Narsist Patronunuzla Başa Çıkmanın 6 Yolu
Narsistik kişilik bozukluğu kalıcı bir iç tecrübe ve davranış kalıbıdır. Benmerkezcilik, empati yoksunluğu ve öz önem duygusu ile birlikte görülen bir psikolojik hastalıktır. Kişinin karakterinde önemli değişimlere yol açan bu kişilik bozukluğu, çoğu zaman beraberinde birtakım başka patolojik karakter özellikleri de getirir. Diğer kişilik bozukluklarında olduğu gibi, narsistik kişilik bozukluğunda da bireyin tüm ikili ilişkileri ve günlük yaşamı olumsuz etkilenir.
Narsisizm ya da narsistik kişilik bozukluğu, ailede ya da yakın ilişkilerde olduğu kadar işyerinde de başa çıkılması zor bir durum olarak karşınıza çıkabilir. Elbette iş yerinde karşılaşacağınız en zor durum, patronunuzun narsist olmasıdır. Çünkü hem patronunuzla her gün yakın temas kurmak zorunda kalırsınız hem de geliriniz için ona bağımlısınızdır.
Patronunuz tahmin edilemez, bencil ve kolayca sinirlenen biri olduğunda her gün işe gittiğinizde büyük bir stres yaşamakla kalmaz adeta travma geliştirirsiniz. Hakaret edilmekten, iş arkadaşlarınızın önünde utandırılmaktan, fırsatlar için göz ardı edilmekten ve hatta kovulmaktan çok korkmaya başlarsınız. Neyse ki, narsist patronunuzla başa çıkmanın, hayatta kalmanıza ve hatta işte başarılı olmanıza izin verebilecek yolları var….
Diğer yandan böyle bir durum yaşıyor ve baş etmekte zorlanıyorsanız psikolojik destek almak en büyük yardımcınız olabilir. İstediğiniz her an Psikologofisi’nde alanında uzman isimlerden online terapi desteği alabilirsiniz. Platformumuz üzerinden ilk görüşmeyi her zaman ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Bir Narsist ile Çalışırken Nelere Dikkat Etmeli?
Narsist bir insanla iletişim kurmak hayatın her aşamasında zorludur. Ancak bu kişi sizin hayatınız üzerinde etkili olan patronunuz ise durum daha da zorlaşabilir. Böyle bir patronla çalışmak uzun vadede ciddi bir stresle mücadele etmek zorunda olduğunuz anlamına gelir. Eğer patronunuz narsistik kişilik bozukluğuna sahipse alabileceğiniz bazı önlemlerle iş hayatınızın bu zorluğu ile baş edebilirsiniz…
Beklentilerinizi Ölçün
Patronunuz hasta olmanızı umursamayabilir ya da düğününüzün haziranda olduğunu hatırlamayabilir. Sizi cuma günü akşam 9'da aramakta da en ufak bir sakınca görmez. Bunu kabullenin, sınırları ya da makul talepleri olmasını beklemeyin. Bu strateji, mantıksız isteklere uymanız gerektiği anlamına gelmez. Ancak, mantıksız taleplerin yapılmaya devam edeceğini anlar ve kabul ederseniz, daha az stresli ve öfkeli hissedersiniz. Beklentileriniz ne kadar büyük olursa stresiniz de aynı ölçüde çok olur. Karşınızda nasıl bir insan olduğunu fark edin ve ona göre hareket edin.
Patronunuz Ne Bekliyor Anlayın ve O Şekilde Davranın
Bu taktik, her istediğinde ona bir fincan kahve almak için koşmak anlamına gelmez, ancak patronunuzun size ve başkalarına kendini nasıl temsil ettiğini dikkatlice not etmenizin önemini vurgular. Örneğin; patronunuz kendisini üst düzey bir adam olarak görüyorsa, basit bir cafede toplantı yapılmasını önermeyin. Toplantı bunu gerektirmiyorsa bile üst düzey bir buluşma yeri önerin. Patronunuzu olmaya çalıştığı kişi olarak ne kadar çok görürseniz, işler sizin için o kadar kolay olacaktır. Yine de gerçekten sizin de buna inanmaya başlamadığınızdan emin olun. Patronunuz hakkındaki gerçek duygularınızı ifade etmek için bir terapiste ya da bir arkadaşınıza güvenin, böylece onu gerçekten idealize etmeye başlamazsınız.
Kişisel Hayatının Detaylarını Hatırlayın
Çoğu iş arkadaşı, çocuklarının isimlerini bilmenizi beklemez, ancak narsist bir patron, küçük çocuğunun adını hatırlamıyorsanız ya da onun gerçekten sporda çok iyi olduğunu, sizi asla affetmez. Hafızanız iyi değilse, ayrıntıları hatırlayabilmeniz için bir belgeye bazı notlar yazın. Yeri geldiğinde bu bilgileri kullanmak ona önem verdiğinizi göstermenizi sağlar ve mantık dışı öfkesinden sizi korur.
Sorumluluğu Kabul Edin
Patronunuzu bir şeyi yapmamakla ya da yanlış bir şey yapmakla suçlamayın. “Bugüne kadar o sunumu istediğini söylemedin” demek yerine, “Üzgünüm, salı günü olduğunu sanıyordum” deyin. Onun hatasının sorumluluğunu aldığınızda, patronunuza daha sonra performansınızı eleştirmek için daha fazla koz vereceğinizi düşünseniz de, savunmaya geçmekten çok daha iyidir. Narsistler nadiren hatalı olduklarını kabul ederler, bu yüzden - açık veya örtülü olarak - patronunuzun kendi hatasını fark etmesini sağlamaya çalışmayın. Bunun size tek geri dönüşü daha fazla stres ve bitmek bilmeyen gergin konuşmalar olacaktır.
İş Arkadaşlarınıza Şikayet Etmeyin
Narsistler, güçlerini dönüşümlü olarak çok iyi ve çok kötü olarak kullanırlar. Pazartesi günü patronunuzun karakteri hakkında size homurdanan aynı iş arkadaşınız, patron salı günü ona öğle yemeği ısmarlarsa sizi ispiyonlayabilir. Cazip olabilir, ancak patronunuz hakkında dedikodu yapmayın. Konuşmanın rahatlamak için bir yöntem olduğu aşikar ama bu ihtiyacınızı arkadaşlarınız, aileniz ya da bir terapist için saklayın.
Alternatif İşlere Bakın
Bu ipuçları, durumun şiddet düzeyine bağlı olarak size yalnızca kısa vadede yardımcı olabilir. Unutmayın ki sonsuza kadar bulunduğunuz pozisyonda kalmanıza gerek yok ve şikayet etmek için patronunuz ile konuşmaya çalışmanız kötü sonuçlar doğurabilir. Kesinlikle, açıkça taciz ya da psikolojik şiddet varsa, insan kaynaklarına bildirin. Ancak asıl sorununuz patronunuzun narsist kişiliğiyle ilgiliyse, bu durum tüm şikayetlerinize rağmen yakın zamanda değişmeyecektir. Onunla uzun vadeli olarak uğraşmak istemiyorsanız ya da bunun için gücünüz kalmadıysa iş alanınızdaki diğer potansiyel fırsatları keşfetmek oldukça mantıklıdır.
Unutmayın ki bu durumda kendinize söyleyebileceğiniz en iyi şey; "Patronumun değişmeyeceğini kabul ediyorum ve hayatımı olabildiğince kolaylaştırmaya odaklanıyorum." Herkesin çalışmaya ihtiyacı olsa da narsist bir patronun gününüzü ya da uzun vadede hayatınızı mahvetmesine izin vermek, sizin için asla en iyi seçenek değil.
İş yaşamında daha başarılı olmak için başka ipuçlarına ihtiyaç duyuyorsanız “İş Yaşamında Başarının Sırrı Psikolojik Tekniklerde!” içeriğimize göz atabilirsiniz.
Eğer siz de isteklerinize daha kolay ulaşmak, iş hayatında daha başarılı olmak ve insanları etkilemek istiyorsanız dilediğiniz zaman Psikologofisi’nde yer alan uzmanlarımızdan psikolojik destek alabilirsiniz.