İlişkide Kıskançlıkla Başa Çıkmanın 8 Yolu
- Kıskançlığı Kabul Edin ve Açıkça Konuşun
- Bir İlişki Günlüğü Tutun
- Temel Sorunları Keşfedin
- Söylenmemiş ve Karşılanmayan İhtiyaçlarınızı Belirleyin
- Endişelerinizi Dile Getirin
- Ani Kararlar Vermekten Vazgeçin
- Bir Terapistle Konuşun
- Çift Terapisini Deneyin
- Kıskanç Bir Partnerle Nasıl Başa Çıkılır?
- Bir İlişkide Kıskançlık Sağlıklı mı?
- Kıskançlık Aşkın İşareti midir?
- Kıskançlık ve Güvensizlik
Romantik bir ilişkiniz var fakat kendinize güvenme konusunda sıkıntılar mı yaşıyorsunuz? Kıskançlık krizleriniz yüzünden kaygı ve öfke problemleriyle mi boğuşuyorsunuz? İlişkinizde kıskançlık hissediyorsanız, mutlaka ayrılma zamanı değildir. Hafif kıskançlık, düşünceli bir şekilde ele alındığı sürece sağlıklı olabilen doğal bir insani duygudur. Kıskançlık, atalarımızdan evrim sürecinde miras aldığımız oldukça doğal ve gerekli bir duygudur. Hatta zaman zaman kendimizi “kıskanç” hissetmemiz oldukça sağlıklıdır. Kıskançlık birçok kişi tarafından sevgi göstergesi olarak kabul edilse de ve sevdiğimiz kişi tarafından sağlıklı bir şekilde kıskanılmaktan hoşlansak da kıskançlık normalin üstüne çıktığında ortaya çıkan “kıskançlık krizi” büyük bir ilişki problemi haline gelebilir.
Güçlü bir ilişkinin temelinde sevgi, karşılıklı saygı, güven ve iletişim vardır; ancak kişi kendini tehdit altında hissettiğinde veya eşini kaybetme endişesi duyduğunda, bu duygular korku, güvensizlik ve kıskançlığa dönüşebilir.
İşte bir ilişkide kıskançlıkla başa çıkmanın sekiz yolu…
Kıskançlığı Kabul Edin ve Açıkça Konuşun
Kıskançlık duygularını fark ettiyseniz, partnerinizle açık ve samimi bir konuşma yapmanın zamanı gelmiş olabilir. İletişim anahtardır! Birçok durumda kıskançlık bir iç savaştır, bu yüzden biraz iç gözlem yapın. Ardından, keşfettiklerinizi partnerinizle paylaşın. Nasıl hissettiğiniz ve sizi neyin rahatsız ettiği konusunda dürüst olun. Kendiniz ve ilişkiniz için sınırlar oluşturun.
Duyguları hakkında dürüstçe konuşmaya istekli bir partner, sağlıklı bir kıskançlık sergiler. Örneğin, “Oradaki adam seninle konuşurken kıskandım. Flört ediyormuş gibi hissettim ve bu beni rahatsız etti", kıskançlığın sağlıklı bir ifadesidir. Kendi kıskançlığınıza nasıl tepki vermeye karar verdiğiniz, ilişkide akıl sağlığınız üzerinde etkili olacaktır.
Bir İlişki Günlüğü Tutun
Kıskançlık duygularıyla mücadele ettiğinizde, bir günlük yazmak büyük bir destek ve rehberlik kaynağı olabilir. Günlüğünüz hem duygusal hem de fiziksel olarak nasıl hissettiğini açıklamak için güvenli bir yerdir. Günlüğünüz sizi nasıl hissettiğiniz konusunda yargılamayacak, bu yüzden bu, yüzeyin altına inip güvensizlikleri ve hayal kırıklıklarını keşfetmeniz için bir fırsat.
Günlük tuttuğunuzda, ilişkiniz üzerinde düşünmeye çalışın ve kendinize; eşiniz gerçekten sizin için doğru kişi mi, kıskançlığı tetikleyecek özel bir şey yaptı mı kendinize sorun. Bu yeni ilişkiye geçmişini mi getiriyorsun? Kendi kendini sabote ediyor musun? İlişkinizi eski haline getirmek için farklı bir şey denemenin zamanı gelmiş olabilir.
Temel Sorunları Keşfedin
Bir ilişkide devam eden kıskançlık, kaygı veya benlik saygısı sorunlarının bir göstergesi olabilecek sıkıntıya neden olur. Örneğin, çocukluk sorunları veya geçmişteki sadakatsizlikle tam olarak çalışmadıysanız, bu, şu anki ilişkinize nasıl katıldığınız konusunda kendini gösterebilir. Partnerinizle konuşmadan önce, duygularınızın nereden geldiğini belirleyin. Davranışın sorumluluğunu üstlenin ve güvensizliklerinizi gidermek için bir taahhütte bulunun.
Araştırmalar, benlik saygınıza yönelik bir tehditle karşı karşıya kaldığınızda kıskançlığın büyüyebileceğini gösteriyor. Düşük benlik saygısını keşfetmenin bir yöntemi, iletişim, şefkat veya dürüstlük gibi kişisel değerleri belirlemeye odaklanmaktır. Bu, olumlu özelliklerinizi belirlemenize ve ilişkide sizin için neyin önemli olduğunu gözden geçirmenize yardımcı olur. Bu, benlik saygısı duygunuzu artırabilir ve rahatsız edici kıskançlık duygularının azalmasına yardımcı olabilir.
Söylenmemiş ve Karşılanmayan İhtiyaçlarınızı Belirleyin
Bu yanıltıcı olabilir çünkü kendi içinizde güvenlik açığı alıştırması yapmanız gerekecek. Kıskançlık üçüncü bir kişiyi içerdiğinde, duygu ağını filtrelemenize yardımcı olacak bir öz değerlendirme yapmalısınız. Varsayımlara göre hareket etmek veya kendinizi geçmiş sorunları ve deneyimleri gündeme getirirken, ardından bunları mevcut ilişkinize yansıtırken bulmak istemezsiniz. Öz değerlendirme, kendinize şu soruları sormak kadar basit olabilir:
- Hislerim bana ne söylüyor?
- Bu ilişkide kendimi nerede görünmez hissediyorum?
- Bu ilişkiden artık diğer kişinin aldığını hissettiğim ne elde edemiyorum?
- Neyi kaybettiğime inanıyorum?
İç gözlem yapmak ve bu soruları cevaplamak için zaman ayırmak, karşılanmamış ihtiyaçları gün ışığına çıkarabilir. Bu yeni bakış açısını kazandıktan sonra, duygularınıza göre nasıl ilerlemek istediğinize karar verebilirsiniz.
Endişelerinizi Dile Getirin
Partnerinizin davranışları (veya bir başkasının partnerinize karşı davranışları) kıskançlık duyguları uyandırıyorsa, bunu en kısa zamanda partnerinize söylemekten çekinmeyin. Davranışın farkında olmayabilirler veya nasıl hissettiğinizi fark etmemiş olabilirler. Herhangi bir ilişki sınırlarını tartışma veya yeniden gözden geçirme fırsatını kullanın.
Partnerinize güveniyorsanız ancak geçmiş ilişki deneyimlerinizden dolayı şüpheleriniz varsa, ikinizin de durumu iyileştirebileceği yollar bulmaya çalışın. Örneğin, partnerinizin hayatında kıskandığınız belirli bir kişi varsa, Instagram'ını sessize almayı düşünün, böylece kendinizi onunla karşılaştırma şansınız daha az olur. Bunun yerine odağınızı partnerinizle devam eden açık iletişime kaydırın.
Ani Kararlar Vermekten Vazgeçin
Geçici olarak yükselen duyguların ortasında yaptığınız seçimlerin uzun süreli olumsuz sonuçları olabilir. Kontrolden çıkan kıskançlık, öfke şeklinde kendini gösterebilir ve bu da ilişkinin çökmesine neden olabilir. Kıskançlık tarafından duygusal olarak yüklendiğinizi hissettiğinizde, birkaç dakikanızı ayırmanız ve kendinizi sakinleştirmeniz şiddetle tavsiye edilir.
Tetiklenen kıskançlıkla başa çıkmak, altta yatan sorunları çözmenize yardımcı olmaz, ancak dikkatinizi bilinçli olarak ondan uzaklaştırmak, duygularınızı ilişkiye zarar verebilecek şekilde hareket etmekten alıkoymaya yardımcı olabilir.
Bir Terapistle Konuşun
Kıskanç düşüncelerinizi/duygularınızı kendi başınıza yönetmekte zorlanıyorsanız, bir terapistle konuşmaktan çekinmeyin. Kıskançlık hakkında konuşmak her zaman kolay değildir ve başlangıçta kendinizi daha da rahatsız hissedebilirsiniz. Ancak etkili bir terapist, kıskançlığın normal bir duygu olduğunu bilir ve size empati ve şefkatle karşılık verir.
İşte bir terapistin yardımcı olabileceğine dair işaretler:
- Kıskançlık, takıntılı veya sabit düşüncelere yol açar
- Kıskanç düşünceler müdahaleci veya yönetilemez hale gelir
- Şiddetli düşünceler veya dürtüler hissedilir
- Partnerinizi takip etmek, onları gözetlemek veya sosyal medyada sürekli kontrol etmek gibi problemli davranışlar başlar
- Kıskançlık günlük yaşamınızı olumsuz etkiler ve işinize, etkinliklerinize vb. odaklanmanızı engeller.
Bir terapistten destek almak, ilişkinizde bir engel oluşturan duyguların üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.
Çift Terapisini Deneyin
Kıskançlık farklı şekillerde ortaya çıkabilir, ancak esas olarak iletişim eksikliğinden kaynaklanır. Çift terapisi seansları, kıskançlığınızın mantıksız veya bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını anlamanıza yardımcı olarak eşinizle olan iletişiminizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Bir çift terapisti, otomatik olarak bir başkasından etkilendiği sonucuna atlamak yerine, empatik olmayı ve eşinizin neden belirli bir şekilde davrandığını anlamayı öğretebilir.
Bir çift terapisti, size ve eşinize olumsuz, araya giren düşünceleri tanımlamayı, düşüncenin geçerliliğini kontrol etmeyi ve daha gerçekçi, destekleyici bir düşünceyle değiştirmeyi öğretmek için bilişsel davranışçı terapiyi (BDT) de kullanabilir. Örneğin, "Beni iş arkadaşı için terk edecek" yerine, "Birlikte çalıştıkları için tüm iş arkadaşlarına karşı samimi ve profesyoneldir." Birlikte çalışmak, kıskançlık duyguları kınanmadığında veya utanmadığında partnerleri daha da yakınlaştırabilir.
Kıskanç Bir Partnerle Nasıl Başa Çıkılır?
Kıskanç bir partnerle ilişkide olmak, ilişkiyi bitiren bir şey olmamalı çünkü bazı insanların geçmiş ilişkilerden veya ayrılıklardan kaynaklanan güven sorunları vardır ve çoğu zaman çiftlerin bu sorunları aşması mümkündür.
Partnerinizin kıskançlıktan vazgeçmesine yardımcı olacak beş ipucu:
- Korkuları ve endişeleri hakkında konuşun: Oturun ve ona tam olarak neler olduğunu sorun. Kıskançlık, bir kişinin tehdit altında veya korkmuş hissettiğinin bir göstergesi olduğundan, bu duyguların yanlış olduğunu söylemeden, empati ve şefkatle dinlemeniz önemlidir (özellikle eşinizin kaygısı olduğunu biliyorsanız)
- Kendi davranışlarınız hakkında savunmaya geçmeyin: Bu muhtemelen yanıltıcı olacaktır, ancak durumu değerlendirmeye çalışın ve eşinize sakince yanıt verin. Durum üzerinde onlarla birlikte çalışmak istediğinize dair güvence verin. Ancak, ilişkiyi bitirmeyi düşünüyorsanız, bu konuda da açık olma zamanı olabilir.
- Ekstra sevgi gösterin: Bu hassas dönemde eşinize daha fazla fiziksel sevgi vererek ekstra sevgi gösterin. Kıskanç davranışları size mantıklı gelmese de, mümkün olduğunca destekleyici olmanız önemlidir.
- Sağlıklı sınırlar yaratın: Uygun sınırlar belirlemek, ilişkinize olumlu bir yatırımdır. Bir partnerden gelen hafif kıskançlık sağlıklı bir şey olabilir, ancak aşırıya kaçıyorsa (veya taciz edici - istismar ediliyorsanız her zaman yardım isteyin), o zaman üzerinde çalışmak istediğiniz davranışları tartışmanız çok önemlidir.
- Sabırlı olun ve konuyu tekrar gözden geçirin: Kıskançlık, düzeltilmesi zaman ve çaba gerektiren bir sorundur. Bazen zaman alıcı ve duygusal olarak yorucu gelebilir, ancak destekleyici olmaya devam etmeniz, güven oluşturmak için çalışmanız ve sorun üzerinde birlikte çalışmaya kararlı olduğunuzu açıkça belirtmeniz önemlidir.
Bir İlişkide Kıskançlık Sağlıklı mı?
Kıskançlık normal bir insan duygusudur ve duyguların serbest bırakılması gerekir. Bir ilişkide kıskançlık, eşinizle ihtiyaçlarınız, güvensizlikleriniz, sınırlarınız ve arzularınız hakkında iletişim kurmanız gerektiğinin bir işareti olabilir. Açık bir şekilde iletilen sağlıklı kıskançlık, ilişkide büyüme ile sonuçlanır. Bu, güvensizlikleri çözen ve onlarla başa çıkmak için bir plan yapan bir ortak gibi görünebilir.
Kıskançlık Aşkın İşareti midir?
İki tür kıskançlık vardır. Sağlıklı kıskançlık, potansiyel bir tehdit görmekten ve sevdiğiniz bir partneri koruma ihtiyacından kaynaklanır. Bu tür kıskançlık tamamen normaldir ve insan olmanın bir parçasıdır. Ancak kıskançlık korku tarafından tetikleniyorsa ve şüphe, paranoya veya güvensizlikten hareket etmeye yol açıyorsa, bu sağlıksızdır ve aşka dayanmaz.
Kıskançlık ve Güvensizlik
Düşük benlik saygısı, güvensizlik, yetersizlik duyguları ve duygusal bağımlılık gibi özelliklerin tümü ilişkilerde kıskançlıkla bağlantılıdır. Kıskançlık, terk edilme sorunları, geçmişte aldatılma ya da yeterince iyi/değerli hissetmeme gibi farklı kaynaklardan kaynaklanan karmaşık bir duygu olabilir. En iyi başa çıkma mekanizması, temel nedeni araştırmak ve iyileştirmektir.
Kıskançlık, çoğu ilişkide bir noktada ortaya çıkar ve açıkça ele alınırsa, sonunda ilişkinizi güçlendirebilir. Kendi kıskançlığınıza nasıl tepki verdiğiniz ilişkiyi ya baştan kurabilir ya da bozabilir. Duygularınızı eşinize ileterek ve aktif olarak onlarla çalışmanın yollarını arayarak sorumluluk alın.
Kıskanç bir partnerle ilişki içindeyseniz ve kendinizi sıkışmış hissediyorsanız, profesyonel bir terapistle çalışmak, destekleyici ve yargılayıcı olmayan bir şekilde zorlukların üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. İlişkinizde yaşadığınız bu tür duygularla başa çıkabilmek için desteğe ihtiyaç duyarsanız Psikologofisi üzerimden ilişkiler konusunda uzman psikologlarımızla dilediğiniz zaman sesli ya da görüntülü olarak görüşebilir ve evinizin rahatlığında online terapi alabilirsiniz.