aşk acısını yenmek

Aşk Acısının Üstesinden Gelmek

Aşk, farklı kişiler için farklı şeyler ifade eder dolayısıyla aşkı kesin çizgilerle tanımlamak mümkün değildir. Romantik ilişki; heyecan, tutku, mutluluk, coşku gibi benzer duyguları yoğun bir şekilde yaşanmasına sebep olur. Yaşanan duygusal ilişki kalp çarpıntısı, uyuyamama ve bedenimizde bazı hormonların salgılanması gibi fizyolojik değişimlere yol açarken ondan başka bir şey düşünememe, hep onunla birlikte olma isteği gibi düşünceleri oluşturur.

Romantik ilişkiler başlarken birçok beklentiyi beraberinde getirir, iki insan bu beklentilerle bir araya gelir ve bu duygusal ilişkinin devamı da bu beklentilerin karşılanması üzerinedir. Ancak bu duygusal beklentiler karşılanmadığında romantik ilişkinin başında yaşanan duygular yerini hayal kırıklığına bırakır. Sevilen ve değer verilen birinin kaybı kişide kendini değersiz hissetme, öfke, üzüntü, suçluluk gibi yoğun olumsuz duygulanıma sebep olabilir. İlişkinin sonlanması halinde arkadaş ortamı, yapılan etkinlikler gibi yaşanan değişim, var olan rutinin bozulması kişinin adaptasyon süreci zorlayıcı ve kaygı seviyesini arttıran bir dönemdir.

Ayrılık sürecini sağlıklı bir şekilde deneyimlemek gerekmektedir çünkü yaşanan yoğun olumsuz duygular yıkıcı davranışlara sebep olabilmektedir. Ayrılık sonrası yaşanılan duygulardan "Aşk Acısı ile Nasıl Başa Çıkabiliriz?" yazımızda detaylı olarak bahsetmiştik.

Duygularınızı Yaşamaktan Korkmayın

Aslında her ilişki kişinin kendini tanıması, farkında olması adına bir deneyimdir. Ayrılık sonrasında da kişinin kendiyle ilgili problemlerinin farkına varması ve ayrılığın sorumluluğunu üstlenerek bu acıyı yaşaması gerektiğini bilmesi gerekir. Acı, öfke, hayal kırıklığı gibi duygular ayrılıkta doğal bir süreçtir. Yaşanılan bu duyguları yok saymak doğru bir çözüm yolu olmayacaktır çünkü her duygu yaşamaya değerdir. Duygularınızı yaşamaya izin verin çünkü bu duyguları reddetmek sürecin uzamasına sebep olur.

Unutmaya Zorlamayın

Düşünmemeliyim, artık unutmalıyım gibi kişinin aslında unutmak için kendine verdiği mesajlar tam tersi etki yaratarak acının büyümesine ve akıldan çıkmamasına neden olur. Bu durumda zamana bırakmak, duygu ve düşüncelerinizi yakınlarınızla paylaşmak iyi gelecektir.

Kendinize Vakit Ayırın

Yapmaktan keyif aldığınız aktivitelere zaman ayırın. Yeni bir hobi edinebilir ya da var olan ancak yapmaya vakit bulamadığınız hobilerinize geri dönebilirsiniz. Bunları madde madde not alarak işe sinemaya-tiyatroya gitmek, yüzmek, yürüyüşe çıkmak, resim yapmak gibi küçük mutluluklarla başlayın. Daha sonra kendinize hedefler belirleyecek ve hedeflerinizi gerçekleştirdiğinizde çok daha iyi hissedeceksiniz.

Kitap Okuyun

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kitap okumak ruhsal açıdan rahatlatıyor. Kitaptaki kurgular, serüvenler, kahramanlar size farklı bir dünyanın kapılarını açar bu da farklı duygular hissetmenizi sağlar. Aynı zamanda okumak stresi azaltarak, gerginlikten uzaklaşmanızı sağlar.

Kendinize Bakın

Yapılan araştırmalara göre duygusal acı ve fiziksel acı yaşandığında beynin aynı bölgesi aktivasyon gösteriyor. Yaşanılan kırgınlık, üzgünlük gibi olumsuz duyguların fiziksel acıdan bir farkı yok. Buradan yola çıkarak fiziksel bir rahatsızlık yaşadığınızda nasıl kendinize iyi bakmaya çalışıyorsanız aynı durum duygusal acınız içinde geçerli olacaktır. Yataktan çıkmamak, hayatınızı ertelemek gibi davranışların buna yardımcı olmayacağının farkına varmalısınız.

Sevilen bir kişinin kaybı hayatımızda büyük bir boşluk açar. Bu boşluğu pozitif deneyimlerle doldurmak sizin elinizde.

Yeni Bir Aşk İçin Acele Etmeyin

İlişki bittikten hemen sonra yeni bir ilişkiye başlamak yapılan hatalardan biridir. Duyguların yoğun olarak yaşandığı bir dönemde atılan adımlar ya da alınan kararlar sağlıklı olmayabilir. Henüz biten bir aşkın arkasına yeni bir aşk eklemek sağlıksız bir örüntüye neden olacaktır. Bu nedenle önce kendinizi dinleyin. Biraz ağırdan almak ve yalnızlığın keyfini çıkarmak iyi gelecektir.

Başa çıkmakta zorluk çekiyor, ayrılık sonrası yoğun bir kaygı hissediyorsanız psikologofisi.com’daki uzmanlarımızla her zaman görüşebilirsiniz.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog14 Aralık 2019
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı