ebeveyn danışmanlığı

Çocuğunuzla Oyun Oynarken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Kural

Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenizin en güzel yolu oyundur çünkü oyun onun en önemli uğraşıdır. Pediatrist Kenneth R. Ginsburg’un araştırmasına göre çocuk yaratıcılığını, hayal gücünü, ruhsal, fiziksel ve zihinsel gelişimini oyun sayesinde hızlandırır. (1)

Onunla bu zamanı daha etkin ve yararlı kılmak için ebeveynin uyması gereken 6 altın kural vardır.

Öncelikle televizyonu kapatın, telefonlarınızı bırakın ve müzik açın :)

1. Çocuğun Lider Olması

Birlikte oyun oynamanın ilk adımı, müdahale etmek yerine çocuğun fikirlerini ve hayal gücünü takip etmek ve herhangi bir şey öğretmeye çalışmamaktır. Çocuğun hareketlerini taklit etmek ve size söylediklerini yapmanız, onun daha yaratıcı olmaya başlamasını, oyunla daha çok ilgilenmesini ve düşünme becerisinin gelişmesini sağlar.

2. Oyunun hızı

Çocuklar çoğunlukla aynı oyunu tekrar tekrar oynamak isterler. Çünkü kendi becerilerine güvenmeye çalışırlar. Eğer hazır değilken yeni bir şeyi denemeye iterseniz; çocuklar hayal kırıklığına uğrayabilir ve kendilerini yetersiz hissedebilirler. Bu da oyundan vazgeçmelerine neden olur. Bu yüzden siz sadece sıkıldınız diye onu zorlamayın. Oyunun hızını çocuğa uydurmak, onun dikkat ve odaklanma süresini artıracaktır.

3. Yarış

Pek çok ebeveyn farkında olmadan oyun esnasında çocukla rekabet ederler. Çocuklara oyunun kurallarına göre oynamayı ve kaybetmeyi öğretmeye çalışırlar. Oyunda kendilerine düşen kısmı o kadar iyi yaparlar ki çocuk kendini yetersiz hisseder. Oyun amacı zaten çocuğun kendini yeterli ve bağımsız hissetmesini sağlamak ve gücü ele alması için o fırsatı vermektir ki bu fırsatı vermenin en güvenli yolu oyundur.

4. Güven Vermek

İnatlaşmayın, yargılamayın ve düzeltmeyin! Odaklanmasını, çabasını, yaratıcılığını, işbirliğini, özgüvenini ve motivasyonunu övün.

5. Yorumlama

Oyun oynarken çocuğa arka arkaya sorular sormayın: “Bu ne? Kaç tane var? Ne yapıyor?” Gibi. Bu sorular çocuğun öğrenmesine değil; daha kapalı, sessiz ve çekingen olmasına neden olur. Bunun yerine; yaptığı hareketleri yorumlayabilirsiniz. “şuan arabayı sürüyorsun, arabaya benzin koyuyorsun” gibi. Bu şekilde; çocuk kendiliğinden sizin cümlelerinizi taklit etmeye başlar, kelime haznesi de genişler.

6. Oyundan Keyif Alma

Çocuklar sessizce oyun oynarken çoğu ebeveyn bunu fırsat olarak görüp; kendi işlerini yaparlar. Bu esnada çocuk; düzgün oyun oynadığı zaman kendinin görmezden gelindiğini düşünerek, dikkat çekmek için gürültü çıkarabilir ya da uygunsuz davranışlar icat etmek zorunda kalabilir. Düzenli olarak günde yarım saat oyun vakti ayırırsanız, çocuğunuz belirli bir ilgi göreceğinden emin olur ve siz de kendinize özel vakit ayırmaya daha çok fırsat bulabilirsiniz.

Çocuk ve ergen terapisi ile ilgili detaylı bilgi almak için Çocuk ve Ergen Terapisi makalemizi okuyabilirsiniz

Uyarılar :)

- Çocuklar bazen oyun sırasında bağırabilir, oyuncakları fırlatabilir, huzursuzlaşabilir. Böyle bir durumda ilk önce görmezden gelmeye çalışın, başka bir oyuncağı çekici hale getirin. Eğer gittikçe kötüleşiyorsa, “oyuncaklarını atacaksan, oyunu durdurmamız gerekir” deyip oyunu bitirin. 

- Çocuklar oyunu bitirmek istemediklerinde de direnç gösterebilirler. Bunun çözümü çocuğu oyunu bitişine önceden hazırlamaktır. “5 dk sonra ben oyunu bırakacağım.” 5 dk sonra ise; itirazları görmezden gelerek ; “Şimdi benim oyunu bitirme zamanım. Seninle oynamak çok güzeldi” diyerek odadan ayrılın. Her gün düzenli oynadığınızda, itirazları görmezden geldiğinizde, sizi manipüle etmeyi bırakacaktır.

Çocuk Yetiştirirken Bilmeniz Gereken 5 Madde adlı yazımızdan çocuk psikolojisine dair detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çocuğunuzla iletişiminizde birtakım problemler yaşadığınızı düşünüyor ve  doğru bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız psikologofisi.com platformumuzdaki uzmanlarımızdan dilediğiniz zaman destek alabileceğinizi unutmayın.

Psikolojik desteğin öneminin arttığı bu günlerde, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak 15 dakikalık ücretsiz seans hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Seçeceğiniz uzmanımız ile aklınızdaki sorulara yardım alarak, online terapi deneyimini yaşayabilirsiniz.

Kaynak (1): https://pediatrics.aappublications.org/content/119/1/182

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog10 Haziran 2020
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı