çalışma psikolojisi

Nefret Ettiğiniz Bir İşte Çalışmak Ruh Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

İçindekiler


Kariyeriniz söz konusu olduğunda, kelimenin tam anlamıyla nefret ettiğiniz bir işten daha kötü bir şey yoktur. Yapılan son araştırmalara göre, "düşük kaliteli" bir işe (nefret ettiğiniz bir iş) sahip olmak, aslında zihinsel sağlığınız için hiç iş olmamasından daha kötü. Düşmanca iş arkadaşları, pasif agresif bir patron ya da zihin uyuşturan görevler... Haftada 40 veya daha fazla saati işimize ayırdığımızda göz önüne aldığımızda ve bu kötü bir durumda harcamak için çok fazla zaman demektir.

Kendinizi keyif almadığınız bir işi yapıyorken bulmak, alanınızın dışında bir işi yapmak zorunda olmak ya da mesai bitişi için dakikaları saymak… Eminiz ki bir çoğunuz bu yazıyı okurken sevmediği bir işi yapmak zorunda olmanın sıkıntılarıyla baş etmeye çalışıyorsunuz ve bunun ne kadar yorucu olduğunun farkındasınız. Ancak bu durumun psikolojiniz için gerçekten de kötü olduğunu fark edemiyor olabilirsiniz. İş hayatı da en az aile ilişkileri ya da romantik ilişkiler kadar psikolojiniz üzerinde etkilidir.

Siz de bir terapiye ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyor, yaşadığı sorunları çözmek istiyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmek için hemen iletişime geçebilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz

Kötüleşen Ruh Sağlığı Belirtileri

Halihazırda bir zihinsel sağlık sorunuyla uğraşıyor olsanız da olmasanız da, nefret ettiğiniz bir iş yerinde kalmanın, özellikle kalma zorunluluğu hissettiğinizde, zihinsel sağlığınız açısından ciddi sonuçları vardır. Yapılan son araştırmalar, zorunlu hissettikleri ya da başka iş fırsatları bulamadıkları için şu anki işlerinde kalanların stres ve tükenmişlik yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştır. Buna ek olarak, çalışmanın araştırmacılarından birine göre, bu borçluluk duygusu ve özerklik kaybı zamanla duygusal olarak tükenmeye yol açar. Tüm bu faktörler doğrudan anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık semptomlarının görülme nedeni olabilir. Önceden var olan bir psikolojik hastalığınız varsa nefret ettiğiniz bir iş daha da korkunç görünebilir. İş yerinde sürekli mutsuzsanız, bu elbette ruh sağlığınızı etkileyecektir.

Anksiyete ile başa çıkmak için atabileceğiniz adımları görmek için “Kaygıyla Başa Çıkmanın Yolları” içeriğimizi okuyabilirsiniz. Kaygı yaşıyorsanız ve bunu yönetmek için yardıma ihtiyacınız varsa, Psikologofisi üzerinden uzman bir terapistle iletişime geçebilir, online terapi alabilirsiniz.

Gecikmiş Ruh Sağlığı Sorunları

İşinizden nefret etmenin etkisi daha sonraki yaşamınızda da sizi takip edebilir. 25-39 yaş arasındaki kişilerin iş tatminlerini izleyen ve 40 yaşına geldiklerinde sağlıklarını ölçen araştırmaya göre 20'li ve 30'lu yaşlarında iş tatmini düşük olanların, daha sonra daha yüksek depresyon seviyeleri, uyku sorunları ve aşırı endişe dahil olmak üzere zihinsel sağlık sorunlarına daha duyarlı oldukları ortaya koyuldu. Erken kariyerlerinde kötü iş deneyimleri olanlar daha yüksek oranda duygusal problem teşhisi aldılar ve genel bir zihinsel sağlık testinde daha düşük puanlar aldılar.

Bildiğimiz gibi, zihinsel sağlığımız, tüm zihin-beden sistemimizi etkiler. Düşük iş tatmini olanlar için daha yüksek düzeyde zihinsel sağlık sorunları, gelecekteki fiziksel sorunların habercisi olabilir. Artan kaygı ve depresyon, yaşlanana kadar ortaya çıkmayacak kardiyovasküler ya da diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

İyi Bir Yan Bulmak Kolay Değil!

Beynimiz doğal olarak olumsuza karşı eğilimlidir ve bir psikolojik zorlukla uğraşırken bu iki kat doğrudur. İdeal olmayan çalışma koşullarında olan bazı kişiler, mevcut konumlarını daha iyi bir şeye atlama evresi olarak değerlendirirken ya da iyi bir maaşa sahip oldukları için minnettar olduklarından, kötü bir senaryoda iyi yanı bulabilirler. Karışık bir psikolojik hastalık ile bu yere ulaşmak oldukça zordur. Psikolojik hastalığı olan kişilerin işlerinden nefret etme konusundaki bu düşünce sürecini yönetmesi daha zordur. Psikolojik sorunları olan insanlar, o iyi yanı elde etmekte zorlanabilirler, bu nedenle psikolojik durumunuz kötü olduğunda karanlık, olumsuz bir yere gitmek daha kolaydır.

Kötü Bir Durumdan Ayrılma Zorluğu

Bir işte iyi yanı görmeden, orada sıkışıp kalmak daha kolaydır çünkü psikolojik durumunuz bir çıkışa izin vermez. Bu, kendimizi alternatifler bulmaya motive edemediğimiz için kötü durumda kalma ihtimalimizin daha yüksek olduğu anlamına gelir. Kişide bir umutsuzluk ve çaresizlik duygusu vardır.

Kendinizi umutsuz ve çaresiz hissediyorsanız, işinizle ilgili olarak durumunuzu değiştirmek için genellikle motive olamazsınız ve yeni bir iş bulmaya çalışma düşüncesi bile bunalmanıza yol açar. Bu zihniyetten kurtulmak için büyük bir çaba gerekir, düşüncelerini daha aktif bir yere kaydırarak ortaya çıkan kişi, devam etmek için gerekli motivasyonu bulur. Düşünme biçimlerini değiştirmek ve her gün kendilerine sıkışıp kalmadıklarını hatırlatmak çok önemlidir ve sadece bu  bile bakış açısını değiştirmek için önemli bir adımdır.

Yardım Alma Korkusu

Nefret ettiğiniz bir işte kalmanın tüm zihinsel sağlık sonuçlarını göz önünde bulundurarak, daha iyi bir işyerine giden yolunuzu bulmanıza yardımcı olacak bu bakış açısı değişikliğini gerçekleştirmek için bir ruh sağlığı uzmanıyla çalışmak için en iyi yöntemlerden biri olabilir. Bir terapistin sağlayabileceği ekstra destek ve doğrulamanın katkısı asla küçümsenemez.

Ancak araştırmalar, “düşük kaliteli” işlerde çalışan ve psikolojik sorunları olan kişilerin, büyük ölçüde damgalanma ve kovulma korkusu nedeniyle, zihinsel sağlıkları için yardım arama olasılıklarının daha düşük olduğunu gösteriyor. Bu, kötü bir durumda kaldığınız süreyi uzatan ve döngüyü yeniden başlatan bir karar ve daha kapana kısılmış, umutsuz ve çaresiz hissetmenize neden olabilir.

Nefret ettiğiniz bir işiniz olduğunda çıkmanın o kadar basit olmadığını bilsek de - çoğumuzun sabit bir gelire ihtiyacı var – ortaya çıkan zihinsel sağlık sonuçları çok büyük bir bedel oluyor. Bu durumdaysanız, yaşamı onaylayan ve refahınızı destekleyen bir iş yeri bulma hakkınız olduğunu bilerek yardım istemekten korkmayın.

Eğer siz de isteklerinize daha kolay ulaşmak, iş hayatında daha başarılı olmak ve insanları etkilemek istiyorsanız dilediğiniz zaman Psikologofisi’nde yer alan uzmanlarımızdan psikolojik destek alabilirsiniz. İş yaşamında daha başarılı olmak için başka ipuçlarına ihtiyaç duyuyorsanız “İş Yaşamında Başarının Sırrı Psikolojik Tekniklerde!” içeriğimize göz atabilirsiniz.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog24 Ocak 2022
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı