bulimia nervoza belirtileri

Bulimia Nervoza Nedir? Bulimia Nervoza Belirtileri Nelerdir?

İçindekiler


Bulimia Nervoza Hastalığı Nedir?

Kısaca Bulimia olarak da tanımlanan Bulimia Nervoza, psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Halk arasında kusma hastalığı olarak da bilinen Bulimia Nervoza hastalığı, bireylerde görülen aşırı yeme bozukluğu sonucu, bu durumu aşırı çıkartma ya da aşırı egzersiz yardımıyla tasfiye etme çabasıdır. Birçok kişiyi pençesi altına alan bu rahatsızlık, bireylerin belirli bir zaman diliminde (örneğin 2 saat içerisinde) normal birinin yiyebileceğinden çok daha fazla yemek yemesine sebep olur. Herhangi bir destek alınmadığı takdirde bu durumu durdurmak zordur; zira bu atak esnasında birey yemek yeme kontrolünü kaybeder ve yediğini durduramaz. Bu rahatsızlıktan muzdarip bireyler, kilo alımının önüne geçebilmek adına tekrarlayıcı şekilde kendini kusturmaya çalışır. Bunun yanı sıra, söz konusu bireylerde idrar söktürücü veya dışkılamayı hızlandırıcı etkiye sahip ilaçların kullanımı da son derece yaygındır.

Kısa süre içerisinde normal bir bireyin yediği miktara oranla çok daha fazla yemek tüketen bulimia hastaları, ilaç kullanma ve kendini kusturma gibi uygunsuz dengeleyici davranışlara başvururlar. Hastaların bu dengeleyici davranışları, ortalama 3 aylık bir süre diliminde minimum haftada bir kez olmak zorundadır. Bu gibi durumlardan dolayı hayat kalitesi son derece olumsuz etkilenen bulimia nervoza hastaları, aşırı yiyecek tüketiminden kaynaklanan fazla kalorilerden kurtulmak ve kilo alımının önüne geçebilmek için çeşitli yöntemler uygulamak durumundadır. Bu hastalar, düzenli olarak kusmanın haricinde, laksatiflere, diüretiklere ve lavmanlara gereğinden fazla bel bağlayabilir. Ayrıca bazı bulimia nervoza vaka örneklerinde oruç, diyet ya da aşırı egzersiz gibi çeşitli yöntemlere başvurulduğu da gözlemlenmiştir. Buradaki asıl nokta, bu yöntemlerin hastalar tarafından kilo alımını engelleyen bir kaçış yolu olarak görülmesidir. 

Bulimia hastası bireyler, ekseriyetle kiloları ve dış görünüşlerine takıntılı olmaktadır. Bu takıntı, vücudunda var olduğunu düşündüğü kusurlar nedeniyle, bireyin kendisine sert bir ön yargı ile yaklaşmasına sebebiyet verebilir. Dolayısıyla bu hastalıktan muzdarip bireylerin bu hastalığın üstesinden gelmesi bir hayli zordur. Zira yaşanan süreçte kişi kendine olan saygısını kaybedebilmekte ve yaşam kalitesinde ciddi bir düşüş meydana gelmektedir. Bu aşamada yürütülecek doğru bir destek süreci sayesinde, kişi kendisi hakkında çok daha olumlu görüşler yakalayabilir, çok daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinebilir ve bulimia nervoza hastalığı sebebiyle ortaya çıkabilecek ciddi komplikasyonları tersine çevirebilir.

Bulimia Nervoza Nedenleri Nelerdir?

Bu hastalığı araştıran bireylerin aklında genellikle ‘’Bulimia nervoza neden olur?’’ tarzı soru işaretleri oluşmaktadır. Bulimia hastalığının nedeni, tıp dünyasında henüz kesin olarak belirlenememiştir. Tıpkı diğer bozukluklarda olduğu gibi, beslenme bozukluklarının gelişiminde de biyolojik, genetik ve yaşam tarzı gibi çeşitli etmenler rol oynayabilmektedir. Bu noktada unutulmaması gereken, bu faktörlerin her birinin vakalara bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor olmasıdır. Her ne kadar bu faktörlere bağlılığına dair henüz kesin sonuçlar bulunmasa da, yapılan çalışmalarda bulimia nervoza hastalığının kadınlarda görülme olasılığının, erkeklere nazaran daha yüksek olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, yine çeşitli araştırmaların öne sürdüğü sonuçlardan anlaşıldığı kadarıyla, bu hastalık genellikle ergenlik döneminin sonlarında yahut yetişkinliğe geçiş döneminde ilk kez kendini göstermeye başlamaktadır. 

Bulimia riskini ortaya çıkarabilecek, bu tehlikeyi artırabilecek birkaç faktör mevcuttur. Biyolojik ve kalıtsal faktörler, bu etmenler arasında öne çıkmaktadır. Özellikle de aile üyelerinde ve birinci derece akrabalar arasında yeme bozukluğu görülen bireylerin, yeme bozukluğundan muzdarip olma olasılığının arttığını söylemek mümkündür. Bu durum, bu rahatsızlığın olası bir genetik bağlantıya sahip olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda çocukluk ve gençlik dönemlerinde aşırı kilolu olan kişilerde de bulimia nervoza görülme olasılığı artmaktadır. Bu rahatsızlığın görülme olasılığı artıran faktörlerden bir diğeri, psikolojik ve duygusal hassasiyettir. Anksiyete bozuklukları, depresyon ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan psikolojik ve duygusal sıkıntılar da yeme bozukluklarına davetiye çıkarabilmektedir. Anksiyeteye dair daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz ''Anksiyete'', depresyona dair daha fazla bilgi edinmek isterseniz ''Depresyon'' başlıklı yazılarımıza göz atabilirsiniz. 

Hatta bazı bulimia nervoza vaka örnekleri göz önünde bulundurulduğunda, travmatik olayların, stresin ve sosyal hayatta yaşanan problemlerin de beslenme bozukluklarının gelişmesine katkıda bulunduğu söylenebilir. Son olarak, diyet yapan bireylerde de beslenme bozukluklarının gelişme riski daha fazladır. Zira bulimialı birçok hasta, aşırı yeme atakları esnasında ciddi derecede yüksek kalori alır. Ancak diyet yapıldığı zamanlarda bu kalorilerde bir hayli kısıntıya gidilir. Bu durum, uzun vadede beslenme bozukluklarının ortaya çıkma olasılığını artırmaktadır.

Bulimia Nervoza Belirtileri Nelerdir?

Beslenme bozukluklarından biri olarak öne çıkan bulimia nervozanın pek çok belirtisi ve bulgusu mevcuttur. Öncelikle, bu hastalık söz konusu olduğunda ortaya çıkabilecek belirti ve bulguları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sürekli olarak kilo alma korkusuyla yaşamak,
  • Vücut şekli ve kiloyla sürekli meşgul olmak,
  • Gereğinden fazla kalori alımının gerçekleştiği aşırı yiyecek tüketilen zamanlarda, kendini kontrol edemediğini hissetmek ve bu duruma ‘’dur’’ diyememek,
  • Aşırı beslenmenin ardından kilo alımının önüne geçebilmek adına, kendini kusturmaya çalışmak veya aşırı egzersiz yapmak,
  • Aşırı beslenme atakları arasında oruç tutmak, alınan kaloride ciddi kısıtlamaya gitmek ya da belli başlı besin gruplarından tamamen kaçınmak,
  • Her öğün tekrar tekrar anormal seviyede yemek tüketmek,
  • Aşırı yemek yemenin ardından sık sık tuvalete gidip kusmak,
  • Sürekli olarak şişmanlıktan endişe veya şikâyet etmek,
  • Gereğinden fazla besin tüketiminin ardından, sindirim tamamlanmadığı halde müshil, diüretik veya lavman kullanarak sindirim sistemini boşaltmaya çalışmak,
  • Kilo vermeye yardımcı olduğu ileri sürülen diyet takviyeleri ve bitkisel ürünleri aşırı kullanmak.

Bunların haricinde, hastanın çevresi tarafından da fark edilebilecek şu belirtileri de sıralamak mümkündür:

  • Dişlerde ve diş etlerinde hasar görülmesi,
  • Ellerin ve ayakların sürekli şişmesi,
  • Ellerde yahut parmak eklemlerinde devamlı olarak yara izleri ya da nasır görülmesi,
  • Gıda ve yiyeceklerle ilgili saplantı,
  • Göz içlerinde kırık kan damarları,
  • Depresyon ve anksiyete,
  • Düzensiz adet dönemleri,
  • Aşırı beslenme ataklarının ardından çok ağır diyet yapmak, 
  • Vücuduna dair aşırı negatif düşüncelere sahip olmak ve bunları sürekli dile getirmek,
  • Gereğinden fazla (aşırı miktarda) egzersiz yapmak,
  • Yemeğin hemen ardından veya yemek esnasında tuvalete gitmek,
  • Tuvalete uzun süreli çıkmak,
  • Herkesin önünde yemek istememek,
  • Kiloda sürekli değişkenlik,
  • Hormonal bezlerin büyümesine bağlı olarak yüzde ve yanaklarda şişkinlik.

Bulimianın şiddetini ölçmek için, genel olarak bireyin son üç aylık süreçte haftalık olarak kendisini ne kadar arındırdığına bakılır. Bireyin bu kendini arındırma sıklığı, haftada bir defa olabildiği gibi haftada birkaç defa da olabilir. Bulimia belirtileri gösteren bireyler, vakit kaybetmeden destek almalıdır. Bu hastalık ihmal edilebilecek bir rahatsızlık değildir. Zira bulimia nervoza zararları ciddi boyuta ulaşabilen bir hastalıktır. Doğru destek almanın gerçekleşmediği durumlarda bireyin sağlığı son derece olumsuz ve ağır bir şekilde etkilenebilir. Bu aşamada önemli olan, bireyin kendisinde hissettiği bu belirtileri bir aile hekimi ya da ruh sağlığı uzmanı ile konuşmasıdır. Şayet hasta iyi olma konusunda isteksiz olduğu takdirde, çevresi tarafından mutlaka destek alması için gerekli adımlar atılmalı ve bu konuda hastaya destek verilmelidir.

Bulimia Nervoza Hastalığı Kimlerde Görülür?

Bulimia nervoza hastalığı görülen kişiler, genellikle hafif kilosu olduğu halde aşırı kilosundan ve dış görünüşünden şikâyet eder. Ayrıca hastalar, hastalığın semptomlarını gizlemek için ciddi şekilde çaba sarf eder. Ne yazık ki bu durum, hastalığın belirtilerini saptama konusunda işleri zorlaştırmakta ve süreci yavaşlatmaktadır. Bulimia nervozanın en temel iki belirtisi, ani olarak gelen ve kontrol edilemeyen yemek yeme dürtüsü ile aşırı yemek tükettikten sonra gelişen pişmanlık duygusuyla bu yemekleri çıkarmak için yapılan eylemlerdir. 

Genellikle benlik kaygısı düşük olan bireylerde görülen bulimia nervoza hastalığında şu bulgular da öne çıkmaktadır:

  • Zorlayıcı ve ağır egzersizler yapmak,
  • Yiyeceklere çok para harcamak,
  • Uzun süre aç kalma,
  • Parotis bezlerinin hasar görmesiyle yanaklarda şişme,
  • Kusma sırasında asit aşınımıyla meydana gelebilecek diş çürükleri,
  • İnsanlardan ve sosyal hayattan kendini soyutlama,
  • Sürekli kusmaya bağlı olarak oluşan kronik boğaz ağrısı.

Bulimia Nervoza Hastalığı Ne Sıklıkta Görülür?

Bu hastalığın bir yılda görülme sıklığı %1 ila 1.5 arasındadır. Bulimia hastalığı, erkeklere oranla daha çok kadınlarda görülmektedir. Hatta bu farkın 10 kat daha fazla kadınların lehine olduğunu söylemek mümkündür. Ergenlik sonrasında ve genç yetişkinlik dönemlerinde daha yaygın görülen bu hastalık, 40 yaşından sonra çok nadir olarak kendini gösterir. Bulimia nervoza, uzun süreli ve tekrarlayıcı ataklar şeklinde meydana gelebilir. Her ne kadar anoreksiya kadar yüksek olmasa dahi, bu hastalığın da ölüm riski vardır. Eğer anoreksiya nervoza hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz, ''Anoreksiya Nervoza'' başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Bulimia Nervoza Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Şayet bulimia nervoza şüphesi varsa, doktor öncelikle bireyle konuşur ve söz konusu kişiye çeşitli sorular yöneltir. Bu sorgulamadaki amaç, bireyin yeme alışkanlıkları, kullandığı kilo verme yöntemleri ve hastalığın belirtilerine dair bilgi edinmektir. Gerekli bilgileri edindikten sonra, fiziksel muayene gerçekleştirilir. Eğer bu aşamada gerek görülürse, kan ve idrar testleri istenir. Bu testlerin haricinde, kalple ilgili sorunların tespitinde kullanılan elektrokardiyogram testinin yanı sıra, kilo değişimlerinin tıbbi sebeplerini saptamak ve ilgili komplikasyonları kontrol etmek için gerekli olan bazı testlere de ihtiyaç duyulabilir. Eğer bu testlerin ardından olumsuz herhangi bir duruma rastlanmazsa, birey psikolojik değerlendirmeye alınabilmektedir. Bu psikolojik değerlendirmede bireyin bulimia kriterleriyle örtüşüp örtüşmediğine dair gözlem yapılır. Bu değerlendirme, genel olarak bulimia nervoza testi olarak bilinir.

Bulimia Nervoza Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bulimia, erkenden yardım edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Bu nedenle, bulimia nervoza profesyonel yardım için en hızlı şekilde harekete geçmek gerekir. İhmal edildiği takdirde ciddi sonuçlara yol açabilecek bu hastalığın destek süreci için çeşitli yöntemler mevcuttur. 

Beslenme Düzenini Oturtmak

Alanında uzman bir diyetisyen, sizin için hem açlıktan kaçınabileceğiniz hem de pek çok sağlıksız yiyecekten uzak durabileceğiniz bir beslenme planı oluşturabilir. Bir beslenme bozukluğu olan bu hastalığın üstesinden gelebilmek için, beslenme alışkanlığınızı düzeltmek hayati önem taşımaktadır.

Hastaneye Yatma Süreci

Normal şartlar altında bulimia nervoza hastaları için profesyonel psikolojik destek süreci hastanenin dışında gerçekleştirilir. Lakin hastanın durumu ciddiyse ve belirtiler şiddetli bir şekilde kişiyi olumsuz etkiliyorsa, tedavinin hastanede gerçekleştirilme seçeneği gündeme gelebilir. Bilhassa oluşabilecek ciddi komplikasyonlar, hastanede tedavinin en önemli sebeplerinden biri olabilir. 
Bulimia nervoza hastaları, doğru koşullar ve uygun yöntemler ile sağlığına kavuşabilir. Fakat bazı vakalarda belirtiler tamamen gitmez. Bilhassa yaşam tarzına bağlı olmak üzere, aşırı stresli dönemlerde belirtiler tekrar edebilir ve aşırı beslenme sonucu besinleri hızlı bir şekilde çıkarma eylemleri geri dönebilir.

Şayet birey, kendisini tekrar yeme ve aniden çıkarma döngüsünde bulursa, kendisine daha önceden tedavi konusunda yardımcı olan doktor, diyetisyen veya akıl sağlığı uzmanı ile tekrardan görüşmelidir. Bu durum, muzdarip olduğunuz beslenme bozukluğu tekrardan kontrolünüzden çıkmadan evvel, krizi atlatmanıza yardımcı olabilir. Bu hastalıkla başa çıkmanın yollarını öğrenmek, sosyal hayatınızda tekrardan sağlıklı ilişkiler kurmanıza, aşırı stresli dönemlerde stres yönetimini daha iyi sağlamanıza ve yeme bozukluğunun tekrardan nüks etmesini engellemenize yardım edebilir.

Bulimia Nervoza İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve Evde Bakım

Profesyonel ve doğru bir yardım alma sürecine girdiyseniz ve bu aşamada sürecinize ek olarak neler yapabileceğinizi düşünüyorsanız, atmanızı tavsiye edebileceğimiz birkaç kişisel bakım adımı mevcut. Atacağınız bu adımlardan en önemlisi, planınıza sadık kalmak ve doktorunuzun söylediklerine harfiyen uymaktır. Zira süreçte en önemli husus, terapi seanslarını atlamadan ve rahatsızlık verse dahi yemek planlarından kaçınmadan sürece devam etmektir. Ayrıca bu dönemde birey, mutlaka kendine iyi davranmalıdır. Bunun için de kilonuzu sürekli kontrol etmemeniz ve ayna karşısında yine kilonuza bakarak moralinizi bozmamanız zaruridir. Bu iki alışkanlık da bulimia vakalarında kişiye moral, motivasyon kaybına sebep olur ve kişiyi sağlıksız alışkanlıklara devam etmesi hususunda kamçılar.

Hastalık sürecinin doğru bir şekilde yönetilmesi açısından atılacak en doğru adımlardan bir diğeri, öğünlerinizi düzenli olarak belirli saatlerde almaktır. Düzensiz, dengesiz ve sağlıksız beslenen, akabinde yediklerini sık sık çıkaran bireylerin vücudu ihtiyaç duyduğu besinleri alma konusunda çok ciddi sıkıntı çeker. Bu eksikliği gidermek için alınacak vitamin ve gıda takviyeleri de doktora danışmadan alınmamalıdır. Zira çoğunlukla vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin büyük bölümünün yiyeceklerden alınması önerilir. 

Süreçte dikkate alınması gereken bir diğer husus ise bireyin çevresi ile sağlıklı bir iletişim içinde olmasıdır. Size olumlu yaklaşan, ilgi, saygı ve sevgi gösteren aileniz ve arkadaşlarınızdan kendinizi soyutlamamalısınız. Mümkün olduğu kadar iletişim içinde olmak ve kendinizi sosyal çevreden ayrı tutmamak son derece önemlidir. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan aldığınız manevi destekle öz saygınızı yeniden kazanabilir, çok daha sağlıklı bir süreç geçirebilirsiniz.

Bulimia nervoza mücadelesi için yapılacak yaşam tarzı değişiklikleri doğrultusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise egzersiz yaparken dikkatli olma gerekliliğidir. Özellikle de gereğinden fazla beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan aşırı kalori alımı ve fazla kalorileri yakabilmek adına aşırı egzersiz yapmadan evvel, bu konu mutlaka doktora danışılmalıdır. Bu sayede, hangi fiziksel aktivitelerin sizin için uygun olacağına dair bilgi edinmeniz mümkün olacaktır. 

Alternatif Tıp

Alternatif tıp, iştahı bastırmak ve kilo kaybını hızlandırmak için kullanılan çeşitli gıda takviyeleri ve bitkisel ürünleri temsil etmektedir. Ancak unutulmaması gereken, bulimia nervoza tedavisinde alternatif tıp ürünlerini kullanmadan önce mutlaka doktora başvurulması gerektiğidir. Özellikle de ‘’doğal olan güvenlidir’’ diye düşünmemeli, doktorunuzun tavsiyesi olmayan hiçbir ürünü kullanmamalısınız. 

İlaçlar

Doktor tavsiyesi doğrultusunda, psikoterapi tedavisi ile birlikte antidepresanlar da kullanılmaktadır. Bu ilaçlar, bulimia semptomlarını azaltma konusunda yardımcı olabilir. Ayrıca bu tedavi sürecinde, doktor tavsiyesi ve vakanın şiddeti doğrultusunda, seçici serotonin geri alım inhibitörü türü ilaçlar da yaygın olarak kullanılabilmektedir. Serotonin inhibitörleri, birçok psikolojik rahatsızlıkta başvurulan ilaçlar arasındadır. Bu ilaçların nasıl bir etki göstereceğini tam olarak anlayabilmek için, serotoninin ne olduğunu ve ne işe yaradığını tam olarak anlamak gerekir. Serotonine dair kapsamlı bilgi almak için ''Serotonin'' başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Diğer yandan serotonin seviyenizin düşük olduğunu düşünüyorsanız, ''Serotonin Seviyesinin Düşük Olduğunu Gösteren 9 İşaret'' başlıklı yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz. 

Psikoterapi

Psikolojik danışmanlık ve konuşma terapisi olarak da bilinen psikoterapi, bulimia için profesyonel yardım yöntemlerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Bu yöntemde bulimia hastası birey, hastalığı ve ilgili konular hakkında bir akıl sağlığı uzmanı ile görüşür. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, psikoterapi yönteminin bulimia belirtilerini iyileştirme bakımından son derece faydalı bir yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu hastalığın psikoterapi süreci ise üç farklı yöntemde gerçekleşebilir:

  1. Bilişsel davranışçı terapi, kişinin beslenme alışkanlıklarını düzene sokar. Bunun yanı sıra, bireyin sağlıksız veya olumsuz inanç ve davranışları tanımlamasına; akabinde bunları sağlıklı ve olumlu olanlarla değiştirmeye yardım eder.
  2. Aile temelli terapi, bu hastalık sürecinde çocuklarına yardımcı olabilmeleri adına ebeveynlere odaklanır. Bu tedavi, sağlıksız yeme davranışlarının ebeveynler tarafından durdurulabilmesi ve böylece gençlerin beslenme düzenlerini kontrol altına alabilmesi için yardımcı olur.
  3. Kişilerarası psikoterapi ise bireyin yakın ilişkilerindeki zorlukları ele alır. Böylece hem karşılıklı iletişimi hem de problem çözme becerilerini geliştirmeye yardımcı olur.

Birey için en sağlıklı ve doğru psikoterapi yöntemine karar verme sürecinde, ruh sağlığı uzmanı ile yapılan konuşmalar ve bu görüşmede elde edilen bulgular etkili olacaktır. Destek sürecinde psikolojik destek almak, sürecin en doğru ve verimli şekilde gerçekleşebilmesi adına son derece önemlidir. Türkiye’nin en büyük online terapi platformu Psikolog Ofisi, sunduğu hızlı ve yeni nesil çözümlerle bütün sorunlarınızı en kısa sürede çözüme kavuşturur.

Bulimia Nervoza Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bulimia Hastalığı Nasıl Başlar?

Yapılan çalışmalar ve uzmanların görüşleri doğrultusunda, bu hastalığın genel olarak yalnız başlamadığı ve yalnız seyretmediği düşünülmektedir. Vakaların çoğu, altta yatan başka bir psikolojik rahatsızlığın varlığından muzdariptir. Ayrıca medya ve sosyal çevrenin etkisiyle, özellikle de karşı cinsin düşüncelerine çok önem verilen ergenlik döneminde kişinin bedensel algısının bozulmasıyla bulimia başlangıcı meydana gelebilir.

Bu süreçte kişi kendini olduğundan daha kilolu hisseder, dolayısıyla dış görünüşünü beğenmez ve sosyal hayatta kendisini izole etmeye başlar. Ne yazık ki sürecin başlangıcında bile kilo ve dış görünüş takıntı haline gelir. Birey, bu takıntılarla birlikte kilosunu sürekli ölçer, her seferinde aynaya bakar. Bu da yediği yemeklerden aşırı şekilde kısıldığı veya kendini kontrol edemeden aşırı derecede yedikten sonra, kendince kiloyu dengeleyici eylemlerin bulunduğu bir sürecin başlangıcı olur. Bulunan dengeleyici eylemlerden en yaygın olanları, kusmak, ilaç kullanmak ve kendini aç bırakarak açlığı inkâr etmektir.

Bulimia Nervoza Öldürür mü?

Bu hastalık, beraberinde gelen diğer psikiyatrik semptomlar sonucunda kişiyi intihar düşüncesine sürükleyebilir. Dolayısıyla hastalığın kendisi ölümcül olmasa dahi, profesyoneller tarafından yardım edilmediği takdirde hayati risk oluşturmaktadır. Başka bir yeme bozukluğu olan anoreksiyaya oranla daha iyi huylu ve hafif seyreden bu hastalık, ihmal edilmemeli ve vakit kaybetmeden profesyonel destek alınmalıdır. 

Bulimia Nervoza Ne Tür Komplikasyonlara Neden Olur?

Bulimia, çok sayıda ciddi komplikasyona yol açabilen bir hastalıktır. Hatta bu komplikasyonlar kişinin hayatını tehlikeye atacak kadar ilerleyebilir. Bulimia nervoza söz konusu olduğunda ortaya çıkabilecek komplikasyonları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sindirim problemleri,
  • Adet dönemi düzensizlikleri,
  • Kişinin kendisine duyduğu saygıda eksiklik,
  • Uyuşturucu ya da alkol kullanımı,
  • İlişkiler ve sosyal hayat ile ilgili problemler,
  • Depresyon, anksiyete, çeşitli kişilik bozuklukları ve bipolar bozukluk,
  • Bireyin kendisine zarar vermesi,
  • Kalp ritim bozukluğu (aritmi) veya kalp yetmezliği gibi kalp sorunları,
  • Dehidrasyon ve böbrek yetmezliği gibi yetersiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan tıbbi problemler,
  • Diş çürümesi ve diş eti hastalıkları,
  • İntihar etmeyi düşünme veya intihar denemesi.

Bulimia Nervoza Önlenebilir mi?

Bu hastalığı duyan ve bu konuda çeşitli araştırmalar yapan bireylerin, akıllarında yer edinen bir başka konu da ‘’Bulimia nervoza nasıl önlenir? Bulimia nervozadan nasıl kurtulurum? ’’ şeklindeki soru işaretleridir. Bulimia nervoza gelişiminin asıl nedeni, ne yazık ki kesin olarak bilinmemektedir. Bu nedenle, hastalığın nasıl önlenebileceğini söylemek de bir hayli zordur. Fakat hastalık çok ağır ve çok daha zararlı bir boyuta ulaşmadan evvel, bireyi daha sağlıklı davranışlara ya da profesyonel desteğe yönlendirmek mümkün olabilir. Bu konuda atılması elzem sayılabilecek çeşitli adımlar mevcuttur. 

Bunlardan ilki, yemekleri gerginlikten ve stresten uzak, düzenli ve keyifli bir şekilde tüketmektir. Bu husus, ilk olarak bir aile hekimine başvurmak ve onun tavsiyelerini dinleyerek yeme bozukluğunun erken göstergelerini saptamak ve gelişimini önlemeye yardımcı olmak için önemlidir.

Atılması gereken bir başka adım da evde kilo hakkında konuşmak ve eleştirmek yerine, sağlıklı bir yaşam tarzına odaklanmak ve buna yönelik çalışmalar yapmaktır. Ayrıca kilo kaybını sağladığını ileri süren besin takviyelerine bel bağlama ya da müshil benzeri ilaçlardan yararlanma gibi yanlış yöntemlerden uzak durulmalıdır. Sağlıksız bir şekilde kilo kontrolü sağladığını iddia eden diyet programlarından da mümkün olduğunca imtina edilmelidir. Bilhassa vücuttaki fazla yiyeceği vücuttan hızlı bir şekilde atabilmek için kusma fikrinden mutlaka ama mutlaka kaçınmalı, yemek esnasında kendinizi kontrol altına almayı muhakkak öğrenmelisiniz. 

Ayrıca yine bu doğrultuda, ebeveynler ve eğitimcilerin üstlenmesi gereken birkaç önemli husus vardır. Bunlardan en önemlisi, medyanın tasvir ettiği mükemmel vücut tipinin ve kusursuz vücut hayallerinin gerçekçi olmadığını doğru bir şekilde aktarmaktır. Özellikle de ebeveynlerin, çocuklarının zihninde sağlıklı ve gerçekçi bir vücut imajı fikri oluşturmaları son derece önem arz etmektedir. Çocukların vücut şekilleri veya vücut ölçüleri nasıl olursa olsun, fiziksel görünüşlerine ve kendilerine güvenmeleri için desteklenmeleri şarttır. Bu sayede, psikolojik açıdan gençlerin çok daha sağlıklı bir yapıya kavuşmaları sağlanabilir ve bulimia gibi psikolojik zayıflıktan beslenen bir hastalığın önüne geçebilmek adına, sağlam bir adım atılmış olur.

Bulimia Nervoza Hamileliği Nasıl Etkiler?

Bulimia nervoza, hamile kalma ve hamilelik esnasında çeşitli problemlere yol açabilir. Zira bulimia nervoza hastalığı nedeniyle kadınlarda adet düzensizliği meydana gelebilir. Doğal olarak bu durum hamile kalmayı zorlaştırabilir. Bu hastalık aynı zamanda hamilelik döneminde de sorunlara neden olabilir. Bulimia hastalığının hamilelik döneminde ortaya çıkarabileceği riskleri ve neden olabileceği sorunları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Erken doğum riski,
  • Bebeğin doğumunun ardından depresyona girme,
  • Düşük yapma,
  • Çok düşük doğum ağırlıklı bebek.

Bulimia Nervoza Tedavisiyle Birlikte Nelere Dikkat Edilmelidir?

Profesyonel destek sürecine ek olarak şu noktalara dikkat etmekte fayda vardır:

  • Planınıza mutlaka sadık kalın. Terapi seanslarını atlamayın ve sizin için verilen diyet programına uyun. 
  • Hastalığa dair detaylı bir şekilde bilgi edinin. Özellikle de hastalığın ihmal edildiği takdirde nelere yol açabileceğini öğrenmek, sizi planınıza sadık kalma konusunda teşvik edecektir.
  • Kendinizi ailenizden ve sosyal çevrenizden izole etmeyin.
  • Sağlıklı, düzenli ve doğru bir şekilde beslenmeye özen gösterin. Bu doğrultuda, uygun vitamin ve mineral takviyeleri için diyetisyeninizle iletişim halinde olun.
  • Sürekli olarak tartılıp kilonuzu kontrol etmeyin.
  • Egzersizlerinizi bilinçli şekilde yapmaya dikkat edin. Kendinize uygun fiziksel aktiviteyi belirleyin ve bu konuda mümkünse profesyonel yardım alın. 

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Anoreksiya nervoza; vücut ağırlığında anormal seviyede düşüklük, yoğun bir şekilde hissedilen kilo alma korkusu ve çarpık kilo algısı gibi çeşitli bulgularla karakterize edilen bir beslenme bozukluğudur. 

Bulimia Nervoza ve Anoreksiya Farkı Nedir?

Bulimia nervoza ve anoreksiya arasındaki fark, en kısa şekilde şöyle açıklanabilmektedir. Anoreksiya nervoza; kilo alma korkusu, zayıflayabilmek için çeşitli yöntemlere başvurma ve yemek yememe gibi belirtilerle kendini gösterir. Bulimia nervoza ise meydana gelen ani ataklar esnasında çok fazla yemek yeme, tüketim işlemini anormal derece hızlı yapma, akabinde gelen pişmanlıkla kilo almamak için yediklerini kusma veya farklı yollar deneme şeklinde kendini gösterir. Bulimia nervozada iyileşme oranları anoreksiyaya nazaran daha iyidir. Bu farkların haricinde, bulimia nervozada bilişsel davranışçı terapi ve ilaçla tedavi birlikte uygulanmaktadır.

Bulimia Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bulimia nervoza, dikkate alınması ve atılacak adımların bir an önce atılması gereken hastalıklardan biridir. Eğer aklınızda ‘’Bulimia tedavi edilmezse hangi sorunlar yaşanabilir?’’ gibi bir soru işareti mevcutsa, bu durumu şu şekilde açıklayabiliriz: Bulimia yardım alınmadığı takdirde, diğer ruhsal ve bedensel hastalıklara zemin hazırlar ve bu hastalıkları şiddetlendirir. Ayrıca besin alımının düzensiz ve eksik olması, uzun vadede metabolizma açısından oldukça zararlıdır. Bu nedenle, bu hastalığı ciddiye alıp vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır. 

Çocuklarda Bulimia Nervoza Nasıl Olur?

Bulimia hastalığı, ergenlik öncesinde sık karşılaşılan bir durum değildir. Bebeklik ve çocukluk döneminde başka çeşit yeme bozuklukları ve başka sebeplerden dolayı gelişen kusmalar görülebilir (örneğin; pilor stenozu, reflü, metabolik hastalıklar). Fakat bu hastalıkların altında çok farklı sebepler yatar. Bulimia nervoza hastalığı, ergenlik döneminde beden algısının değişmesine bağlı kendini gösterir. En çok ortaya çıktığı dönemler ise ergenlik döneminin sonları ve yeni yetişkinlik dönemidir.

Bulimia Nervoza İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bulimia nervoza tedavisini asıl olarak yürüten bölüm, Psikiyatri (Ruh Sağlığı ve Hastalıkları) bölümüdür. Bu hastalıkla ilgilenenler ise psikiyatristlerdir. Lakin bulimia vücudun her sisteminde bozukluklara yol açabilecek bir hastalıktır. Bu nedenle hasta, başka bir doktor tarafından şüpheyle psikiyatriye yönlendirilebilir veya tam tersi şekilde psikiyatrist, tedavi sürecinin devamında diğer branşlara (örneğin; kardiyolog, gastroenterolog, endokrin ve metabolizma uzmanı) yönlendirme yaparak tedavi desteği talebinde bulunabilir.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog14 Nisan 2021
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı