ergenlerde öfke kontrolü

Ergenlerde Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

İçindekiler


Daha önce çocuk büyütmüş herhangi bir ebeveyn size ergenlik yıllarının zorlu olabileceğini söyleyebilir. Öfkeli bir gençle uğraşmak hem duygusal hem de fiziksel olarak zorlayıcı bir durumdur. Gerçek şu ki, gençlerde öfke sorunları muhtemelen düşündüğünüzden daha yaygın. Hormonlar değişiyor; buna bağlı olarak duygular yükseliyor, bedenler değişiyor... Tüm bunlar hem ergenlik dönemindeki çocuğunuz hem de sizin için yeni ve biraz daha zorlu bir dönemin habercisi!

Bu süreci rahatça atlatmada gençlerin neden ara sıra hatta sıklıkla öfke nöbetleri geçirdikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek yardımcı olabilir. Kendi tepkilerinizi orantılı ve kontrol altında tutmanızı sağlayabilir. Bir gençte öfke sorunlarının belirtilerini bilmek, yaşadığınız şeyin "normal" olup olmadığını ya da çocuğunuzda başka bir şeyler olup olmadığını anlamanıza da yardımcı olabilir. Gençlerde öfke sorunları hakkında bilmeniz gerekenleri ve genç terapisine ihtiyaç olup olmadığını öğrenmek için okumaya devam edin...

İçeriğimizi okuduktan sonra çocuğunuzun terapiye ihtiyaç duyduğunu düşünüyor, yaşadığı sorunları çözmek istiyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmesi için hemen iletişime geçebilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Ergenlikte Öfke Sorunlarının İşaretleri

Ergenlik dönemi ruh hali değişimleriyle bilinir. Onlarla iletişim kurmak zor olabilir, genellikle mesafeli görünebilirler ve herhangi bir anda sizinle tartışmaya ya da kavga etmeye istekli olabilirler. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahip öfkeli bir çocuğunuz varsa, yardım almanızın zamanı gelmiş olabilir…

Ergenlik döneminde öfke sorunlarının belirtileri;

  • Sizinle, kardeşleriyle ya da diğer insanlarla aşırı derecede tartışmak
  • Fiziksel saldırganlık
  • Artan huysuzluk
  • Sözlü tehditler
  • Şiddetli öfke patlamaları
  • Mantıksız davranış ya da düşünceler
  • Duygusal patlamalar
  • Çığlık atmak, bağırmak ya da başka bir şekilde saldırmak
  • Başkalarına zorbalık
  • Kendine zarar vermek

Ergenlik Döneminde Öfke Sorunlarının Nedenleri Nelerdir?

Ergenlik dönemindeki öfke sorunlarının büyük bir bölümünün hormonlardan kaynaklandığını öğrenince muhtemelen şaşırmayacaksınız. Öfkeli gençlerin yaşadığı duygu bunaltıcı olabilir. Genellikle duygularını nasıl düzgün bir şekilde yöneteceklerini bilmezler. Öfkenin tetikleyebileceği kontrol dışı duyguları da ekleyince bir gencin neden böyle hissettiği konusunda kafasının karışması sık rastlanan bir durumdur.

Ele alınması gereken bir diğer unsur da gençlerin gelişen beyinleridir. Beyin gençlik yıllarında tam olarak gelişmediğinden, bilgiyi işleme şekli yetişkin beyninden çok farklı olabilir. Aslında, beyin 20'li yaşların ortalarına kadar tam olgunluğa erişmez. Frontal korteks, beynin akıl yürütmeden sorumlu kısmıdır. Aynı zamanda karar vermemize, duygularımızı yönetmemize ve engellerimizi kontrol etmemize yardımcı olur. Gençlik yılları boyunca büyük bir dönüşüm geçiren beynin bu kısmıdır. Bilim adamları, frontal korteks tamamen gelişmeden çok önce, beynin amigdala olarak bilinen ve korku gibi ani tepkileri kontrol eden bölümünün, saldırganlık veya öfkeye neden olduğunu keşfettiler.

Buradaki temel konu, bir gencin beyninin bir yetişkinin beyni gibi çalışamayacağıdır. Değişen frontal korteksi hormonlarla birleştirirseniz, gençlerin öfkesi ve inanılmaz seviyelerdeki ruh hali değişimlerinin nedenini de anlamış olursunuz. Bununla birlikte, birçok genç için öfkenin kökeninin gerçekten tamamen başka bir duygu olabileceğini de fark etmek önemlidir. Hayal kırıklığı, incinme, üzüntü ve güçsüzlük, gençler ne yapacaklarından ya da duygularını nasıl işleyeceklerinden emin olamadıklarında öfke olarak kendini gösterebilir.

Yine de öfke, uygun şekilde nasıl başa çıkacağımızı öğrenmemiz gereken gerçek bir duygudur. Öfkemizi ifade etmenin ve üstesinden gelmenin daha sağlıklı yolları vardır, bu nedenle belirli başa çıkma tekniklerini anlamak sadece gençler için değil, hepimiz için çok önemlidir.

Çocuğunuzun Öfkeyle Başa Çıkmasına Yardımcı Olacak İpuçları

Çocuğunuzun öfkeyle başa çıkmasına nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenmek hem onlar hem de sizinle olan ilişkisi için yaptığınız en iyi şeylerden biri olabilir. Öfke gibi yoğun duyguları yönetmeyi amaçlayan başa çıkma becerileri, hayatımız boyunca ihtiyacımız olan bir şeydir. Arkadaşlıklardan romantik partnerlere, öğretmen-öğrenci ilişkilerine, iş arkadaşlarına ve üstlerine, aile bağlarına ve daha fazlasına kadar neredeyse tüm ilişkilerde bize bu beceriler yardımcı olabilir.

İlk adım: Ergenlik depresyonunun belirtilerini tanıyın

Bazen öfke, depresyon gibi daha derine inen bir psikolojik hastalığın işareti olabilir. Bu durumda, gençlerde depresyon belirtilerini tanımak anahtardır.  Ergenlikte depresyonun temel belirtileri şu şekildedir;

  • Notlarda düşüş, çocuğunuzun bir zamanlar keyif aldığı aktiviteleri bırakması, artan konsantrasyon sorunları ya da düşük enerji gibi gelişen yeni okul davranışları
  • Uyuşturucu ya da diğer madde kullanımı
  • Evden kaçmak
  • Akıllı telefonların ya da diğer teknolojilerin aşırı kullanımı - genellikle bağımlılık noktasında
  • Ani veya azalmış özgüven sorunları
  • Şiddetli davranışlar, özellikle genç erkeklerde
  • Aşırı alkol tüketimi, güvenli olmayan araç kullanma ya da korunmasız cinsel ilişkiye girme gibi yüksek riskli davranışlar da dahil olmak üzere pervasız eğilimler

İkinci adım: Daha derin bir düzeyde bağlantı kurun

Genç çocuğunuzla bağlantı kurmak, öfkelerini yönetmelerine yardımcı olmanın en iyi yollarından biri olabilir. Çocuğunuz sizinle hiçbir şey yapmak istemiyor gibi görünse bile, tüm gençlerin ebeveynlerinin sevgisine ve onayına ihtiyacı vardır ve aslında bunu isterler. Açık iletişimi teşvik etmek çocuğunuzla bağlantı kurmanın iyi bir yoludur. Yüz yüze etkileşim, genellikle daha derin düzeyde bağlantı kurmak için en iyi seçeneklerin başında gelir. Çocuğunuzla iletişim kurarken birlikte geçirdiğiniz süre boyunca sakin kalmaya ve stresli olmamaya çalışın ve çocuğunuz için orada olduğunuz fikrini güçlendirin. Yapabiliyorsanız, çocuğunuzu ilgilendiren bir şeyler bularak bağ kurmanın yollarını arayın. Sporu seviyorlar mı? Birlikte bir oyun izleyin. Alışveriş onların en sevdiği eğlencelerden biri mi? Birlikte alışverişe çıkın. Çocuğunuzun umursadığı ve meşgul olduğu şeyleri yapmak için zaman harcadığınızda, bu onun size açılması için güvenli ve rahat bir alan yaratır.

En önemlisi, birlikte geçirdiğiniz zamanın yargılamadan bağımsız olduğunu, çocuğunuz için yeterince açık olduğundan emin olun. Size açıldıklarında, duyulduklarını hissetmelerini ve duygularını anladığınızı bilmelerini sağlayın. Göz teması kurun ve konuşmaya mümkün olduğunca dahil olun.

Üçüncü adım: Dengeye odaklanın

Bugün gençlerin hayatlarının fazla yoğun olduğunu söylemek yetersiz kalıyor. Günün ilk saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar hareket halindeler. Yoğun baskılar ve beklentilerle birlikte uyku eksikliği, bunalmış hissetme veya sadece genel bir öfke duygusuna sahip olabilirler.

Çocuğunuzun hayatında dengeyi sağlamak çalışmasına yardımcı olun. Bu, birkaç saatte kalemi bırakabilecekleri ya da bilgisayarı kapatabilecekleri kısa beyin molaları vermek anlamına mı geliyor, yoksa ne kadar stresli olduğumuzun farkında olarak yoga, meditasyon veya zihni sakinleştirmeye yardımcı olabilecek başka bir şey yapmak anlamına mı geliyor çocuğunuzla birlikte karar verin. Hayatın stresiyle baş etmek için harekete geçmek, gençlik yıllarının çok ötesinde yaşam boyu yardımcı olabilecek bir beceridir.

Dördüncü adım: Öz bakımı öğretin

Dengeyi bulma ve koruma fikrine ek olarak, çocuğunuzun öz bakımın önemini anlamasına yardımcı olmak inanılmaz derecede faydalı olabilir. Genç yaştan itibaren aşılandığında, "zamanının" önemli olduğu fikri yerleşebilir. Çocuğunuzu zevk için okumaya, açık havada yürüyüşe çıkmaya, film izlemeye veya sadece onlar için olan başka bir şey yapmaya teşvik edin. Düzenli olarak yoğun bir programda 15-30 dakikalık bir mola bile ruh haline çok iyi gelebilir.

Sağlıklı beslenme, gençlik yıllarında önemli olan öz bakımın bir başka parçasıdır. Dengeli bir diyet ruh hali, enerji seviyeleri, konsantrasyon, odaklanma ve motivasyona yardımcı olabilir. Taze meyve, yüksek proteinli, düşük şekerli atıştırmalıklar hazırlayarak çocuğunuza yardımcı olun. Evinizde bulunan işlenmiş gıdaları sınırlayın.

Son olarak, ergenlik yıllarında geliştirilen sağlıklı uyku alışkanlıkları, hayatınızın geri kalanında size yardımcı olabilir. Uykunun önemini anlamak çok önemlidir. Yorgun olduğumuzda, hastalıklarla savaşma yeteneğimizden, elimizdeki görevlere ne kadar iyi konsantre olabileceğimize kadar her şey etkilenebilir.

Beşinci adım: Aktif olun

Araştırmalar, kalp atış hızınızı artırmanın dopamini artırdığının bunun da ruh halinize iyi geldiğini gösteriyor. Aslında, düzenli olarak en azından bir tür fiziksel aktivite yapan kişilerin ruh hallerini stabil tutmaları çok daha kolay.

Aşırı öfkeyle mücadele eden veya öfkesini kontrol edemeyen bir çocuğunuz varsa, onu aktif olmaya teşvik edin. Sağlığınıza odaklanmak için pahalı bir spor salonu üyeliğine ya da süslü ekipmanlara ihtiyacınız yok. Koşuya çıkmak, hızlı bir yürüyüş yapmak ya da çok az veya hiç egzersiz ekipmanı olmadan basit bir antrenman rutini oluşturmak kendinizi iyi hissetmek için yeterlidir.

Altıncı adım: Yaratıcı aktiviteler bulun

Yaratıcılık ruh ve olumlu bir tutum için iyidir. Çizim yapmak, resim yapmak, heykel yapmak, müzik, tiyatro… Çocuğunuzda yankı uyandıran yaratıcı her şey, öfkelerini yönetmeyi öğrenmelerine yardımcı olabilir. Hatta bazı gençler, öfkelerini yaratıcı bir çıkış yolu ile anlamlı bir şekilde kanalize edebildiklerini bile görebilirler. Sanat, tiyatro ve müziğin tümü, öfkeden veya başka herhangi bir duygudan gelen ilhamdan kaynaklanabilir.

Yedinci adım: Tetikleyicileri tanımlayın

Bizi neyin harekete geçirdiğini bilmek güçlü hissetmemizi sağlar. Bir genç, kendisini neyin üzdüğünü belirleyebildiğinde, bundan kaçınmaya çalışabilir. Daha da iyisi, tetikleyicileri yönetme alıştırması yapabilirler, böylece öfkenin yaşamlarını kontrol etmesine izin vermek yerine sağlıklı bir şekilde yönlendirebilirler.

Öfke Sorunu Yaşayan Bir Gencin Ebeveynleri İçin İpuçları

Ebeveynlerin öfkeli gençlere yardım etmesinin birkaç yolu vardır. Yardımınızın onlar için ne anlama geldiğini uygun bir şekilde ifade edemeyebilirler, ancak derinlerde bir yerde, bugün kabul etmeseler bile, bu sevgi ve endişenin ne anlama geldiğini bileceklerdir. Unutmayın, sorunu aile öfkesi olarak tanımlayan ve gençleri sorun olarak görmek yerine aile olarak yardım arayan aileler genellikle daha iyi sonuçlara ulaşırlar…

Çocuğunuzun duygularını dinleyin

Bunun etkili olması için sadece dinlemeniz değil, aynı zamanda çocuğunuzun ne dediğini de gerçekten duymanız gerekir. Anladığınıza dair onlara güvence verin. Duygularını doğrulayın ve kızdıkları için haksız olmadıklarını görmelerine yardımcı olun - özellikle de haksızlığa uğradıklarını düşünüyorlarsa. Çünkü, işler adil olmadığında hepimiz öfkeleniriz, sadece gençler bu duyguyla daha zor baş ederler. Onlarla ilişki kurmaya çalışın ve anladığınızı bilmelerini sağlayın.

Kararlarını eleştirmekten kaçının

Ne kadar zor olursa olsun, çocuğunuzu seçimlerinden dolayı eleştirmekten kaçının. Olumlu kelimeler kullanarak başka seçeneklerin de olduğunu fark etmelerini sağlayın. Gelecekte alabilecekleri diğer kararlar hakkında açıkça konuşmak da yardımcı olabilir. Çocuğunuzla kesinlikle aynı fikirde olmasanız bile, bir ara verin, 10'a kadar sayın ve amacın onunla bağlantı kurmak olduğunu unutmayın. Yanıtınızı eleştiri olarak görürlerse, bu durum gelecekte kendilerini açmalarını zorlaştırabilir.

Öz bakımın sadece gençler için olmadığını hatırlayın

Kabul edelim, çocuk yetiştirmek gerçekten zor olabilir! Ona söylediğiniz her şeyi siz de uygulamayı ve kendinize de çok ihtiyaç duyduğunuz öz bakımı vermeyi unutmayın. Tazelenebilmek için kendinize zaman ayırmak, öfkeli çocuğunuzla uğraşırken daha sabırlı ve daha anlayışlı olmanıza yardımcı olacaktır. Sizinle aynı yaş ve evreyi yaşayan diğer ebeveynlerle konuşun ve kendinize şunu hatırlattığınızdan emin olun: bu geçecek!

Çocuğunuzun Öfke Sorunları İçin Ne Zaman Yardım Almalısınız?

Öfke, hepimizin zaman zaman yaşadığı normal bir duygu olsa ve bazı durumlarda sağlıklı bile kabul edilse de aşırıysa ya da bir genç onu kontrol altına alamıyorsa sorunlu hale gelebilir. Peki, yardım almak için doğru zaman ne zaman? Çocuğunuzun öfkesinin sağlıklı öfke noktasını geçtiğini düşünüyorsanız, profesyonel yardım aramak akıllıca olacaktır.

Öfke yönetimi terapisi, dışavurumcu veya sanat terapisi ve hatta grup terapisi ortamları, gençlerin duyguları hakkında daha fazla şey öğrenmeleri için faydalı yerler olabilir. Bir terapist, kontrol edilemeyen öfkenin müdahale ve desteğe ihtiyaç duyabilecek bir zihinsel sağlık durumuyla ilişkili olabileceği durumları da belirleyebilecektir.

Böyle bir durumda alanında uzman bir psikologdan destek almanız çok önemlidir. Yaşadığınız her durumda bir psikoloji uzmanının size yardımcı olabileceğini unutmamalısınız. Yardıma ihtiyacınız varsa, bugün Psikologofisi üzerinde alanında uzman bir psikolog ile hemen bağlantı kurabilir, sesli ya da görüntülü olarak online terapi alabilirsiniz.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog28 Şubat 2022
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı