galara nedir

Galara Nedir?

Okumakta olduğunuz içeriğimiz Galara adlı ilaç konusunda merak ettikleriniz hakkında genel bir bilgi verme amacı ile derlenmiş olup; herhangi bir tavsiye veya öneri niteliği taşımaz.

Herhangi bir olumsuz durum yaşamamak adına; doktorunuz tarafından reçete edilmediği sürece herhangi bir vitamin, bitkisel takviye veya ilaç kullanmamalısınız. 
Galara Nedir?

Galara, sinir hasarına bağlı ağrı ve epilepsi kısmi sara nöbetlerinin tedavisinde kullanılır. Ağızdan alınan bir ilaçtır. Ayrıca, diğer nöbet ilaçlarına ek tedavi olarak ve fibromiyalji adı verilen yoğun yumuşak doku ağrısı ile yaygın kaygı bozukluğunun tedavisinde de kullanılabilir.

Galara Etken Maddesi Nedir?

Galara’nın her bir kapsülü pregabalin etken maddesini içermektedir. Pregabalin sinirlerdeki aşırı elektriksel aktiviteyi azaltarak bu durumlardaki semptomları hafifletmeye yardımcı olabilen bir ilaçtır.

Galara Antidepresan Mıdır?

Hayır, Galara antidepresan olarak kullanılmamaktadır.

Galara Nasıl Kullanılır?

Galara’yı doktor tavsiyesi üzerine, genellikle günde 2 veya 3 kere aç veya tok olarak alınan bir ilaçtır. Doktorunuz sizin için en uygun dozu reçete edecektir.
Bir bardak su yardımı ile, bütün olarak yutulmalı ve emilmemeli, çiğnenmemeli ve ağızda bekletilmemelidir.

Galara Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Galara’yı her gün aynı saatte düzenli olarak kullanmanız önemlidir.

Galara ilacını almayı unutursanız ve bir sonraki dozun zamanı henüz gelmemiş ise hatırlar hatırlamaz dozu almanız önerilir. Fakat bir sonraki dozun zamanı gelmiş ya da yakın ise almamalı ve unutulan dozları dengelemek için çift doz kullanmamalısınız. 

Bu hareket Galara doz aşımına sebebiyet verebilecektir.

Galara’yı oda sıcaklığında ve çocukların erişemeyeceği, göremeyeceği yerlerde saklamalınız. İstenmeyen herhangi bir durum yaşamamak için, Galara dışındaki ilaçlar, vitamin ve takviyeler ve bitkisel takviyeler de mutlaka çocukların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edilmelidir. 

Uyku hali ve baş dönmesi yarattığından Galara kullanımı dikkatinizi azaltabilir ve odaklanmanızı güçleştirebilir. Bu sebepten; Galara’nın üzerinizdeki yan etkilerini henüz anlamadan tehlikeli aktiviteler ve araba ve makine kullanımından kaçınmanız sağlıklı olacaktır. 

Eğer dikkat gerektiren ve  tehlikeli sonuçlara sebep olabilecek işler yapıyorsanız ilacın üzerinizdeki etkilerini tanıyana kadar oldukça tetikte olmalısınız.

Galara’yı doktor tavsiyesi olmadan bırakmamalısınız. Tedaviye en az  1 hafta süreyle kademeli olarak azaltma sonucunda sonlandırılarak  son verilecektir. Kısa veya uzun zamanlı tedavilerde tedavi sonlandırıldığı zaman çekilme belirtileri gibi bazı Galara yan etkileri görülebilir.

 Baş ağrısı, mide bulantısı, ishal, kaygı, nezle, sinirlilik, ağrı, depresyon, terleme, havale, sersemlik ve ağrı gibi belirtiler görülebilir. Uzun süre Galara kullanılması durumunda belirtilen yan etkiler daha şiddetli olacak olup eczacınıza ya da doktorunuza başvurmalısınız. 

Galara Kutusunda Kaç Adet Var?

Galara alüminyum blisterli ambalajlarda 14, 28 ve 56’lı kapsüller olarak satışa sunulmaktadır. 

Galara Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

18 yaş altı ergenlerde ve çocuklarda Galara’nın etkililik ve güvenilirliği belirlenmediğinden, pregabalalin belitirtilen yaş gruplarında kullanılmamalıdır. Ancak doktor tarafından reçete ediliyorsa tabi ki doktor fayda ve risklerini değerlendirmiş ve buna göre karar vermiştir. 

Yine de içinize sinmiyorsa ikinci bir doktor görüşünde fayda vardır.

Yaşlılarda Galara Kullanımı

Galara 65 yaş üstü böbrek işlevleri sağlıklı olan hastalarda normal dozlarda alınarak kullanılabilmektedir. Böbrek işlevleri azalan hastalarda ise, pregabalinin dozu böbrekli sağlıklı olan hastalara nazaran azaltılarak kullanılması gerekmektedir.
65 yaş üstü olup, kendilerine Galara reçete edilmiş olan böbreklerinden yana rahatsız hastaların doktorlarını bu yönde bilgilendirmeleri tavsiye edilir. 

Galara Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

Doktor tarafından tavsiye edilmedikçe Galara hamilelikte kullanılmamalıdır. 

Gebelik durumu yoksa ve Galara kullanılacaksa da doğum kontrol yöntemleriyle korunulmalıdır. Tedavi esnasında hamile kalma durumu veya hamilelik planı var ise kesinlikle doktora danışılmalıdır.

Emziren Anneler Galara Kullanabilir Mi?

Doktor tavsiye etmediği sürece Galara emzirme döneminde kullanılmamalı ve kullanırken anne sütüne geçtiği için bebek kesinlikle emzirilmemelidir. 
Emziren bir anneyseniz ve size Galara reçete edildiyse, durumu mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.

Galara Bağımlılık Yapar Mı?

Evet, içindeki Pregabalin’den dolayı Galara bağımlılık yapmaktadır.

Galara Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?

Evet, Galara cinsel işlev bozukluğuna sebep olmaktadır. Eğer ilaç kullanımız cinsel hayatınızı etkilemekte ise doktorunuzu bu yönde bilgilendirmelisiniz. Doktorunuz tedavinizi buna göre yeniden şekillendirebilir veya size bu yan etki için de ayrıca bir ilaç önerisinde bulunabilir.

Galara Kilo Aldırır Mı?

Evet, Galara kullanımı iştah artışı yan etkisinden dolayı kilo artışına sebep olmaktadır. Galara direkt olarak kilo alımına sebep olmaz, kilo almanıza sebep olan şey iştahınızın artmış olmasıdır.

Galara kullanımınız süresince kilo aldığınızı ve iştahınızın arttığını fark ediyorsanız doktorunuzu bu yönde bilgilendirmelisiniz. Ayrıca, tedavinize ek olarak bir diyetisyen eşliğinde sağlıklı bir diyet uygulamanız da size yardımcı olabilecektir. 

Galara Uyku Yapar Mı?

Evet. Galara uyku haline sebep olmaktadır. Bu yüzden ilacın sizdeki etkilerinin ne olacağını gözlemlemeden önce tehlikeli ve dikkat gerektirecek şeyler yapmaktan kaçınmanız iyiliğinize olacaktır.

Galara Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Galara etki süresi hakkında net bir bilgi bulunmamakta olup, alınan doz miktarına göre değişmektedir.

Galara Reçetesiz Alınabilir Mi?

Hayır, Galara reçete olmadan alınamaz. Şunu da söylemek isteriz ki; doktorunuzun sizin için reçete etmediği herhangi bir ilacı zaten kullanmamalısınız. Reçeteli ilaçlarınızı ise bir başkasına önermemeli, kullanması için vermemelisiniz.
Her ilaç, vitamin ve takviye kullanılmakta olan başka ilaçlar ile etkileşime girebilir veya sağlık öykünüze bağlı olarak istenmeyen etkiler gösterebilir.

Aile Hekimi Galara Yazabilir Mi?

Hayır, Galara alanında uzman doktorlar tarafından yazılan reçete ile alınabilmektedir.

Galara Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

  • 65 yaş üzeri hastalarda Galara kullanımında, baş dönmesi ve uyku hali gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler sonucunda düşme sonucu yaralanmaların oranında artış gözlenmektedir. 

    Eğer 65 yaş üzerinde iseniz tedavi sürecinde ilacın yan etkileri konusunda yeterli bilgi sahibi olmalı ve oldukça dikkat edilmelidir.

  • Galara kullanırken üst solunum yolunda, yüzde, dudaklarda, boğazda, dudakta ya da ağız içinde şişme gibi belirtiler ve cilt döküntüsü olabilir. Bu belirtiler görecek olursanız doktorunuzla mutlaka iletişime geçmeli ve Galara kullanımını kesmelisiniz. 

    Ancak, doktor bilgisi dışında reçeteli ilacınızı kullanmayı kesmeniz de tehlikeli olacağından, doktorunuza bilgi vermeniz oldukça önemlidir.

  • Pregabalin kullanımınız sırasında kilonuzda artış olduysa ve şeker hastalığınız var ise diyabet tedavisi için kullanılan ilaçlarınızda değişiklik yapılması gerekebilir.
  • Galara kullanımı sırasında görme kaybı, görmede bulanıklık gibi görme ila alakalı değişiklik durumları söz konusu olabilir. Bu durumlar geçici olup, belirtileri yaşamanız durumunda doktorunuza başvurmalısınız.
  • Bazı hastalarda Galara kullanırken böbrek yetmezliği tespit edilmiş olduğundan, idrara çıkmada azalma söz konusu ise doktorunuzla iletişime geçiniz. Doktorunuz duruma göre ilaç kullanımını kesebilir.
  • Çoğu kardiyovasküler rahatsızlığı olan yaşlı hastalarda Galara alındığı sırada kalp yetmezliği tespit edilmiştir. Eğer geçmişte kalp rahatsızlığınız oldu ise doktoruna bildirmeniz gerekmektedir.  
  • Omurilik yaralanması durumlarında kullanılan pregabalin gibi ilaçlarla birlikte kullanımı uyku hali gibi yan etkileri arttırabilir.
  • Geçmişte ilaç ya da alkol bağımlılığı gibi bir durumunuz söz konusu ise doktorunuza bildiriniz. Reçetede verilenden fazla ilaç kullanımı yapmayınız.
  • Bazı ağrı kesiciler gibi kabızlığa sebep olacak başka ilaçlar ve Galara birlikte kullanıldığında kabızlık, bağırsak işlevlerinin durması gibi gastrointestinal sorunların görülmesi ihtimali söz konusu olup; bu gibi durumlar yaşıyor iseniz ya da yaşamaya yatkın iseniz doktorunuzu bu yönde bilgilendirmelisiniz.
  • Sara tedavisinde etkili Galara gibi ilaçların kullanım sürecinde hastalarda intihar etmeye yönelik eylemler ve kendine zarar verme düşünceleri gözlenmiştir. 

    Böyle bir durum söz konusu ise ya da aklınızdan bu tarz düşünceler geçmesi durumunda doktorunuzla iletişime geçip yardım almalısınız.

  • Bazı hastalarda Galara kullanırken diğer şartların etkisiyle ensefalopati, yani beyin fonksiyonlarında azalma olduğu görülmüştür. Geçmişte ya da günümüzde böbrek veya karaciğerde ciddi rahatsızlığınız var ise doktorunuza bildiriniz.
  • Galara kullanmayı bıraktıktan sonra veya kullanırken nöbetler geçirirseniz, derhal doktorunuza bilgi vermelisiniz.

Galara Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Hasar görmüş ya da emniyet bandı açılmış ürünü kesinlikle kullanmayınız. Ayrıca Pregabaline, yani Galara etken maddesine veya içindeki diğer maddelere karşı aşırı duyarlılığınız varsa kesinlikle kullanmayınız.

Galara Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi?

Galara aç veya tok olarak kullanılabilmektedir. Doktorunuz aksi bir öneride bulunmadıkça Galara’yı aç veya tok olarak kullanabilirsiniz.

Galara Hangi İlaçlar İle Beraber Kullanılamaz?

Galara ve diğer bazı ilaçlar birbiriyle etkileşebilir.

Galara, bazı yatıştırıcı etkileri olan ilaçlarla, özellikle de opiyoidlerle birlikte kullanıldığında, ilaçların birbirleriyle etkileşmesi sonucunda koma, solunum yetmezliği ve ölüme neden olabilir. Galara'nın aynı anda alınması durumunda dikkat azalması, uykululuk ve baş dönmesi gibi yan etkilerin şiddeti artabilir.

Aşağıda listelediklerimiz ile beraber Galara kullanmaktan kaçınmanız önemlidir;

Galara Yan Etkileri Nelerdir?

Galara’nın içeriğinde bulunan maddelere karşı alerji ya da aşırı duyarlılık söz konusu olan kişilerde bazı yan etkiler görülebilmektedir.

Aşağıda belirtilen yan etkilerden biri ya da birkaçı görüldüğünde en yakın doktora ya da hastanenin aciline başvurunuz:

  • Dilde şişme
  • Yüzde şişme

Aşağıda belirtilen yan etkiler birlikte kullanılan ilaçlardan veya mevcut farklı hastalıklardan kaynaklı olabilir..

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır: 

Çok Yaygın Görülen Galara Yan Etkileri:

  • Uyku hali, baş dönmesi, baş ağrısı

 Yaygın Görülen Galara Yan Etkileri:

  • Nazofarenjit, bilinen adıyla soğuk algınlığı
  • Düşme, denge bozukluğu, vertigo adı verilen baş dönmesi, yürüyüşte anormallik
  • Ödem, periferik ödem de denilen vücutta bacaklar ve kollarda görülebilen olağan dışı şişlik
  • Sıvı tutulumu
  • İştahta artış
  • Cinsel istekte azalma, dezoryantasyon dediğimiz kişinin yer ve zaman kavramını yitirmesi durumu, bilinç bulanıklığı, irritabilite adı verilen çevresel uyarılara karşı aşırı hassasiyet, kendini olduğundan fazla iyi hissetme hali
  • Batma, yanma, uyuşma, uyuşukluk, sakinlik, karıncalanma hissi, anormallik hissi
  • Gırtlak ve yutakta ağrı
  • Miyasteni
  • Hafıza kaybı, hafıza bozukluğu, sakarlık, dizartri dediğimiz konuşma bozukluğu, dikkat bozukluğu, tremor titreme, aşırı halsizlik, insomnia (uykusuzluk),
  • Çift veya bulanık görme
  • Kusma, ağız kuruluğu, karın boşluğunda şişkinlik, ishal, gaz, kabızlık
  • Anksiyete (anormal düüzeyde kaygı hali)
  • Peniste sertleşme bozukluğu
  • Sarhoşluk hissi
  • Spazm (kaslarda kasılma)
  • Kilo artışı
  • Servikal spazm yani boyun bölgesinde kramp, kol veya bacaklarda ağrı, kas krampları, sırt ve eklem ağrısı
  • Boğaz kuruluğu
  • Ataksi yani istemli kas hareketlerinde düzensizlik
  • Göğüs ağrısı
  • Grip benzeri semptomlar
  • Sinüzit yüz kemiklerinin içindeki hava boşluklarının iltihabı
  • Boğaz ağrısı, solunum güçlüğü

Yaygın Olmayan Galara Yan Etkileri:

  • Kan şekerinin yükselmesi, kan şekerinin düşmesi, iştah ve kilo kaybı
  • Anormal göz hareketleri, görme alanında bozukluklar, tünel görüşü şeklinde görme değişiklikleri , görme alanında bozukluklar, ışık parlaması gibi görme değişiklikleri, artmış aktivite, ayağa kalkarken görülen baş dönmesi, düzensiz hareketler, yanma duygusu, reflekslerde zayıflama, hassas deri, tat alamama, tremor amaçlı hareketlerde titreme, bilincin azalması, bayılma hali, bilinç kaybı, sese/gürültüye hassasiyet, iyi hissetmeme, diskinezi istemli hareketlerin bozulması
  • Kendine yabancılaşma, geç boşalma, depersonalizasyon olarak da bilinen kişisel kimlik duygusu kaybı, cinsel istekte artış, huzursuzluk, depresyon, ajitasyon, duygudurum ve ruh hali değişiklikleri, kelime bulmada zorluk, halüsinasyon dediğimiz sanrılar, panik atak, anormal rüyalar, sinirlilik, apati adı verdiğimiz çevresel uyarılara ilgisiz kalma durumu, aşırı mutluluk hali, düşünmede zorluk , bilme ve kavramaya ilişkin zihinsel aktivitelerde bozukluk, orgazm olamamayı da kapsayan cinsel işlev bozuklukları,
  • Kalp yetmezliği, ritim bozuklukları, kalp atım hızında artma, kalbin normalden yavaş atması, düşük kan basıncı, yüksek kan basıncı
  • Astenopi (göz yorgunluğu), göz kuruluğu, gözyaşında artma, gözlerde şişme, görsel keskinlikte azalma, gözlerde iritasyon, gözlerde ağrı,
  • Burunda tıkanma, nefes darlığı, burunda kuruluk,
  • El ve ayaklarda soğukluk, sıcak basması, yüz kızarması
  • Tükürük salgısında artma, ağızda çevresinde hissizleşme, mide ekşimesi
  • Meme ağrısı
  • Kaşıntı, terleme, ürtiker kurdeşen, papüler kırmızı renkli kabartılı döküntüler, ateş
  • Kas ağrısını da içeren ağrı, boyun ağrısı, kas seğirmesi, eklemlerde şişme, kas sertliği
  • Susuzluk, vücut ısısının normalden yüksek olması, halsizlik, , göğüste sıkışma, üşüme, yaygın ödem, ateş, ağrı,
  • İstem dışı idrar kaçırma, ağrılı ve güçlükle idrara çıkma,
  • Trombosit sayısında azalma, kandaki alyuvar sayısının azalması, alanin aminotransferaz, kreatinin fosfokinaz ve aspartat aminotransferazda yükselme sonucu kan ve karaciğer test sonuçlarında değişiklikler, kan potasyumunda düşme nötropeni, kan kreatininde artma
  • Agresyon saldırganlık, oral hipoestezi ağızdaki duyularda uyaranlara karşı hassasiyet kaybı, düşünce uçuşması, psikomotor unutkanlık, hiperaktivite konuşma bozukluğu, sersemlik/uyuşukluk
  • Rinit burun boşluğu iltihabı, aşırı duyarlılık, burun kanaması, yüzde şişme, kaşınma, burun akıntısı, kurdeşen, horlama, öksürük
  • Dekübitus ülseri
  • Dismenore yani ağrılı menstürasyon/adet dönemi

 Seyrek Görülen Galara Yan Etkileri:

  • Gözle bakılan cisimlerin titreşiyor izlenimi vermesi, var olmayan bir kokuyu algılama, görme kaybı, görsel derinlik algısında değişme, görsel parlaklık
  • Şaşılık, göz bebeklerinde büyüme, renk algısı ve görme alanında kıvılcım şeklinde ışık
  • Yazı yazma yeteneğinde bozulma
  • Yutmada zorluk
  • Hareketlerde azalma ya da yavaşlama
  • Akciğerlerde sıvı toplanması
  • Karın boşluğunda sıvı toplanması
  • Sinüs aritmisi kalp ritminin düzensizleşmesi, sinüs taşikardisi kalp ritminin hızlanması
  • Nöbet
  • Kalp ritim düzensizliği anlamına gelen kalpteki EKG yani elektiriksel aktivite kayıtlarında değişiklik
  • İdrar retansiyonu normalden az idrar yapma, mesanede idrar birikmesi
  • idrar hacminde azalma, böbrek yetmezliği
  • Kaslarda şiddetli zayıflık, kas hasarı, ve rabdomiyoliz ağrı
  • Adet görememe: Aybaşı yokluğu
  • Memede akıntı, anormal meme büyümesi, erkeklerde meme büyümesi
  • Ciltte ve gözde sararma sarılık
  • Kandaki akyuvarların azalması beyaz kan hücre sayısında azalma
  • Nefes almada zorluk, döküntü, gözlerde iltihaplanma, kabartı, cildin soyulması gibi alerjik reaksiyonlar ve ciltte ağrı ile karakterize ciddi bir deri enfeksiyonu olan Stevens- Johnson sendromu
  • Dengesiz ruh hali, uygunsuz davranışlar

 Çok Seyrek Görülen Galara Yan Etkileri:

  • Karaciğer iltihabı Hepatit
  • Karaciğer yetmezliği

Belirtilen yan etkiler ciddi olup acilen tıbbi müdahale gerektirebilir.

Galara Doz Aşımı

Galara doz aşımında duruma bağlı olarak huzursuzluk, kafa karışıklığı, uykulu hissetme ya da saldırganlığa sebep olabilir. Hatta nöbet geçirilebilir. Böyle bir durumda en yakın sağlık merkezine kullanmakta olduğunuz Galara kutusuyla beraber başvurmanız ya da doktorunuzu aramanız kesinlikle tavsiye edilmektedir.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog20 Nisan 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı