İnsomin
- İnsomin Nedir, Ne İçin Kullanılır?
- İnsomin Etken Maddesi Nedir?
- İnsomin İle Aynı Etken Maddesine Sahip İlaçlar
- İnsomin Antidepresan Mıdır?
- İnsomin Nasıl Kullanılır?
- İnsomin Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
- İnsomin Kaç Mg? Kutusunda Kaç Tablet Var?
- İnsomin Çocuklarda Kullanılabilir Mi?
- İnsomin İlacının Yaşlılarda Kullanımı
- İnsomin Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?
- Emziren Anneler İnsomin Kullanabilir Mi?
- İnsomin Etkisi Altında Araç ve Makine Kullanmak Güvenli Mi?
- İnsomin Bağımlılık Yapar Mı?
- İnsomin Alkol İle Alınabilir Mi?
- İnsomin Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?
- İnsomin Kilo Aldırır Mı?
- İnsomin Uyku Yapar Mı?
- İnsomin Ne Kadar Sürede Etki Eder?
- İnsomin Reçetesiz Alınabilir Mi?
- İnsomin Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi?
- İnsomin Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?
- İnsomin Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?
- İnsomin Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi?
- İnsomin Hangi İlaçlar İle Beraber Kullanılamaz?
- İnsomin Yan Etkileri Nelerdir?
- İnsomin Doz Aşımı
İnsomin antidepresan hakkında genel bir bilgilendirme amacıyla yazılmış olan bu yazı öneri ya da yönlendirme özelliği taşımamaktadır. İnsomin kullanmayı düşünüyorsanız ya da bu ilaç hakkında sorularınız varsa bir doktora başvurmanız en doğru seçenek olacaktır.
İnsomin Nedir, Ne İçin Kullanılır?
Bu yazıda ele aldığımız ilaç İnsomin ilacıdır. Çocuklarda kullanımı önerilmemekle beraber yetişkinlerde depresyonda, depresif durumların beraberinde bulunduğu psikolojik rahatsızlıklarda, anksiyete bozukluklarında, psikosomatik hastalıklara bağlı belirtilerin tedavisinde seçenekler arasında yer alan bir ilaçtır ve trisiklik antidepresan grubunda yer alır.
Antidepresan özelliği zayıftır, bunun aksine sedatif ve anksiyolitik etkileri daha kuvvetlidir. Diğer trisiklik antidepresanların antikolinerjik ve alfa-adrenolitik etkileri ağır basarken İnsomin ilacının belirgin antihistaminik etkisi bulunmaktadır.
İnsomin Etken Maddesi Nedir?
İnsomin etken maddesi opipramol dihidroklorür maddesidir. Bunun yanında sukroz (şeker), brillant scarlet 4R lake (E124), laktoz monohidrat ve sunset yellow S lake (E110) yardımcı maddeleri de ilacın içeriğinde yer almaktadır.
İnsomin İle Aynı Etken Maddesine Sahip İlaçlar
İnsomin haricinde etken madde olarak opipramol içeren tek bir ilaç bulunmaktadır, bu da deprenil ilacıdır.
İnsomin Antidepresan Mıdır?
Evet, İnsomin antidepresandır ve trisiklik antidepresan grubu ilaçlara dahildir. Sakinleştirici özelliği daha ağır basmaktadır.
İnsomin Nasıl Kullanılır?
Bol su ile oral yoldan alınması gerekmektedir. Yetişkinler için hafif vakalarda tercihen akşam saatlerinde günde 1-2 adet; orta şiddetli vakalarda sabah 1 adet, akşam 2 adet veya günde 3 defa 1’er adet yemekle beraber ya da yemekten sonra; şiddetli vakalarda günde 3 defa 2’şer adet alınabilir.
İnsomin Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Antidepresan grubu ilaçların 24 yaşına kadar olan bireyler üzerinde kendine zarar verici davranışların ya da intihar düşüncelerinin artmasına neden olabileceği mutlaka akılda tutulmalıdır.
Bu sebeple tedavi başlangıcında, dozların azaltılma ya da artırılma döneminde ve tedavinin kesilme sürecinde hastanın aşırı hareketlilik hali, huzursuz olma gibi beklenmeyen davranış değişikleri yönünden takip edilmesi önemlidir.
İnsomin ilacının MAO inhibitörü bir antidepresanla beraber kullanılmaması gerekmektedir. Bu yüzden MAO tedavisi alan bir hastada İnsomin ilacına başlanacaksa MAO ile olan tedavinin bitmesinin ardından 14 gün geçmesi beklenmelidir.
İnsomin antidepresanın raf ömrü 36 aydır. 30 derecenin altındaki oda sıcaklığında saklanması ve ışıktan korunması gerekmektedir. İlacı son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız.
İnsomin Kaç Mg? Kutusunda Kaç Tablet Var?
İnsomin antidepresan 50 mg’dır ve bir kutusunda 30 adet tablet bulunmaktadır.
İnsomin Çocuklarda Kullanılabilir Mi?
İnsomin antidepresanın 18 yaş altı için etkisi ve güvenilirliği açısından net bir bilgi ve araştırma bulunmamaktadır, bu yüzden çocuklarda ve adölesanlarda kullanımı tavsiye edilmemektedir. Özellikle intihara eğilimi ve intihar düşüncelerini artıran yan etkilerin görülmesi pediatrik hastalar için bu ilacın sakıncalı olduğunu göstermektedir.
İnsomin İlacının Yaşlılarda Kullanımı
İlacın geriatrik hastalarda da kullanılabilirliği bulunmaktadır, fakat yetişkin dozuna göre daha az dozlarda başlanmalı, doz artımı daha yavaş yapılarak tedaviye dikkatli bir şekilde devam edilmelidir. Doktor önerisi dışına kesinlikle çıkılmamalıdır.
İnsomin Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?
Opipramol etken maddesinin gebelerde kullanımından olabildiğince kaçınılması önerilmektedir. Gebelikte kullanılan ilacın fetus üzerinde etkileri olduğuna dair çok az da olsa araştırmalar bulunmaktadır.
Eğer hasta için ilacın kullanımının faydası fetusa olan zararından daha fazla bulunursa doktor kontrolünde kullanılabilir. Fakat eğer gebeyseniz, gebelik planınız varsa veya tedaviniz sürerken gebe kaldıysanız mutlaka doktorunuza danışınız. Ayrıca çocuk doğurma çağındaki kadınların tedavi sürecinde uygun doğum kontrolü sağlamaları tavsiye edilmektedir.
Emziren Anneler İnsomin Kullanabilir Mi?
İlacın etken maddesi olan opipramol anne sütüne geçebilmektedir ve çocuk üzerinde bazı olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. Emziren kadınlarda İnsomin antidepresanın kullanılıp kullanılmayacağına veya tedavinin devamına bir doktorla beraber karar verilmelidir.
İnsomin Etkisi Altında Araç ve Makine Kullanmak Güvenli Mi?
İnsomin antidepresan ile tedaviye başlandığı zaman ya da doz değişimlerinde bulanık görme, yorgunluk ve uykuya meyil gibi sinir sistemine ait yan etkileri ortaya çıkabileceğinden bireyin ilaca gösterdiği duyar ve vücudunun verdiği tepki belli olmadan; dikkat gerektiren araç ve makine kullanımından kaçınması önerilmektedir.
İnsomin Bağımlılık Yapar Mı?
Hayır, İnsomin bağımlılık etkisi olmadan psikosomatik düzenleme yapan bir antidepresandır.
İnsomin Alkol İle Alınabilir Mi?
Antidepresan grubunda bulunan ilaçlarla hatta hiçbir ilaçla beraber alkol kullanımı önerilmemektedir ve oldukça dikkatli olunması gereklidir. İnsomin kullanan bireylerde uykulu hissetme durumu görülebilmektedir ve ilaçla beraber alkol alınması uykuya eğilimi ciddi derecede artırabilir.
İnsomin Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?
Evet, tedavi sürecinde ilacın istenmeyen etkileri olan cinsel isteksizlik ve cinsel işlev bozukluğu görülebilmektedir. Bunlar çok az kişi de görülse de eğer böyle bir semptomun ortaya çıktığını fark ettiyseniz doktorunuza söylemeniz gerekmektedir.
İnsomin Kilo Aldırır Mı?
Bu ilacın kesin bir şekilde kilo yapıcı etkisi bulunmamaktadır fakat her bünyenin her ilaca gösterdiği tepki farklıdır. Dolayısıyla bazı bireylerde bu şekilde istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir.
İnsomin Uyku Yapar Mı?
Evet, İnsomin etken maddesi sayesinde uyku bozukluğu olan depresif hastalarda kullanılan uyku getirici bir antidepresandır.
İnsomin Ne Kadar Sürede Etki Eder?
İlacın etkisi hemen ortaya çıkmayacağı için özellikle tedavinin ilk iki haftasında düzenli bir şekilde kullanımı önemlidir ve ortalama 1-2 ay tedaviye devam edilmesi tavsiye edilmektedir.
İnsomin Reçetesiz Alınabilir Mi?
Hayır, İnsomin reçetesiz bir şekilde alınamamaktadır ve mutlaka bir uzman tarafından reçete edilmesi gerekmektedir.
İnsomin Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi?
İnsomin antidepresan her hekim tarafından reçete edilebilen bir ilaçtır.
İnsomin Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?
- Böbrek problemleri olan kişilerde İnsomin dikkatli bir şekilde ve daha az dozda kullanılmalıdır. Çünkü bu ilacın atımı böbrekler yoluyla olmaktadır ve böbrek problemleri ilacın vücuttan atılma hızını azaltır ve ilacın vücutta kaldığı süre uzar.
- Böbrek yoluyla atılan ilacın metabolize olması ise karaciğerde gerçekleşir. Bu yüzden karaciğerle ilgili sağlık sorunu olan bireylerde özellikle de uzun süreli tedavilerde doz ayarlaması yapılması gerekmektedir.
- Tedaviye başlamadan önce kan basıncı değerlendirmesi yapılmalıdır. Postural hipotansiyonu ya da dolaşım bozukluğu bulunan hastalarda kan basıncında düşüş görülebilmektedir ve dikkatli kullanılmalıdır.
- Hipertiroidi bulunan hastalar takip edilmelidir.
- Epilepsi, beyin hasarı bulunan hastalarda da dikkatli kullanılması gerekmektedir.
İnsomin Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?
- İnsomin içeriğinde yer alan herhangi bir maddeye, opipramol etken maddesine ya da diğer trisiklik antidepresan grubu içerisinde yer alan ilaçlardan birine alerjisi olan bireyler kullanmamalıdır.
- Yakın zamanda kalp krizi geçirmiş olan bireyler kullanmamalıdır.
- İlacın içeriğinde laktoz ve sukroz bulunmaktadır. Bu yüzden fruktoz intoleransı, galaktoz intoleransı, glukoz-galaktoz malabsorbsiyonu gibi hastalıklara sahip bireylerde kullanılmamalıdır.
İnsomin Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi?
Tercihe göre yemekle beraber ya da yemekten sonra kullanımı önerilmektedir. Hangisinin etki açısından daha verimli olduğu hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
İnsomin Hangi İlaçlar İle Beraber Kullanılamaz?
- MAO inhibitörleri ile beraber kullanımının güvenilirliği ile ilgili yeterli bilgiler bulunmamaktadır ve beraber kullanımı önerilmemektedir.
- Simetidin, ilacın kandaki konstrantasyonunu artırabilir, bu yüzden doz azaltılması gerekmektedir.
- İnsomin antidepresanın kendi başına kullanımı ile oluşan antikolinerjik etkiler azdır. Antikolinerjik bir ilaç ile beraber kullanımı ise bu etkileri artırabilir ve dikkatli olunmalıdır.
- SSRI grubu ilaçlar ve nöroleptikler de kandaki ilaç konsantrasyonunu artırabilmektedir, doz ayarlaması önerilir.
- İnsomin, kinidin gibi antiaritmik ilaçlar ile beraber kullanılmamalıdır.
İnsomin Yan Etkileri Nelerdir?
İnsomin yan etkileri diğer trisiklik antidepresan grubu ilaçların yan etkileri ile benzerlik göstermektedir. Bazı yan etkiler ilaca özgü değildir, trisiklik grubunda görüldüğü için bu ilacın yan etkilerine de dahil edilmiştir.
Yan etkiler genellikle doz azaltımında ya da tedaviye devam edildiği takdirde de düzelebilecek hafif yan etkilerdir. Yan etkileri görülme sıklıklarına ve vücutta etkilediği sistemlere göre sınıflandırabiliriz:
Endokrin sistemi : Libido kaybı ve potens bozuklukları yaygın olmayan yan etkilerdendir. Galaktore (göğüsten süt gelmesi) ise çok seyrek olarak gözlenen bir yan etkidir.
Kardiyak yan etkiler : Taşikardi (kalbin hızlı atması), palpitasyon (kişinin kalp atışını hissettiği bir kalp atış bozukluğu), postural hipotansiyon (kan basıncının kişi ayağa kalktığında düşmesi) kardiyak açıdan görülebilecek yaygın olmayan yan etkilerdir.
Gastrointestinal sistem : Gastrik rahatsızlık, bulantı, kusma, kabızlık, tat almada bozukluk görülebilir. Bu yan etkiler de görülme sıklığına göre yaygın olmayan yan etkilerdir.
Üriner sistem : İdrar yaparken zorlanma yaygın olmayan yan etkilerden biridir.
Sinir sistemi : Ağız kuruluğu, baş dönmesi, uyuşukluk, yorgunluk yaygın olan; tremor (titreme), parestezi (karıncalanma, uyuşma), uyku bozuklukları, huzursuzluk, ajitasyon, bulanık görme yaygın olmayan; epileptik nöbetler, ataksi ve anksiyete ise çok seyrek görülen sinir sistemi yan etkileridir.
Deri ve deri altı dokusu : Alerjik deri reaksiyonları (ürtiker, ödem vs.) yaygın olmayan yan etkilerdir. Çok seyrek olarak da saç dökülmesi izlenebilmektedir.
Kan ve lenf sistemi : Lökopeni görülebilmektedir ve bu çok seyrek görülen bir yan etkidir.
Hepatobiliyer sistem : Çok seyrek olarak sarılık, hepatik fonksiyon bozukluğu ve uzun süren tedavi sonrası kronik hepatik hasar yan etkileri görülebilir.
Diğer : 50 yaş üstünde quincke ödemi ya da kemik kırıkları çok seyrek olarak görülebilmektedir.
İnsomin Doz Aşımı
İnsomin doz aşımında diğer trisiklik antidepresan grubundaki ilaçların doz aşımına benzer yan etkiler görülmektedir. Doz aşımının başlıca komplikasyonları nörolojik bozukluklar ya da kardiyak anomalilerdir.
Aşırı doz alımı sonrası akut dönemde sersemlik, uyuklama, huzursuzluk, geçici konfüzyon, anksiyete, ataksi, koma, stupor, oligüri (idrar çıkışının azalması) veya anüri (idrar çıkışının olmaması), taşikardi ya da bradikardi, hipotansiyon, aritmi, solunumda zorlanma, şok ve nadiren kalp durması görülebilmektedir.
Çocuklarda alınan herhangi bir doz ciddi sonuçlara yol açabilir ve ölümcül potansiyeli olduğu bilinerek Tegretol’e yaklaşılmalıdır. İlacın özel bir antidotu bulunmamaktadır, tedavisi semptomlara yönelik ve destekleyici tedavidir. İnsomin aşırı doz almış olan veya aldığından şüphe duyulan herkes hastaneye yatırılmalı ve en az 72 saat takip edilmelidir.
Eğer hasta kendinde ise en kısa sürede kusturulur ve gastrik lavaj uygulanır. Eğer hasta bilinci bozuk bir şekilde geldiyse lavajdan önce hastanın havayolu endotrakeal tüple korunur ve kusturulmaz. Bu uygulamaların aşırı doz alımından sonra 12 saat içerisinde hatta daha uzun sürede uygulanması tavsiye edilir çünkü ilacın antikolinerjik etkisi bulunmaktadır ve bu midenin boşalma süresini uzatabilir.
Aktif kömür uygulaması da ilacın emiliminin azalmasına katkı sağlayabilir.