Paxil Nedir?

    Bu yazıdaki konular

İçindekiler


 

 

 

Paxil nedir, ne için kullanılır?

 

Paxil adlı antidepresan ilaç, Dünya’nın önde gelen ilaç firmalarından olan GlaxoSmithKline (GSK)’ın üretmiş olduğu bir ilaç olup, etken maddesi paroxetin hidroklorürdür. Anksiyete bozukluğu ve depresyon tedavisi için reçete edilir. 

 

İlaç firması, ürettikleri Paxil adlı ilacın olumsuz yönlerini sakladığı ve çok ve ergenlerde kullanımında bir sakınca olmadığını belirttiği için New York Savcısı Eliot Spitzer tarafından 2004 yılında kendilerine dava açılmış, ayrıca Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) tarafından aynı yıl açık mektup ile uyarı almıştır. 2012 yılında ise Paxil ve Wellbutrin adlı antidepresanların onay almamış olmasına rağmen çocuklar ve ergenlerde kullanılabileceğini kabul etmiş olan firma, diyabet için ürettikleri Avandia adlı ilacın da güvenlik uyarılarının kanıtlanmamış olduğunu kabul etmiş ve 5 yıl boyunca hükümet yetkililerince gözlem altında olmayı kabul etmiştir tazminat anlaşmasında. Bunun ardından firma yöneticisi Andrew Witty hatalarından ders aldıklarını ve görevini kötüye kullanan çalışanları ile yollarını ayırdıklarını açıklamıştır.

 

Paxil tabletin reçete edilme sebepleri aşağıdaki gibidir:

 

  • Agorafobi (açık alan korkusu) dahil olmakla birlikte, çeşitli fobilerden kaynaklı panik ataklar
  • Majör depresif bozukluk
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) adı verilen kontrol edilemeyen saplantı bozukluğu 
  • Gerginlik ve endişe hali
  • Kalabalık karşısına çıkılmasını gerektiren durumlarda yaşanan aşırı gerginlik ve endişe
  • Deprem, sel, fiziksel saldırı, trafik kazaları gibi travmatik olaylarla gelen aşırı endişe hali


 

Paxil 20 mg

 

Paxil 20 mg tabletler 22,8 mg paroxetin hidroklorür içermektedir. Tabletlerin her biri oval, bikonveks yapıda ve beyaz renkli olup film kaplıdır. Tek tarafında miligram değeri olan ‘20’ işareti vardır ve diğer yüzü kırıldığında her iki tarafında da 10 mg paroxetin hidroklorür içerecek şekilde çentiklidir. Bu sayede doktor tarafından ilaca yarım doz ile başlanıp yarım doza düşürülerek sonlandırma tavsiye edildiğinde tableti kırıp 10 mg dozda kullanmak mümkündür.



 

Paxil etken maddesi


 

Paxil etken maddesi paroksetin hidroklorürdür. Paroksetin, seçici geri alım inhibitörü grubundan bir antidepresan olup, panik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu, majör depresyon, sosyal anksiyete bozukluğu ve gece terlemesi, sıcak basmaları gibi vazomotor semptomların tedavisinde kullanılır. 


Daha çok çocuklar ve 25 yaş altındaki ergenlerde görülse de, bu gibi paroksetin etken maddeli antidepresanları kullanan kişiler için intihar ve kendine zarar verme düşüncelerinde artış riski vardır. Bu sebeple ilaca başlanmış olan en az ilk iki haftalık süreçte kişinin yakın çevresince gözlem altında olması ve beklenmedik düşünce ve davranışlar gözlemlendiğinde doktora bilgi verilmesi önemle gerekmektedir.
Paroksetin yarılanma ömrü 7-65 saat aralığında değişmektedir.



 

Etken maddesi paroksetin hidroklorür olan ilaçlar

 

Paxil muadili ilaçlar nelerdir?

 

Paroksetin etken maddesini içeren diğer ilaçlar aşağıda listelenmiştir:

 

  • As-Paroks (Apotex İlaç San ve Tic Ltd Şti)
  • Nokturn (Sanovel İlaç San ve Tic A.Ş.)
  • Paxera (Ali Raif İlaç San A.Ş.)
  • Paxil (GlaxoSmithKline İlaçları San ve Tic A.Ş.)
  • Paxotin (Adeka İlaç San ve Tic A.Ş.)
  • Xetanor (Teva İlaçları San ve Tic A.Ş.)
  • Zoxapar (Sanofi İlaç San ve Tic A.Ş.)
  • Seroxat (Novartis Sağlık Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.)

 

İlacınızı temin edememeniz halinde muadil kullanımını doktorunuz veya eczacınıza danışmadan yapmamalısınız.

 

Paxil antidepresan mı?

 

Paxil etken maddesi olan paroksetin, Selektif Serotonin Geri Alım İnhibitörleri grubundan bir antidepresan olup, nasıl çalıştığı tam anlaşılamamış olmakla birlikte beyindeki serotonin seviyesini artırarak tedaviye yardımcı olduğu belirtilmiştir. 


 

Paxil nasıl kullanılır?

 

Paxil antidepresan tablet bir bardak su yardımı ile bütün olarak yutularak alınmalıdır. İlacı ağzınızda bekletmemeli, emmemeli, çiğnememelisiniz.

İlacı yalnızca doktorunuz tarafından reçete edilmişse alınız. Doktorunuzun kullanmanızı önerdiği doz ve kullanım sıklığına uymalı, doktorunuzun bilgi ve onayı dışında doz ve sıklığında kendinizce ayarlamalar yapmamalı ve tedavinizi aniden kesmemelisiniz. 

 

Artık ilaca devam etmeniz gerekmediğini düşünecek kadar iyi hissediyorsanız bile doktorunuz söylemedikçe ilacı bırakmamalısınız. 

 

Paxil tablet başlangıç dozu kademeli olarak arttırılarak doz ayarı yapılan ve kademeli olarak azaltılarak bırakılan bir ilaçtır. 

 

Reçeteli veya reçetesiz herhangi bir başka ilaç, vitamin veya bitkisel takviye varsa size Paxil’i reçete eden doktor ile bu bilgiyi paylaşmalısınız. 

 

İlacı kendi ambalajı içerisinde ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklamalı, tarihi geçmiş hiçbir ilacı kullanmamalısınız. 

 

Paxil’in almanız gereken bir dozunu almayı unuttuğunuzu fark ederseniz, durumu dengelemek adına çift doz almayınız. Almayı unuttuğunuz dozu atlayarak, bir sonraki dozu almanız gereken zamanda ve miktarda almaya devam etmelisiniz.

Paxil antidepresan tablet kullandığınız süreçte alkol almamalısınız.


 

Paxil tablet kaç mg? Kutusunda kaç tane var?

 

Paxil antidepresan tablet 20 mg 28 tablet ve 56 tablet içeren kutularda satılmaktadır. 


 

Paxil çocuklarda kullanılabilir mi?

 

Paxil’in de dahil olduğu antidepresan türü ilaçlar,  çocuklar ve 18 yaş altı ergenlerde intihar düşüncesi ve intihara yönelik eylemleri arttırdığı için kullanılamaz. 


 

Paxil’in yaşlılarda kullanımı

 

Paxil antidepresan yaşlılara da reçete edilebilmektedir. Ancak 65 yaş üstü hastalarda tedaviye yanıt vermesi için yeterli olan en düşük doz ile başlanıp maksimum günlük doz 40 mg’a kadar arttırılabilir.

Böbrek ve karaciğerinizden rahatsızlığınız varsa bunu size Paxil adlı ilacı reçete eden doktor ile paylaşmalısınız. Doktorunuz bu durumda size normalde reçete edeceğinden daha düşük bir doz Paxil reçete edebilir, tedavi sürecinizi daha yakından takip etmek isteyebilir veya farklı bir ilaç tedavisi vermeyi uygun görebilir. 


 

Paxil hamileler tarafından kullanılabilir mi?

 

Paxil adlı ilaç FDA Gebelik Risk Skalasında D kategorisinde yer almaktadır. Bir ilacın FDA Gebelik Risk Skalamasında D grubunda yer almasının anlamı ilacın kullanımının fetal riskler oluşturduğuna dair kanıtlar olduğunu göstermektedir. 

Bu, hamilelikte Paxil kullanımının oldukça riskli olduğu anlamına gelmektedir ve kullanımının sizin için faydası ve bebeğe olası risklerinin doktorunuz tarafından iyice değerlendirilmesini gerektirir.
Eğer hamileyseniz, hamile olma şüpheniz varsa veya hamile olmayı planlıyorsanız size Paxil reçete etmiş olan doktora bunu bildirmelisiniz.
Paxil kullanımınız sırasında etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmanız önerilmektedir.
Eğer bilerek veya bilmeyerek hamileliğiniz sırasında Paxil alacak olursanız bunu derhal doktorunuza bildirmeli ve doktorunuzun Paxil kullanmış olduğunuzu bildiğinden emin olmalısınız.

Hamileliğinin ilk aylarında Paxil kullanmış olan annelerin bebeklerinde doğuştan gelen kusurlar, özellikle de kalp ile alakalı sorunlar belgelenmiştir.

Hamileliğinin son aylarında Paxil kullanmış olan annelerin bebeklerinde ise Yeni Doğanların Dirençli Akciğer Hipertansiyonu (PPHN) adı verilen ciddi durumun görülme riskinde önemli ölçüde artış kaydedilmiştir.

 

Hamileliğinizin son üç ayında Paxil almışsanız doktorunuz bunu kesinlikle bilmelidir. Yeni doğan bebekte, genellikle doğumu takiben 24 saat içinde bazı belirtiler gözlemlenebilir. Bunlar:

 

  • Mavi renkli dudak
  • Reflekslerde aşırılık
  • Beslenmede güçlük veya kusma
  • Vücudun çok soğuk ya da sıcak olması veya deride morarma
  • Nefes almakta güçlük
  • Seğirme, titreme veya nöbetler
  • Uyuyamama, sürekli ağlama veya çok yorgun olma

     

Bebeğinizde yukarıda saydığımız belirtilerden herhangi birini gözlemlerseniz derhal doktorunuza bilgi verin ve hamileliğinizde Paxil kullandığınızı mutlaka hatırlatın.

 

Paxil’in insan doğurganlığına etkisi bilinmemekle beraber, sperm kalitesini etkileyebilir. 


 

Emziren anneler Paxil kullanabilir mi?

 

Paxil anne sütüne geçebilir. Emzirirken Paxil kullanmanız gerekip gerekmediğine, Paxil’in size sağlayacağı fayda ve bebeğe verebileceği olası zarar risklerini gözden geçirerek doktorunuz karar verecektir. Emziriyorsanız, Paxil kullanmaya başlamadan önce bunu doktorunuza söylemelisiniz. Doktorunuz emzirmeye devam edip etmeyeceğiniz ya da Paxil kullanıp kullanmayacağınız konusunda en doğru kararı verecek olan kişidir.


 

Paxil bağımlılık yapar mı?

 

Cipram, Efexor, Lustral, Cipralex, Prozac, Anafranil, Paxil gibi psikiyatride kullanılan ilaçlar bağımlılık yapmazlar.

Yalnızca yeşil reçeteli olan ilaçlar kontrolsüz kullanıldıklarında bağımlılık yaparlar. 


 

Paxil cinsel işlev bozukluğuna sebep olur mu?

 

Cinsel bozukluk oranının serotonin üzerinde etkili olmayan antidepresan ilaçlarda yüzde 20’lerde iken Paxil ve Celexa gibi serotonin üzerinde etkisi olan antidepresanlarda yüzde 70’lere çıktığı belirtilmiştir. 

 

Cinsel fonksiyonlar ve dürtülerde değişiklik, orgazm olamama, erkeklerde anormal penis sertleşmesi ve cinsel boşalma ilacın çok yaygın görülen yan belirtilerindendir.
Bu da, Paxil kullanan her 10 hastanın 1’inde cinsel fonksiyon bozukluğu görüldüğü anlamına gelmektedir.


 

Paxil kilo aldırır mı?

 

Kilo alma yaygın görülen Paxil yan etkilerinden biridir. Bu, bu yan etkinin Paxil kullanan her 10 hastanın birinden az fakat Paxil kullanan her 100 hastanın birinden fazla görüldüğü anlamına gelmektedir.


 

Paxil ne kadar sürede etki eder?

 

Paxil tedavisinden istenen sonucu almaya başlamak için ortalama 2-3 haftalık bir süre gerekmektedir fakat kişiden kişiye farklılık gösterebilir. İlacın ortalama kullanım süresi 2 ve 6 ay arasında olup, doktor tarafından karar verilmektedir. İlaca alışma sürecinde gösterdiği yan etkiler için ek ilaç tedavisi verilebilir. Yarı ömrü ortalama 24 saat kadardır.


 

Paxil reçetesiz alınabilir mi?

 

Paxil beyaz reçeteli bir ilaçtır.

Paxil’i doktorunuz tarafından reçete edilmedikçe kullanmamalısınız. 


 

Paxil aile hekimi tarafından yazılabilir mi?

 

Paxil uzman görüşü gerektiren bir ilaçtır ve aile hekimi ancak ilaç size bir psikiyatrist tarafından rapor edilmişse maksimum iki kutu olacak şekilde reçete edebilir.


 

Paxil hangi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır?

 

Eğer aşağıda sıraladığımız maddelerden herhangi biri sizin için geçerliyse Paxil kullanmadan önce size Paxil’i reçete etmiş olan doktoru bu yönde bilgilendirmelisiniz. Bu durumlar Paxil’in dikkatli kullanılmasını ve tedavinizin doktorunuz tarafından takibini gerektirir.

 

  • Linezolid denilen antibiyotik türden ilacı kullanıyorsanız veya kullanmışsanız doktorunuzu bu yönde bilgilendirmeli, en son ne zaman kullanmış olduğunuzu doktorunuza söylemelisiniz.
  • MAOİ denilen başka antidiepresan tedavisi görmüşseniz tedavinizi kestiğiniz tarihi doktorunuza söylemelisiniz.
  • Tamoksifen denilen meme kanserinin tedavisi ve önlenmesinde kullanılan ilacı kullanıyorsanız, Paxil tamoksifenin etkisini azaltabileceğinden doktorunuz başka bir antidepresan kullanmanızı tavsiye edecektir.
  • Kalp, karaciğer veya böbrek hastalığınız varsa
  • Kontrol edilemeyen mutluluk, heyecan ve aşırın hareketlilik hali olan manik atak geçirmişseniz
  • İki uçlu duygu durum bozukluğu olan manik periyotlar geçirdiyseniz
  • Gözde yüksek tansiyon (glokom) hastasıysanız
  • EKT (elektrokonvülsif tedavisi) görmekteyseniz
  • Kalp hastalığınız varsa
  • Diyabet (şeker hastası) iseniz
  • Hiponatremi (Kan sodyum düzeyinde düşme) riski taşıyorsanız
  • Düşük sodyum diyeti yapıyorsanız
  • Sara da denilen epilepsi hastalığınız veya geçmişte nöbet veya kriz öykünüz varsa veya Paxil kullanımınız sırasında nöbet geçirirseniz
  • Kolayca kanamanız oluyorsa, vücudunuzda kolaylıkla çürükler oluşuyor veya kanamanız kolay durmuyorsa yada kanamanızı artırabilecek türden başka ilaçlar kullanıyorsanız
  • Hamile kalma planınız varsa veya hamileyseniz
  • 18 yaşın altındaysanız

 

Yukarıda bahsi geçen durumları göz ardı etmemeli ve Paxil kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla bunu konuşmalısınız.


 

Paxil hangi durumlarda kullanılmamalıdır?

 

  • Moklobemid adlı ilacı kullanmaktaysanız veya 24 saat içinde kullandıysanız
  • Paxil’in etken maddesi olan paroksetine veya Paxil’in içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı hassasiyetiniz (alerjiniz) varsa veya bu maddelerden birine daha önce kötü bir reaksiyon verdiyseniz
  • Yakın zamanda depresyon için ‘monoaminoksidaz (MAO) inhibitörleri’ denilen başka ilaçlardan kullanmaktaysanız veya son 2 hafta içinde kullanmışsanız
  • Radyolojik görüntülemede kullanılan metiltiyoninium adlı ilacı kullanıyorsanız ya da son 24 saat içinde kullandıysanız
  • Pimozid veya tiyoridazin denilen, genel kullanım amacı şizofreni tedavisi olan ilacı kullanıyorsanız
  • Linezolid denilen antibiyotik kullanmaktaysanız veya son 24 saat içinde kullandıysanız

 

Yukarıda belirtilen durumlardan sizin için de geçerli olan bir madde veya maddeler varsa Paxil kullanmamalı ve bu durumu doktorunuzla paylaşmalısınız.


 

Paxil açken mi kullanılır, tokken mi?

 

Paxil antidepresanın kullanma talimatında yer alan bilgiye göre ilaç sabahları yemek ile beraber alınmalıdır.


 

Paxil hangi ilaçlar ile beraber kullanılamaz?

 

Paxil’in bazı ilaçlar ile birlikte kullanımının istenmeyen etkiler görülme riskinde artışa sebep olduğu bilinmektedir ve bu ilaçlarla beraber kullanım kişinin doktor tarafından yakından takibini gerektirir. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:

 

  • Pimozid veya tiyoridazin
  • Triptofan denilen besin takviyesi
  • Migren tedavisinde kullanılan sumatriptan gibi triptanlar
  • Depresyon tedavisinde kullanılan SSRI’ler
  • Bazı zihinsel hastalıkların tedavisi için kullanılan Lityum
  • Ağrı tedavisinde kullanılan petidin, buprenorfin ve tramadol
  • Opioid bağımlılığı için kullanılan nalakson ve buprenorfin kombinasyonu
  • Depresyon tedavisi için kullanılan bitkisel türden bir ilaç olan St. John’s Wort (sarı kantaron)
  • Anestezi ve kronik ağrılarda kullanılan fentanil
  • MAOİ’ler, metiltiyoninyum klorür ve moklobemid de dahil monoaminoksidaz (MAO) inhibitörleri

 

Paxil’in bazı ilaçlar ile birlikte kullanımı ise kullanılan diğer ilacın Paxil’e veya Paxil’in kullanılan diğer ilacın etkisine müdahale etmesine sebep olabilir ve ilaç etkisi artabilir, azalabilir veya nötrlenebilir. Bu ilaçlarla beraber Paxil kullanılmamalı, eğer bu ilaçlardan biri kullanılıyorsa veya yakın zamanda kullanılmışsa Paxil ile tedaviye başlanmadan önce doktor bu konuda bilgilendirilmelidir.
Paxil’in etkileşime girdiği diğer ilaçlar şöyle sıralanmıştır:

 

  • Linezolid denilen antibiyotik
  • Kolesterol yüksekliği tedavisinde kullanılan pravastatin
  • Parkinson tedavisi için kullanılan prosiklidin
  • Kanı sulandırmak  için kullanılan varfarin veya diğer ilaçlar
  • Nöbet veya sara krizleri tedavisinde kullanılmakta olan karbamazepin, fenitoin, fenobarbital ve sodyum valproat
  • İskelet kaslarını gevşetmek için genel anesteziye ek olarak kullanılan süksametanyum ve mivakuryum
  • Verem tedavisinde kullanılan rifampisin
  • HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) enfeksiyonu tedavisi için kullanılan ritonavir ve fosamprenavir kombinasyonu
  • Depresyon tedavisinde kullanılan desipramin, klomipramin ve nortriptilin gibi ilaçlar
  • Zihinsel bazı problemlerin tedavisinde kullanılan klozapin, risperidon ve perfenazin
  • Flekainid, propafenon ve kalp ritmi düzensizliği tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Dikkat eksikliği hiperaktivite hastalığı (ADHD) tedavisinde kullanılan atomoksetin
  • Kalp sorunları ve yüksek kan basıncı tedavisinde kullanılan metoprolol
  • Meme kanseri veya üreme ile alakalı problemlerin tedavisi ya da önlenmesi amacıyla kullanılan tamoksifen
  • ibuprofen, asetilsalisilik asit, selekoksib, diklofenak, etodolak ve meloksikam gibi iltihap ve ağrı için kullanılan non steroid antiinflamatuar (NSAİİ) olarak adlandırılmakta olan diğer ilaçlar
  • Atipik antipsikotikler, çoğu trisiklik antidepresanlar (TSA), fenotiazin ve COX-2 inhibitörleri


 

Paxil yan etkileri nelerdir?

 

Paxil antidepresan ilacın çok yaygın belirtileri bulantı sebebi ile hasta hissetme ve cinsel fonksiyon ve cinsel dürtüde değişiklik (erkeklerde normal olmayan peniz sertleşmesi ve boşalma ve kadın ve erkeklerde orgazm olamama) olarak kaydedilmiştir. İlacın sabah yiyecekler ile beraber alınması bulantının görülme olasılığını düşürmektedir.

 

Yaygın görülen Paxil yan etkileri ise esneme, bulanık görme, sersemlik, iştahta azalma, uykulu hissetme veya iyi uyuyamama, titreme, duyusal bozukluklar, baş ağrısı, anksiyete, ağız kuruluğu, ajitasyon, kabızlık, olağan dışı güçsüzlük hali, ishal, kusma, terleme, konsantrasyonda bozukluk, kilo alma, kabuslar da dahil olmakla beraber anormal rüyalar görme ve kolesterolün kandaki seviyesinde artış olarak kayıtlara geçmiştir. 

 

Jinekolojik kanamalar dahil olmak üzere ağız ve deri gibi nemli yerlerde alışılmışın dışında kanamalar ve vücutta kolaylıkla çürüklerin oluşması, zihinde bulanıklık, idrar kaçırmayı kontrol edememe, halüsinasyonlar, deri yüzeyinde döküntülü kızarıklıklar ve kaşıntı, dil ve ağızda hareket zorluğu, tutukluk, titreme ya da normal dışı hareketler, idrar yapmakta zorlanma/yapamama, göz bebeğinde büyüme, düşük kan basıncı, nabızda hızlanma ve eğer mevcut bir şeker hastalığı durumu varsa Paxil kullanımını takiben kandaki şeker seviyesi kontrolünde zorlanma gibi belirtiler Paxil adlı antidepresan ilacın yaygın olmayan Paxil yan etkileridir.

 

Paxil’in seyrek yan etkilerinde karşımıza panik ataklar, nöbetler, hareketsiz duramama ve huzursuzluk duygusu ile gelen akatizi, kaslar ve eklemlerde ağrı, manik atak denilen abartılı hareketlilik, davranış ve heyecanın kontrol edilememe hali, karaciğer enzimlerindeki artış, adet dönemi ile alakalı ara kanamaları, gecikmeler ve yoğun ve düzensiz kanamalar gibi bozukluklar, yavaş nabız, anksiyete,  kişinin kendi kendine yabancılaşması (depersonalizasyon), özellikle yaşlılarda görülen kandaki sodyum düzeyinde azalma, huzursuz bacak sendromu, kandaki prolaktin hormonunun artışı ve kadınlar ve erkeklerde göğüsten beklenmedik süt salgılanması belirtileri çıkmaktadır. 

 

Çok seyrek görülen Paxil yan etkileri aşağıdaki gibidir:

 

  • Ajitasyon, konfüzyon, halüsinasyonlar, aşırı terleme, hiperrefleksi, taşikardi, miyoklonus, titreme ve ürperti ile kendini gösterebilen serotonin sendromu.
  • Deri yüzeyinde ürtiker adı verilen kırmızı ve kaşıntılı kabarıklıklar, dudaklar, yüz, ağız, dil veya boğazdaki şişme sebebi ile nefes alma ve yutkunmada güçlük çekme
  • Potansiyel olarak ölümcül, şiddetli alerjik reaksiyonlar
  • Küçük hedefler gibi görünen benekler ve döküntü, kabarıklık
  • Uyarı olmaksızın peniste gelişen ağrılı ereksiyon
  • Stevens Johnson Sendromu adı verilen, özellikle ağız, göz, burun ve genital organların etrafında görülen deride soyulma ve kabarcıklı döküntü
  • Kanın pıhtılaşması için önemli rol oynayan kan plateletleri denen hücrelerin sayısında azalma
  • Uygun olmayan antidiüretik hormon üretimi (SIADH) sendromu
  • Cildin gün ışığına karşı hassas olması
  • Glokom adı verilen göz basıncının artması durumu
  • Bacaklar ve kollarda şişmeye sebep olabilen su veya sıvı tutulması
  • Siyah dışkı veya dışkıda kan görülmesi gibi belirtilerle kendini gösterebilen, sindirim sistemi kanamaları
  • Sarılık

 

Paxil’in görülme sıklığı bilinmemekle beraber, Paxil kullanımı ile ilişkilendirilmiş ve Paxil yan etkileri olarak kayıtlara geçmiş olan belirtileri aşağıdaki gibidir:

 

  • Saldırganlık
  • İntihar düşünceleri ve bu amaca yönelik davranışlar
  • Kolon iltihabı
  • Diş gıcırdatma

 

Paxil kullanan hastaların bazılarında ıslık, çınlama, uğultu gibi kalıcı gürültü şikayetleri gelişmektedir. Ayrıca, Paxil gibi ilaçların kullanımında kemik kırılma riskinde artış gözlenmektedir.

 

Paxil antidepresan kullanmaya başlamanız sonrasında herhangi bir yan etkisini görmeniz halinde doktorunuza derhal bilgi vermelisiniz. Doktorunuz ilacı kullanma dozunuzda ayarlama yapabilir, tedaviyi sonlandırabilir, tedavinizi yakından takip etmek isteyebilir veya farklı bir ilaç veya ek ilaç tedavisi önerebilir. 



 

Ayrıca Paxil tedavisi kesildiğinde bazı belirtiler görülebilmektedir. Bunlar:

 

  • Baş ağrısı
  • Anksiyete
  • Sersemlik
  • Huzursuzluk
  • Uyku ile alakalı şikayetler (kabuslar, uyuyamama, yoğun rüyalar)
  • Titreme
  • Hasta hissetme
  • Dengesiz, tedirgin veya değişken hissetme 
  • Kafa karışıklığı, zihin bulanıklığı
  • Gece terlemeleri dahil, terleme
  • Sinirli veya duygusal hissetme
  • İshal
  • Görme bozuklukları
  • Kalpte çarpıntılar
  • Duyusal rahatsızlıklar


 

Paxil doz aşımı

 

Paxil’in kullanılması gereken miktardan fazla alınması kan basıncında değişikliklere, sinirliliğe, kontrolsüz kas kasılmalarına, yüksek ateş, kusma, taşikardi, halsizlik, bayılma ya da koma haline sebep olabilmektedir.

 

 

 

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog28 Mart 2023
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi