Korkularınızdan Kurtulmanızı Sağlayacak 9 İpucu
- Peki en büyük korkumuz gerçekte nedir?
- Korkularımızı Yenmek!
- 1. Korkunun kendisini göstermeye başladığının farkında olun.
- 2. Korkunun sizi nasıl engellediğini tanımlayın.
- 3. Korkularınıza neden olan inançlarınız neler?
- 4. “Ya hep ya hiç” düşüncesinde sıkışıp kalmayın.
- 5. Sonuçlar sizi tanımlamaz, yalnızca sonuçlara odaklanmaktan sakının.
- 6. Çevrenizdekilerin hayal kırıklıklarının sizi de engellemesine izin vermeyin.
- 7. Seçimlerinizin sonuçları gerçekten düşündüğünüz kadar kötü olabilir mi? Ya da en kötü ne olabilir?
- 8. Korkularınız gerçekleşse bile başa çıkabilir misiniz?
- 9. Korku ve kaygılarınız başladığında nefes egzersizleri, yürüyüş gibi sizi rahatlatacak aktivitelere yönelin.
Kafanızın içinde sürekli yetersiz olduğunuzu, istediklerinize asla ulaşamayacağınızı, başaramayacağınızı söyleyen bir ses duyuyor musunuz?
Hepimizde endişelerimizi, korkularımızı yüzümüze vurmak isteyen rahatsız edici ve eleştirel bir iç ses vardır. Zaman zaman bu iç sese kulak vererek korkularımızın bizi yönlendirmesine izin verip karşılaşabileceğimiz daha kötü duygu ve deneyimlerden korunmaya çalışırız. Fakat bunu yaparken hayatımızı korkularla hapsetmemeli, korkuları yenmenin mümkün olduğunu kendimize sürekli hatırlatmalıyız.
Unutmayın: Korkunun bir amacı vardır!
Aslında korku bizi güvende tutmak ister.
Tabii ki her zaman korunmaya ihtiyacımız yoktur. Zaman zaman hayatımızdaki potansiyel riskleri gözümüzde büyütüp onlarla mücadele edebileceğimiz gerçeğini unuturuz. Her potansiyel risk, olayların negatif yorumlarıyla birlikle daha da gözümüzde büyür ve geleceğe dair kaygılarımız, korkularımız artar.
Korku bazen sadece bizi bir şeylerden alıkoyar. Risk almamızı, yapmak istediklerimizi yapmamızı, istediğimiz ilişkiler içinde olmamızı engeller veya bazı işler arasında sıkışıp kalmamıza sebep olur. Normalde korku küçük düşmemizi, başkalarının bize gülmesini, kalbimizin kırılmasını engellemeye çalışır. Fakat bazen aşırı korumacı bir anne gibi davranabilen korku potansiyellerimize ulaşmamıza engel de olabilir.
Peki en büyük korkumuz gerçekte nedir?
Her ne kadar farklı hayatlar yaşasak da çoğumuz özünde başarısız olmaktan, değişimden, acı veren duygulardan, terk edilmekten ya da reddedilmekten korkarız.
Korkularımızı Yenmek!
Korkularımızın üstesinden gelmek farkındalık ile başlayan, düşünce ve davranışlarımızı değiştirme isteğimizin olması gereken bir süreçtir. Bu süreçte aşağıdaki 9 ipucu size yardımcı olabilir
1. Korkunun kendisini göstermeye başladığının farkında olun.
Farkındalık değişim için gereken en önemli anahtardır, farkında olmadan hiçbir şeyi farklı yapamazsınız
2. Korkunun sizi nasıl engellediğini tanımlayın.
Korkularınızı yenmek için sizi ne motive ediyor? Korkularınızı yendiğinizde hayatınız hangi açılardan daha iyi bir hale gelecek?
3. Korkularınıza neden olan inançlarınız neler?
Eğer sevmediğiniz işinizden istifa etmenin ya da istemediğiniz bir evliliği terk etmenin sizi başarısız biri yapacağına inanıyorsanız iş işten geçene kadar bu istenmeyen durumlardan kurtulmanız mümkün olmayacaktır. Bir psikolog ile görüşmek ve size uygun terapi seçeneklerini konuşmak korkularınızın köklerini bulmanız için yararlı olacaktır.
4. “Ya hep ya hiç” düşüncesinde sıkışıp kalmayın.
Hayat başarılı-başarısız ya da akıllı-aptal gibi ayrımlardan çok daha komplikedir. Kendinizi etiketlemekten kaçının.
5. Sonuçlar sizi tanımlamaz, yalnızca sonuçlara odaklanmaktan sakının.
Sonuçların istediğiniz gibi olmayacağı düşüncesi bile risk almamanıza, korkunun sizi ele geçirmesine neden olur. Ancak sonuçlar çoğu zaman elinizde değildir. Sonuçlardan çok eylemlerinize ve düşüncelerinize odaklanın.
6. Çevrenizdekilerin hayal kırıklıklarının sizi de engellemesine izin vermeyin.
Evet hayat kolay değil, ancak siz düşündüğünüzden çok daha güçlüsünüz! Hayatın zorluklarıyla başa çıkmanın yollarını bulun ve kendi yolunuzu kendiniz çizin.
7. Seçimlerinizin sonuçları gerçekten düşündüğünüz kadar kötü olabilir mi? Ya da en kötü ne olabilir?
Seçimlerimizin sonuçlarını düşünürken genellikle kötü senaryoları abartma eğilimindeyizdir. Olayları olduğu gibi, aşırıya kaçmadan değerlendirmeye çalışın.
8. Korkularınız gerçekleşse bile başa çıkabilir misiniz?
Daha önce hiç korktuğunuz bir durumun başınıza geldiği oldu mu? Zor ve acı veren bu durumları atlatıp hayatınıza devam ettiniz değil mi? Bunu tekrar yapabilirsiniz!
9. Korku ve kaygılarınız başladığında nefes egzersizleri, yürüyüş gibi sizi rahatlatacak aktivitelere yönelin.
Korku aslında bir amaca hizmet eder. Eğer korkularınız hayallerinizin önünde bir set oluşturuyorsa her gün bu yönde küçük bir adım atarak değişimi başlatabilirsiniz. Adım adım korkularınızı yenmeniz ve geleceğe daha büyük bir umutla bakmanız mümkün!
Eğer Anksiyete (kaygı) bozukluğu gibi psikolojik bir rahatsızlığınız varsa mutlaka alanında uzman bir psikolog ile görüşün.
Psikologofisi.com’u sık kullanılanlar listenize ekleyin, böylelikle ihtiyaç duyduğunuz her an size yardım olacak bir psikolog ile bilgisayarınızdan görüntülü olarak ya da cep telefonunuzdan konuşarak online terapi alabilirsiniz.