ihanetle başa çıkmak

İhanetle Başa Çıkmak

Kişisel ilişkilerde ihanet, size yakın birinin güveninizi ihlal etmesi anlamına gelir. İhanet, eşinizin sadakatsizliği veya en iyi arkadaşınızın sizi yeni bir arkadaş için terk etmesi olabilir. Ayrıca, yakın gördüğünüz biri sizi başkalarıyla girdiğiniz bir tartışmada savunmadıysa, ihanete uğramış hissedebilirsiniz. Ya da en iyi arkadaşınız, kötü hissettiğinizi bilmesine rağmen sizi aramadıysa bu sizde ihanet etkisi yaratabilir.

İhanete uğramış hissetmek, karmaşık duygulara yol açabilir ve bunları yönetmek zor olabilir. Bu makalede ihanet türlerini, ilişkiyi sonlandırmaya nasıl karar verileceğini ve ihanetin neden olduğu duygularla nasıl başa çıkılacağını yazdık…

İhanet Türleri

Aldatma her türlü ilişkide ortaya çıkabilir. Romantik partnerler, arkadaşlar ve aile üyeleri arasında görülebilir. Bazı insanlar, hükümet veya sağlık sistemi gibi daha büyük kurumlar tarafından ihanete uğramış hissedebilir. Birçok ihanet biçimine rağmen, bu içeriğimiz kişisel ilişkilerde ihanete odaklanacak...

Romantik Partner İhaneti

Sevdiğiniz kişi sizi incitecek bir şey yaptığında bu acı vericidir. Bu kişinin sizin için orada olacağına güvendiğiniz için eylemleri muhtemelen sizi savunmasız hissettirecektir. İnsanlar bir ihanetle karşılaştığında, gösterilen ortak tepkiler arasında öfke patlaması, kendini suçlama, güven kaybı ve geri çekilme sayılabilir.

Bilimsel bir çalışma mahrem ihanetlerin sonrasını araştırdı ve sonuç olarak bilim adamları bu durumu, ihanet travması olarak adlandırdılar. Yani, romantik bir partnerin ihaneti, bir tür kişilerarası travma olarak kabul ediliyor. 

Romantik ihanet yaşayanların %30 ila %60'ı travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), depresyon ve anksiyete belirtileri gösterir. İhanet travması benlik saygısını da etkileyebilir, ilişkilerde güvensizliğe ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir.

Partneriniz sizi aldattıysa, taciz ettiyse veya yok saydıysa, ihanete uğramış hissedebilirsiniz. Ayrıca, size öncelik vermezlerse veya sürekli olarak güvenilmez olduklarını fark ederseniz de ihanete uğramış hissedebilirsiniz.

Arkadaş İhaneti

Arkadaşların olması beden ve ruh sağlığımız için önemlidir. Örneğin, onların yanınızda olması stres seviyenizi azaltabilir ve size bir aidiyet duygusu verebilir. Bir arkadaş çizgiyi aştığında, ihaneti yıkıcı olabilir. Bu nedenle, bir kişinin böyle bir acıdan sonra gelecekteki arkadaşlıklara kendini kapatması oldukça doğaldır. 

Belki anne babanız boşanıyor ya da zorlu bir ayrılık yaşıyorsunuz, belki de bir yakınınızı kaybettikten sonra yas tutuyorsunuz. Bu durumlarda, en yakın arkadaşlarınızın sizin için orada olmasını beklemeniz çok normaldir. Bunu başaramazlarsa, özellikle de her zaman onların yanında olduysanız, ihanete uğramış hissedebilirsiniz.

Aile İhaneti

Aile sevgisi, güvenli bağlanmalarınızın temelidir. Duygusal ve fiziksel olarak bakıcılara güvenen bebekler ve küçük çocuklar için bakım eksikliği bir tür ihanet olabilir. Temel bakıma sahip olmamak uzun vadeli hasara yol açabilir.

İhanet travması olan ergenler üzerinde yakın zamanda yapılan bir araştırma, güvenli bağ koptuğunda, bu çocukların duygu düzenlemede güçlükler yaşadıklarını belirledi. Çalışma, anneler ve çocukları arasında stresli bir laboratuvar görevi oluşturdu. 

İhanet travması geçiren çocuklar, ihanete uğramayan yaşıtlarına göre daha az olumlu iletişim ve daha saldırgan davranışlar sergilediler.

İhanetten Sonra İlişkiyi Bitirmeli misiniz?

Bir yetişkin olarak, bir ihanetten sonra bir ilişkiyi sürdürmeye veya tamamen bitirmeye karar vermek yalnızca sizin verebileceğiniz bir karardır. Kararınız, ihlalin ciddiyetine, kişiyi affetme arzunuz veya tereddüdünüze ve diğer faktörlere bağlıdır.

İlişkiyi Bitirmeden Önce Kendinize Sormanız Gereken Sorular

İlişkiyi sonlandırmanız gerekip gerekmediğini değerlendirmenize yardımcı olması için kendinize şu soruları sorun:

  • Birlikte geçmişiniz ne kadar önemli?
  • İkiniz de değiştiniz mi?
  • Sevdiğiniz kişi eylemlerinin sorumluluğunu alıyor mu?
  • Sevdiğiniz kişi ihanet için özür diliyor mu?
  • Sevdiğiniz kişi pişmanlık duyuyor mu ve değişiklik yapmaya istekli mi?
  • Sevdiğiniz kişi, durumu düzeltmeye yardımcı olmak için terapiye gitmeye istekli mi?
  • İkiniz de ilişkiyi sürdürmeye kararlı mısınız?
  • İlişkiniz tamir edilemez mi?

İlişkiyi bitirmek istediğinizi fark ederseniz, bunu yapmanızda bir sakınca yoktur. Size neşe getirmeyen bir ilişkiyi sürdürmek için baskı hissetmemelisiniz. Ancak, ilişkiyi onarmaya karar verirseniz, kişisel güvenliğiniz risk altında olmadığı sürece bu da sorun değildir. Bazı durumlarda, ilişkiyi onarmak, daha önce sahip olduğunuzdan daha iyi ve daha güçlü bir ilişkiye yol açabilir.

İlişkiyi sonlandırıp sonlandırmayacağınıza karar vermekte zorlanıyorsanız, tavsiye almak için diğer arkadaşlarınıza veya aile üyelerinize ulaşın. Ayrıca, durumunuza tarafsız bir bakış açısı sunabilecekleri için bir ilişki terapisti ile de iletişime geçebilirsiniz.

İhanetin Neden Olduğu Duygularla Nasıl Başa Çıkılır?

İhanete uğradıktan sonra çoğumuz iki şeyi aynı anda isteriz. Bizi inciten kişiyi yaralandığımız kadar derinden ve dayanılmaz bir şekilde yaralamak ve durumun üstesinden gelerek o kişiyi affetmek... Ancak bu taktiklerin hiçbiri işe yaramaz. Yaralayıcı sözler bumerang yapma eğilimindedir ve sizin de incitmek istediğiniz kişi kadar kötü hissetmenize neden olur.

Yine de, kendinizi iyileştirmek için yapabileceğiniz eylemler var. Her acının kendi hikayesi vardır ve her iyileşmenin de öyle. Ancak şunu söyleyebiliriz: Bir ihanetin geride bıraktığı boşluğu doldurduğunuzda kendinizi iyileştirebilirsiniz hatta intikam ihtiyacını içtenlikle geride bıraktığınız zaman karşınızdaki kişiyi de iyileştirebilirsiniz.

Unutmayın, zarar veren ihanetler sadece yakın bir bağın koptuğu ihanetlerdir. Aşk, başka biriyle birleşmenizi sağlar, onların duygularını kendi hissettiğiniz kadar keskin bir şekilde hissedebilmenizi sağlar. Böyle bir bağlanmayı deneyimlediyseniz, bunun bir tür daha yüksek gerçeklik olduğunu bilirsiniz ve bu bağ parçalandığında, kendinizin yarısını kaybetmiş gibi olursunuz. Peki, bir ihanetten sonra nasıl ilerler ve iyileşirsiniz?

Duygularınızı adlandırın

İhanet bir eylemdir. Bundan kaynaklanan duygular, “ihanete uğradığımızı” söylediğimizde kastettiğimiz şeydir. Eylemden kurtulmaya başlamak için, neden olduğu duygular hakkında daha spesifik olmalısınız. Karşılaşabileceğiniz daha yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

  • Öfke: İncindiniz ve bu gibi durumlarda en doğal duygulardan biri öfkedir. "Nasıl cüret ederler? Nasıl yapabildiler? Bunun hesabını verecekler!”
  • Üzüntü: Bir ihaneti keşfettiğinizde ağlamaklı olabilirsiniz. Bunun nedeni, bir kayıp duygusu hissetmeniz olabilir; güven kaybı, olduğunu sandığınız kişinin kaybı, onlarla ilgili mutlu anılarınızın kaybı, onlarla birlikte gördüğünüz geleceğin kaybı.
  • Şaşkınlık: Evet, muhtemelen bu kişinin veya kişilerin size ihanet ettiğini öğrenince şok oldunuz.
  • Korku: Bu ihanetin sonuçları hakkında endişelenebilirsiniz. Hayatınızda büyük bir karışıklık anlamına gelebilir ve bu bilinmeyenler sizi korkutur.
  • İğrenme: Midenizi bulandırdığı için onu veya onları düşünmeye bile dayanamazsınız.
  • Güvensizlik: Kendinizi sorgulayabilir ve sevgiye ve ilgiye layık olup olmadığınızdan şüphe duyabilirsiniz. 
  • Utanç: Kendinizi suçlayabilir ve olanlardan ve başkalarının şimdi sizi nasıl görüp nasıl davrandığından utanabilirsiniz.
  • Yalnızlık: Bu sizin yaşadığınız bir ihanet, başka kimsenin değil. "Nasıl anlayabilirler ki?" düşüncesi sizi ele geçirebilir.
  • Karışıklık: Ne olduğunu anlayamayabilirsiniz. Bunların hiçbiri size bir anlam ifade etmiyor gibi görünebilir.

Herhangi bir zamanda ne hissettiğinizi belirlemek önemli bir adımdır. Bir ihanetten sonra bunların birçoğunu veya tümünü hissedebilirsiniz. Örneğin, şaşkınlık ve kafa karışıklığı, hissettiğiniz ilk şeyler olabilir, bunlar daha sonra öfke ve iğrenme ya da üzüntü ve korkuya yol açar. Daha sonra utançla dolu bir şaşkınlığa dönebilirsiniz. Birinden diğerine net veya tek tip bir ilerleme olmaz, daha ziyade çalkantılı bir duygu girdabı olacaktır.

Misillemeye karşı direnin

Bazı ihanetlerde, misilleme yapmak için ezici bir dürtü yaşayabilirsiniz. Yapmayın!

Olanlar hakkında kızgın hissediyor olabilirsiniz ve cezayı hak ettiklerini hissedebilirsiniz, ancak bu nadiren verimli bir çabadır. Acıyı uzatmanın ve iyileşme sürecini geciktirmenin bir yolu varsa, o da intikamınızı planlamak ve daha da kötüsü uygulamaktır.

İhanet benzetmesini bedeninizdeki bir kesik ya da yarık olarak düşünün. Zamanla yaranın üzerinde bir kabuk oluşur, ancak genellikle onu dürtme ve delip geçme arzusu vardır. Kaşınır, ağrır ve bu konuda bir şeyler yapma ihtiyacı hissedersiniz.

Yine de, bir yara kabuğuna ne kadar çok dokunursanız, o kadar uzun süre kalır ve iz bırakma olasılığı o kadar yüksek olur. Misilleme biraz yara kabuğu almaya benzer: Yarayı yalnızca bir kez daha ortaya çıkarır ve daha fazla acı çekmenize neden olur. Ve ne kadar çok yaparsanız (hatta yapmayı ne kadar çok düşünürseniz), hayatınızın geri kalanında o acıyı yanınızda taşıma olasılığınız o kadar artar.

İntikam almanın cazibesine karşı koyun. Duygular sonunda kaybolacak ve ihanet eden kişiye benzer acıları yaşatmaktan vazgeçtiğiniz için mutlu olacaksınız.

Zaman ayırın

Birisi tarafından ihanete uğradığınızda, kısa vadeli en iyi çözüm, onlardan fiziksel ve elektronik olarak mümkün olduğunca kaçınmaktır.

Bu onları görmemek, mesaj atmamak, sosyal medyalarına 5 dakikada bir bakmamak demektir. Yukarıda bahsettiğimiz duyguları bir ateşin körüklemesi olarak düşünün. İlk başta, ateş güçlü bir şekilde yanar ve duygular alevler içinde parlar. O ateşin en yakıcı yakıtı size ihanet edenle temas kurmaktır. Bu nedenle, ateşin yanması için ona yakıt eklemeyi bırakmalısınız.

Biraz zaman ayırmalı ve o kişiyle bağlarınızı koparmalısınız. Şimdi, sizinle iletişime geçmeye çalışırlarsa (ve muhtemelen yapacaklardır), onlara sakin bir şekilde, yaptıklarıyla başa çıkmak için biraz zamana ve alana ihtiyacınız olduğunu söyleyebilirsiniz. Ateş köz haline geldikçe duygularınız sonunda solmaya başlayacak. O zaman net bir şekilde düşünmek, olayları işlemek ve sonra ne yapacağınıza karar vermek için çok daha iyi bir konumda olacaksınız.

Üçüncü bir tarafla konuşun

Bu gibi durumlarda, olayı ve bu konudaki duygularınızı güvenilir bir sırdaşla konuşmak yardımcı olabilir. Duygularınızı dışa doğru ifade etmek ve şu anda kafanızın ve kalbinizin içinde neler olup bittiğini başka bir insana anlatmak rahatlatıcı olabilir. Ancak önemli olan, oldukça tarafsız kalabilen biriyle konuşmaktır. Bunun nedeni, durumla başa çıkma planınız hakkında dürüst tavsiye ve yapıcı geri bildirim sunabilecek olmalarıdır.

İstemediğiniz şey, siz ihanet eden kişi hakkında nutuk atıp çıldırırken sizi çileden çıkaracak ve daha önce bahsettiğimiz ateşi körükleyecek sürekli evet diyen birisidir. Bu, o anda iyi hissettirebilir, ancak duygularınızla çalışmanıza yardımcı olmaz. Bu konuda konuşabileceğiniz kimse yoksa, ihtiyacınız olan kulağı ve aradığınız tavsiyeyi sunabilecek bir ilişki terapisti ile konuşmanızı tavsiye ederiz. Hemen şimdi online terapi almak tıklayın!

İhaneti inceleyin

İnsanlar çeşitli nedenlerle incitici şeyler yaparlar ve bu ihanetin nasıl ortaya çıktığını düşünmek size yardımcı olabilir. Dikkatsizlik miydi? Zayıflıktan mı kaynaklanıyordu? Yoksa kasıtlı, bilinçli bir hareket miydi? Hepimiz bazen bir anda bir şeyler söyler veya yaparız ve anında pişman oluruz. Birinin size gizlice söylediği kişisel bilgileri ifşa etmek gibi dikkatsizce yapılan bir ihanet kuşkusuz inciticidir, ancak bir şekilde affedilebilir. Bir sohbete dahil olduğunuzda, söylediğinizin önemine %100 odaklanmamak kolay olabilir ve her şey kazara gerçekten "akıp gidebilir". 

Dikkatsiz bir ihanetten sonraki seviye, birinin zayıflığı nedeniyle ortaya çıkan seviyedir. Bazı insanlar, size söz vermiş olsalar bile, belirli dürtüleri kontrol etmeyi inanılmaz derecede zor bulabilirler. Bağımlılıklar buna iyi bir örnektir. Örneğin, bir eş veya aile üyesi içkiyi bırakacağını söylediğinde ve başaramadığında ihanete uğramış hissedebilirsiniz.

Bazı insanlar ise onlara söylediklerinizi gizli tutmayı neredeyse imkansız bulabilir. Belki de konuyla ilgili kendi duygularını işlemenin bir yolu olarak, birisiyle bunun hakkında konuşmak zorunda hissederler. Öğrendiğinizde canınız acısa da böyle bir durumda  belki biraz sempati duyabilirsiniz.  Sizin durumunuzda bunlardan hangisinin daha doğru olduğunu anlamak, olumsuz duyguların üstesinden gelmenize ve olayın ötesine geçmenize yardımcı olabilir.

İlişkiyi inceleyin

Değer verdiğiniz biri sizi incitmiş, ama ne kadar duygusal acı içindesiniz? Her şey bu ilişkinin yakınlığına bağlıdır. Bir ihanetten sonra, muhtemelen kendinizi o kişinin sizin için ne anlama geldiğini sorarken bulacaksınız. Yılda bir veya iki defadan fazla görmediğiniz  bir arkadaşınızın ihaneti, hayatınızın çok önemli bir parçası olan bir eş veya ebeveynin ihanetinden çok farklı hissettirecektir. İlişkiye ne kadar değer verdiğiniz, o kişiyi hayatınızda tutmayı mı yoksa onu sonsuza dek terk etmeyi mi seçeceğinizi belirleyecektir.

Size ihanet eden kişiyle konuşun

Bu büyük bir adım ve atılması biraz cesaret ve kararlılık gerektiriyor. Ama kendinizi hazır hissettiğinizde, onlarla konuşmaya ve eylemlerinin o zaman size nasıl hissettirdiğini ve şimdi hala nasıl hissettiğinizi iletmeye değer. Önemli bir ipucu, söyleyeceklerinizi onlara değil size odaklanacak şekilde yapılandırmaktır. Bu şekilde, onları savunmaya almaktan kaçınabilir ve sohbeti dostane tutabilirsiniz. Bu yüzden cümlelerinize “ben” ile başlayın ve gerçeklere bağlı kalmaya çalışın. "Sen..." derken şok oldum ve sinirlendim demek, "Bana ihanet ettin..." demekten daha iyidir.

Açık olun. Her birine yukarıda tavsiye ettiğimiz gibi isim verirseniz, yaşadığınız tüm farklı duygulara hakim olabilirsiniz. Tam olarak sizi en çok inciten şeyin ne olduğu konusunda da net olun. Artık onlara güvenemeyeceğinizi mi hissediyorsunuz yoksa eylemlerinin hayatınızın diğer bölümlerinde yankı uyandırmasına mı neden oluyorsunuz?

Düşüncelerinizi ve duygularınızı kelimelere dökmenize yardımcı olacaksa, sizi inciten kişilere bir mektup yazmayı da düşünebilirsiniz. Ya okumaları için onlara verebilirsiniz ya da onlara okutabilirsiniz. Bu, özellikle birisiyle yüz yüze yüzleşmek zorunda kaldığınız ancak yapamadığınız durumlarda yararlıdır.

Tekrarlayan suçlularla bağları kesin

Bir ihaneti affetmeyi ve ilişkiyi sürdürmeyi seçip seçmemeniz birçok şeye bağlı olacaktır: yaşanan durumun ciddiyeti, ilişkiye ne kadar değer verdiğiniz ve ihanetin nasıl sona erdiği gib. Bununla birlikte, akılda tutulması gereken bir şey, size - ya da gerçekten tanıyabileceğiniz diğer insanlara - ilk kez böyle bir şey yapıp yapmadıklarıdır.

Daha önce biri sizi incitmişse veya sizin bildiğiniz bir şekli varsa, bu kişiyi hayatınızda tutmanın sizin için en iyisi olup olmadığını şiddetle düşünmelisiniz. Genel olarak konuşursak, ikinci vuruş, ilişkinize ve birbirinizle olan etkileşimlerinize çok daha fazla yük getirecektir. Ayrıca bu noktaya ulaşırsanız size ihanet edebileceklerini ve bundan kurtulabileceklerini düşüneceklerdir.

İhaneti Aşmak İçin 6 Adım

İhanete uğradığınızı hissettiğinizde, bu çok çabuk halledilebilecek bir şey değildir. Olan her şeyi işlemek için zamana ihtiyacınız var ve bu, belirli olaylara bağlı olarak değişecektir. İlk başta, normal bir yaşam görüntüsünü sürdürürken, içinizdeki duygu fırtınasıyla başa çıkmak için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Sonuçta, hala ilgilenmeniz gereken sorumluluklarınız var. Zamanla, ilk şokun üstesinden geldiğinizi ve duygusal yaralarınızı iyileştirmeye başladığınızı göreceksiniz. Buna yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

1. Kendiniz üzerinde düşünün

Ortalık biraz sakinleştiğinde bir iç gözlem döneminden faydalanabilirsiniz. Bu, içe baktığınız ve ihaneti, sonrasındaki uzun vadeli sonuçları anlamaya çalıştığınız bir zamandır. İhanete uğradıktan hemen sonra düşüncelerinizi, duygularınızı ve davranışlarınızı yansıtmak ve gelecekte benzer durumlardan nasıl kaçınmaya çalışabileceğinizi (veya böyle bir durumla karşılaşırsanız farklı davranabileceğinizi) düşünmek isteyebilirsiniz.

Bundan en iyi şekilde yararlanmak için bazı psikologlar, neden temelli sorular yerine neye dayalı sorular sormaya odaklanmanızı önerir. Teori, bir şeyin neden olduğunu veya neden böyle hissettiğinizi ya da böyle davrandığınızı sormanın sizin geçmişe saplanıp, olaylar üzerinde derin derin düşünmenize yol açtığını söyler. Ayrıca, size yapılanlara ve bunun için kimin suçlanacağına odaklandığınız bir kurban zihniyeti de aşılayabilir.

Öte yandan, daha proaktif bir soru nedir: Ne hissediyorum, seçeneklerim neler ve bundan 5 yıl sonra gerçekten ne önemli olacak? Bunların hepsi sizi ihanetten uzaklaştırabilecek ve iyileşebileceğiniz bir yere yönlendirebilecek ileriye dönük sorulardır.

2. İlişki konusunda gerçekçi olmaya çalışın

Geçmişi, dünyada her şeyin yolunda olduğu mükemmel bir an olarak putlaştırmaktan kaçının. Gerçekçi olun ve ihanet gerçekleşmeden önce ilişkinizde sorunların olduğunu kabul edin. Bu, darbeyi biraz yumuşatır çünkü bu kişiyle sahip olduğunuz mükemmel hayatı kaybettiğinizi hissetmeyeceksiniz. Bu olduğunda, muhtemelen zorlu bir süreçten geçtiğinizi kabul edeceksiniz.

3.  Yas tutmaya vakit ayırın

Olanların üstesinden gelme sürecinin bir kısmı yas tutmaktır. Bazı durumlarda bu, biten ilişkinin yasını tutmak anlamına gelebilir. Diğerlerinde, ilişkiyi kurtarmayı başarmış olsanız da olmasanız da, kendiniz ve bu diğer kişi için hayal ettiğiniz geleceğin yasını tutmak anlamına gelebilir.

Bu kesinlikle öfke ve üzüntüyü içerecek, ama aynı zamanda birçok başka duygu da içerecek. Hatta geçici bir depresyona girebilirsiniz ancak bu duyguları bastırmak yerine hissetmeniz gerekir. Olanların olduğunu kabul etmeniz gerekecek. Bu, onunla iyi olmanız gerektiği anlamına gelmez, ancak hareketin gerçekleştiğini ve çok fazla incinmeye yol açtığını kabul etmeniz gerekir.

4. Haininizi affedebilecek misiniz diye düşünün

Şu anda mümkün görünmeyebilir, ancak sonunda size ihanet eden kişiyi affetmeye çalışmalısınız. Affetmek onlar için değil; sizin için. Onları affetmek, onların yaptıklarında sorun olmadığı anlamına gelmez ama onu çevreleyen acınızı serbest bırakmak istediğinizi gösterir.

Affetmek, acının sizi tüketmesine ve geleceğinizi zehirlemesine izin vermektense, acıyı geride bırakmanın daha iyi olduğuna karar vermeyi içerir. Ayrıca, size ihanet eden kişiye karşı sahip olabileceğiniz herhangi bir kötü duyguyu serbest bırakmanızı da gerektirir.

Emek ve zaman alacak ve her zaman sorunsuz bir süreç olmayacak. Onları affettiğinizi düşünebilirsiniz, ancak hala öfke veya kırgınlık içinde olduğunuzu görebilirsiniz. Birini affetmenin önemli bir parçası, onunla empati kurmaya çalışmak ve kusurlarını insan olmanın bir parçası olarak görmektir. Siz ve onlar arasındaki boşluğu kapatmak için kendi kusurlarınız üzerinde düşünmek isteyebilirsiniz. Size ihanet ettikleri gibi kimseye ihanet etmemiş olabilirsiniz, ancak şüphesiz siz de davranışlarınızla başkalarını incitmişsinizdir.

Bundan asla tamamen vazgeçemeyebilirsiniz, ancak affederseniz artık hayatınızı hiçbir şekilde etkilemeyecektir. Hatta bunu hayatınızda önemli bir an veya ilişkinizde uzun vadede faydaları olan bir an olarak görebilirsiniz.

5. Kendinize iyi bakın.

'Kendine iyi bak', gelmiş geçmiş her hastalık ve sıkıntı için verilen bayat ve yorgun tavsiyeler gibi gelebilir. Ama bir sebepten dolayı çok söyleniyor; bedeninize ve zihninize nezaketle davranırsanız çok daha hızlı iyileşirsiniz.

İyi beslenerek, düzenli egzersiz yaparak, yeterince uyumanızı sağlayarak ve keyif aldığınız şeyleri yaparak zaman geçirerek, kendiniz ve durum hakkında daha iyi hissedeceksiniz. Bu, dondurma ve çikolata yiyerek birkaç gün yatağınızda oturamayacağınız anlamına gelmez, ancak orada kalmanıza izin vermeyin. Yeter artık demeli ve hayatınıza geri dönmeli ve beyninizde o iyi hissettiren kimyasalları üretecek şeyleri yapmalısınız.

6. Yardım alın

Acıyı geride bırakamadığınızı veya ihanetle ilgili düşünceleri kafanızdan atamadığınızı fark ederseniz, ihanet travması yaşıyor olabilirsiniz. Bu her türlü ihanette olabilir, ancak en yaygın olarak çocuklukta olan veya zina içeren ihanetlerde görülür. İhanetten bu yana davranışlarınız değiştiyse ve günlük yaşamınızı fark edilir şekilde etkiliyorsa, bunun üstesinden gelmek için profesyonel yardım almalısınız.

Yaşadığınız ihanet partneriniz tarafından mı yapıldı ve buna nasıl yaklaşacağınızdan hala emin değil misiniz? İyileşme süreci zaman alacaktır ve yukarıda belirtildiği gibi, endişelerinizi ve duygularınızı dinleyecek ve bu süreçte size yardımcı olacak tavsiyelerde bulunacak tarafsız bir üçüncü şahısla konuşmak faydalı olabilir. O halde, daha sonra ne yapmak istediğinize karar verirken size rehberlik edebilecek bir terapistle çevrimiçi sohbet etmeye ne dersiniz? Online terapiye başlamak için buraya tıklamanız yeterli.

Sık Sorulan Sorular

Ne Tür Davranışlar İhanet Gibi Hissettirebilir?

Tüm ihanetler aynı görünmez. Tüm ihanetler aynı hissettirmez de. İşte ihanet olarak hissedebileceğiniz şeylerden bazıları:

  • Cinsel sadakatsizlik: Bir ilişkide ihanet denilince akla gelen ilk şey genellikle cinsel yakınlaşmadır ve genellikle affetmesi çok zor bir durumdur.
  • Duygusal ilişkiler: Herhangi bir fiziksel eylem gerçekleşmemiş olsa bile, eşiniz bir başkasıyla samimi duygular ve kırılganlık paylaşıyorsa, cinsel yakınlık kadar acı verici olabilir.
  • Yalan söylemek: Birine güvendiğinizde ve o size yalan söylediğinde veya tüm gerçeği gizlediğinde, bu güveni kırabilir ve aranızda yabancılaşma duyguları yaratabilir.
  • Sözleri tutmamak: Yalan söylemek gibi, bir sözün bozulması kişinin sözüne tekrar nasıl güvenip güvenemeyeceğinizi etkileyebilir.
  • Önemli bir konuda başka birinin tarafını tutmak: Birine karşı farklı görüşlere sahip olabilir ve yine de onu sevebilir ve önemseyebilirsiniz. Ancak tek akıl olduğunuzu düşündüğünüz kişi, arkanızda olduğunu düşündüğünüz bir konuda başka birinin tarafını tutuyorlarsa, kabul etmek zor olabilir.
  • Onlara ihtiyaç duyduğunuzda orada olmamak: Zor bir dönemle karşı karşıya kalmanıza rağmen bu süreçte sizi desteklemesi için güvenebileceğinizi düşündüğünüz kişiler bu süreçte yanınızda olmadıysa bu ihanet gibi hissedilebilir.

İhanetin İhanete Uğrayan Kişi Üzerindeki Olası Sonuçları Nelerdir?

Bir ihaneti deneyimlemek, geniş kapsamlı olumsuz etkilere sahip olabilir. Bunların üstesinden gelmeye çalışırken bunları ihanete bağlayabilmeniz için bunların farkında olmak gerekir;

  • Güven sorunları
  • Gelecekteki ilişkilerde veya mevcut ilişkide kıskançlık
  • Yetersizlik, düşük benlik saygısı veya aşağılık kompleksi
  • Davetsiz düşünceler
  • Endişe
  • Depresyon
  • Duyguları yönetmede sorun
  • Duyguları bastırmak
  • Bağımlılık sorunları
  • Madde bağımlılığı
  • Yeme bozuklukları
  • Şüphe, paranoya 
  • Suçluluk ve utanç

İhanet Edenin Gerçekten Üzgün Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Bir kişi size ihanet ettiğinde, doğal olarak onlardan bir özür beklersiniz. Ama bu özrün gerçek olup olmadığını nasıl anlarsınız? Bu kişinin nasıl davrandığına ve ihaneti nasıl gördüğüne bağlıdır. Bir kişi gerçekten üzgünse, şunları yapacaktır:

  • Eylemlerini kabul etmek, tam kapsamını açıkça paylaşmak ve onlar için özel bir özür dilemek
  • Eylemlerinin sorumluluğunu kabul etmek ve onları haklı çıkarmaya çalışmamak
  • Sizi nasıl incittiklerini ve yaptıklarının neden yanlış olduğunu anlamak
  • Vücut dilleri ve nasıl konuştukları aracılığıyla pişmanlık göstermek
  • Her şeyi yapabileceklerini düşündükleri şekilde düzeltmeye çalışmak
  • Sizinle olan iletişimlerini geliştirmeye çalışmak
  • İleriye dönük daha iyi seçimler yapmaya çalışmak

İhanet Eden Kişi Özür Dilemeyi Reddediyor. Ne Yapmalıyım?

Size ihanet eden kişi özür dilemiyorsa ve yaptıkları için suçu üstlenmeyi reddediyorsa - ve onlara bunu yapmaları için bolca zaman ve fırsat verdiyseniz - yapacak çok şeyiniz var demektir. Eğer romantik bir ilişkiyse, ihanetin ciddiyetine bağlı olsa da onlardan ayrılmayı düşünmelisiniz. Belki sonunda olaylarda oynadıkları rolü kabul edip özür dileyecekler, ama olmayabilirler. Size bu şekilde davranan ve bunun için pişmanlık bile göstermeyen biriyle birlikte olmak isteyip istemediğinize karar vermek size kalmış.

Bu bir arkadaşlıksa, bu kişinin ileride hayatınızda bir yeri hak edip etmediğini de düşünmek isteyebilirsiniz. Tüm arkadaşlıkların sürmesi gerekmez. Ve bu bir aile üyesiyse yine de o ilişkiye ne kadar zaman ayırdığınızı düşünebilirsiniz. Aile toplantıları sırasında medeni davranabilir ve kibar konuşmalara katılabilirsiniz, ancak olanlar için bir miktar suçlu hissetmeye hazır değillerse, hasarı onarmak için çok fazla çaba harcamanıza gerek yoktur. Ailenizi seçemezsiniz, ancak onlarla ilişkilerinize nasıl yaklaşacağınızı seçersiniz.

Hala merak ediyorum, ihanetten sonra nasıl toparlanırım diyorsanız, inanın yalnız değilsiniz. Bu sadece sizin başınıza gelmiyor. Herkes hayatının bir noktasında ihanete uğrayabilir. Böyle bir durumda ilişkinizde ortaya çıkan sorunların üstesinden gelmek zor olabilir, ancak ne kadar süredir sorunlarınız olursa olsun, terapi almak için asla geç değildir.

Yaşadığınız sorunlardan kurtulmak için yardıma ihtiyacınız varsa ve  buna gerçekten istekliyseniz; Psikolog Ofisi üzerinden alanında uzman bir terapist ile online çalışmak, aradığınız kurtarıcı adım olabilir.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog3 Şubat 2023
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı