğer yaygın olarak yanlış bilinen bilgi ise pedofilinin sadece erkeklerde görüldüğü üzerinedir. Konuya dair damgalayıcı yaklaşımlardan ötürü pedofilinin yaygınlık oranlarına dair literatürde kesin bulgular yer almamaktadır. Ancak kadınlar arasında da görüldüğü, ve çocuk cinsel istismarı vakalarının %6-24’ünde istismarcının kadın olduğunun raporlandığı bir çalışma bulunmaktadır.

Toplum ve Medyanın Pedofili Algısındaki Rolü

Konuya dair daha kesin ve doğru bilgiler edinilebilmesi ve damgalamanın önüne geçilebilmesi için toplumsal algı ve medya tutumu büyük öneme sahiptir.

Toplumsal algı, pedofili ve çocuk istismarının aynı şey olduğu yönündedir fakat bu yanlıştır çünkü pedofili düşünceleri her zaman davranışa dökülmez demiştik. 

Pedofilik bireylerin bir klinik vaka olarak değil, sapkın bireyler olarak görülmesi konuya dair ciddi bir damgalamayı beraberinde getirir. Bu damgalayıcı ve cezalandırıcı yaklaşım konuya dair bilimsel çalışmaların yapılmasının ve çözümler üretilmesinin önüne geçer.

Konuya dair çözümleyici yaklaşım; doğru bilgilerin yayılması, önleyici politikaların desteklenmesi, ve pedofili semptomları gösteren bireyleri uzman desteği almaya yönlendirmek olacaktır.

Neden Pedofili Hakkında Konuşmalıyız?

Yanlış bilgilerin, tabulaştırmanın, damgalamanın ve salt cezalayıcı yaklaşımın önüne geçmek için pedofili daha fazla doğru kaynakları baz alarak konuşulmalıdır. Negatif tutumlar iyileştirilmeli, bilimsel çalışmaların ve çözümleyici yaklaşımın önü açılmalıdır. 

Çocukların pedofiliden korunması için uzman görüşlerine önem vermek, doğru bilgiyi yaymak ve çalışmaların önünü açmak oldukça önemlidir. Ayrıca pedofili hakkında konuşmak ve doğru bilgiyi yaymak; ailelerin ve eğitimcilerin çocukları fiziksel ve dijital istismardan nasıl koruyabileceklerine dair bilinçlendirilmeleri için de büyük önem arz etmektedir. 

Aileler Çocukları Pedofiliden Nasıl Koruyabilir?

Ailelere düşen koruyucu davranışlar çocuklara doğru mahremiyet eğitimini vermek, güvenli ve güvensiz dokunuşları öğretmek, aile ile çocuk arasındaki açık iletişimi korumak, dijital güvenliği sağlamak, çocukların çevresindeki yetişkinlerin şüpheli davranışlarını takip etmek ve çocuğun davranışlarını izlemektir. 

Çocuklar vücutlarına onların izni olmadan dokunulamayacağını, bazı temasların kötü niyetli olabileceğini ve kötü niyetli bir davranışa maruz kaldıklarında bunu aileleri ile paylaşabileceklerini bilmelidirler. 

Okullarda farkındalık yaratmak ve çocukları şüpheli durumlara karşı bilinçlendirmek de oldukça önemlidir. Çocukların bedenleriyle ilgili sınırlara saygı duyulması gerektiğini öğretmek, şüpheli durumları fark edip bildirmek, ve güvenli ortamı sağlamak oldukça kritik önleyici yaklaşımlardır.

Pedofili Vaka Örneği

Pedofili üzerine örnek bir vakadan bahsetmek istiyorum. Öznenin kimlik bilgilerini gizleyerek ve seanslara dair detay vermeden, genel hatları ile bahsedeceğim;
C.T. (kimlik bilgileri gizlidir), 42 yaşında bir yazılım mühendisi. Çocuk ve gençlik yıllarında ihmalkar ve travmatik durumlara maruz kalmış. Sosyal ilişkilerinde hep zorlanmış, duygusal olarak zorlayıcı dönemlerden geçmiş. Ne zaman başladığını hatırlamadığını ifade etmekle beraber uzun yıllardır ergenlik öncesi yaştaki çocuklardan cinsel uyarılma yaşadığını hissediyor. Bu cinsel dürtülerinden ötürü oldukça utanıyor, suçlu hissediyor ve dolayısıyla yaşadıklarını kimseyle de paylaşamıyordu. Yaşadıklarını araştırırken bunun klinik bir vaka olduğunu ve tedavisinin mümkün olduğunu öğrendi. Cinsel dürtülerini kontrol etmeyi öğrenmek ve ilişkilerini güçlendirebilmek amacıyla kendisinin destek sürecinde Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) tekniklerine başvuruldu. Terapi süreci sonunda dürtülerini kontrol etmeyi öğrenip daha sağlıklı sosyal ilişkiler geliştirebilir oldu, şikayetlerinden ötürü hissettiği utanç ve suçluluk duygularından kurtuldu. Artık kendi hayatını yeniden şekillendiriyor ve toplum için de bir tehdit oluşturmamaya başlıyor.

Vaka örneğimizden de görüleceği üzere pedofili eğilimi olan herkes çocuk istismarcısı olmayabilir. Pedofilik bireyler kendileri de yaşadıkları deneyimlerden şikayetçi olabilir fakat bu konuda ne yapabileceğini ve ne yapması gerektiğini bilmiyor olabilir. Siz de ilgili vakanın belirtilerini taşıdığınızı düşünüyorsanız ya da bu belirtileri taşıyan birini tanıyorsanız, profesyonel psikolojik destek yardımcı olabilir.

Ben ve PsikologOfisi bünyesindeki diğer meslektaşlarım sizlere bu yolda destek vermeye her an hazırız. Dilerseniz hemen şimdi profilimi ziyaret edebilir ve anında online terapi randevunuzu oluşturabilir, veya ana sayfamızı ziyaret ederek online psikologların tümünü inceleyebilirsiniz.

Yazar
Avatar
Ömer TürkerPsikolog11 Ekim 2023
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı