mindfulness nedir

Hayatınızda Değişiklik Yapmak İçin Bir Adım Atın

Köklü değişimler için ufak adımlar atmak hayatınızdaki değişimleri kalıcı kılacaktır. Hayatımda değişiklik istiyorum mu diyorsunuz? Peki şu anda hayatınızda köklü bir değişiklik yapmaya kendinizi hazır ve motive olmuş hissediyor musunuz? Cevabınız evetse sahip olduğunuz bu motivasyon ve potansiyelden yararlanalım ve gerçek anlamda hayatınızda değişimler yapabilmenize olanak sağlayalım. 

Her şeyden önce, hayatınızda değiştirmek istediğiniz çeşitli alanlar bulunsa da başlamak için içlerinden bir tanesini seçmeniz gerekir. Bunun nedenini ve hayatta değişiklik yapmanın yollarını sizlere birazdan açıklayacağız. Bu adımı atmada bir psikolog desteğine ihtiyacınız varsa dilediğiniz zaman platformumuzdaki uzmanlarla görüşebilirsiniz. Unutmayın, her zaman yanınızdayız.

Kendimde Değişiklik Yapmak İstiyorum

Kendinizde yapabileceğiniz değişikliklerin neler olabileceğini düşünün. Hayatınızda gerçekten değiştirmek istediğiniz şeye odaklanın. Seçeceğiniz şeyi değiştirdiğinizde gerçekten ondan en yüksek verimi ve avantajı sağlayabileceğinizden emin olun. Zor karar veren biri misiniz? Hiç merak etmeyin, içinizdeki istekle bu zorluğun üstesinden geleceksiniz.

Hayatınızda bir şeyi değiştirmeye başladığınızda gerçekçi bir şekilde onu değiştirebileceğinize inanmalısınız. Örneğin, “nasıl kilo veririm ya da daha sağlıklı olurum?” diye düşünüyorsunuz diyelim. Bu nedenle de daha fazla spor yapmaya karar verdiğinizi varsayalım. Öncelikle bu konuda gerçekten ciddi olmanız gerekir. Normalde de görece aktif bir insan olsanız da (mesela her gün köpeğinizi gezdiriyorsanız ve haftada 2-3 kez spor salonuna gidiyorsanız) yaptığınız spor zinde, enerjik ve güçlü olmak için yeterli olmayacaktır. Yapılan çalışmalara ve sporcuların görüşlerine göre haftada 4-5 kez spora giderek kardiyo ve ağırlık çalışmalarına ağırlık vermek ruh halini, fiziksel görünümü, sağlığı ve esnekliği çarpıcı bir şekilde artırıyor.

Eğer gerçekten harika sonuçlar almak istiyorsanız, motive olmuşsunuz demektir. Yapacağınız bu değişikliğin hayatınızı değiştireceğinin farkındasınız. Programınızı ayarlayıp yakınınızdaki bir spor salonuna gitmeye başlayabilirsiniz.

Peki, değiştirmek için siz neyi seçtiniz?

Hayatta Değişiklik Yapmanın Yolları

Araştırmalara göre eğer yeni bir davranışı nasıl, ne zaman ve nerede yapacağınız konusunda bilinçli olursanız yeni davranışınızı hayata geçirmekten 2 kat daha fazla başarıya sahip olacaksınız.

“Spora pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve pazar akşamları gideceğim, çünkü bunlar benim için en iyi günler.”

“Ağırlık, kardiyo, temel çalışmalar ve esneme egzersizlerinin hepsini bir arada yapacağım. “

İşte bunlar gerçekçi sözlerdir.

Peki bu yeni alışkanlığınızı nasıl, ne zaman ve nerede uygulayacaksınız? Lütfen gerçekçi olun.

Bazen küçük adımlarla başlayıp zamanla büyük adımlar atmak daha iyi bir fikirdir. Böyle yapmak size anlık parlamanıza sebep olan geçici bir heves yerine zaman içinde sizinle bütünleşecek, kalıcı bir alışkanlık kazandırabilir.

“Öncelikle 30 dakika kardiyo ile işe başlayacağım. Daha sonra bunu 45 dakikaya çıkartacağım” demek daha sağlıklıdır.

10 Yıl Sonrasını Hayal Edin: Değişim Yaptığınızda Neredesiniz, Yapmadığınızda Neredesiniz? 

Hayatınızda bir değişiklik yapmaya karar verip uygulamaya geçerseniz sizce 10 yıl sonra bu değişimin sonuçları nasıl olacak?

Eğer hayatınızda bir değişiklik yapmaya karar verip birkaç hafta sonra pes edip kendinizi endişe içinde bulup vazgeçerseniz sizce 10 yıl sonra hayatınız nasıl olur?

Yukarıdaki spor örneğiyle devam edelim. Eğer haftalık sporunuzu düzenli olarak devam ettirirseniz 10 yıl içinde kendinizi çok daha sağlıklı ve mutlu hissedeceksiniz. Daha geç yaşlanacaksınız ve çok daha fazla enerjiniz olacak. Eğer tembellik edip çabalamazsanız... Sonuçlar pek de güzel olmayabilir.

Şimdi sizlerin de hayatınızda yapacağınız bir değişikliğin 10 yılda sizi hangi noktaya getireceğini, yapmazsanız nasıl bir durumda olabileceğinizi ayrıntılı bir şekilde tanımlamanızı istiyoruz.

Her iki senaryoyu da bilmek kaçınılmaz bir şekilde sizi istediğiniz yola girmeye teşvik edecektir. Elinize bir kağıt ve kalem alarak yazmaya başlayın. Farkı görebiliyor musunuz? 

Gerçekçi Hedefler  

Değiştirilecek bir şey seçtiğinizde ona tamamen odaklanabilirsiniz. Aklınızın bir köşesinde sürekli hedefiniz olmalı. Aynı anda bir sürü şey yaparak dikkatinizin dağılması sorunu da ortadan kalkmış olacak. Böylelikle mazeretleriniz de kaybolacaktır çünkü “yapacağım, değiştireceğim” diye kendinize söz verdiniz.

Sabah kalktığınızda hedefinizi düşünün. Bugün ne zaman hedefiniz için bir şeyler yapacaksınız? Nasıl? Nerede? Her gün bunları düşünün. Hedefiniz sürekli aklınızda olsun. Bu konuda zorluk çekiyorsanız mindfulness egzersizleri yaparak farkındalığınızı geliştirebilirsiniz. "Mindfulness Nedir? Nasıl Uygulanır?" adlı yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

Yapabiliyorsanız, günün erken saatlerinde hedefinize yönelik çalışın. Mesela işten dönünce spora gitmeye karar verirseniz ısınma çalışmalarını bir kenara atmak zorunda kalabilirsiniz. Sabah ilk iş olarak bunu yaparsanız hedefinizde herhangi bir oynama ya da esnetme yapamazsınız. Eğer ilk önce spor yapacağım derseniz sporu her şeyin önüne koymuş olursunuz.

Değişim Hayatınızın Parçası Olduğunda Yeni Bir Değişime Yelken Açın

Hayatınızda değişimler yapmak için öncelik olarak tek bir şeyden başlamak sizin için zor gelebilir çünkü birçok şeyi aynı anda değiştirmek istiyor olmanız oldukça muhtemel.

“Eğer tek bir şeyi değiştirmekle işe başlasak bu değişimi uygulamak, yaşamak ve sonuçlarını görmek çok fazla zaman gerektirmez mi?”

Gerektirmez. Araştırmalara göre bir seferde tek bir yeni alışkanlık geliştirmenin çok daha akıllıca olduğunu göstermektedir. Çoğu insanda bu değişikliklerin alışkanlık halini alması birkaç ay sürebilir.

Seçtiğiniz değişim hayatınızın bir parçası haline geldikten sonra ve kendinize bu alışkanlığı yapmak zorunda olduğunuzu hatırlatmak mecburiyetinde kalmadığınızda kendinize yeni bir hedef seçin. Tek bir seferde yeni bir alışkanlık sahibi olmak hayatınıza daha kalıcı, güçlü ve pozitif bir değişim getirecektir.

Bunun ne kadar iyi hissettirdiğini hissedebiliyor musunuz?

Kendinize bir söz verin ve tutun. Sadece tek bir söz olduğunda işiniz çok daha kolay. Bunu yapmak başarı şansınızı inanılmaz ölçüde artıracaktır. Şimdi seçiminizi yapın ve değişim sürecine başlayın!

Eğer değişim sürecindeyseniz ve stres altındaysanız, karar vermekte zorlanıyorsanız psikologofisi.com sayfasına girerek platformumuzda bulunan uzmanlarla dilediğiniz zaman görüşme yaparak online terapi yapabileceğinizi unutmayın.

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog12 Nisan 2019
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi